Rutes de senderisme

Ruta 129. Albons a l´ermita Sant Grau, Puig Segalar i St. Feliu de la Garriga.

Breu introducció.

Matinal curta per Albons, a la comarca de l´Alt Empordà, que arriba fins l´ermita de Sant Grau, i després corona el cim del Puig Segalar, un mirador panoràmic molt ampli, i fa baixada fins el conjunt arquitectònic de Sant Feliu de Garriga.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,8 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 166 metres entre el punt mes baix a l´entrada d´Albons, i el cim del Puig Segalar. El desnivell de pujada acumulat serien uns 255 metres, ja que es una sortida una mica irregular.

  • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

  • Tipus de senyalització.

Al camí d´anada a l´ermita de Sant Grau, podem veure marques de sender local (blanques i verdes). Donat que a l´ermita, seguirem un camí alternatiu, ja no en trobarem cap fins arribar al Puig Segalar. A la resta de la ruta, ja no trobarem marques.

  • Estat del terreny.

En bon estat, per carretera asfaltada a inici i final de la ruta; la major part per camins i pistes de terra. Només un cop passada la font de Sant Grau, anirem per un terreny a estones abrupte.

Època de l´any recomanada.

L´estiu es l´època menys recomanable, per la calor. Donat el tipus de vegetació (pinedes) no hi ha massa diferència de fer-ho en altres temporades de l´any.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell d´Albons i església de Sant Cugat: el castell fou una edificació civil i militar que fou l´origen del poble, i datada aproximadament cap al segle XII. Posteriorment va ser reformada per convertir-se en una masia fortificada cap al segle XV. L’església es d´origen romànic, i sembla que va ser edificada en dues èpoques, la primera als segle X-XI i la segona als segles XII-XIII.

Ermita de Sant Grau: es una capella d´origen romànic, datada al segle XI, i de la qual només en queda la nau. La façana actual es del segle XVIII.

Conjunt Sant Feliu de la Garriga: hi trobem el castell -de grans dimensions i ben conservat-, i al seu costat, l’església. El castell originari es remunta al segle XIII, però posteriorment al segle XVI o XVII, es va refer el castell, que va patir un incendi a la Guerra dels Segadors. Es troba en bon estat i es una residència privada. Per la seva part l´església es troba adossada al castell i no es pot entrar però es pot veure el seu interior, donat l´estat perillós del seu interior. Es d’origen romànic, potser del segle X.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi:  podem arribar per diferents carreteres comarcals i per l´autovia C-31. El punt de sortida es a la plaça del poble, que es troba al centre, i que pot ser complicat de trobar plaça d´aparcament si volem aparcar en aquest lloc.

  1. Albons-Castell d´Albons (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 25 metres).

D´esquenes a la façana del castell d´Albons, baixem les escala de la plaça del poble, al costat de la finca de Cal Negre, i seguim rectes en lleugera baixada, fins arribar a peu de la carretera d´entrada a Albons, la GIV-6321, que es el carrer de la Creu. Seguirem rectes, fins arribar al pont de l´autovia C31, que passem per sota.

Un cop passat el pont som a una carretera local. A la tornada, hi tornarem a passar per aquí i, per tant, tornarem a refer el camí fet fins ara.

Ara seguirem una pista de terra que queda a prop,  a la vora d´unes cases, on veurem una marca de sender local i un senyal a Sant Grau.

Passem per sota aquest pont, on veiem un pal senyalitzador i una marca de sender local, a la vora d´unes cases.

Agafem una pista de terra a la vora d´aquestes cases, i la seguirem rectes, fins que arribem a una cruïlla de pistes.

  1. Drecera Sant Grau (00,25 hores)(1,81 qm).

Trobem un senyal que marca a la dreta en direcció a Sant Grau i Puig Segalar, i la seguim, per una pista força al descobert, que quan passa per una pineda, farà un parell de curtes pujades fins arribar a l´ermita a peu de pista.

