Rutes de senderisme

Ruta 132. Banyoles, volta a l´estany, Santa Maria Porqueres, Puig Sant Martirià.

Breu introducció.

El recorregut complert de l´estany de Banyoles, afegint la pujada fins el Puig de Sant Martirià que ens aporta unes vistes panoràmiques del llac.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes dues hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades. Podem escurçar la sortida no arribant fins el Puig de Sant Martirià.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,76 quilòmetres. Podem escurçar el recorregut no arribant fins el Puig de Sant Martirià.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una ruta molt planera, només la pujada al Puig de Sant Martirià es la part de la ruta que suposa un cert esforç. El desnivell màxim serien uns 70 metres aproximadament entre el punt mes baix a l´estany de Banyoles i el punt mes alt, al Puig de Sant Martirià (243 metres). El desnivell acumulat de pujada serien uns 86 metres.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem alguns plafons en diferents punts de la sortida corresponents a la ruta 1. La pujada a Sant Martirià no està inclòs dintre d´aquesta ruta, per tant, no hi ha plafons en aquesta part.

  • Estat del terreny.

Pista de terra majoritàriament i algun tram per corriol.

Època de l´any recomanada.

La tardor i la primavera serien els moments millors per fer la sortida.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Santa Maria de Porqueres: de l´edificació actual, es tenen constància de la seva construcció al segle XII. Es d´origen romànic.

Convent de Sant Martirià: està situat dalt del puig del mateix nom. El lloc està documentat des del segle XIII, on hi havia una petita ermita i una capella, on es conservaven les restes de Sant Martirià, patró de Banyoles, que varen ser trasllades al monestir de Sant Esteve. Als segles XVI-XVII hi va haver un petit convent de caputxins. Es varen fer obres posteriorment, però les instal·lacions varen ser ocupades per les tropes de Napoleó, a principis del segle XIX. Posteriorment el lloc va ser atacat i enderrocat.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: tenim accés per diferents vies de comunicació. Hi trobarem aparcament a la vora del club nàutic, però també a la vora de l´estadi municipal.

  1. Banyoles-Club Nàutic de Banyoles (00.00 hores)(00,00 qm).

De l´entrada del club nàutic ens hi acostem fins al llac. Just a la vora de la zona del restaurant, iniciem la ruta, per un camí ample de terra, envoltat de plataners, on a l´esquerra hi ha un carril bici.

Anem passat pel costat de diverses “pesqueres”, que son casetes dedicades inicialment a la pesca, construïdes al segle XIX, quan es varen començar a dessecar aiguamolls per aprofitar pel conreu i les noves tendències culturals, es va aprofitar els voltants de l´estany per fer-hi aquestes casetes a la vora del llac així com dissenyar els passeigs arbrats.

Passem davant de l´oficina de turisme, situada en una d´aquestes pesqueres; poc després, arribem a una zona on abunden els establiments d´hostaleria, fins que arribem a la vora de l´entrada a l´estadi municipal, on trobem un pal senyalitzador (0,90 qm).

Trobem un plafó de l´Espai protegit de l´Estany de Banyoles, i de la ruta 1 Volta a l´esatany i de la ruta 2 Ruta de la Puda i les Estunes, amb bones vistes de Santa Maria de Porqueres, i els cims de La Garrotxa i del Pirineu Oriental.

Excepte la drecera al Puig de Sant Martirià, seguirem sempre la ruta 1. Anirem per l´ ample camí; deixem a l´esquerra, un camí que pertany a la ruta 2 i poc després trobem una escultura a la nostra dreta.

  1. Font de la Pilosa, del Ferro i del Vilar (00.16 hores)(1,18 qm).

Ens acostem en aquesta escultura on hi ha la font de la Filosa (1,31 qm). Passem per un pont de fusta, i just a la vora hi ha la font del Ferro (1,36 qm). Seguirem pel camí, passem pel costat del petit estany del Vilar i arribem a la Font del Vilar, on hi ha una escultura en forma de porta (1,56 qm).

Just a la dreta trobarem una drecera per anar al mirador del Vilar. Un cop visitat, retornem al camí i arribem a l´entrada al paratge “Ramon Margalef” on hi ha un mirador del llac (1,74 qm). Retornats al camí, creuarem un parell de rieres, per un pont, fins que arribem a una cruïlla, on hi ha un plafó de la ruta 3 Can Morgat i Puig Clarà, que segueix per l´esquerra en pujada.

