Rutes de senderisme

Ruta 33. Cala Montgó a L´Estartit, per les cales Ferriol i Pedrosa.

PlànolBreu introducció.

Travessa de cala Montgó, a L´Escala( Alt Empordà), fins L´Estartit( Baix Empordà), passant per Punta Ventosa, cala Ferriol i Pedrosa, que permet gaudir de llocs i vistes immillorables de la zona de l´Empordà, com la Foradada.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament entre 3.45 i 4 hores, per una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim de la ruta serien poc mes de 150 metres, entre nivell de mar i el punt mes alt, a prop del trencant de cala Ferriol. El desnivell acumulat de pujades i baixades es molt similar, poc mes de 500 metres.

Es un perfil molt irregular, sobretot al trajecte per les cales Ferriol i Pedrosa, on primer fem una baixada pronunciada i posteriorment una nova pujada –mes accentuada a la primera-.

IMG_1928

 • Dificultats tècniques.

El camí es pedregós, en general, la qual cosa fa que el ritme sigui un xic lent i que vigilem sobretot a la baixada a cala Ferriol; cal pendre atenció de cala Montgó a Punta Ventosa, ja que el camí en un parell de punts, passa molt arran de la façana marítima.

 • Tipus de senyalització.

En general molt ben senyalitzada, amb marques del GR92 i sender local, amb pals senyalitzadors en cruïlles.

 • Estat del terreny.

Molt pedregós de cala Montgó a Punta Ventosa; d´allà fins el trencant de cala Ferriol, es un recorregut planer i no es fa tant pesat; la baixada a cala Ferriol es un terreny molt pedregós.

Època recomanada.

Excepte l´estiu i els dies de tramuntana o humits, qualsevol època seria bona.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap de destacable.

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi? El municipi de L´Escala es força extens en urbanitzacions, i l´accés a cala Montgó està força ben indicada, però cal prestar atenció als senyals. L´accés per la carretera GI632 està força ben indicat. A la cala, hi ha una àmplia zona d´aparcament, però a l´estiu pot ser problemàtic trobar espai.

Cala Montgó

 1. Cala Montgó( 00.00 hores)( 00.00 qm).

A cala Montgó, trobem una aglomeració d´edificis força densa. Un càmping força gran, i una urbanització. A peu de la cala, trobem diferents establiments de restauració. Passem pel costat de l´hotel restaurant Can Miquel, i continuem pel passeig de la Platja, en lleugera pujada just al costat de la cala.

El camí es va endinsant per la pineda, ja fora del nucli urbà. Aquest camí i, fins que arribem a Punta Ventosa, serà pedregós, irregular, que ens farà anar una mica lents. Trobarem marques del GR, però també veurem fites de color blanc; cadascuna assenyala un caminet diferent, però molt aprop, però el camí de les fites, passa arran de la façana, per la qual cosa, pot ser problemàtic per les persones amb aversió a les alçades.

Quan portem 1,09 qm., arribem a una petita caleta. Pujarem pel mig d´una pineda; el camí es farà molt estret i rodejats ara de vegetació baixa, haurem de passar molt arran de la façana un parell de metres, i en fer un revolt en baixada, trobarem una cruïlla: dos a la nostra esquerra, i un a la dreta en pujada. Seguim a l´esquerra en lleugera baixada i agafem el corriol que quedaria a la nostra dreta. Tota aquesta zona està plena de corriols; hem de vigilar en trobar les marques del GR.

Una mica després tornarem a trobar una altra cruïlla: si seguim recte, el camí passa molt arran de la façana –potser uns 3 metres- i pot ser problemàtic per la gent amb aversió a les alçades; per la dreta surt un corriol en pujada, que evita aquest tram, però ens obliga a fer una mica mes de camí. Seguim recte per arribar a un petit entrant del mar a la façana, on destaca un pedregot aïllat. El camí s´enfila novament, i pocs després arribem a la zona de la Caleta, al costat d´una antiga cova( 00,45 hores)(1,79 qm). El GR s´enfila pel mig del bosc; trobem una cruïlla i anem per l´esquerra, seguint les marques.

Punta Ventosa

 1. Punta Ventosa( 00.55 hores)(2,22 qm).

Arribem en aquest mirador, amb excel·lents vistes de la cala així com del litoral de l´Alt Empordà. Hi ha restes d´antigues instal·lacions militars. Hem de seguir ara, una pista de terra ample i planera, que surt d´aquesta zona arbrada. La seguirem una bona estona.

