Rutes de senderisme

Ruta 40. Crespià a Pedrinyà i Sant Miquel de la Roca.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Crespià, a la comarca del Pla de l´Estany, per visitar el nucli de Pedrinyà amb la seva petita església, la resclosa de Serinyà i l´església de Sant Miquel de la Roca, situat en un lloc certament curiós.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,100 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 100 metres; el desnivell acumulat uns 236 metres.

Es una ruta de poc desnivell, tot i que alterna pujades i baixades de manera consecutiva, però sense cansar gaire. La part mes planera es el camí a la resclosa de Serinyà.

Escales St Miquel Roca

 • Dificultats tècniques.

Per arribar al peu de l´església de Sant Miquel de la Roca, cal anar per un caminet molt estret, que està protegit amb una barana metàl·lica i per accedir a la petita esplanada cal pujar per una petita escala metàl·lica. Es un tall amb molta sensació d´alçada. Per tant, les persones amb aversió a les alçades, poden tenir dificultats en aquest petit tram.

 • Tipus de senyalització.

Es una ruta no senyalitzada, tot i que coincidim en alguna part amb alguna ruta d´Itinerannia. Cal seguir les indicacions d´aquesta ruta.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte el tram a prop del riu Fluvià i la resclosa de Serinyà, en que ens podem trobar llocs enfangats.

Època recomanada.

Es una ruta força protegida del sol, en general, qualsevol època i en dies amb sol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Miquel de la Roca: “Es tracta d’un edifici religiós d’estil gòtic encastat en un penya-segat rocós format per roques aglomerades (rierencs) cimentades per materials argilosos i sorrencs de tons rogencs, l’edifici es troba a la part superior del cingle, elevant-se a gran alçada per damunt del Fluvià. La construcció està formada per dos voltes apuntades recolzades per una banda a la mateixa roca excavada i per l’altre a un pany de paret paral·lel al penya-segat, cadascuna de les voltes delimita un àmbit separat per un pany de paret perpendicular al mur de façana i a la roca obert per un arc apuntat fet amb carreus treballats”( cortesia Vikipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIP-5121, i podem estacionar a peu de carretera, on trobarem espai suficient,  a prop de l´entrada al carrer principal del poble, el carrer Major. Seguim aquest carrer parel.lel al torrent de Crespià, fins arribar a la Plaça del Pi.

 1. Plaça del Pi/Carrer Major( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Al final del carrer Major, al costat de la Plaça del Pi, creuem el pont que salva el torrent, cap a la nostra esquerra i seguim en lleugera pujada pel carrer de la Coma, fins que poc després arribem a una cruïlla de pistes, a la sortida: a l´esquerra, camí a l´ermita de Sant Miquel, per on arribarem a la tornada; anem per la dreta, per l´altra pista que aviat serà de terra, i que anirà fent mica a mica pujada. La pista transita entremig de prats i zona boscosa; passem per sota d´una línia elèctrica i la pista fa una pujada, i veurem a prop un mas, fins arribar a una cruïlla.

 1. Cruïlla de la Creusserola( 00.15 hores)( 1,17 qm).

Som en un lloc d´esplèndides vistes, val la pena aturar-se una estona a contemplar-les. En aquest lloc hi ha una bifurcació de la pista. Hem d´agafar la que fa baixada, que poc després passa per la tanca del mas Can Cabrinets -compte hi ha gossos molt sorollosos-; la pista es va ficant per dintre del bosc. Trobarem alguna drecera a banda i banda, però seguim la pista principal fins arribar al mas abandonat de Can Ginestera( 1,60 qm), que travessem en baixada. Pocs després trobem dreceres a banda i banda, i seguim rectes. Creuarem un rec en fer un revolt, i el camí comença a fer lleçades per dintre del bosc en pujada, amb un terreny que pot estar relliscós.

 1. Cruïlla de pistes bosc( 00.28 hores)( 2,22 qm).

Trobem tres pistes: a la nosta esquerra, pista en pujada; mes al centre, pista en baixada, i a la dreta, pista en pujada, per la que seguirem en direcció al nucli de Pedrinyà.

Prenem nota que tornarem a aquesta cruïlla mes endavant, i que la pista de l´esquerra serà per on seguirem la ruta. Anem per la dreta, en direcció nord, en lleugera pujada, deixant enrere una drecera a la dreta. El camí es fa planer i ample, però sense vistes, fins que arribem a la proximitat del nucli de Pedrinyà.

 1. Pedrinyà i església Sants Just i Pastor( 00.40 hores)( 3,15).

Arribem a la vora d´una casa, dedicada al turisme rural. Un centenar de metres enllà, i seguint per un carrer asfaltat, arribem a la petita església de Just i Pastor(3,24 qm). Retornem pel mateix camí fins el punt 03( 4,23 qm), i aleshores seguim la pista que ens quedaria al centre en pujada, direcció sud-oest(SO). Aquesta pista transcorre pel mig del bosc. Veurem una propera pollancreda, i el camí es va obrint. En fer un revolt, al costat d´una alzina, veurem una edificació. El camí va fent baixada, en lleçades, fins fer un canvi de sentit, i trobar-nos en un prat. El camí no està molt marcat, però s´intueix( direcció sud), fins que enllacem amb una pista oberta, que ressegueix la línia elèctrica.

