Rutes de senderisme

Ruta 127. Ventalló a Vila-robau i Valveralla.


Breu introducció.

Ruta matinal i molt planera, però entretinguda per les rodalies de Ventalló, a la comarca de l´Alt Empordà, que passa pels petits nuclis de Vila-robau i Valveralla, a més de poder visitar i conèixer el llac artificial de Valveralla, dedicat a l´esquí nàutic.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.15 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,37 quilòmetres. Podem escurçar la sortida si decidim no visitar el nucli de Vila-robau.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una sortida molt planera. El desnivell màxim serien aproximadament poc mes de 30 metres. El desnivell acumulat en pujada serien 76 metres i de baixada 67 metres.

En general es un perfil força suau, amb algunes petites pujades i baixades, sobretot a l´entorn de Vila-robau.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem algun pal senyalitzador d´Itinerannia i algunes marques grogues, en coincidir amb altres rutes, però la ruta no està senyalitzada.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat. Anirem en gran part per camins i pistes de terra planeres. Només en el trajecte de Vila-robau al pou de glaç proper, hi ha una part del recorregut, força a l´obaga que en dies que hagi plogut pugui estar relliscós.

Època de l´any recomanada.

Especialment la primavera i la tardor. A l´estiu no es aconsellable donat que es una ruta molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Miquel, de Ventalló: d´estil gòtic principalment, va ser acabada a finals del segle XVII, tot i que també ha sigut objecte d´obres de restauració a finals del segle XX.

Església Sant Andreu, de Vila-robau: de l´església vella, te origen romànic i sembla que podria estar datada al segle X; va perdre la seva funció d´església amb la nova, del segle XVIII, i d´estil barroc. La vella va ser objecte de restauració el segle XX, però no es troba accessible al públic.

Altre patrimoni.

Llac artificial de Valveralla. Aquest llac artificial va ser la proposta d´un emprenedor de la zona, en Xavier Mill, professor d´esquí nàutic, que volia aprofitar les filtracions naturals del riu Fluvià, per a emplenar aquest paratge que, anteriorment, havia estat una explotació d´àrids.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-624, i podem estacionar el vehicle al carrer de les Escoles, on hi ha l´escola municipal, on podem trobar espai suficient. Si seguim rectes cap al centre del poble, arribarem de seguida a la Plaça de la Font.

  1. Ventalló-Plaça de la Font (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 27 metres).

Som al davant de l´església de Sant Miquel. Si mirem de cares a la façana de l´església, hem d´agafar el carrer de la nostra esquerra, en direcció al carrer de les Escoles. Trobem el carrer Marinada a la dreta, però seguim rectes, fins trobar una cruïlla amb el carrer Riera de Caudet a la nostra dreta. A l´esquerra hi ha un transformador de la línia elèctrica i un camí de terra, i també un plafó d´Itinerannia.

Seguim per la pista de l´esquerra, i en una nova cruïlla, anem per la dreta, fins arribar a un pont, que creua la carretera, en direcció a Vila-robau. Quan passem pel costat d´unes cases, arribem a una altra cruïlla, i anem en direcció a la dreta, direcció al cementiri (0,37 qm).

Anem per una carretera, al descobert, en lleugera pujada fins arribar a l´alçada del camp de futbol, on hi ha una cruïlla.

  1. Cruïlla Cementiri (00.12 hores)(1,00 qm)(alçada 31 metres).

Trobem el senyal d´Itinerannia AE 281. Seguirem rectes o esquerra per una pista de terra; mes endavant, trobem una bifurcació però seguim rectes, passant pel mig d´una boscosa, que aviat deixem enrere per seguir al descobert fins arribar -seguint sempre la pista principal- a una cruïlla, on trobem una torre elèctrica i una mena de molí en una finca.

  1. Cruïlla Rec del Molí (0,24 hores)(1,88 qm)(alçada 15 metres).

Aquesta cruïlla de pistes es important, ja que per l´esquerra anirem a Vila-robau i tornarem a passar de tornada per aquesta cruïlla, on anirem -ara, per la nostra dreta- a Valveralla. Així, anem per l´esquerra, però una mica més endavant (2,00 qm), trobem un corriol a la nostra dreta, que s´endinsa dintre del bosc.

Serà en aquest lloc per on tornarem després de passar per Vila-robau, i després haurem d´anar a la cruïlla anterior.

Seguim per la pista doncs, que va vorejant el bosc, amb una lleugera pujada, fins que arribem a una cruïlla (2,69 qm), on hi ha un senyal d´Itinerari saludable, i seguim rectes per la pista principal, fins que arribem a una nova cruïlla, on hem de parar atenció.

  1. Cruïlla Cal Rajoler (00,35 hores)(2,99 qm)(alçada 20 metres).

A la nostra esquerra, trobem un camí asfaltat que s´acosta a unes finques, i a la nostra dreta, hi ha un camí de terra. A prop hi ha un transformador elèctric. Pel mig, hi ha la pista asfaltada que entra a Vila-robau.

En aquest cruïlla, hi tornarem quan fem la volta pel nucli de Vila-robau.

Seguim pel mig fins arribar a la plaça de Sant Andreu, on hi ha l´església nova de Sant Andreu. Es un nucli petit i molt tranquil. Recomanem d´arribar fins l´església vella i fer un curt recorregut per la part vella del poble.

