Rutes de senderisme

Ruta 21. Roses, camí de ronda i el megalític.

Plànol ruta

Breu introducció.

Ruta per Roses, a la comarca de l´Alt Empordà, que combina el trajecte per la façana del litoral, passant per diferents cales i platges, així com el recorregut per l´interior per conèixer una part de la ruta megalítica.
L´apartat “Descripció de la ruta” es provisional, ja que està condicionada pel tall del camí de ronda a l´alçada de la platja de canyelles fins la platja de l´almadrava, per la qual cosa, descriu un camí alternatiu.

Dades tècniques:

• Durada de la ruta.
Unes 4.25 hores aproximadament. Podem escurçar la durada no fent la ruta megalítica; també podem deixar un vehicle a la zona del port i començar la sortida quan comença el camí de ronda fora del nucli urbà.
• Quilometratge.
17,80 qm., aproximadament.
• Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).
Els desnivell acumulat serien uns 563 metres, amb una alçada màxima que no arriba als 300 metres, i la mínima arran de mar.
• Dificultats tècniques.
No hi ha cap dificultat especial.
• Tipus de senyalització.
Es combinen les marques del GR-92 i Itinerannia, amb pals indicadors durant el trajecte del camí de ronda, i alguns pals indicadors a la ruta megalítica.
• Estat del terreny.
En general en força ben estat. En algun punt del recorregut pel camí de ronda, ja fora de la zona urbana, ens podem trobar que sigui un xic relliscós.

Època recomanada.

A evitar els dies de forta tramuntana, que poden fer poc aconsellable i molest el trajecte per la zona del litoral, així com els dies assolellats i amb forta calor, ja que es una ruta força exposada. Recomanaríem un dia assolellat de primavera o tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitèctonic).

Tenim a l´abast diferents patrimoni al qual podem fer una visita: la ciutadella de Roses, al costat del passeig marítim; el castell de la Trinitat, a prop del Far, així com la ruta megalítica, del qual podem accedir a una part en aquesta ruta.

Descripció de la ruta.

Lloc de sortida: sortim des de la zona d´aparcament al costat del port esportiu de Roses, a la qual podem accedir fàcilment, seguint les senyalitzacions, on podem trobar espai per deixar el vehicle( d´octubre a abril, aquest aparcament es lliure).

01. Aparcament port esportiu.(00.00 hores)(00,00 qm).

Sortim de la zona d´aparcament, puguem unes escales i seguim el carrer a la nostra dreta, per arribar al cap de poca estona, a una rotonda on hi ha una benzinera; seguim rectes, per aquest passeig ample, farcit de pins, on a la nostra dreta tenim el moll comercial del port. Trobem marques de GR-92 i Itinerannia.
Quan deixem enrere el moll, passem pel costat de la platja dels Palagrers. A l´esquerra i amunt podem veure les restes del castell de la Trinitat rehabilitat.
Una mica mes endavant trobem una desviació a la nostra dreta que porta a una nau, que no agafem, i poc després arribem al Far de Roses.

02. Far de Roses( 00.15 hores)(1,37 qm).

Trobem un pal senyalitzador del camí de ronda, i el seguim a la nostra dreta, deixant el carrer pel qual haviem seguit des del principi( marques grogues d´Itinerannia).
El camí cimentat passa pel costat de tota una zona densament edificada d´aparcaments, arran de mar, on cal vigilar en dies de fort onatge, en un recorregut irregular. Podem veure, en un dia clar, les Illes Medes i el Montgrí.

Platja Canyelles Petites03. Platja de Canyelles Petites( 00.33 hores)(2,73 qm).

Arribem a una platja oberta de sorra, i podem seguim el nostre camí pel mig de la platja o bé pel passeig, fins que arribem a l´altra banda de la platja, al costat d´un local( Beach Club). A l´esquerra hi ha unes escales en pujada, però seguim rectes, pel camí de ronda, per la dreta. Poc després passem per un pont metàl.lic;  i vorejem la façana de l´hotel Vistabella. El camí segueix la façana marítima, fins arribar a una altra platja.

Platja Almadrava04. Platja de l´Almadrava o Canyelles Grosses( 00.50 hores)( 3,90 qm).

Creuem la platja, fins arribar al carrer Tiziano, que fa pujada per unes escales, i on trobem una senyalització del camí de ronda i del GR. Arribem a l´Avinguda Díaz Pacheco, i seguim a la dreta, fins que arribem amb una cruïlla amb el carrer Paul Gauguin, que el seguim en pujada, on veiem marques de GR i de camí de ronda, fins que veurem un senyal indicatiu que posa Cala Montjoi-Cadaqués, i girem a la dreta per un carrer, a al final trobem l´inici del camí de ronda, ja dintre del Parc Natural del Cap de Creus.

