Rutes de senderisme

Ruta 39. Banyoles a Puig Clarà

planol-banyoles-a-puig-claraBreu introducció.

Ruta quasi circular pels voltants de Banyoles que recorre part del llac i passa per l´església de Santa Maria de Porqueres i arriba al cim del Puig Clarà, esplèndid mirador de tota la zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes dues hores aproximadament, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Uns 8,26 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim son uns 140 metres, entre el punt mes baix al llac i el mes alt, a Puig Clarà( 312 metres). El desnivell acumulat seria una mica mes, uns 160 metres, tot i que en general es una sortida no gaire irregular. Del llac fins al Pla Morgat es molt planera; des d´allà comença una pujada sostinguda fins el Puig Clarà. La resta del recorregut, que seria la meitat del quilometratge, es planer o en baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

Pals senyalitzadors

 • Tipus de senyalització.

Trobem plafons informatius i pals senyalitzadors en punts concretes del recorregut de l´Espai Natural de l´Estany. Seguirem inicialment la ruta 1, fins Santa Maria de Porqueres, i la resta de la ruta, excepte un petit tall del final,  la ruta 3 Puig Clarà-Els Tenyers.

 • Estat del terreny.

En general en moltbon estat, tot i que en dies humits, en algun tram dintre del bosc, hi ha llocs que poden estar enfangant o relliscosos. La ruta combina talls per camins i pista de terra, i en algun lloc per carretera asfaltada.

Època recomanada.

Qualsevol època es bona, ja que es sortida curta i força protegida del sol, però la primavera i la tardor serien les mes recomanables.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Santa Maria de Porqueres: “L’església és una joia del romànic considerada Monument Nacional que ha arribat fins els nostres dies amb poques modificacions. És d’una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau es separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l’austeritat interior. L’absis té tres absidioles semicirculars que, junt amb dues capelles laterals, amplien l’àmbit del presbiteri”( cortesía http://www.xtec.cat).

Descripció de la ruta( especificar lloc de sortida).

Com arribar-hi?: el lloc de sortida es al llac de Banyoles, just al davant del Club de Tennis, on trobarem el camp de futbol. En aquest carrer, Passeig Darder com al carrer travesser Passeig Dalmau podem trobar espai per aparcar a primeres hores del matí.

 1. Pal senyalitzador ruta 2 Llac de Banyoles davant camp de futbol( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Al costat de la pista que terra que rodeja el llac de Banyoles -i davant el camp de futbol, del Club Tennis-, hi ha el pal senyalitzador del punt d´inici i final de la ruta 2, en direcció a la nostra esquerra. Seguim rectes pel camí de terra que voreja el llac de Banyoles. Uns minuts després, arribarem al lloc conegut com a Font del Vilar( 00,521 qm), just al costat de l´Estany del Vilar, on veurem una curiosa escultura: una porta. Seguirem rectes.

Per aquest lloc, hi tornarem a passar fent el camí de tornada.

Creuem la riera del Marques i poc després la dels Tenyers; una mica mes endavant la pista, en un revolt, passa a prop de l´església de Santa Maria de Porqueres, i uns metres enllà arribem a una cruïlla, amb un pal senyalitzador de la ruta 3.  Girem a la nostra esquerra i caminem uns metres fins arribar a la carretera. Podem visitar l´església de Porqueres, que tenim molt a prop seguint la carretera amunt.

Sta Maria Porqueres

 1. Església Santa Maria de Porqueres( 00.12 hores)( 1,07 qm).

Un cop feta la visita a l´església, tornem enrere, creuem la carretera i seguim per una pista planera, que passa entremig dels camps de conreus i prats. Ara estem al descobert. Arribem al pla de de can Morgat, on hi ha un plafó indicatiu de l´Espai Natural( 2,18 qm). Uns metres enllà trobem una cruïlla, amb un post de fusta a l´esquerra; anem per la dreta en lleugera pujada, i arribem a una altra cruïlla( 2,25 qm), i anem per l´esquerra, en direcció a la llacuna Aulina( ruta3).

Trobarem un parell de bifurcacions que corresponen a la ruta 2 de BTT; hem de seguir per la pista principal. En un revolt, trobarem una marca de la ruta 3, i una mica mes enllà travessem una riera, per unes pilones, i tot després arribem a la llacuna Aulina.

