Rutes de senderisme

Ruta 04. Sant Feliu de Pallerols a Roques Encantades i al Santuari de la Salut

mapa_captura

Breu introducció.

Ruta circular  pels voltants del municipi de Sant Feliu de Pallerols( La Garrotxa), que segueix la ruta 20 del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa, i que permet conèixer el paratge de Roques Encantades i arribar fins el santuari de La Salut, així com gaudir d´esplèndides vistes dels cims mes propers, Bassegoda, Comanegra, Puigsacalm, massís del Canigó, el Pirineu gironí des de Puigmal fins l´Albera, Finestres, Rocacorba, …

.Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.30 hores.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 650 metres aproximadament, entre el punt mes baix, a Sant Feliu de Pallerols i el punt mes alt, a prop del pla d´Armadans, camí al santuari de La Salut. Donat que no es una sortida molt irregular, el desnivell acumulat de pujada i baixada seria també aquest, ja que el perfil es de pujada d´inici fins Roques Encantades; després força planer fins el santuari i de baixada molt decidida fins tornar al poble.

 • Dificultats tècniques.

No hi ha cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

La ruta segueix quasi íntegrament la marcada amb el número 20 de l´Espai d´Interès Natural del Collsacabra. Trobarem pals senyalitzadors en punts del recorregut; també trobem marques grogues d´Itinerannia en fer alguna part del recorregut de pujada, i també  a tot el de baixada.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, però cal anar molt amb compte amb la baixada del santuari a Sant Feliu, ja que es molt accentuada per una fageda, plena de fullaraca i pedregosa, i en altres llocs, en dies humits, el terreny es relliscós.

Època recomanada.

La tardor, especialment per la tonalitat dels boscos, i la primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

El santuari de la Salut va ser fundat al 1642, originàriament com a una petita capella, per en Joan Carbonés. La primera meitat del segle XX era lloc d´importants peregrinacions marianes, però va caure progressivament en un abandonament, fins que als anys 90, va tornar a recuperar la seva notorietat. Tot i així, el seu aspecte exterior, encara està una mica descuidat.
El santuari te un restaurant obert, i una terrassa exterior amb vistes panoràmiques esplèndides.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi al lloc de sortida? Al mig del poble, i just al costat de la carretera que travessa el poble, trobem l´antiga estació del tren de Sant Feliu de Pallerols, ara convertida en punt d´informació i suport de la Via Verda del Carrilet d´Olot, així com punt d´informació del Parc Natural de la Zona Volcànica. Hi ha una àmplia zona d´aparcament.

 1. Punt Informació Via Verda( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 480 metres).

Sortim del carrer de l´Estació, on trobem l´oficina d´informació, on a pocs metres, trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia amb diferents opcions. Seguim per l´avinguda del Brugent, que creua el riu, per un pont, i passem pel mig d´un petit bosc, per tornar a enllaçar amb aquesta avinguda.

Pal indicadorEl carrer comença a fer una lleugera pujada, fins arribar a una cruïlla. Seguim recte pel carrer Terrablanca, entremig de cases aparellades, on pocs metres endavant, trobem un pal senyalitzador. Seguim rectes, fins trobar poc després un nou pal senyalitzador de la ruta 20( 0,550 qm) al costat d´un corriol; si seguim rectes amunt, arribarem directament a La Salut.

Anem per la nostra esquerra, en direcció a Coll Condreu, per un camí de terra; passem pel costat d´alguns horts, fins que arribem a una casa on sembla que acaba el camí, però a l´esquerra surt un corriol on uns metres enllà passem una tanca, i trobem un pal senyalitzador( 0,782 qm), on podem anar per l´esquerra-rectes per la ruta 22 o per la dreta en pujada per la ruta 20.

Agafem el corriol de la dreta, que passa entremig dels prats, i es fica per dintre del bosc, per trobar una portella. Seguim ja en pujada a la nostra esquerra. El camí comença a fer pujada, fent llaçades, pel bosc. No  hi ha cap marca visible.

