Rutes de senderisme

Ruta 41. Sant Feliu de Guíxols a St Amanç, Pedralta i St Elm.

Breu introducció.

Ruta circular pels voltants de Sant Feliu de Guíxols, que passa per l´ermita de Sant Amanç; pel paratge de Pedralta, amb el seu mirador, i finalment arriba a Sant Elm, en un trajecte per boscos típics del Baix Empordà.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 4 hores aproximadament. Durant el recorregut, trobarem bifurcacions que ens permeten allargar o escurçar la ruta.

 • Quilometratge.

Uns 17,47 quilòmetres aproximadament.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 370 metres, entre el punt mes baix i el mes alt; el desnivell acumulat serien uns 496 metres. El perfil de la ruta seria de pujada força constant fins el coll de la Creu de Barraquer; la resta de la sortida fins arribar a Sant Feliu seria de baixada una mica mes suau.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en llocs puntuals, i marques del GR-92, PRC-101 i de sender local, així com blaves a la zona de la urbanització la Casa Nova. Part del recorregut per arribar a Sant Amanç no està senyalitzat, i la ruta per corriols per la zona boscosa de la Casa Nova, està molt deficientment senyalitzat. Cal anar en compte amb les descripcions de la ruta o portar un GPS.

 • Estat del terreny.

En bon estat, tot i que en algun lloc, el terreny es saulós, molt característic del Baix Empordà, i pot donar peu a alguna relliscada. Anirem per corriols, camins i pistes de terra, i per carrers asfaltats al principi i al final de la ruta.

Època recomanada.

Qualsevol època es bona, excepte l´estiu i els dies molt calorosos.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Capella St AmançCapella de Sant Amanç:És una capella de reduïdes dimensions als afores de Sant Feliu. Petita construcció d’una sola nau amb planta rectangular i absis poligonal de més baixa alçada. Les parets gruixudes estan aguantades per contraforts laterals, no havent-hi cap obertura fora les de la façana. Aquesta té l’entrada emmarcada per un arc de mig punt adovellat i a cada banda una finestra rectangular de pedra (actualment només queda la del costat esquerre)”.

Ermita Sant Elm

Ermita Sant Elm: “És una petita capella de planta rectangular amb teulada a dos vessants. Destaca exteriorment la façana i uns contraforts, a la paret esquerra, de considerable volum. És una construcció feta en pedra combinat la pedra regular dels murs amb les escairades que reforcen els angles de les cantonades i les pedres polides que emmarquen les obertures, tant finestres com la porta. La façana de gran senzillesa té una porta central amb alguns esglaons, presidida per dues finestres i un escut de Sant Feliu de Guíxols amb data del 1724, a la part superior té una petita obertura circular.” -cortesia de vikipèdia-.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: la ruta surt de la zona d´aparcament que es troba al costat de l´estació de bus de Sant Feliu de Guíxols. Aquest aparcament es de pagament a l´estiu, però es lliure la resta de l´any. Just abans d´arribar a l´estació, hi ha una petita rotonda.

 1. Aparcament estació bus( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Som a la rotonda, just a l´entrada d´aquest aparcament, al carrer Camí dels Enamorats. Seguim per aquest carrer pel voral de l´esquerra, en direcció a una propera rotonda, i pocs metres enllà arribem a la cruïlla amb el carrer de Pecher, on trobarem un pal senyalitzador(00,265 qm): veurem dos camins a la nostra esquerra, pel sender local al coll de Portes, i pel GR92 una mica mes adalt. Seguim pel GR-92 uns metres, fins trobar un camí a la dreta, que el seguirem una estona, passant pel costat d´un seguit de cases i horts, fins que arribem a l´encreuament amb el carrer Atzavara, d´una urbanització( 00,855 qm). Girem a l´esquerra fins arribar amb l´encreuament amb el carrer Farigola, i seguim per aquest carrer a la dreta fins el final, i fem baixada per carrer Boix uns metres, girem a l´esquerra i arribarem a l´encreuament amb la carretera. A la nostra esquerra i a pocs metres, ja veiem la capella de Sant Amanç.

 1. Capella Sant Amanç( 0.16 hores)( 1,36 qm).

Hem travessat la carretera, i som davant la capella. Al seu costat surt una pista de terra ampla, que seguirem endinsant-nos dintre de zona boscosa, i deixant enrere la zona urbana. Hem de seguir les marques de sender local. Deixarem un camí  a l´esquerra, i una mica enllà, trobarem una edificació enrunada i un camí que no agafem; uns metres enllà l´accés al mas can Figueres. Seguim rectes direcció a can Geroni. Arribem a una cruïlla( 1,89 qm), i seguim per la dreta, on veurem les marques de sender local. El camí ara es planer, passem pel costat del mas La Vinya, fins que arribem a una clariana dintre del bosc, amb una edificació en runes.

