Rutes de senderisme

Ruta 38. Cornellà de Terri per la plana de Sords i Pujals.

PlànolBreu introducció.

Ruta per la comarca del Pla de l´Estany, per les rodalies de Cornellà de Terri, on voltarem per una plana, eminentment agrícola, amb visites al patrimoni arquitectònic de les seves esglésies, de Sords i dels nuclis de Pujals dels Pagesos i dels Cavallers.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 2 hores aproximadament, sense comptar parades, i per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Uns 9 quilòmetres aproximadament.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una sortida molt planera, una mica irregular, però de molt poca alçada. El desnivell màxim son uns 60 metres, i l´acumulat de pujada i baixada serien 113 metres.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta que no està senyalitzada; només trobarem alguns senyals de trànsit i part de la ruta 7 de BTT.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, combinant carreteres locals, pistes i camins. El punt mes complicat seria en dies de pluja, un petit tall camí de Pujals dels Cavallers al mas Batllorí, on el terreny es molt mes propici a estar enfangat.

Època recomanada.

Qualsevol època es bona, excepte els dies calorosos i l´estiu, ja que està molt exposada al sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

A Cornella de Terri podem visitar la capella romànica de Sant Antoni i l´església de Sant Pere.

Al nucli de Sords trobem l’església de Sant Esteve “ de planta romànica. La primera menció és de finals del segle X. Es creu que l’absis respecta l’estructura primitiva. Al segle XVIII, quan es construïen les naus laterals i la sagristia, es van renovar la nau, la façana i el campanar. Com testimonia la inscripció de la data de 1785 a un finestral”( cortesia web ajuntament).

Al nucli de Pujals dels Pagesos trobem l´església de Santa Maria, “ molt transformada, d’estil romànic construïda el segle XII amb una porta de triple arquivolta en la façana oest. Al segle XVIII es reformà l’estructura, afegint-hi dues capelles a cada lateral. Al segle XIX es construí el campanar actual de configuració esvelta, l’antic campanar d’espadanya encara es conserva damunt l’arc triomfal”( cortesia web ajuntament).

Al nucli de Pujals dels Cavallers trobem l´església de Santa Eulàlia “romànica del segle XI amb campanar d’espadanya. La porta principal és d’arc de mig punt dovellat i els batents són ornats amb espirals amb ferramenta de forja, probablement del segle XII. Fou reformada al segle XVIII afegint una capella a cada lateral i una sagristia. A l’interior destaca una petita pica baptismal d’estil gòtic i una creu processional d’argent del segle XVI, molt treballada, que es custodia al a la sagristia”( cortesia web ajuntament).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi?: Si arribem a Cornellà de Terri per la carretera GI-514, tot just a l´entrada del poble, a banda i banda, trobarem una petita zona d´aparcament, al costat d´una zona esportiva i a prop del Pavelló Municipal. Hem de seguir rectes uns metres, fins girar a la nostra dreta pel carrer Travessera de Maig, fins arribar a la Plaça de Maig.

Plaça Maig

 1. Plaça de Maig( 00.00 hores)( 00,00 qm).

En aquesta plaça i davant la seu del centre cultural, veurem un pi que es el conegut “Arbre del Maig”, i que es una tradició molt popular, per la qual, i cada Setmana Santa, es planta un pollancre o àlber, el mes alt que hagin trobat per la zona. Des d´aqui, anirem en direcció a la propera capella de Sant Antoni perl carrer del mateix nom, per la nostra dreta.

Capella Sant Antoni

 1. Capella de Sant Antoni( 00.01 hores)( 00,080 qm).

La trobem a la nostra esquerra a pocs metres. Es troba en bon estat, tot i que el fet d´estar envoltada de cases, li resta una mica d´atractiu. Retornem al carrer; seguim rectes fins que es converteix en camí de terra. Passem pel costat d´unes naus abandonades, i arribem en baixada a la riera Comanell( 00,290 qm). Girem a l´esquerra, per un corriol cimentat que segueix la riera durant uns metres, fins que passem a l´altra banda del rec, per un petit pont; passem per la vora d´unes cases i una granja per un camí mes ample, que es torna cimentat, i poc després arribem a l´alçada d´una creu de terme i del pont medieval que salva el riu Terri(00,679 qm); el creuem, per arribar davant l´església de Sords.

Sant Esteve de Sords

 1. Església Sant Esteve de Sords( 00.10 hores)( 00,800 qm).

Som al davant, i podem veure l´alçada del seu campanar. Hi ha una petita zona d´esbarjo, amb una pista de basquet i una font. Per aquest lloc hi tornarem a passar de tornada. Seguim per la carretera asfaltada principal que passa pel costat de l´església i d´unes cases properes. Anem pujant en direcció NE( nord-est), amb vistes als prats i granjes del voltant, fins que arribem a una cruïlla de carretera a la vora d´una casa( 1,33 qm). Seguirem rectes, pel costat de la casa, i en baixada, fins que pocs metres enllà, la pista ara ja serà de terra.