 1. Drecera a Font Rocalba( 00.35 hores)( 1,61 qm).

Ens trobem al mig de la pujada, un senyal indicatiu, que ens assenyala el camí per anar a la Font de Rocalba. Seguim pujant, i podrem veure que hi ha alguna fita de pedres que, en algun moment, ens ajuden a veure mes clar el camí, tot i que es tracta de seguir el camí mes evident. La pujada es constant, fins que veiem una clariana i es modera.

 1. Clariana prat( 00.45 hores)( 1,97 qm).

Arribem a un prat, on trobem un senyal indicatiu a la nostra esquerra, que ens assenyala la direcció a coll Condreu, situat a l´esquerra-centre del prat, en pujada, seguint un rastre de camí, que es pot apreciar. Podem girar la vista i veurem els cims del Pirineu gironí. Ens fiquem per dintre d´una zona arbrada, fins trobar les restes del mas Carboners a la nostra esquerra( 2,29 qm). El camí s´enfila ara amunt, per una pista ben definida, que va fent llaçades, per guanyar alçada. Passem pel costat d´una torre de telefonia i una línia elèctrica; la pista es va obrint, fins que enllacem amb una pista cimentada.

 1. Mas Masnou i pista cimentada( 1.15 hores)( 3,61 qm).

Som a la pista cimentada on trobem un senyal indicatiu. Som a una cruïlla: a l´esquerra en baixada, anem al mas; seguim per la dreta en pujada per aquesta pista fins que, unes desenes de metres enllà, trobem a un arbre a tocar de la pista( 3,74 qm).

Atenció: deixem aquí, durant una estona, la ruta 20, per evitar el tall de carretera –la ruta 20 ens fa anar per la carretera per arribar al coll de Condreu-.

Quan som davant aquest arbre, girem a la nostra esquerra, vorejant el filat d´un prat, que seguirem en pujada, fins arribar a un prat mes obert. Tenim la carretera a prop nostre, cap a la nostra dreta.

En aquest punt, hem de prestar atenció: veurem un pedregot al mig del prat, on podem veure marques grogues, que ens fan anar rectes i planer, direcció al santuari del Far; però podem trobar un altre pedregot a la nostra dreta i a mes alçada, amb marques grogues, poc visibles, per on seguirem en direcció SE-S(sudest-sud).

S´endevina una camí ample i ombrívol, que es ficarà per dintre de la fageda-marques Itinerannia-, que en pujada, ens farà arribar a la carretera. La seguim rectes uns metres per la nostra esquerra , i som davant el rètol de Coll Condreu, límit de les comarques d´Osona i La Garrotxa.

 1. Mas ArmadansColl Condreu( 1.35 hores)( 4,86 qm).

Veurem propera una zona d´hostaleria, just al costat de la carretera que porta al Santuari del Far. A l´altra banda de la carretera i davant nostre, veurem un corriol que s´enfila, pel costat d´un filat. Creuem la carretera, i anem per aquest estret corriol atapeït per la vegetació, i que amb una curta però exigent pujada, ens porta al prat que envolta al mas Armadans( 5,25 qm), que veurem davant un turó.

Durant aquest curt trajecte, haurem vist uns quants plafons respecte a llegendes que envolten tota aquesta zona. Si mes no, son tota una curiositat.

Seguim ara per un camí ample, que rodeja la tanca del mas, fins que arribem a la porta d´entrada, on trobem una pista que passa per una fageda, que seguirem en pujada.

 1. Roques EncantadesDrecera a Roques Encantades( 1.55)( 6,03 qm).

Just al costat de la pista, trobem un plafó que ens indica la direcció per anar a veure Roques Encantades. Deixem la pista, i seguim per un camí ample i poc després trobarem a aquesta curiosa i bonica formació d´enormes roques, que l´erosió ha deixat al descobert. En alguns casos, aquests grans pedregots son just arran de la falla d´Hostoles, per la qual cosa, tard o d´hora algun dia s´estimbaran muntanya avall.
Com ja hem vist durant el camí, aquest lloc també està ple de llegendes.
Retornem al punt anterior, i continuem cap amunt per la pista.