Llacuna Aulina

 1. Llacuna Aulina( 00.32 hores)( 2,67 qm).

L´accés a la llacuna està barrat. Fins aquí la ruta ha sigut molt planera, majoritàriament al descobert o amb bona visibilitat, passant entremig de prats i conreus. Ara el camí es fica mes endins del bosc i començarà a fer pujada.

De la llacuna, seguim per la pista; es una zona amb molt maca, entre prats. Poc després tornem a trobar un altre senyal( 2,92) que ens assenyala el camí al Puig Clarà. Mes endavant trobem dos cruïlles seguides; a la segona amb un pal senyalitzador( 3,29), i comença la pujada empedrada per dintre del bosc.

Trobarem senyals en llocs importants tant de l´Espai Natural com de la xarxa cicloturística i de rutes a cavall. Hem de seguir el camí principal, deixant caminets a banda i banda.

En una clariana del bosc trobem una cruïlla de camins i ja podem entreveure el mirador del Puig Clarà. Anem per l´esquerra, fins trobar una nova cruïlla( 3,82) i anem també a l´esquerra.

 1. Drecera Puig Clarà( 00,55 hores)( 4,38 qm).

A la nostra esquerra trobem un camí que puja directament. Després haurem de tornar a aquest lloc. El camí fa pujada envoltat de vegetació, fins que trobem a la nostra dreta el mirador Puig Clarà.

Mirador Puig Clarà

 1. Puig Clarà-mirador( 00,58 hores)( 4,57 qm)( alçada 312).

Tenim una vista força amplia. Agafem un altre caminet a la nostra esquerra on trobarem n altre mirador, aquest un espectacular balconada sobre Banyoles i el seu llac( 4,62 qm).

Retornem al punt 4 anterior( 4,83 qm); seguim la pista fins trobar a pocs metres un altre pal senyalitzador de la Ruta 3, que seguim a l´esquerra en baixada, en direcció als Tenyers.

Es un corriol molt tancat, que farà una baixada molt directa durant unes desenes de metres, en un terreny una mica relliscós. El corriol fa un revolt i fem una nova pujada.

Mes endavant trobarem una bifurcació( 5,59 qm), seguim rectes en baixada; arribem a un camí ample i anirem per la dreta( 5,92 qm); passem pel costat d´un prat i al fnal, trobem un pal senyalitzador( 6,35 qm), seguim rectes fins trobar una altra bifurcació poc després i anem per la dreta. Som ja en una zona molt planera, envoltats de vegetació alta fins que arribem a peu de carretera.

 1. Carretera( 1.30 hores)( 6,86 qm).

Trobarem un pal senyalitzador, i tindrem diverses opcions, però anirem per la nostra dreta, per la carretera, fins arribar a una cruïlla, on veurem a la dreta l´escola Frigolet. A l´esquerra, veurem una pista de terra planera, que segueix el tancat d´una finca, que seguirem una estona, fins arribar a una cruïlla( 7,41 qm) on s´acaba la tanca d´aquesta finca que es una casa de colònies. Veurem un senyal de BTT.

Hem de girar a l´esquerra, agafant el corriol que passa entremig dels murs de les edificacions que hi ha a prop, fins arribar a la carretera i on ja podrem veure de nou el llac de Banyoles i la pista de terra per on havíem anat abans.

Creuem la carretera, per arribar a la font del Vilar. Ara només resta refer el camí de l´anada.

 1. Pal senyalitzador ruta 2( 1.48 hores)( 8,26 qm).

Valoració de la sortida.

Es una sortida molt concorreguda, ja que es surt del mateix llac i es molt senzilla i curta, almenys fins la pujada al Puig Clarà. Millor un dia clar amb bones vistes al llac.

Anècdotes.

Data de la sortida.

 11/12/2016

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

 Ajuntament de Banyoles

L´Estany Espai Natural

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/banyoles-sta-maria-porqueres-puig-clara-16498842

Cartografia/bibliografia: Pla de l´Estany, Guies Els camins de l´alba, Editorial Alpina. Una guia amb descripcions molt breus i que no expliquen tots els detalls de la ruta.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.