Rutes de senderisme

Ruta 130. Serinyà a Can Illa, Budellers i Sant Miquel Sesvinyes.

Breu introducció.

Ruta matinal per les rodalies de Serinyà, a la comarca del Pla de l´Estany, amb el que voltem per la zona muntanyosa de la zona, arribant a l’ermita de Sant Miquel de Sesvinyes.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2,35 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,40 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim seria una mica més de 110 metres. El desnivell acumulat de pujada seria de 235 metres, ja que es una sortida una mica irregular.

De l´inici fins arribar a les runes de Budellers, la ruta es força suau, després comença una pujada irregular però força sostinguda fins arribar a Sant Miquel Sesvinyes, on una tornada en baixada suau.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable. En cas que hagi plogut de forma abundosa, el corriol després Can Illa, que hem seguit per estalviar de creuar el passallís, ens pot requerir anar amb mes de compte.

  • Tipus de senyalització.

Aquesta ruta no segueix cap marca o senyal específica, per tant, millor disposar-ne d´un GPS que ens ajudi en cas de dubtes.

  • Estat del terreny.

En bon estat.

Època de l´any recomanada.

A la primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Sant Miquel Sesvinyes: d´origen romànic, es tenen referències des del 1282 però es considera que podria ser del segle X-XI.

Església Sant Andreu: d´origen romànic, es troba referenciada des del 1182.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per l´autovia C66, i podem estacionar el vehicle a un aparcament de terra, just al costat del pavelló municipal, a tocar de l´ajuntament i de l´escola municipal.

  1. Serinyà-pavelló municipal (00.00 hores)(00,00 qm)(alçada 185 metres).

Som en aquest aparcament al costat del pavelló esportiu. Seguim pel carrer de Joan Carreras, en direcció NO (nord-oest), on veurem senyal de la ruta BTT 5, fins arribar al final del carrer. A prop tenim el cementiri.

Hi ha una cruïlla de camins, però hem de fixar-nos en un pal de llum, on hi ha una marca del GR, que haurem de seguir, en direcció NO-N (nord-oest nord) a una zona boscosa, que ens quedaria al mig. El camí fa baixada, enllacem amb un camí ample, i girem a l´esquerra, on veurem una marca GR, fins arribar a una carretera asfaltada, on tornarem a girar a la nostra esquerra, i seguirem avall, fins passar per sota d´un pont de la carretera.

Un cop passat el pont, arribem a la finca can Gatielles, i girem a la dreta, per una carretera local que fa una curta pujada i desprès fa baixada, i en una cruïlla, girem a l´esquerra en direcció a la font de Gatielles, que la trobem passat una torre elèctrica, si deixem la carretera, seguint un corriol en baixada. Hi tornem a la carretera, que seguirem una bona estona.

Segons en la temporada que fem la sortida, podrem gaudir mes del paisatge en aquesta part del recorregut. Tindrem vistes àmplies de prats, envoltats de les muntanyes.

Veurem a una certa distància el mas de Can Peret. Després la carretera s´endinsa per zona boscosa, i deixem una resclosa a la nostra dreta. Poc després, trobarem una cruïlla a la dreta, on hi ha un passallís que creua el riu Ser, però seguirem rectes, acostant-nos al mas de Can Illa, on el voltarem fins arribar a un altre passallís sobre el riu Ser.

  1. Can Illa-Passallís (00.40 hores)(2,51 qm)(alçada 142 metres).

En aquest lloc, podem creuar el passallís i seguir per la carretera a l´altra banda del riu, fins que mes endavant haurem de creuar un altre passallís.

Si trobem el passallís cobert d´aigua, total o parcialment, o volem fer un recorregut diferent, just abans de creuar-ho, veurem la traça d´un corriol, que es fica per dintre del bosc de ribera. El seguirem una estona -a vegades ens podem acostar a peu del riu, si volem-, fins que arribem al peu d´un altre passallís (3,34 qm), que ens queda a la nostra dreta. Aquest es l´altre passallís que hauríem de travessar si haguéssim creuat l´anterior.