 1. Enllaç pista línia elèctrica( 1.05 hores)( 5,32 qm).

En aquesta zona, el terreny es molt propens a estar enfangat en cas de dies de pluja. Per aquest lloc, tornarem a passar quan tornem de visitar la resclosa de Serinyà.

Ara seguim per la dreta, en direcció a la resclosa. Durant una llarga estona anirem per una pista ampla i molt planera. Podrem veure alguna marca groga d´Itinerannia als pals de la línia elèctrica. El camí es fica per dintre d´una pollancreda, durant una breu estona. Quan la deixem enrere, el camí fa un revolt i uns metres enllà trobem un corriol a la nostra esquerra, abans que la pista s´endinsi dintre del bosc. Agafem el corriol i el seguim una estona, fins apropar-nos a la part superior de la resclosa de Serinyà. Es un lloc força atapeït de vegetació.

Resclosa Serinyà

 1. Resclosa de Serinyà( 1.23 hores)( 6,90 qm).

Arribem al costat de la part superior de la resclosa. Podem baixar fins la part inferior. El terreny no es massa compacte, i es millor evitar-ho quan pugui estar mullat o enfangat. També podem accedir a la part inferior de la resclosa, just al costat del revolt que trobem en sortir de la pollancreda, on trobarem rastre d´un camí que, pel mig de la vegetació, i molt precari, arriba al peu de la instal.lació.

Fem camí de retorn fins el punt 05( 1.38 hores)( 8.15 qm), i seguim rectes la pista, al costat del canyissars. En un revolt de la pista(8,35 qm), trobem un camí a l´esquerra, amb marques d´Itinerannia, però seguim la pista principal, en pujada, que s´apropa al riu Fluvià, tot i que els arbres ens impediran tenir una bona vista. La pista ampla es molt planera. Trobarem una pista a l´esquerra, però seguim rectes( 8.60 qm). Ens anem separant del riu; passem pel costat d´una torre elèctrica, i tot just trobarem una bifurcació( 8.95 qm), però seguirem per l´esquerra, per la pista principal que començarà fer pujada, en direcció nord.

Mes endavant el camí es fa mes ample, i la pujada mes suau, fins que arribem a una clariana dintre del bosc, amb un senyal indicatiu molt malmès a terra a la nostra dreta.

 1. Drecera a Sant Bartomeu i Sant Miquel de la Roca( 1.55 hores)( 9.53 qm).

Trobem aquest petit tall al descobert, dintre del camí pel bosc, ja en planer. A la nostra dreta, a la vora d´un prat i del senyal indicatiu, surt un corriol en pujada, fins que poc després trobem les restes de l´ermita de Sant Bartomeu al costat del corriol( 9.80 qm). Seguim el corriol en planer, fins que comença a fer baixada, i el corriol ens ofereix uns vistes esplèndides del riu Fluvià. El corriol es molt estret, i amb molta sensació d´alçada, ja que hi ha un precipici molt notable. Si seguim el corriol trobarem una barana metal.lica que ens dóna una certa seguretat, fins que arribem a trobar una petita escala que dóna accés a l´ermita de Sant Miquel de la Roca.

Riu Fluvià

 1. Ermita Sant Miquel de la Roca( 2.03 hores)( 9,88 qm).

Un cop superades les escales, podem fer una ullada a l´ermita. Tornem al corriol, i retornem fins la clariana al bosc del punt 07. Seguim per la pista, que s´endinsa dintre del bosc, ara en lleugera baixada. Trobarem una pista a la dreta( 10.80 qm), però seguim rectes.

Veurem una bona perspectiva del riu Fluvià, però mes endavant la perdrem, farem una pujada fins trobar una edificació a la nostra esquerra( 11.06 qm), en un revolt de la pista. La pista segueix ara ja planer, pel mig dels prats; trobarem un camí a l´esquerra que porta a un mas, però seguim rectes; agafem una pista cimentada a la dreta en baixada fins que arribem a la cruïlla per la qual ja havíem passat a la sortida de Crespià( 11.46 qm).

Nomes cal refer el camí fet al principi.

 1. Plaça del Pi-final carrer Major( 2.25 hores)( 11.10 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb molt de contrast, amb llocs amb interès com la resclosa de Serinyà i l´accés a Sant Miquel i camí per llocs amb poca visibilitat i poc transitats.

Anècdotes.

Data de la sortida.

08/12/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Crespià.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/crespia-st-just-resclosa-serinya-st-miquel-15747491

Bibliografia: Pla de l´Estany, 20 excursions, Guies de l´alba, Editorial Alpina. Rutes explicades amb molt poc detall i que poden fer difícil de seguir les rutes.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.