  1. Vila-robau-Església de Sant Andreu (00.38 hores)(3,21 qm)(alçada 24 metres).

Des de la plaça i, si mirem de cares a l´església, podem agafar el carrer de la nostre esquerra, el carrer de la Rectoria, on arribarem poc després a la petita però bonica plaça de la Rectoria, on hi havia l´església vella de Sant Andreu.

  1. Vila-robau, església vella de Sant Andreu (00.40 hores)(3,29 qm).

Des d´aquest bonic entorn, fem camí de tornada pel mateix lloc uns metres, fins que agafem el carreró Fluvià, a l´esquerra i en baixada, fins arribar al carrer Palol, on anirem per la zona mes antiga del poble, sota els porxos de les cases, fins sortir de nou a la plaça de Sant Andreu. Ara, haurem de refer el camí fins la cruïlla del punt 04, on hi havia un transformador de la línia elèctrica i agafem el camí a la nostra esquerra, que passa a la vora d´un garrofer, a l´entrada d´una finca. Un cop l´hem passat, veurem un camí a la dreta, però seguim rectes en lleugera baixada.

Ens anem acostant al riu Fluvià (3,77 qm) i ja veiem la vegetació típica del bosc de ribera. El camí es fa un corriol, i passem a la vora del riu -que tenim a l´esquerra-  i d´arbres força grans i un talús a la nostra dreta, que voregem per sota.

El corriol es molt atapeït de vegetació i veurem al talús una cavitat, a la qual es una mica complicat d´accedir. A l´esquerra, veurem les restes d´una edificació, que era un antic molí, i, una mica mes endavant, arribem al peu d´un pou de glaç.

  1. Pou de glaç (01.00 hores)(4,40 qm).

Es un pou força ben conservat i de mides força grans. Seguirem el corriol fins arribar a una pista, per la qual ja havíem passat abans (4,47 qm), i hem de girar a l´esquerrra fins arribar a una nova cruïlla, que el punt 03 anterior.

En aquesta cruïlla, veurem un senyal de trànsit on assenyala Valveralla cap a l´esquerra, per on anirem, deixant un camí de terra a la dreta. Anirem voltant una planta d´explotació i tractament d´àrids durant una bona estona, per una pista molt planera i força ampla.

  1. Drecera llac Valveralla (1.15 hores)(5,43 qm).

Trobem un camí a la nostra dreta, on hi ha un senyal que prohibeix fer càmping. Deixem la pista i agafem aquest camí que ens apropa al llac ben aviat, que es troba envoltat de canyissar. Fem la volta al llac, anant per la nostra dreta. Veurem que hi ha una llengua de terra que s´endinsa dintre del llac un centenar de metres.

  1. Llac de Valveralla (1.20 hores)(5,90 qm).

Es un llac artificial prou ample i molt interessant per visitar, sobretot en èpoques que la vegetació i la temperatura ens podem fer aturar una estona. Es un llac privat dedicat a la pràctica de l´esquí nàutic.

Veurem que, quan ja hem completat quasi tota la volta, que hi ha un petit estany al seu costat, però es molt mes petit.

Passem pel costat de les instal·lacions de l´escola nàutica de Ventalló i enllacem amb una pista de terra, amb la qual arribem amb una carretera (7,05 qm), que seguirem a la nostra dreta en direcció al nucli de Valveralla. No hi ha espai per a vianants, però hi ha molt poca circulació de vehicles.

  1. Valveralla (1.45 hores)(7,55 qm)(alçada 13 metres).

Som al carrer Major, a l´entrada del poble, on hi ha una petita zona d´aparcament de vehicles. Anirem per un carrer estret, envoltat de cases de pedra que tenim al davant, i arribarem a la bonica i petita plaça de l´Empedrat; d´allà anirem pel carrer Sant Grau uns metres, fins que veurem un carreró estret que seguirem uns metres fins arribar a la bonica església de Sant Vicens, situada en un entorn preciós en una primavera ben florida.

Val la pena aturar-se en aquest petit nucli i gaudir de la pau i tranquil·litat del moment. Retornem fins al carrer Sant Grau i seguim per la nostra esquerra, fins arribar, de nou, al carrer Major, que seguirem a la nostra esquerra.

Passem pel davant de la parada del bus, on hi ha una font, i seguim rectes uns metres, fins que arribem a una bifurcació, on al mig, hi ha un senyal d´Itinerannia, AE 268.

Hem d´agafar la pista que està al mig i que passa a la vora d´una granja. Ens anirem acostant a una carretera, que haurem de travessar (8,56 qm), i després seguirem per una pista ampla, que passa pel costat de granges i oliveres mil·lenàries, fins que arribem de nou a Ventalló, per carrer Oliveres i després seguim pel carrer Major, fins arribar al darrera de la plaça de la Font de nou.

  1. Ventalló (2.15 hores)(9,37 qm).

Valoració de la sortida.

Passejada curta per un entorn a gaudir en una primavera o tardor.

Data de la sortida.

07/04/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Ventalló.

Esquí Nàutic Ventalló.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r127-ventallo-vila-robau-valveralla-143662323

Cartografia: Editorial Alpina Alt Empordà 1: 25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.