Seguirem per una pista ampla, molt enclotada pel mig del bosc de ribera, amb el riu Ser a la nostra dreta.

Trobem un camí a la dreta (3,85 qm), que no seguirem; ens anem distanciant del riu, i seguirem per aquesta una estona fins que arribem al nucli de Budellers.

Creuarem un torrent, després deixarem un caminet a la nostra esquerra i mes endavant trobarem una edificació en runes a l´esquerra (Budellers de dalt), i poc després arribem a una edificació en runes.

  1. Budellers de Baix (1.15 hores)(4,62 qm)(alçada 198 metres).

Passada aquest casa, trobarem una cruïlla i anem per la pista de l´esquerra, que seguirem una bona estona fins que siguem ben a prop de Sant Miquel.

Veurem alguna marca de la ruta BTT 5; trobarem alguns camins a dreta o esquerra, però seguirem sempre per la pista principal.

Creuem la riera Rodeja (5,34 qm), i aleshores la pista començarà a ser irregular amb pujades i baixades de poca intensitat, fins que la pista comença  a estar cimentada, que ja serà un camí molt mes suau, i ja ens acostem a l´ermita.

  1. Dreçera Sant Miquel Sesvinyes (1.55 hores)(6,91 qm)(alçada 259 metres).

Després que la pista fes una mica de pujada, arribem en una bifurcació, on anirem per la dreta unes desenes de metres, fins arribar a una clariana, on davant nostre ja podem veure l´ermitat de Sant Miquel de Sesvinyes.

Abans d´arribar a l´ermita, trobem una pista a la nostra esquerra, que passa per la vora d´unes granges, que seguirem un cop visitada l´ermita.

  1. Ermita Sant Miquel Sesvinyes (1.56 hores)(7,05 qm).

L´ermita es troba molt a prop d´una finca privada i envoltada de zona boscosa. Es un lloc ideal per aturar-nos una estona, sota l´ombra dels arbres.

Seguim la caminada, fent uns metres enrere fins trobar la pista que havíem vist abans, i que ara la tenim a la dreta i la seguim. Passem a la vora d´unes granges força grans, que son abandonades.

Seguim per la pista asfaltada; trobarem una cruïlla a la dreta, que no agafem. La pista fa baixada i a la vora d´un pi trobem un senyal i deixem la carretera, per agafar un camí de terra, però mes endavant tornarem a enllaçar amb la carretera, fins que arribem al peu de l´autovia C66 (8,20 qm), que la creuarem a l´alçada d´una benzinera, sense arribar al seu davant.

La deixem a la nostra esquerra, agafant un carrer que fa baixada, i uns metres allà, trobem un camí a la nostra esquerra, a la vora del torrent de Serinyà, i el seguirem en direcció al centre de Serinyà.

Aquest caminet ressegueix el torrent, vorejant horts i cases; creuem per un pas de zebra el sobre el torrent, i arribem al casc urbà de la vila, on trobem senyal del GR i girem a esquerra pel carrer del Doctor Carulla i seguirem un corriol entre les cases, passant pel lateral de l´església fins arribar al seu davant.

  1. Església Sant Andreu (2.30 hores)(9,20 qm).

Encarats cap a la façana de l´església, agafem el carrer de les Escales, que queda  a la nostra esquerra, i seguirem fins arribar a l´entrada de la plaça de l´ajuntament, on veurem unes escales a la nostra esquerra, que ens porten fins l´aparcament de terra, al costat del pavelló municipal d´on havíem començat.

  1. Serinyà (2.33 hores)(9,38 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta amb dues parts molt diferenciades: la primera, força planera, i amb el riu Ser com a punt d´interès i la segona, molt mes a l´interior dels boscos de la zona, amb l´ermita de Sant Miquel Sesvinyes com a punt interessant.

Data de la sortida.

04/06/2023.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Serinyà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r130-serinya-can-illa-budellers-sant-miquel-sesvinyes-143908874

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.