 1. Clariana bosc(00.30 hores)( 2,39 qm).

Som a una cruïlla de camins: a la dreta, camí a can Geroni; davant nostre veurem una edificació en runes, hem d´apropar-nos fins que veurem un senyal de sender local. Pel costat, i en direcció oest, haurem de trobar rastre d´un corriol, que s´endinsa pel mig de la vegetació, fins arribar a pocs metres a una clariana dintre del bosc( 2,49 qm).

Aquesta part es la mes complicada de seguir, ja que trobarem corriols, i està molt malament senyalitzada. Veurem un corriol a l´esquerra en pujada, però seguim rectes, pel camí, ara mes evident. El camí enllaça amb un altre i anem a l´esquerra, i mes endavant, ho tornem a fer. El camí va fent pujada, i en un revolt, trobem restes d´una edificació a la nostra dreta( 2,84 qm). Arribem a una cruïlla( 2,87 qm), on veurem un senyal de la ruta 4 de BTT. Davant nostre, veurem un corriol en pujada, que seguim en direcció SO-O( sudoest-oest).

Arribem a una nova cruïlla( 3,03 qm). Davant nostre veurem un grup de cases de la urbanització Casa Nova. Hem d´agafar un corriol amb marques blaves, direcció SO-O, que passa pel darrera de les cases, i acaba al peu d´una pista de terra, al costat d´un carrer de la urbanització( 3,29 qm). Seguim la pista de terra que s´enfila per la muntanya, pel darrera de la urbanització, fins que arribem a l´alçada d´un dipòsit d´aigua, on trobem una cruïlla.

 1. Cruïlla dipòsit( 00.50 hores)( 3,71 qm).

Anem per la dreta, en planer, seguint el GR-92, per un camí que volta la falda de la muntanya, fins arribar al costat d´una casa, en que anirem per un camí ample, fins enllaçar amb la carretera a Pedralta, que seguirem amunt, fins arribar al coll del pla de Pedralta( 5,28 qm); anem a la nostra dreta per arribar a una petita ermita i davant nostre ja tenim la formació de roques de Pedralta tant característica.

Pedralta

Pedralta( 1.10 hores)( 5,39 qm).

No hem de deixar de visitar el mirador. Veurem un senyal de ferro i unes marques taronges. Seguirem un camí força planer, fins que al peu d´un petit turonet, pujarem per uns esglaons per arribar al mirador amb una vista esplèndida de tota la zona( 5,69 qm).

Fem camí de tornada al coll del Pla de Pedralta( 6.09 qm)( 1.16 hores). Veurem un camí  que s´enfila per la muntanya, sense marques, i arribarem a una cruïlla, però seguim rectes, i mes endavant una nova cruïlla, sota la línia elèctrica, i seguim recte avall per una pista una mica pedregosa, que mes endavant comença a fer pujada.

Al costat d´una torre de la línia elèctrica, veurem un senyal que ens indica un corriol a l´esquerra de la pista, que s´enfila per la muntanya, que agafarem( 6,94 qm). Unes marques vermelles i taronges ens orientaran per trobar el camí, que arriba a la carena, amb vistes esplèndides de la zona. Haurem de seguir en els senyals, que en algun lloc no son molt visibles, tot i que hi ha rastre d´un camí evident en la majoria del trajecte per la carena, fins que enllacem amb una cruïlla( 7.29 qm) amb marques del GR, i on veurem una drecera al Montclar. Seguim rectes per la nostra dreta, per un camí força atapeït de vegetació, fins que arribem a una cruïlla.

 1. Coll de l´escorpí( 1.45 hores)( 7,86 qm).

Davant nostre i a pocs metres, podem visitar el menhir de Terme Gros. Hem d´anar en direcció al coll de la Creu, seguint el GR-92, i on arribarem poc després.

 1. Coll de la creu de Barraquer( 1.50 hores)( 8,29 qm).

Enllacem amb una pista ampla i al descobert. Seguim en pujada per la nostra esquerra, seguint el PRC-101. Deixem diferents trencants; la pista començarà a fer baixada, passem pel costat d´una edificació a la dreta, i poc després arribem a una cruïlla( 8,83 qm), i seguim per una pista asfaltada, fins que veiem les restes del Santuari de Sant Benet. Deixem la pista asfaltada, i seguim un camí que passa pel mig de les runes, fins arribar a un senyal indicatiu del lloc( 9,40 qm)( 2.00 hores). El lloc es troba força abandonat. Seguirem per la pista asfaltada per la que veníem en lleugera baixada, fins que trobem a la nostra dreta una pista de terra amb un senyal de la ruta 6/7 de BTT( 9,52 qm), que agafem una estona, fins trobar un corriol a l´esquerra, que seguim per estalviar camí per la pista, i tornar a enllaçar amb aquesta, poc després. Veurem marques del PRC, que haurem de seguir. La pista va fent baixada suau, per un bosc d´alzina. Es un terreny de terra saulosa.