  1. Ermita Sant Grau (00.35 hores)(2,51 qm).

Som enmig d´una pineda, a cobert del sol, i on podem asseure´ns en unes curioses cadires, just davant l´ermita. Si ens anem cap a la dreta, apropant-nos a la pineda, seguirem un corriol, en baixada, que es fica dintre de zona boscosa.

Just abans d´arribar a un parell d´edificacions, veurem un corriol a la dreta.

Uns metres rectes hi ha un cobert abandonat i la font de Sant Grau. Retornem fins aquest corriol i anem en pujada, fins arribar a un camí ample, on girem a la dreta.

El seguirem un centenar de metres, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra que agafem en pujada (2,99 qm). Es un corriol una mica abrupte, pel mig el bosc, fins que arribem a una clariana dintre del bosc (3,77 qm).

El camí mes ample i al descobert ens permet veure ja el Puig Segalar. Seguirem encarats ja cap al cim. Trobem un camí travesser però el creuem rectes i en pujada, fins arribar al cim.

  1. Puig Segalar (00.55 hores)(3,77 qm)(alçada 175 metres).

Des del cim tenim una vista panoràmica de tota la plana empordanesa, del golf de Roses fins el Montgrí. I si ens girem també podem veure l´alta Garrotxa, el Canigó i el Pirineu Oriental, encara que ja queda una mica mes lluny.

Veurem una pista travessera on hi ha un senyal. L´anem a trobar, i girem a la dreta, per on farem camí de baixada, al descobert. Ja veurem mes endavant el conjunt de Sant Feliu de la Garriga.

  1. Sant Feliu de la Garriga (1.33 hores)(5,40 qm)(alçada 80 metres).

Hem seguit sempre la pista principal fins arribar al peu d´aquest conjunt. Primer trobem la muralla i una tanca metàl·lica, on podem arribar fins l´entrada de l´església, on no es pot accedir donada l´estat del terra i que es una propietat privada.

Seguim per la pista voltant la muralla, fins arribar a la porta d entrada del castell, d´on podem veure una bonica perspectiva del castell.

Seguirem pista avall, força planera, a estones a cobert del sol i altres que no, fins que trobem a la dreta, una pista que s´endinsa dintre del bosc (5,96 qm).

Just uns metres abans, trobarem les runes d´un antic forn de calç (de l´Olivet). Quan trobem aquesta pista, girem a la dreta i anem seguint per zones de pineda, fins que arribem a una nova cruïlla (6,83 qm), i la seguim per l´esquerra, en lleugera baixada.

Arribem a una nova cruïlla de tres camins (6,92qm), i anem pel mig, per un camí planer i sense vistes. Voltem per la tanca d´una finca i arribem a l´alçada d´un pal de línia elèctrica, i seguirem per la dreta.

Ja veiem Albons a prop. Arribem a una carretera local, lateral a la C-31, que es la que vàrem trobar en passar per sota del pont. Ara girem a la dreta i ens apropem de nou al pont, i el tornem a creuar per sota.

Ara seguim pel carrer de la Creu en direcció a Albons; en arribar a una rotonda, seguim un carrer a la nostra esquerra o podem seguir rectes per la dreta -per on havíem anat al principi- i arribarem de nou a la plaça.

  1. Albons (2.40 hores)(9,81 qm).

Valoració de la sortida.

Caminada suau que transita per dintre de zona boscosa, però que permet des del cim del Puig Segalar tenir una esplèndida vista de la plana empordanesa. Especialment recomanable a l´hivern si podem gaudir de les vistes del Pirineu oriental i el Canigó ben nevat.

Data de la sortida.

28/05/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Albons.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r129-albons-sant-grau-puig-segalar-sant-feliu-garriga-143906402

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina, 1:25.000

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

3 thoughts on “Ruta 129. Albons a l´ermita Sant Grau, Puig Segalar i St. Feliu de la Garriga.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.