Notícies i Novetats / Senderisme

Cims, programa de muntanya de TVE Catalunya

Programa CIMS a TVE -Catalunya

Aquest dijous, 12 de gener, el canal TVE-2, dintre de la programació pròpia de TVE-Catalunya, emet en horari de tarda, cap a les 20.30, aquest programa que combina una sortida de muntanya amb una personalitat coneguda.

Dintre dels nous formats de programes-reportatges, aquesta vegada la muntanya es l´entorn escollit, al qual un convidat de presència pública reconeguda, ens anirà descobrint detalls de la seva persona, compartint una ascensió a un cim de Catalunya.

Entre els convidats participen Queco Novell -periodista i amb vis ¨còmica”-, Màrius Serra -filòleg- i Carme Ruscalleda -xef-.

Anirem comentant els capítols d´aquest prometedor espai.

Aquesta es la filosofia del programa, segons els propis responsables:

“Es tracta molt més que d’una entrevista: és una conversa compartint l’experiència d’estar durant dos dies a la muntanya, intentant assolir un cim. Això sí: sempre sense perdre el bon humor!

Convidem a persones conegudes del la societat catalana (actors, cantants, esportistes, escriptors, científics, pallassos, cuiners…), per mirar de conèixer el seu discurs de vida. En un entorn que no els és propi, a la muntanya, i en situacions que no es donen en la seva vida quotidiana, és possible que ens mostrin els trets personals que els singularitzen i que expliquen els perquès de les seves apostes vitals.

Durant el camí potser passarem fred, o calor, ens plourà i també nevarà, dormirem en un refugi dins del sac, bufarem en les pujades… Si tot va bé arribarem dalt de tot, amb la satisfacció que això significa. Com més esforç, més satisfacció. És una sensació íntima i alhora compartida amb els companys de camí.

De vegades, potser no aconseguirem arribar dalt de tot conscients que tant important és fer el cim com gaudir del camí i de la bona companyia. Saber renunciar a seguir endavant, no serà mai un fracàs sinó un èxit en el intent, perquè no sempre es pot aconseguir allò que volem. Això sí: cal no oblidar que sovint podem aconseguir més del que ens pensem.

La diversitat geogràfica de Catalunya ens permet visitar paisatges molt i molt diferents. Pujarem a grans cims del Pirineu, alguns de més de 3.000 metres, i a cims molt més modestos als que arribarem amb passejades molt més senzilles. Anirem també al Prepirineu, al Montseny, al Monstant, a la Serra Prades, a la Serra de Cardó , als Ports de Tortosa-Beseit, a Sant Llorenç del Munt…

Per a cada convidat trobarem un cim a la seva mida. Amb alguns d’ells grimparem, amb d’altres pujarem amb les raquetes de neu o grampons als peus, amb d’altres farem passejades per fantàstiques fagedes o boscos mediterranis. I a més a més, en cada excursió pararem atenció a tots aquells aspectes d’interès que ens ofereixen els racons que visitem: un museu local, una fira al poble del costat, un personatge que no ens podem perdre, o potser un tomb a cavall…

Amb tot plegat al programa CIMS pretenem apropar la muntanya, el convidat i els espectadors, amb una proposta televisiva àgil i amable.”

Podeu anar directament a la web del programa: CIMS

9 thoughts on “Cims, programa de muntanya de TVE Catalunya

 1. He vist el primer programa d´aquesta sèrie.
  En principi comptava amb al.licients: Quico Novell, periodista i conegut membre de la gent que han portat a terme programes com Minoria absoluta -RAC1-, Crackòvia, Polònia, … fent la pujada al Pedraforca, per la via clàssica.
  El format l´he trobat molt accelerat. Pràcticament hem vist molt poca cosa del lloc -la baixada no ha sortit-; les aparicions de gent del lloc han sigut molt breus, tot i que segurament podrien haver aportat quelcom mes. S´ha de dir que en Quico ha estat bé, i s´ha mostrat obert i amb ànims, tot i que l´hem vist patir en la grimpada al Pollego Superior.
  Personalment, penso que menys de 30 minuts, no permet aprofitar tot el que podria donar de sí un programa com aquest. També depen molt del convidat, i sobretot, que l´amfitrió sàpiga motivar i extreure el millor de cada moment: les estones de relax, d´esforç, de patiment, o senzillament de contemplació del lloc.

  M'agrada

 2. El segon programa ha tingut com a convidada a la Carme Ruscalleda, xef sobradament coneguda i amb tres estrelles Michelin al seu restaurant Sant Pau, a la localitat de Sant Pol de Mar.
  Aquesta vegada, han anat a fer el cim del Puigsacalm, per la seva via mes coneguda i concorreguda, la del coll de Bracons. Val a dir, que també mes senzilla i curta que altres. No hem vist a ningú, fora de la gent del programa, la qual cosa fa pensar que s´ha rodat enmig de la setmana, i en dia assolejat de primavera o estiu.
  El dia abans, una visita a una fira de la patata de bufet; una sortida a cavall per Sant Andreu de la Vola i el sopar en un mas rural.
  Carme Ruscalleda http://www.ruscalleda.com/