Pla ArmadansMes endavant deixem la fageda, i el camí passarà entre prats. Som al pla d´Armadans, un lloc esplèndid, sobretot a la primavera i tardor( 6,76 qm). En un camí molt planer, on trobarem marques grogues, fins que arribem a una tanca molt gran( 7,42 qm), que deixarem tancada. Deixem a la nostra dreta un camí, i seguim rectes, ara per una zona arbrada, fins que arribem a una cruïlla amb un pal senyalitzador( 7,68 qm): per l´esquerra podem anar a La Devesa/Rupit, però seguim cap  a la dreta -ruta 20-, direcció La Salut.

El camí ara es tornarà pedregós, passarem pel costat del prat dels Alemanys, fins que arribem a una nova cruïlla.

 1. Collet de l´Arç( 2.20 hores)( 8,03 qm).

Trobem un pal senyalitzador amb diferents opcions, però seguim per la dreta, per un corriol ombrívol, i en lleugera baixada. Ja tenim molt a prop el Santuari.

 1. Santuari La Salut( 2.25 hores)( 8,43 qm).

Arribem al Santuari, on podem gaudir d´un esplèndid mirador de tota la zona, així com visitar el Santuari, que compta amb un ampli restaurant al costat.

Per continuar camí, seguim en lleugera baixada per la carretera asfaltada que porta al Santuari, on veurem marques d´Itinerannia, fins que trobem un corriol a l´esquerra, que fa baixada. Aquest corriol va fent lleçades pel mig del bosc, amb una baixada molt decidida a estones, i on cal vigilar amb les relliscades per la gran quantitat de fullaraca i branques que hi ha al terra.

 1. Font del Vern( 2.45 hores)( 9,64 qm).

Arribem a aquesta font, en cert estat d´abandonament, i uns metres enllà  a la carretera C153, que la creuem i seguim a la nostra esquerra uns metres, fins que trobem un corriol a la dreta -marques Itinerannia-. Aquest corriol es estret, pedregós i fa una baixada decidida. Cal vigilar en dies humits, ja que alguna zona concreta, el terreny es molt relliscós habitualment i cal anar amb precaució.

Trobarem rètols i marques d´Itinerannia.

En un moment de la baixada, per una zona mes o menys oberta, i aprop ja de Sant Feliu, a la nostra dreta i a pocs metres, trobarem una taula de pedra i una font, que no son senyalitzades degudament( 10,39 qm). Passem per sota de la línia elèctrica durant unes desenes de metres, fins que el camí gira a l´esquerra, i fem baixada per enllaçar amb una pista( 10,77 qm), que seguim recte avall. Es un trajecte pedregós que es fa pesat; tornarem a trobar un senyal indicatiu i ja tenim a prop el poble.

Mes enllà, a l´alçada de la depuradora del poble, el camí fa un gir sobtat( 11,14 qm). La baixada ara es mes suau, ja trobarem mes rètols, i arribarem a la vora d´uns horts, i poc després a la cruïla, que havíem trobat poc després de la sortida del poble. Ara només resta desfer el camí per tornar al punt de sortida.

 1. Arribada( 3.30 hores)( 12,06 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt agradable de fer, si triem la temporada adequada per gaudir de l´entorn de Roques Encantades, el recorregut pel Pla d´Armadans i les vistes des del santuari de La Salut, ja que son la part mes atractiva de la ruta. Hem de valorar adequadament si la fem quan el terreny pugui estar mullat o enfangat, ja que la baixada descrita, es molt accentuada. Seria mes convenient fer-la en sentit contrari, en aquest cas.

Recomanem fer la ruta en el sentit que descrivim la sortida.

Anècdotes.

Data de la sortida.

15/11/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Feliu de Pallerols.

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-feliu-de-palleros-a-roques-encantades-i-la-salut-ruta-20-11473323

Bibliografia/cartografia:

Excursions des de Sant Feliu de Pallerols, per Ramon Cros i Magda Vilallonga, Guies del Llibre de Batet.

Itinerannia Garrotxa, 1:50.000, Editorial Alpina: millorable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.