Rutes de senderisme

Ruta 131. Argelaguer-Parc Garrell-Resclosa d´en Bassols.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies d´Argelaguer (La Garrotxa) que visita el conegut Parc Garrell, un entorn natural a la vora el riu Fluvià, on en Josep Pijiula Vila, conegut popularment com en Garrell, o l´home de les cabanes, va omplir de tot un seguit d´escultures, cabanes, muntatges arquitectònics, etc, utilitzant materials naturals o reciclats, que han captivat a tot aquell que visita aquest entorn.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament uns 45 minuts per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament 3,25 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una sortida molt planera. El desnivell es molt poc apreciable.

  • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

  • Tipus de senyalització.

Pals d´Itinerannia i plafons informatius en gran part del recorregut.

  • Estat del terreny.

En bon estat, per pista i camins de terra.

Època de l´any recomanada.

L´estiu seria la menys recomanable, però es un recorregut força a l´ombra i es una ruta força curta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Parc Garrell: aquest entorn, obra de l´autodidacta Josep Pijiula, es composa de 4 espais, que son: Font de la Riera de Can Sis Rals (on predominen les escultures a la vora d´un petit torrent, i fetes reciclant elements metàl·lics); Casa d´en Garrell (on hi ha una cabana de grans dimensions, on hi ha el cementiri del cotxe, una terrassa-mirador i una torre); la tomba faraònica (on trobem treball d´escultura sobre la pedra, amb inscultures); i l´Hort d´en Garrell, on hi trobem escultures, torres i cabanes a gran alçada.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per l´autovia i podem aparcar el vehicle davant l´ajuntament de´Argelaguer, on trobem una zona verda.

  1. Argelaguer-Ajuntament.

Sortim del davant de l´ajuntament, on hi ha l´escola de primària i una zona verda, i trobem el senyal G125 d´Itinerannia, a la vora d´una rotonda. Voltarem la rotonda en direcció a la ruta d´en Garrell, i agafem la primera sortida de la rotonda, i anem per una pista cimentada, on veurem marca de sender local (verda i blanca).

Passem a la vora de can Morató, fins que arribem a una cruïlla, on hi ha el senyal G1 Morató d´Itinerannia: a la dreta, hi ha corriol que passa entre els camps seguint la ruta Camps dels Carlins, però seguirem per la pista direcció al Parc Garrell, trobant algun senyal del parc i d´Itinerannia (grogues).

  1. Font Morató A2 (00.10 hores)(0,583 qm).

Trobem el pal d´Itinerannia, en una cruïlla de pistes de terra. A l´esquerra en direcció a la resclosa d´en Bassols, on anirem després de visitar el parc. Ara hem de girar a la nostra dreta, endinsant-nos en zona boscosa, fins que arribem a un plafó informatiu del parc, a la vora de la pista.

Aqui comença la visita al Parc Garrell, i ens acostem a una zona mes a l´obaga, on trobem un altre plafó.

  1. Font de la Riera de Can Sis Rals (00.12 hores)(1,00 qm).

Trobem una petit font, que es nodreix d´un petit torrent, a la vora del qual en Josep Pijiula, i reciclant peces metàl.liques, va instal.lar tot un seguit de tòtems, mascares , escultures i olles, a mes d´una resclosa, que aprofita l´aigua del torrent.

Realment cal destacar l´originalitat del muntatge i de la seva implicació amb l´entorn, que denota la quantitat de dedicació que hi va posar.

D´aquest lloc, seguim un camí i arribarem a una cabanya.

  1. Casa d´en Garrell (00.15 hores)(1,10 qm).

Trobem aquesta cabanya de grans dimensions, on a la part baixa, hi trobem el anomenat Cementiri del cotxe; a la part de dalt, hi ha la terrassa mirador i hi ha una torre. Malauradament hi ha força sensació de deixadesa.

Al seu davant, abans hi havia el laberint, que semblà que es devia desmuntar.

Seguim pel camí, on hi ha marca groga, fins que arribar a una construcció una mica atapeïda per la vegetació.

  1. Tomba faraònica (00.18 hores)(1,27 qm).

A la nostra dreta, trobem un corriol que ens acosta a una roca força gran, on trobem diferents inscultures, i veurem una obertura a la roca que ens permet entrar dintre de l´espai que seria la tomba faraònica.

Retornem a la pista, fins que arribem a l´espai mes gran de tot el parc.

  1. Hort d´en Garrell (00.20 hores)(1,45 qm).

Trobem una cabanya situada a una certa alçada del terra, una torre força alta, i tot un seguit de “olles” que permeten recollir aigua, per l´hort que hi ha al seu costat.

En aquest punt donem per acabat el recorregut pel parc. Podem tornar pel mateix camí o bé agafar una pista ampla que tenim davant nostre, i que seguirem a la nostra esquerra, fins que arribem de nou al punt 02 (2,19 qm).

Ara girem a la dreta, i anem per una pista ampla i planera, fins que trobem un caminet a la nostra dreta, que seguirem en baixada, on hi ha marca groga (2,38 qm), fins trobar una cruïlla i anem per l´esquerra, passant pel davant d´un observatori d´aus, i poc després arribem a la resclosa.

  1. Resclosa d´en Bancells (00.35 hores)(2,52 qm).

Trobem una petita edificació i veurem unes escales que podem baixar i acostar-nos fins al riu Fluvià.

Ara només resta fer camí de retorn fins al punt de sortida.

  1. Argelaguer (00.45 hores)(3,25 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt senzilla que permet gaudir i meravellar-se del conjunt escultòric del Parc Garrell, que es un testimoni vital d´en Josep Pijiula Vila.

Data de la sortida.

11/08/2021

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Argelaguer.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r131-argelaguer-parc-garrell-resclosa-bassols-144502305

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.