  M'agrada

 3. Tercer episodi d´aquesta programa. Aquesta vegada, el convidat ha sigut el filòsof i teòleg Francesc Torralba. La ruta escollida ha sigut la pujada a Punta Alta de Comalesbienes, a la comarca de l´Alta Ribagorça. Un cim de poc mes de 3.000 metres. Pujada en dos trams.
  El primer dia per arribar al refugi de Ventosa i Calvell, a on hi ha una petita conversa sobre la filosofia que envolta a la gent que practica el muntanyisme.
  El segon dia, pujada pel mig de les muntanyes, llacs, alguna canal poc glaçada,grimpades … paissatges ben propis dels Pirineus. Un camí força pedregós i amb algú pas complicat. El convidat ha demostrat que -a diferència dels dos primers, gens experimentats-, tenia una certa experiència.
  Comentari personal: trobo que al programa li falta dinamisme; mes calidesa i proximitat amb el convidat.D´aquest convidat no el coneixia, i a penes hem sabut gaire d´ell. Potser una presentació inicial, breu, dinàmica i centrada en els aspectes mes destacats hi ajudaria.
  Francesc Torralba: http://www.francesctorralba.com

  M'agrada

 4. Quart episodi del programa. Aquesta vegada la convidada ha sigut Pepa Plana, actriu professionalment centrada en espectacles de pallassa-clown. Amb una llarga trajectòria, ja sigui col.laborant amb tercers, amb la seva pròpia companyia, actualment col.labora amb el Cirque du Soleil, preparant un nou espectacle.
  Pepa Plana: http:/www.pepaplana.com
  La ruta escollida ha sigut la pujada al Mont Caro, situada al massís del Port, a les Terres de l´Ebre, i que te un desnivell de un xic mes de 1.400 metres. Una ruta de grans vistes, sense cap complicació, i en la qual la convidada i el conductor del programa, han pogut parlar tranquilament.
  L´empremta de la Pepa Plana s´ha notat en el muntatge de l´episodi que ha sigut mes vistós; ha jugat amb colors, perspectives i fins i tot la resta dels col.laboradors del programa han aparegut al reportatge.

  M'agrada

 5. El cinquè programa ha tingut com a convidat a Quim Masferrer, actor i ex membre de Teatre de Guerrilla. La sortida ha sigut per la zona de La Cerdanya, per fer el cim del Puigpedrós, de poc mes de 2.900 metres -2.914 per ser exactes-. La ruta comença al bonic refugi de Malniu. Han fet una visita al museu dels esclops del poble de Meranges. Bonics esclops els que s´ha posat en Masferrer, però que quan ha arribat el moment de treure´ls, no ha pogut disimular el seu goig 🙂
  La pujada s´ha fet amb neu, a la part mes alta, i amb boira arribant al cim.
  Ha sigut un episodi entretingut, i amb en Masferrer molt amé, xerraire i treguent punxa a les situacions. El programa continua millorant.
  Un dubte: Puigpedrós es el cim mes alt de Girona? De fet, sempre l´he situat a La Cerdanya,.

  M'agrada

 6. El sisé programa ha tingut com a convidat al Màrius Serra, conegut filòleg, escriptor, …
  La sortida ha tingut per objectiu fer el modest cim de la Mare de Deu del Mont, situat a Beuda -La Garrotxa-. Passejada amb rucs per la zona de Les Preses; moment emotiu quan a la pujada, comenta com va morir el seu fill mes petit als seus braços.
  Recordatori per en Jacint Verdaguer, que va escriure el Canigó en aquestes contrades.

  M'agrada

 7. I hem arribat a la setena edició, amb Òscar Cadiach, guia de muntanya i alpinista reconegut per haver sigut el primer català en assolir el cim de l´Everest al 1985.
  Aquesta vegada, el programa ha fet el cim del Puigmal, però amb neu i gel, des del Santuari de Núria. S´han fet un bany amb un llac quasi gelat, i amb temperatura arran de zero, ara, amb equipament de neopré 😉
  Ha sigut un capítol diferent a la resta. Primer perquè el convidat ha fet de la muntanya part de la seva vida i, segon, perquè es un professional que ha donat llicons i consells als membres de l´equip, en posar-se grampons per caminar sobre el gel. Ha sigut espectacular veure com en un petit salt d´aigua, on s´havia format una capa de gel exterior, però per dintre es veia com corria l´aigua, l´Òscar ha tret un piolet especial, i ha començat a pujar per la capa gelada.Interessants els seus comentaris i vivències d´alpinista. Corprenent el testimoni de veure morir als seus braços a un company seu fent la Magic Line del K2.

  M'agrada

 8. Ja som a la vuitena edició del programa. Aquesta vegada el convidat es en Francesc Mateu, president de la Federació Catalana d´Organitzacións No Governamentals pel Desenvolupament -les conegudes oneges-, i la ruta triada es la pujada al cim de La Tosa d´Alp, situada entre La Cerdanya i el Berguedà.
  Des del refugi El Rebost, hem vist una petita classe pràctica de Nordic Walking.
  I una carrera de “bolis” en un full en bluc: millor mireu el video ;).
  Neu i boira s´han trobat a poc d´arribar al cim.
  Un programa en que s´ha parlat molt del tema de la cooperació al desenvolupament.

  M'agrada

 9. La novena edició ens ha portat al Turó de l´Home, al costa del Pep Riera, conegut representant de la pagesia, fundador de la Unió de Pagesos.
  Comença el programa, fent un cafè en un poble de la zona del Montseny, per després anar a un hort, el de l´escala Matagalls de Santa Maria de Palautordera, on els alumnes, planten verdures, que després es serviran al menú de l´escola.
  Una volta al vespre pel pantà de Santa Fe, per petar la xerrada.
  S´ha parlat de la difícil situació de la pagesia, del magre futur i la manca de relleu generacional. Neu, boira, gel, … molt a prop del cim, que finalment no deixa veure gaire el paissatge.
  Aquest dos darrers programes, els hi mancat un cert entusiasme o empatia del convidat.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.