Rutes de senderisme

Ruta 125. Pals, Closes Boues, Sant Julià i Sant Feliu de Boada.

Breu introducció.

Ruta matinal pels voltants de Pals (comarca del Baix Empordà), que passa pel nucli històric per arribar l´antic estany de Boada o Closes Boues i després passa pel petit i bonic nucli de Sant Feliu de Boada, gaudint de bones vistes de la zona de l´Estartit i les Illes Medes, en un recorregut força planer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,600 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una ruta molt planera. El desnivell màxim es de quasi 60 metres, i l´acumulat de pujada i baixades es proper als 160 metres.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

En alguns punts trobarem senyals de la xarxa cicloturística del Baix Empordà, del GR92.

 • Estat del terreny.

En general, en bon estat. Combinem trams per pista, carretera local i per corriols.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor. En qualsevol cas, a evitar els dies calorosos, perquè es molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Torre de les Hores: es la torre mestra que es conserva del que va ser el castell de Pals. Es datada del segle XII, amb una alçada de 15 metres i 7 de diàmetre.

Església de Sant Pere a Pals. D´origen romànic, conserva pocs elements; el seu estil es gòtic, ja que part de la seva estructura es va incorporar mes tard de la seva construcció inicial.

Església de Sant Feliu de Boada. Es d´origen gòtic tardà; l´edifici actual es va aixecar al segle XVI, sobre la construcció inicial, que era d´origen romànic del segle X i XI.

Closes Boues: situades al municipi de Palau-sator es un estany, conegut també com estany de Boada, que al segle XVIII fou dessecat en gran part, per la dedicació dels terrenys al conreu de l´arròs. Hi queda aquesta petita zona humida, i on podem trobar presència d´ocells aquàtics.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem trobar un espai força gran d´aparcament al Passeig Europa, just al davant del poliesportiu municipal i de la llar de pensionistes.

Pals-Passeig d´Europa. (00,0 hores)(00,00 qm)(alçada 21 metres).

Si estem de cares al poliesportiu, anem per la nostra esquerra, per un carreró entre edificis que veurem a una certa distància, fins que sortim a l´Avinguda de Paul Companyó, on trobarem una esplanada on també hi ha força espai d´aparcament, però que en determinades èpoques de l´any es de pagament.

Seguim amunt per aquesta avinguda, passant pel davant d´un edifici històric, Ca La Pruna, on avui hi ha la casa de Cultura de la vila i centre d´exposicions, i a pocs metres, trobem el carrer de la Mina. Anirem per la nostra dreta en pujada; però a la tornada hi arribarem, per l´esquerra, en aquest mateix lloc.

Seguirem el carrer amunt, fins arribar a la plaça Major, on hi ha la seu de l´ajuntament, on seguirem pel carrer Major, a la nostra esquerra, endinsant-nos dintre del nucli històric, fins que arribem a la cruïlla amb el carrer de la Torre. Si anem per l´esquerra arribem de seguida a l´església de Sant Pere, però anem per la dreta en pujada.

 1. Torre de les Hores (00.10 hores)(0,56 qm).

Arribem al peu d´aquesta construcció que havia format part del castell; es un bonic racó de la vila. Trobem un plafó informatiu. Hi ha diferents carrerons, i anem per l´esquerra fins arribar a l´església.

 1. Església de Sant Pere (00.11 hores)(0,63 qm).

De seguida hi arribem, envoltada de finques antigues, i on veurem la torre de Ramonet. Baixem per les escales fins arribar al peu del carrer Mossèn Joaquim Pi, que tenim a la nostra esquerra, però agafarem un carreró a la nostra dreta, en baixada per unes escales, fins arribar al carrer de la Muralla, ja fora del nucli històric, i seguirem en baixada a la nostra dreta, fins arribar al peu de la carretera, on trobem marques del GR i la xarxa cicloturística.

Girem a l´esquerra i durant una estona, seguirem aquesta carretera local fins que arribem a l´alçada d´un pont, on veurem un senyal de la xarxa cicloturística i aleshores agafem un camí de terra a la nostra dreta, en direcció a Sant Feliu de Boada (2.00 qm), i que acaba confluint a la riera grossa de Llofriu, però que habitualment va eixuta, per una zona boscosa, i que seguirem una curta estona, fins que arribem a una cruïlla, on trobem un pal senyalitzador (2,33 qm).

En aquesta cruïlla, trobem senyal del GR92 a l´esquerra i del PRC108 a la dreta. Seguirem per l´esquerra en direcció a Fontclara, per una pista de terra al descobert, entre prats, que mes endavant arriba al mas La Barraca, on la pista es ja asfaltada, i una mica mes enllà al restaurant can Bach.