 1. Cruïlla Camí de les Pedreres( 1.05 hores)( 3,11 qm).

Hem de girar a la nostra esquerra, on seguim una altra pista, planera i oberta i també pedregosa, envoltats de pins a banda i banda. Serà un tall força monòton. Una mica mes endavant, la pista fa un revolt a l´esquerra, passa pel mig de dos columnes que eren l´entrada a un recinte militar, al que arribem pocs després, quan veiem unes edificacions abandonades a la nostra dreta( 1.10 hores)( 3,73 qm). Podem visitar el que queda d´un antic búnquer, que queda una mica a la nostra esquerra. Seguim per la pista; trobem una cruïlla, però seguim rectes a l´esquerra, i el camí tornar a ser planer i pedregós.

Mes endavant trobarem a prop d´una clariana, un pal senyalitzador.

 1. Drecera cala Ferriol( 1.30 hores)( 5,16 qm).

A la nostra esquerra, i pel mig del bosc, surt un corriol, marcat com a sender local, que ens permetrà arribar a cala Ferriol. Serà un trajecte de baixada decidida i pedregosa, envoltats de vegetació baixa, on indrem vistes esplèndides de l´illot que protegeix l´entrada pel mar a cala Ferriol. Passem pel mig d´una pineda, i mes endavant per una zona d´oliveres, fins arribar a un camí empedrat, planer que ens acosta a la cala.

Illot Cala Pedrosa

 1. Cala Ferriol( 2.10 hores)( 6,36 qm).

Arribem a la cala, i davant nostre podem veure el seu illot. Es prou gran, però alhora es suficientment pedregosa perquè no estar-se molt de temps. Està protegida del sol i el vent. El nostre camí segueix en pujada per l´altra cara banda de la cala, en direcció S-SO, i podem trobar marque blaves i de sender local al terra, que ens ajuden al trobar el corriol, que fa pujada pel mig de la pineda. Guanyem alçada ràpidament, i tornarem a ser en una zona oberta, pujant en lleçades, fins que es va suavitzant el nostre camí, en direcció E-SE, i arribem a una zona planera i pedregosa on trobem un pal senyalitzador.

 1. Drecera cala Pedrosa( 2.35 hores)( 7,00 qm).

Trobem una cruïlla, i anem per l´esquerra per un corriol que va fent baixada –per la dreta, faríem camí a L´Estartit-, i que ens permet tenir vistes de l´Illa de la Pedrosa. Trobem marques del sender local, per una baixada no tant marcada com la de Ferriol. Ens anem aproximant a una pineda, la baixada s´intensifica, i en sortir la part mes boscosa a la nostra esquerra tindrem un excel.lent mirador de La Foradada, al seu característic forat a la base, que permet que passin petites embarcacions. Sense dubte, un lloc esplèndid.

Seguim baixant fins arribar poc després a la següent cala.

Cala Pedrosa

 1. Cala Pedrosa( 8,50 qm).

Una cala molt mes tancada i sense l´atractiu de l´anterior. Sortim per un caminet a peu de la cala en planer, passant pel mig d´una zona boscosa. Es un camí agradable, que en fer un revolt, ens farà pujar de valent durant una estona per la pineda, fins que tornem a trobar, en planer una cruïlla amb un pal senyalitzador, on seguirem per la dreta en direcció a L´Estartit –per l´esquerra aniríem a la cala del Falaguer-. Ja en planer arribarem mes tard a una altra cruïlla, amb un pal senyalitzador( 3.10 hores)( 9,21), on anirem per la esquerra en direcció a l´Estartit.

Poc després enllacem amb una cruïlla en una pista asfaltada( 3.21 hores)( 9,91 qm), on trobem un pal senyalitzador, i seguim per la carretera que surt pel centre, en baixada, direcció ja al centre de L´Estartit. Poc després( 10.56 qm), arribem amb una cruïlla, però seguim la carretera a la nostra esquerra en planer, fins que fem baixada pel carrer Pujada de la Primavera, i arribem a la cruïlla amb el carrer Barcelona, el seguim per l´esquerra, i arribarem a la plaça del Pont Nou, on la creuem cap a la nostra esquerra, per enllaçar amb el carrer Santa Anna, carrer molt comercial de L´Estartit, fins que el seguirem fins arribar al Passeig Marítim, al davant d´una rotonda.

 1. L´Estartit( 3.45 hores)( 11,68 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb punts d’interès paisatgístic, però que requereix un cert esforç físic i una certa atenció en ser per camins pedregosos.

Anècdotes.

A Cala Pedrosa la presència de gossos perillosos, ens fa desistir poder estar una estona.

Data de la sortida.

03/04/2016

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

L´Escala-Oficina Turisme.

L´Estartit-Oficina Turisme.

Turisme Costa Brava.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/travessa-de-cala-montgo-a-lestartit-per-les-cales-ferriol-i-pedrosa-12819716

Bibliografia: 20 itineraris de senderisme entre garbí i tramuntana, Cossetània Edicions.

Cartografia: Mapes topogràfics 1: 30.000 Empordà Costa Brava, Editorial Piolet.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.