Rutes de senderisme

Ruta 128. Sant Jordi Desvalls-Raset-Cervià de Ter.

Breu introducció.

Ruta matinal per la comarca del Gironès, que passa per les viles de Sant Jordi Desvalls, Raset i Cervià de Ter, amb dues paisatges molt diferents, i per gaudir dels racons històrics de Sant Jordi i Cervià.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,85 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 45 metres el punt mes, al castell de Cervià (76 metres) i el punt mes baix al Pla de les Riberes, a prop de Sant Jordi Desvalls (31 metres). El desnivell acumulat de pujada es de 151 metres.

El perfil seria una mica irregular de Sant Jordi Desvalls a Cervià de Ter, però la tornada a la vora del riu Ter, seria molt planer.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

En alguna part del recorregut, coincideix amb la senyalització d´altres rutes, però no seguirem una de concreta.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor serien les recomanades.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Jordi: l´actual església es va acabar al segle XVIII, tot i que hi ha indicis que n´hi havia una al segle XII. L´emplaçament actual es va fer aprofitant l´existència de l´antic castell, del qual havia només es conserva una torre, que es va aprofitar per edificar el campanar de l´església. Aquesta església es troba a la part antiga de la vila “que ha conservat quasi intacte l’entramat dels carrers medievals i un bon nombre de cases que preserven la fesomia que tenien segles enrera, amb portals adovellats, llindes decorades i inscrites, o finestres d’estil gòtic i renaixentista” (web Ajuntament Sant Jordi Desvalls).

Museu d´Art Modern de Raset : “El Museu Raset és un museu d’art modern que exposa les obres d’art de la col·lecció familiar suïssa-holandèsa Bueler-Bernard. Per casualitat, mentre eren de vacances a Llançà alguns amics van mostrar a Tony una mansió preciosa en el poblat de Raset, Cervià de Ter. La parella es va encisar, i quan es van jubilar van decidir que era el moment d’embarcar-se en una nova aventura a Raset. Van obrir les portes del Museu l’any 2005” (web Museu Art Modern).

Monestir Santa Maria de Cervià: es un conjunt d´origen romànic composat de l´església i el claustre amb les edificacions monacals. El monestir va ser adquirit per l´ajuntament que el destina a la seva seu i altres usos socials. L´església continua siguent dedicada a usos religiosos.

Castell de Cervià: situat en un turó que domina les vistes sobre el poble i tota la zona propera, apareix esmentat al segle XI, i del qual es conserven només una part del seu mur i els fonaments.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per la carretera GI633, entrem a Sant Jordi Desvalls a l´alçada de l´escola pública, pel carrer Doctor Messeguer, just al primer carrer a la dreta -darrera de l´escola- hi trobem una àmplia zona d´aparcament de terra.

  1. Sant Jordi Desvalls-Escola.

De la cruïlla de l´escola amb la carretera GI-633, anem cap a l´interior de la vila; uns metres enllà, ens apropem a una petita plaça, on hi ha la seu de l´ajuntament i un bar, on hi ha una cruïlla de carrers. I hem d´anar per la nostra dreta, pel carrer Migdia, rectes, fins arribar a la plaça del Doctor Garriga, on veurem un lateral de l’església.

Just al costat hi ha la plaça de l´església, i al mig d´ambdues podem veure una curiosa construcció en fusta, que es una mena de petita biblioteca per a la mainada, on podem agafar i deixar els llibres. Es un espai molt plàcid i envoltat del passat antic del poble.

  1. Plaça de l´església (00.05 hores)(0,172 qm).

En aquesta darrera plaça podem veure la portalada de l’església. Hem de retrocedir fins l´altre plaça, i agafar un carreró, a la vora de la finca de Can Cendra, i arribarem a la plaça de la Constitució, on veurem una altra seu de l´ajuntament. Seguim rectes fins la plaça del Dr Robert, i la creuem per seguir pel carrer del Portal, que aviat serà el carrer de l´Hospital i mes endavant el de Francesc Macià.

Hem deixat la zona mes antiga i anem per la zona mes nova, en lleugera baixada, fins arribar a peu de la carretera GI-633, on anirem per la dreta fins arribar a una rotonda, on la voltarem per la nostra dreta , en un gir de 180 graus, passant per davant d´una casa a peu de carretera, i just passada, veurem un mur de pedra i una pista cimentada, a la nostra dreta, que agafarem i, quan passem per sobre del canal de Sant Jordi, la pista serà de terra (1,30 qm).

Seguirem la pista principal, sense fer cas d´altres camins que trobem. Passem pel davant i a una mica de distància del paratge de les Sorreres que quedaria a la nostra dreta. La pista fa una baixada, i anirem per un terreny argilós, que en dies que hagi plogut, pot estar força enfangat, fins arribar a enllaçar amb una carretera local (GIV-6234).

  1. Carretera drecera Raset (00.30 hores)(2,31 qm)(alçada 42 metres).

Girem a la dreta uns metres per la carretera, i de seguida, agafem una altra carretera, a la nostra esquerra, en direcció a Raset de dalt, en lleugera pujada. Anem al descobert i anem vorejant algunes finques fins arribar al final de la pujada, on trobem un senyal (3,12 qm), que indica a la dreta a Viladasens. Seguim a l´esquerra uns metres, fins que veiem un senyal del Camí de Sant Jaume, i deixem la carretera, i agafem un camí de terra en baixada a la nostra dreta.

