Rutes de senderisme

Ruta 126. Maçanet de Cabrenys-Gorgues La Forga i de les Dones-Molí d´en Robert.

Breu introducció.

Ruta matinal per Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), que passa per les gorgues de la Farga i de les Dones i l´entorn del Molí d´en Robert.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 170 metres, entre el punt mes alt a la collada de Sant Salvador (390 metres) i el punt mes baix a la vora del molí d´en Robert (220 metres). El perfil de la sortida, es una mica irregular fins la zona de les gorgues de la Farga i de les Dones; de pujada fins la collada de Sant Salvador i de baixada fins el molí d´en Robert. Després pujada de nou fins arribar de nou a Maçanet de Cabrenys.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem marques en diferents punts de sender local, Itinerannia -grogues-, GR-11. Es recomanable de portar un GPS.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

Totes excepte l´estiu i dies calorosos. A l´estiu podem escurçar la sortida, limitant-nos a acostar-nos a la zona de les gorgues, on podem refrescar-nos  i retornar per on hem vingut.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martí: d´origen romànic, està datada entre finals del segle XII o principis del segle XIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-503. Podem trobar una zona d´aparcament a la vora de l´oficina de Turisme de la vila.

01.Maçanet de Cabrenys-Plaça de la Vila(00,00 qm)(00.00 hores)(alçada 368 metres).

Som al mig de la plaça de la Vila, davant la façana de la Unió Maçanetenca. Al nostre darrera, tenim l´església de Sant Martí. Podem veure una petita placeta, on hi ha la font de la Plaça i unes escales que pugen fins l´església. Ens hi acostem un moment, i retornem a la plaça, i agafem el carrer del Pont, en baixada, fins que arribem a una esplanada, on hi ha una zona d´aparcament prou àmplia.

Hem de creuar el pont que passa per sobre la riera de Fraussa, i girar cap a l´esquerra, en direcció a un edifici de planta baixa, on hi ha l´oficina de turisme, entre altres entitats. Trobarem un pal d´Itinerannia (AE 46), on també hi ha indicacions de senders locals.

Passem pel costat d´aquest edifici, i anem pel passeig Miquel Bernades uns metres, fins que trobem una bifurcació: a la nostra, hi ha el sender del pont de Can Poquet i a la dreta, el sender de La Farga, per on anirem, per una pista ampla de terra, que enllaça mes endavant amb un carrer, on girem a l´esquerra, i poc després arribem a la carretera GI-503 (0,67 qm).

Creuem la carretera, i anem en direcció al càmping Maçanet-Mas Roquet-La Farga, per una carretera local que seguim una bona estona. Veurem alguna marca de rutes BTT i de sender local.

En un revolt de la carretera veiem un senyal que posa Font de les Escomes, però seguim per la carretera (1,04 qm). La carretera es força planera i monòtona, i es va endinsant per una zona boscosa, que a estones ens protegeix del sol, fins que arribem a una bifurcació, quan la carretera comença a fer baixada.

Trobarem un camí a la dreta, just on hi ha un pal amb una marca de sender local, que no agafem, i seguim uns metres enllà, fins arribar a una segona bifurcació.

  1. Bifurcació Gorga La Farga (0.25 hores)(1,63 qm)(alçada 340 metres).

Trobem un camí a la dreta, en direcció a La Farga, i deixem la carretera. Veurem senyal de PRC. Trobem un camí a la dreta, però seguim per la pista, i després creuem el pont de la Farga (2,05 qm), fins que arribem al senyal Font de la Farga.

Ja podem sentir la remor de l´aigua, lliscant per la resclosa de la gorga.

  1. Gorga de la Farga (0.30 hores)( 2,15 qm).

Es una gorga força ampla, i si el riu Arnera porta suficient cabdal, es molt bonic de veure i asseure´s una estona a la vora, i gaudir de l´entorn. Una mica mes enllà de la gorga, hi ha la font del mateix nom.

Ara hem de fer camí de retorn fins la bifurcació del punt 02, a peu de carretera (2,68 qm), i seguirem per la carretera avall. Una mica mes endavant, trobarem a la dreta l´accés al Molí de l´Olivet; i uns metres després, tornem a sentir la remor del riu i veiem un corriol que s´acosta al riu; deixem la carretera, i ens arribem fins la Gorga de les Dones, envoltada d´una zona de sorra, que la fa semblar mes aviat una petita caleta.

  1. Gorga de les Dones (0.40 hores)( 2,81 qm)(alçada 325 metres).

Si tenim temps, podem seguir a la nostra dreta, el curs del riu Arnera, acostant-nos a prop de la finca del Molí de l´Olivet. Retornem a la carretera, i creuem el pont; la carretera torna a fer pujada, de forma constant, i al descobert. Veurem una torre de telecomunicacions.

Seguirem per la carretera, fins que arribem amb una cruïlla a l´alçada de la bifurcació del Càmping Maçanet i Mas Roquet, on seguirem rectes avall (0.58 hores)(3,82 qm)(alçada 385 metres), durant una estona.

Mes endavant, ja en planer, trobem a l´esquerra un camí amb una cadena, que no agafem. La pista es una mica irregular, fins que arribem a la cruïlla amb una carretera, i anem en direcció al Molí d´en Robert per l´esquerra per una pista ampla i en bon estat, deixant a la dreta l´accés a Sant Pere d´Olivers (4,57 qm).

Anem en baixada, i en dos ocasions, trobarem camins a la dreta que no agafarem; també veurem senyals de GR i sender local, fins que arribem a la vora d´un pont, que creua el riu Arnera.

  1. Molí d´en Robert (1.20 hores)(6,03 qm)(alçada 220 metres).

Creuem el pont, i arribem al molí que, avui en dia, es un restaurant. Veurem marca del GR. Passem a la vora d´un paller, i de seguida, veurem un corriol a la nostra esquerra, on hi ha una marca del GR. Deixem la pista i seguim pel corriol en pujada, força a cobert del sol.

Trobarem fites de pedra, fins enllaçar amb una pista, on anirem pel mig (7.00 qm). Poc després, arribem a una nova cruïlla de pistes, i anem per l´esquerra, seguim la marca del GR, per una pista planera( 7,12 qm).

Ens trobem una nova cruïlla, i seguim rectes. Ja podem veure de nou la vila de Maçanet de Cabrenys. Poc després passem pel costat del camp de futbol, situat en una urbanització del poble, i enllacem amb el carrer del Viver.

Seguirem les marques del GR, fins que arribem a una cruïlla de carrers, i anem pel carrer de la Casanova, que seguirem rectes, fins arribar a la carretera GI-503, que creuem pel pas de zebra, i anem rectes per l´avinguda Canalejas -passant pel davant de locals comercials-, que després esdevé el carrer Sant Sebastià.

Passem pel davant de la capella de Sant Sebastià, a peu de carrer, fins que arribem de nou, a la plaça de la Vila.

  1. Maçanet de Cabrenys-Plaça de la Vila (2.30 hores)(9,91 qm).

Valoració de la sortida.

Es una ruta sense cap dificultat especial; amb un tall monòton per carretera al principi i, que a l´estiu, es pot aprofitar per refrescar-se a les gorgues. En aquest cas, podem fer només una part de la ruta.

Data de la sortida.

21/03/2021.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Maçanet de Cabrenys.

Consorci Salines Bassegoda.

Restaurant Molí d´en Robert.

Track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r126-macanet-de-cabrenys-gorgues-la-farga-moli-den-robert-125587952

Cartografia: Editorial Alpina, Alt Empordà, 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.