Notícies i Novetats / Senderisme

Reposen la creu del Gra de Fajol

La creu que era dalt del Gra de Fajol i robada

Va ser una notícia que va costar de creure: havien tallat i robat la creu que hi havia dalt del Gra de Fajol. Un dels cims de la zona d´Ulldeter, al davant del Bastiments.

Aquesta creu havia sigut col.locada pel Centre Excursionista d´Esplugues, el 30 de maig del 1999.

Aquest fet, no els ha desanimat a tornar a plantar una nova creu, fet que mereix un reconeixement ben sincer. Us fem arribar la notícia publicada al Diari de Girona, el 16/06/2012.

Notícia Diari de Girona

Centre Excursionista Esplugues  Comunicat reposició de la Creu

La creu torna al cim del Gra de Fajol

El símbol va ser robat al setembre del 2010 per 2 homes i 1 dona, els quals van dir que el duien a beneir a Esplugues

SETCASES | XAVIER VALERI Quatre excursionistes van carregar la nova creu de 80 quilograms de pes fins al cim del Gra de Fajol de 2.713 metres d’altitud, al terme municipal de Setcases. Tot seguit la varen consolidar i reforçar. La col·locació del símbol va tenir lloc diumenge passat al matí i va anar a càrrec de l’Entitat Espluga Viva d’Esplugues del Llobregat. L’expedició va estar formada per 85 persones. La finalitat va ser subs?tituir la creu robada al setembre del 2010 per dos homes i una dona. La creu nova pesa 40 quilograms més que la desapareguda perquè disposa d’un reforç interior que impedeix tallar-la. El robatori del 2010 es va fer partint la creu amb una radial de bateria.

Un dels excursionistes d’Esplugues, Josep Bea, ha explicat que després d’haver detectat i denunciat el robatori del símbol, l’entitat va decidir reposar-la. Per fer-ho, van dur els plànols del dissenyador de l’original al ferrer Lluís Martínez. La creu havia estat dissenyada al 1999 per Joan Sanagustín, actual president d’Espluga Viva. Llavors, va fer el símbol per commemorar el 25è aniversari de l’entitat. L’efemèride va suposar traslladar i instal·lar la creu al cim del Gra de Fajol. En aquella ocasió, la van pujar entre 2 persones que es rellevaven en la càrrega. El fet va tenir lloc el 25 de maig del 1999.

El ferrer va estar uns dos mesos en fer la creu millorada. Es tracta d’un pal d’uns 2 metres d’alçada travessat per 4 braços d’uns 80 centímetres. El dissabte 9 de juny, 15 membres del Centre Excursionista Esplugues (Adherit a Espluga Viva) van traslladar-se fins al Gra de Fajol per preparar la instal·lació. Un cop van haver fet el forat, van baixar i van passar la nit a l’Hostal Pastuira a Setcases.

El diumenge, els 15 excursionistes van anar fins a la corba del refugi nou de Setcases, on va arribar un autobús amb 70 persones més. Entre els arribats i havia castellers i rapsodes. La intenció era alçar un castell humà en el moment de posar la creu. Tots plegats van començar a pujar la muntanya, excepte quatre que amb un tot terreny van portar la creu fins al refugi vell d’Ull de Ter. En aquest punt, es van trobar tots i van començar una pujada de 500 metres. Un cop van arribar a dalt van clavar la creu nova. Llavors volien alçar el castell humà i llegir poemes, però al cim del Gra de Fajol feia molt de fred i vent, per la qual cosa van decidir tornar a baixar. Van arribar fins a un pla situat prop del refugi d’Ulldeter, on van alçar el castell i van llegir els poemes.

La pujada de la creu al gra de fajol va aplegar 85 excursionistes.La filera de persones transporta la creu pels erms els darrers 500 metres de pujada.Un excursionista contempla la creu ben assegurada al cim del Gra de Fajol. Els excursionistes van pujar en un dia núvol i ventós.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.