  1. Santa Maria de Porqueres (00.30 hores)(2,07 qm).

Ens podem desviar pel corriol de l´esquerra en pujada, fins arribar al davant de l´església. Ens acostem a la carretera i la seguim en baixada fins que trobem un corriol a la nostra dreta, que el seguim fins que tornem a enllaçar amb la ruta 1, que havíem deixat abans.

Ben aviat arribem a la font del Rector, que trobem a la nostra dreta (2,35 qm); i després el camí segueix a la vora de la carretera durant una estona. Trobarem una drecera per anar fins al mirador Punta Freixenet, que s´endinsa en zona boscosa, on tenim una bonica perspectiva i podem veure la creu de Sant Martirià (2,71 qm).

Retornem al camí, i trobem la drecera pel mirador de Punta Cuaranya, on arribem per una pasarel.la de fusta (3,57 qm). Novament al camí, tindrem vistes esplèndides dels prats de Pla de Can Morgat, així com dels turons que envolten Banyoles.

Arribarem a l´alçada d´un pas de zebra, on hi ha una cruïlla de rutes: a l´esquerra, la ruta 3 i a la dreta, la ruta 1, que seguirem (4,05 qm). Entrem dintre del bosc de Can Morgat; poc després trobarem a la nostra dreta l´aguait (punt d´observació) dels Amaradors on, tenim vistes sobre la llacuna dels Amaradors (4.60 qm).

Retornem a la ruta 1, voltant la llacuna dels Amaradors; trobarem un corriol amb un senyal a l´esquerra que s´apropa a la carretera, però seguim rectes.

  1. Mirador Torre de Rem (1.15 hores)(5,62 qm).

Arribem en aquest mirador, on podem pujar, i tenir una vista esplèndida de l´estany. Un cop passada la torre, veurem un corriol a l´esquerra, que agafarem, i després veurem un altre camí que s´apropa a la carretera.

Hem deixat la volta a l´estany per fer la pujada a Sant Martirià. Creuem la carretera, en el lloc on veiem un altre corriol a la vora d´una casa abandonada. Seguirem aquest corriol, una mica abrupte, que després sembla una torrentera, fins que arribem a una mena de mirador

  1. Mirador de l´Estany (1.21 hores)(6,12 qm).

Tot i ser un mirador, no es que tinguem gaires vistes. Això sí, es un lloc on podem aturar-nos una estona. Del mirador fem una curta pujada i arribem a una zona d´aparcament per a vehicles, i seguirem per una pista on veurem un senyal del GR, fins que arribem a una  cruïlla de pistes (6,35 qm).

Per la dreta, per un camí mes abrupte, arribarem al punt mes alt de la ruta.

  1. Puig de Sant Martirià (1.27 hores)(6,49 qm).

Veurem una gran creu, on tindrem vistes sobre l´estany. Al seu darrera, hi ha una esplanada on es conserva un petit rastre de l´antic convent.

Al davant de la creu, hi ha un camí que passada una cadena, enllaça amb la pista que havíem deixat abans i que, ara, seguirem en baixada.

Quan passem pel costat del cementiri (7,00 qm), la pista es fa cimentada, fins que arribem a la carretera C150a, que haurem de creuar, i anirem cap a la nostra dreta, per passar pel davant del pavelló esportiu i després per una zona de pícnic, fins que arribem amb una cruïlla.

Cap a la nostra dreta, hi ha un senyal del camí Anton Prat; seguirem per l´esquerra, per una zona de plataners, on hi ha un carril bici, fins acostar-nos al poblat de la Draga.

  1. Poblat neolític de la Draga (1.45 hores)(7,98 qm).

Queda a uns metres a la nostra esquerra; l´accés al poblat només es pot fer en un horari molt concret, però des de l´exterior podem veure tot l´espai.

Després seguim per la pista, ara de terra, que passa a la vora d´unes cases de pesqueres, fins que som de nou al club nàutic, que anem vorejant fins arribar de nou a l´entrada del club.

  1. Banyoles-Club Nàutic (1,55 hores)(8,76 qm).

Valoració de la sortida.

Caminada molt agradable de fer, sobretot, si la fem en un dia assolellat amb bona temperatura.

Data de la sortida.

25/12/2022.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Banyoles.

Espai Natural Protegit de l´Estany de Banyoles.

Museu arqueològic de Banyoles.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r132-banyoles-volta-llac-sta-maria-porqueres-puig-st-martiria-poblat-neolitic-la-draga-144508509

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.