 1. Cruïlla Can Bach (00.45 hores)(3,06 qm)(alçada 6 metres).

Aquí deixem la pista i seguirem per un camí de terra, que passa pel costat d´una finca, i mes endavant a la vora dels arbres i d´un rec a la dreta. El camí passa a estar al descobert, i un cop passat uns canyissars, trobem un caminet que, per la nostra dreta, s´acosta a una zona arbrada, que es el lloc on es troba les Closes Boues.

 1. Drecera Closes Boues (00.52 hores)( 3,55 qm).

Seguim aquest caminet un centenar de metres fins arribar a l´entrada de les closes Boues.

 1. Closes Boues (0.53 hores)(3,71 qm).

Hi ha un senyal informatiu. I veurem un corriol entre mig dels arbres per la nostra esquerra, que ens permet en un centenar de metres, arribar un mirador sobre aquest petit estany. A la vora del senyal, hi ha un petit corriol que també ens porta a un altre lloc per veure el lloc.

Un cop visitat el paratge, retornem fins on havíem trobat la drecera i seguim rectes, fins que enllacem amb una pista de terra força ampla (4.47 qm).

Anirem per la dreta, que una mica mes endavant arriba al peu de la carretera GI651. Si arribem al peu de la carretera, hauríem de girar a l´esquerra en pujada fins arribar a Sant Julià, però podem estalviar un tall una mica perillós, si abans d´arribar, i en una filera d´arbres, passem per la vora d´un prat, fins tornar a enllaçar amb la carretera que seguirem uns metres amunt, fins trobar a la dreta l´accés a Sant Julià de Boada.

 1. Sant Julià de Boada (1.20 hores)(5,53 qm)(alçada 20 metres).

Poc abans d´arribar a una rotonda, agafem un carrer en pujada que ben aviat ens porta a l´ermita de Sant Julià. Retornem a la carretera i passem per la rotonda, on seguirem per l´esquerra, direcció a Sant Feliu de Boada; a poca distància trobem una cruïlla, a l´alçada de Can Pou i girem a la dreta fins que arribar a una nova cruïlla de carrers, on trobem a l´esquerra el cementiri.

Aquí seguirem rectes vorejant el tancant d´una finca força gran, ara per un camí de terra, que s´acosta al bosc. Trobarem algun senyal d´itinerari saludable.

Arribem a una carretera (6,67 qm), i la seguirem una estona a la nostra esquerra, fins que trobem una pista a l´esquerra, a l´alçada la línia elèctrica, on hi ha senyal de la xarxa cicloturística. Deixem la carretera i anem per una pista ampla de terra, que es va acostant a Sant Feliu de Boada, amb boniques panoràmiques en algun punt del poble i de la zona de l´Estartit i les Illes Medes. Ja veurem Pals a prop.

Entrem a la zona urbana per una pista cimentada, pel carrer Camí Antic de La Bisbal, fins arribar a una cruïlla, on hi ha un senyal de la xarxa cicloturísica. A l´esquerra podem anar a fer una volta al nucli de Sant Feliu, però després hi tornarem en aquest punt.

 1. Sant Feliu de Boada (1.55 hores)(8,94 qm).

Hem seguit el carrer fins arribar a la plaça Major, on hi ha l´església, i també un parell de restaurant. Es un lloc ideal on podem aturar-nos una mica. Donem la vostè a l´església i seguim pel mateix carrer, sense agafar cap bifurcació, fins arribar de nou al carrer per on havíem entrat al poble i a la cruïlla del camí antic.

Seguim recte fins que trobem una cruïlla, on a la esquerra, hi ha la connexió amb el GR92. Deixem la carretera i seguim un camí de terra, que passa entremig del prats, creua un torrent, sovint eixut, i ja som a prop de Pals.

Passem sota la línia elèctrica i enllacem amb una pista que seguim a l´esquerra, i després un camí a la dreta, que s´acosta als murs de Pals, i fem una petita pujada, fins trobar uns esglaons que seguim amunt per un carreró, fins arribar a un carrer, on fem un gir a l´esquerra i de seguida a la dreta, i ja som de nou a Ca la Pruna.

Només cal desfer el camí fet a l´inici.

 1. Pals (2.20 hores)(11,6 qm).

 

Valoració de la sortida.

Ruta matinal entretinguda, amb punts d’interès arquitectònic i de paisatge, no recomanable els dies calorosos.

Data de la sortida.

30/10/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Pals.

Turisme Baix Empordà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r125-pals-closes-boues-st-julia-st-feliu-boada-125577165

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.