Punta Falconera05. Camí de ronda del Parc Natural del Cap de Creus(1.03 hores)(4,63 qm).

Just al costat de la darrera casa, trobem un plafó informatiu, i un camí que baixa per l´esquerra amb marques del GR i Itinerannia, i que ens portarà fins Punta Falconera, a la qual arribarem en poc mes de 15 minuts. Trobem una drecera que porta a uns búnquers militars, a la qual podem accedir per una drecera del camí de ronda, en pujada –el GR continuaria recte-.
Si ens arribem, podem veure tres grans búnquers, als quals podem accedir. Podem refer el camí o bé al mig de la pineda, veiem un senyal indicatiu que ens indica el camí per enllaçar de nou amb el GR. Anem en direcció sud-est i trobem aquest corriol, fins que trobem un nou indicador que ens porta al camí de ronda, novament.

06.Mirador de Cala Llevadó(1.30 hores)(6,35 qm).

Trobem un senyal indicatiu, en una zona que ja tenim vistes de Cap Norfeu i de part de recorregut que farem mes endavant. Uns metres endavant, arribem al mirador de Cala Llevadó, emplaçat en una zona antigament d´us militar. Fem camí de baixada, un xic abrupte, per arribar a prop d´una torrentera, on hi ha rastres d´una esllavissada, on agafem el camí que fa pujada –marca d´Itinerannia-, que després farà una baixada sobtada enmig del bosc, fins trobar un senyal, que porta a Font Lladó. Seguim rectes amunt, arribem a una pineda.
Aquesta zona va patir un incendi a la tardor del 2014, per tant, trobarem el camí fins arribar a cala Murtra, força afectat, per la qual passem en un camí suau, fins que fem baixada per arribar a Cala Murtra.

Cala Murtra06. Cala Murtra( 1.55 hores)(7,50 qm).

Es una cala nudista, amb accés per una pistal forestal propera, prou ampla. Al costat d´un pi, hi ha corriol que puja per l´altra banda de la cala; trobem una bifurcació, i girem a la dreta, amb senyals del GR, ficant-nos per una pineda, i ja podem veure cala Rustella, on arribem de seguida, on hi ha diferents corriols, però el camí està força ben indicat, fent una pujada, i quan fem un revolt passant pel mig d´una roca, ja tenim a prop cala Montjoi.

Cala Montjoi07. Cala Montjoi( 2.33 hores)( 9,67 qm).

Arribem a la cala, després d´un camí molt suau, i passant pel costat de les instal.lacions del conegut restaurant El Bulli, on es va a donar a conèixer Ferran Adrià.
Mes que una cala es una platja amb unes dimensions amples i molt tranquil·la. Al fons, veiem un senyal indicatiu, al costat d´un recinte turístic, que ens fa seguir una pista de terra ample, fins que arribem a una carretera d´entrada a Cala Montjoi Ciutat de Vacances.
Seguim rectes, per una pista de terra molt planera, amb un filat a la dreta –hi ha un senyal de prohibit accés a vehicles-, en direcció sud-sudoest, fins que arribem a una cruïlla –davant nostre, veiem el mas Montjoi de Dalt a mitja muntanya-, amb un senyal, on girem a l´esquerra, fins trobar un nou senyal –direcció Roses-Coll Fragem-, i el camí suau, es va ficant per dintre del bosc, pujant mica a mica, i sense gaire descans.

08. Coll Fragem( 3.08 hores)( 11,76 qm).

Arribem al coll, on trobem una cruïlla amb tres pistes: per l´esquerra, ens porta al Puig del Gall; al davant una pista que ens porta a la carretera de cala Montjoi, i mes a la dreta, una pista en pujada, que seguirem i ens porta al pla de les Gates. Es una pista ample, de pujada sostinguda, i un xic monòtona. Uns 10 minuts després, trobem una drecera a l´esquerra que no agafem.

Pla de les Gates09. Pla de les Gates( 3.23 hores)( 13, 06 qm)( alçada 295 metres).

Arribem a aquest pla, ja amb bones vistes de Roses i la seva costa, on trobem un senyal indicatiu d´Itinerannia, i seguim en caminet que fa baixada i en direcció a Roses, fins que trobem una mica mes endavant , un altre senyal, i travessem el rec de la Quanai seguim el camí que fa pujada, amb un mur de pedra seca a la nostra esquerra, fins que arribem a una nova senyal, força malmesa, situada al coll d´en Marès. En baixada anem a Roses pel mas Oliva. Nosaltres seguim el camí a la nostra esquerra, per trobar la ruta megalítica.