Aquest camí, volta el tancat d´una gran finca, fins que ens acostem a una zona urbana.

  1. Raset (00.45 hores)(3,41 qm).

Hem arribat en aquest petit nucli, a la seva plaça. A la dreta veurem una pista cimentada en pujada, on hi ha el senyal del Camí de Sant Jaume.

Si volem arribar-nos fins al Museu d´art modern, hem de baixar una mica pel carrer, i i trobarem una finca amb uns arbres, on està aquest museu.

Retornem fins la plaça, i agafem la pista cimentada, que enllaça amb un corriol ja en zona boscosa. Veurem algun senyal del Camí, per un entorn molt plàcid. Passem a la vora d´un cobert d´una finca propera i el camí s´estreny i s´enfila una estona, per arribar a l´entrada de Cervià de Ter. Som a la zona esportiva.

  1. Cervià de Ter (00.58 hores)(4,55 qm)(alçada 46 metres).

Seguim per un carrer a l´esquerra, i arribem a una gran esplanada, on veiem una escola infantil a una certa distància, i una urbanització de cases. Anem rectes pel carrer Quintana, fins que arribem a la part del darrera del monestir de Santa Maria.

06.Monestir Santa Maria (1.01 hores)(4,85 qm).

Es troba en una zona molt oberta, molt ben cuidada. Anem per la nostra esquerra, on veiem un camí enllosat, i arribarem al davant del monestir, que avui dia acull l´ajuntament i altres espais socials. Al seu costat hi ha l´església.

D´esquenes a l´església, deixem el senyal del Camí a la nostra esquerra, i nosaltres seguim rectes, endinsant-nos dintre del poble. Deixarem a la nostra esquerra, el carrer Torrent de l´Angli, i arribem a la vora de l´església de Sant Genís, on hi ha una petita plaça.

Anem per un carrer estret fins arribar a la Torre de les Hores, al costat del carrer Muralla.

  1. Torre de les Hores (1.09)(5.27)

Al peu de la torre, agafarem un carreró estret empedrat, seguint la direcció al castell, que arriba fins una petita placeta, on tornem a trobar un altre senyal que seguim amunt, fins arribar al peu d´un carrer.

En aquest punt, hi tornarem a passar un cop visitat el castell de Cervià. Seguim el carrer amunt pel vial i arribem al punt d´inici de la visita al castell. Veurem un camí cimentat que seguim i arribem dalt del castell.

  1. Castell de Cervià (1.15 hores)(5,56 qm)(alçada 76 metres).

Es el punt mes alt de la sortida. Des d´aquest lloc tenim una esplèndida vista de tota la zona, de Cervià i de la ruta feta fins ara, i de la que ens resta. L´entorn del castell ha quedat ben condicionat per seure i gaudir del lloc una estona, tot i que no hi queda molt.

Retornem al carrer per on havíem accedit al castell i ara fem camí de tornada, passant pel lloc per on havíem començat la pujada i seguim carrer avall fins arribar a una cruïlla de carrers, on trobem la creu d´en Falgons. En aquesta cruïlla, seguirem pel carrer de la Creu, al mig, que ens apropa a la carretera (6,04 qm).

Creuem la carretera i anem pel camí de la Nòria, deixant enrere la zona urbana, i passat un transformador de la línia elèctrica, el camí es de terra.

Seguirem per la pista principal, descartant dues pistes que trobem a la nostra esquerra.

Tenim el riu Ter a prop però els canyissars ens tapen les vistes. Poc després la pista fa un gir sobtat a l´esquerra (7,47 qm); tot i que es veu traça de camí si seguim rectes, seguim per la pista, que seguirà entremig de les plantacions d´àlbers.

Deixem un camí a la dreta, i ens tornem a apropar a Cervià, quan arribem a l´alçada de la depuradora, on fem un gir a la dreta per una pista cimentada, i alhora passem pel costat d´un granja (8,33 qm) i voltem la depuradora, i tornem a allunyar-nos de Cervià i acostar-nos a les plantacions d´arbres.

El recorregut es molt planer i molt bonic de fer sobretot a la primavera o tardor. Es una ruta que ens podem trobar força ciclistes, de fet, hi ha indicacions de la Ruta del Ter i de la Xarxa cicloturística.

Trobem una cruïlla de pistes, on a esquerra i dreta hi ha plafó de la ruta del Ter, i anirem per la dreta. Anirem alternant zona boscosa amb altres al descobert. Ens anirem acostant a poca distància del riu Ter durant una estona, però després la pista va girant cap a l´interior.

Passarem novament pel mig de mes plantacions d´arbres, fins que, ja al descobert, arribem a una cruïlla en una llarga recta amb un senyal.

  1. Cruïlla Ruta del Ter (2.20 hores)(11,56 qm).

La ruta del Ter segueix a la dreta, però hem de girar a l´esquerra, per una pista ampla i ben recta encarada a Sant Jordi Desvalls que ja tenim ben a prop.

Arribarem a peu de la carretera (12,38 qm), i la seguirem per la dreta en lleugera pujada, amb certa precaució fins arribar de nou a l´escola.

  1. Sant Jordi Desvalls (2.30 hores)(12,77 qm).

 

Valoració de la sortida.

Sortida matinal molt interessat, amb dues parts molt diferenciades.

Data de la sortida.

15/01/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Jordi Desvalls.

Museu d´Art Modern de Raset.

Ajuntament de Cervià de Ter.

Track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r128-sant-jordi-desvalls-raset-cervia-de-ter-143523386

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.