El camí es irregular fins que arribem a una nova cruïlla, i seguim rectes per la nostra esquerra( 1,70 qm), i poc després arribem a una nova cruïlla i seguim per la nostra esquerra, en lleugera baixada( 1,91 qm). Som ja a la plana agrícola d´aquesta contrada, podem veure alguns dels cims de La Garrotxa. La pista comença a fer una suau pujada, i veiem propers uns masos aïllats, i una granja a peu de pista, pel costa de la qual passarem després( 2,46 qm); deixarem en un revolt l´entrada a una casa i arribarem dalt de la pista, on tenim bones vistes de tota la zona, fins que pocs metres enllà veurem uns senyals indicatius.

 1. Cruïlla amb senyals( 00.36 hores)( 2,99 qm).

Trobarem un pal senyalitzador de la ruta 7 de BTT, i indicacions de les localitats properes. Haurem d´anar per la nostra esquerra, en direcció a Pujals dels Pagesos i seguint la ruta 7. Trobarem algunes pistes o camins a la nostra dreta, però seguirem sempre per la pista principal fins que arribem al nucli de Pujals.

Prats

El camí es molt planer, en algun punt concret passem pel mig d´alguna zona boscosa, però bàsicament es pel mig dels prats, en direcció NO -nord-oest-, fins que veiem el perfil de l´església de Santa Maria.

Sta Maria Pujals Pagesos

 1. Pujals dels Pagesos( 00.51 hores)( 4,35 qm).

Arribem a aquest nucli, a tocar del tancat d´una casa. L´església es troba al darera. Seguim uns metres per la pista fins que trobem uns esglaons a l´esquerra que ens hi porten. Hi ha lloc per descansar una mica si volem. Retornem fins la pista, i la seguim uns metres fins arribar a una carretera asfaltada. A l´altra banda, trobem una casa i un camí ample de terra en baixada. Travessem la carretera i el seguim. Passem pel costat d´una granja de porcs a la nostra dreta, i el camí passa entremig dels prats, direcció SO-O( sudoest-oest); veurem un parell d´arbres al mig del camí, en una zona on el camí pot estar enfangat. Passat aquests dos arbres el camí s fa planer i fa un revolt a l´esquerra, i ens acostem al tancat del mas Batllori.

Passem per sota una línia elèctrica, el camí fa un revolt i seguim la tanca del mas, fins que arribem al costat de la porta d´entrada al mateix.

 1. Mas Batllori( 1.06 hores)( 5,47 qm).

Seguim recte amunt, per la pista ampla, i que passa pel costat d´una caseta, i fa una lleugera pujada per arribar a la carretera( 5,91 qm), i anem per la nostra, per un caminet de terra durant uns metres, per creuar-la i entrar al petit poble que tenim al davant.

Sta Eulàlia Pujals Cavallers

 1. Pujals dels Cavallers( 1.12 hores)( 6,01 qm).

Som al carrer principal i el seguim recte amunt, contemplant el seu passat medieval, i al cap de poc, ja podem veure l´església de Santa Eulàlia amb el seu curiós campanar.

 1. Església de Santa Eulàlia( 1.14 hores)( 6,14 qm).

Val a dir que es una petita construcció, a mida del poble, i que disposa d´un confortable lloc per descansar una estona, si volem.

Ara, haurem de refer el camí fins la cruïlla amb la carretera( punt 5,91 qm), i seguir rectes, en lleugera baixada, per un caminet que hi ha al costat de la carretera, fins que pocs metres desprès, trobem una pista de terra a la nostra esquerra, que durant una estona seguirà de prop la carretera. Poc després passem pel costat d´una granja, i posteriorment pel costat d´un dipòsit d´aigua( 6,91qm).

Per un moment estem en una zona boscosa, però poc després, la pista, ampla i molt planera, tornar passar pel mig dels prats, i ja tenim a la vista Cornellà de Terri. Passem pel costat d´un mas, i seguim rectes quan trobem una cruïlla, en direcció sud-oest(SO).

La pista enllaça per la dreta amb una altra pista, que seguim en baixada, i veiem aprop una casa de turisme rural, Can Pardal, per on passem pel davant( 7,63 qm), i seguim rectes passant pel costat d´una granja i ja veurem de nou, l´església de Sant Esteve de Sords, on arribem poc després( 8,21 qm).

Ara només resta fer el camí que hem fet a l´anada.

 1. Plaça de Maig de Cornellà de Terri( 1.45 hores)( 8,99 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida de curta durada i molt senzilla, que ens permet conèixer racons desconeguts d´aquesta comarca.

Anècdotes.

Data de la sortida.

05/02/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Cornellà de Terri.

Mas Batllorí-Casa de colònies.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cornella-de-terri-a-sords-pujals-dels-pagesos-i-dels-cavallers-16383100

Bibliografia: Pla de l´Estany, 20 excursions, Guies de l´Alba, Editorial Alpina. Descripcions molt concises, i que fan complicat de seguir la ruta, si no portes la ruta al GPS.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.