Menhir Casa Cremada 10. Cruïlla inici ruta megalítica( 3.40 hores)( 14,10 qm).

Aquest camí que hem agafat es pedregós, amb marques d´Itinerannia, i el seguim fins que trobem una cruïlla a la nostra esquerra, a la que ja veiem molt a prop un menhir( si seguim rectes, anem direcció Roses, tot i que també podem accedir a part de la ruta megalítica). Es el menhir de la Casa Cremada: “El menhir de la Casa Cremada I és un gran bloc de gneis que s’ubica dins la zona megalítica de Roses i que probablement és d’origen prehistòric. “(IV i III mil·lenni aC – Neolític mitjà, final i calcolític)”.
Seguim aquest caminet, rectes i a l´interior d´aquesta zona planera, amb vegetació baixa, on trobarem pals senyalitzadors.
Mes endavant trobem una cruïlla, amb un camí que ens ve per la dreta, seguim per l´esquerra; trobem 2 pals senyalitzadors. Novament, tornem a trobar-nos una altra cruïlla, amb 2 senyalitzacions, que ens indiquen el camí.
Passem pel costat del que sembla un menhir -tot i que no hi ha cap indicació-, i tornem a trobar-nos una altra cruïlla; girem a l´esquerra, fins arribar a una nova cruïlla, i tornem a girar l´esquerra, i passem pel costat d´una cabanya de pedra, fins que poc després arribem a un altre menhir.

Menhir Casa Cremada II11. Menhir de la casa Cremada II( 3.52 hores)( 14,70 qm).

“El menhir de la Casa Cremada II és una pedra dreta de gneis en forma d’estela i de secció triangular. Té una alçada de 2,35 metres però se’n desconeix l’original perquè quan va ser descobert la base estava trencada. Es tracta d’un monument prehistòric de cronologia força àmplia (entre el quart i el tercer mil·lenni aC) ja que es poden trobar menhirs durant el neolític mitjà, el final i el calcolític( IV i III mil·lenni aC – Neolític mitjà, final i calcolític)”.
Seguim el camí estret, entre murs de pedra, a banda i banda, fins trobar una cruïlla, i anem per l´esquerra, en direcció al dolmen de la Creu d´en Corbertella. Passarem pel costat d´una edificació en runes –Casa Cremada-, i trobarem un senyal indicatiu de la direcció, i mes endavant, una altra cruïlla, on seguirem rectes, fins arribar al dolmen.

Dolmen Creu d´en Cobertella12. Dolmen de la Creu d´en Cobertella( 4.01 hores)( 15,41 qm).

“Per les seves dimensions, el dolmen de la Creu d’en Cobertella és considerat un dels més importants de Catalunya. Tanmateix, el gran pes de la llosa de la coberta fa que l’equilibri de l’estructura sigui fràgil. Per tal de garantir-ne la conservació, des de fa uns anys una tanca impedeix que els visitants s’hi apropin i s’indica, per seguretat, no pujar-hi.”.
Seguim el camí que portàvem, i ja veiem una zona d´aparcament, però trobarem un camí a la nostra esquerra, que agafem. Aquest camí segueix a poca distància, la carretera de Roses a Cala Montjoi, en baixada i direcció Roses, fins que arribem al final del camí, que enllaça amb la carretera. Seguim rectes en baixada, fins arribar a la Gran Via Pau Casals. Girem a l´esquerra en baixada, i mes endavant a l´alçada d´un pont sobre una riera, creuem el pas de zebra, i anem pel carrer de la Riera Ginjolers.

13. Arribada( 4.23 hores)( 17,41 qm).

Hem arribat de nou a l´aparcament on hem deixat el vehicle.

Valoració de la sortida.

Sortida que combina el recorregut del litoral pel nucli urbà i ja fora d´aquest, en que podem veure la destrossa urbanística comesa a Roses. La part mes interessant es troba al camí de ronda mes salvatge i la zona megalítica, amb una senyalització un xic confosa.

Anècdotes.

El dia de la sortida, ens vam trobar el camí de ronda tallat a l´alçada de la platja de Canyelles Petites, degut a les obres per reparar el mal estat del terreny. A la zona de cala Murtra, tota la zona havia patit feia pocs mesos, un foc que havia deixat força malmesa la vegetació de la pineda.

Data de la sortida.

01/03/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Roses

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/roses-a-cala-montjoi-i-ruta-megalitica-9017492

Cartografia:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.