Durant una estona farem camí per una zona molt planera, pel mig del bosc, fins arribar a un petit coll.

 1. Collet Maria de Déu( 10.68 qm)( 2.15 hores).

Es una cruïlla de camins. Al centre podem pujar fins al Puig Gros, però el nostre camí segueix per l´esquerra per un corriol que fa una baixada accentuada al coll de Portes. Es un camí pedregós i atapeït de vegetació. Arribarem a una clariana, i passem a l´altra de la muntanya. Mes endavant, seguirem un corriol empedrat a la nostra dreta amb marques del PRC, que va fent baixada, fins arribar a una petita zona planera.

 1. Pla Sesmodegues( 2.30 hores)( 11,61 qm).

Anem per l´esquerra, en lleugera baixada, fins enllaçar amb un sender local( 11,75 qm), i el seguim en baixada, per la nostra dreta, on també veurem marques del PRC-101, fins que arribem a una pista de terra mes ample, i veurem l´entrada al Parc Aventura a la nostra esquerra; uns metres enllà veurem un pal senyalitzador.

 1. Coll de Portes( 2.35 hores)( 11,94 qm).

Per l´esquerra hi ha un sender local que s´apropa a Sant Feliu, però seguim per la dreta en direcció a Sant Elm, per un camí planer. Una mica mes endavant, aquest camí passa per una zona amb una gran sensació d´alçada, tot i que està protegida, i son uns pocs metres. No hi ha cap perill. El corriol s´ajunta amb un altre a l´esquerra, i veiem ja molt a prop una carretera. Seguirem el corriol que finalment enllaça amb la carretera al costat d´un pal senyalitzador( 12,77 qm); creuem la carretera i seguim pel carrer  Camí de les Penyes d´una urbanització, on seguirem les marques del PRC. Mes endavant arribem a una cruïlla, i seguim cap a la nostra esquerra, pel mateix carrer; en baixada, ja tindrem vistes a la façana marítima. El carrer segueix en baixada, no el deixem. Farà un revolt i poc després en una cruïlla, trobem un pal senyalitzador que ens assenyala el camí a Sant Elm.

Seguim per la dreta en pujada per la carretera; trobarem uns esglaons que retallen el camí fins arribar a l´ermita.

 

 1. Ermita de Sant Elm( 3.00 hores)( 14,26 qm).

Es una ermita en molt bon estat, en un entorn molt ben cuidat. Tindrem bones vistes al port de Sant Feliu i la zona propera de la façana marítima. Hi ha una zona per poder fer una aturada. Fem camí de retorn fins al pal senyalitzador que havíem vist abans, i seguim de baixada pel carrer Horitzó fins que trobem un senyal a la nostra esquerra i seguim un corriol entre cases, enllacem de nou amb el carrer i anem per la dreta, ara ja per un camí de terra. Som al nucli urbà i veurem marques del PRC.  El camí esdevé un carrer asfaltat, i som al carrer S´Adolitx; després seguim pel carrer Port Salvi, fins que trobem unes pilones de pedra a la nostra dreta.

Compte: el camí de ronda antigament passaria pel costat de les pilones, però es troba tancat al pas.

Per tant, seguirem en baixada pel carrer Port Salvi, fins arribar a l´alçada del Little Roc Resort, a prop de la plaça Pau Casals, que tenim a pocs metres, travessem la plaça, i seguim ja pel Passeig Marítim Josep Irla, que seguirem fins arribar a una rotonda, a prop de la platja. Aqui anem per la nostra esquerra per l´avinguda Juli Garreta, passant per davant de la plaça del Monestir i la Parròquia Mare de Déu dels Àngels , poc després pel Teatre Auditori municipal, per la piscina municipal i finalment l´estació d´autobusos on finalitza la sortida.

 1. Estació autobusos( 3.40 hores)( 17,47 qm).

Data de la sortida.

16/10/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Sant Feliu de Guíxols.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/st-feliu-guixols-st-amanc-pedralta-st-benet-st-elm-15354391

Bibliografia: Costa Brava de Portbou a Blanes, Editorial Alpina.

Cartografia: Guia Empordà Costa Brava Mapa topogràfic 1:30.000, Editorial Pioleta/Consell Comarcal Baix Empordà.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

One thought on “Ruta 41. Sant Feliu de Guíxols a St Amanç, Pedralta i St Elm.

 1. Retroenllaç: Tribuna GanxonaTribuna Ganxona » La ciutat vol recuperar el camí de ronda de Port Salvi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.