Rutes de senderisme

Ruta 42. Rupit a la cinglera Casadevall, salt de Sallent i Sant Joan de Fàbregues.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Rupit, a la comarca d´Osona, que combina talls per dintre dels boscos de la zona, i les vistes des de les Cingleres de Casadevall, i la visita a l’església de sant Joan de Fàbregues.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4-4.30 hores, sense comptar parades i per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 17 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 350 metres aproximadament. El desnivell acumulat serien uns 460 metres acumulats. El perfil de la sortida seria de pujada fins la zona boscosa passat el trencant de la Cassassa. Aleshores seria de baixada fins el salt de Sallent. Novament seria de pujada fins el mirador dels Bassis, encara que menys alçada, i baixada mes accentuada fins arribar a la carretera de Rupit.

 • Dificultats tècniques.

Podem trobar alguna dificultat segons el nivell d´aigua de la riera de Rupit. Normalment no hauria de plantejar cap problema creuar-la.

 • Tipus de senyalització.Pal senyalitzador

Pals senyalitzadors en punts concrets i marques grogues; passada la riera de Rupit, trobarem marques blaves i vermelles. En general ben senyalitzat però en llocs concrets. La ruta per dintre del bosc després de la Cassassa, recomana seguir les indicacions o disposar de la ruta al GPS, per major seguretat.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte el tall pel bosc després de la Cassassa, molt atapeït de vegetació. Sobretot la baixada pel torrent fins la finca La Torre, pot presentar dificultats en dies humits o després de pluges intenses a la zona.

Època recomanada.

La primavera i principis de tardor serien les millors dates per fer la ruta. Evitar els dies humits i ennuvolats, que li restarien part de l´atractiu visual.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Sant Joan FàbreguesEsglésia de Sant Joan de Fàbregues: “Fou la primitiva església parroquial de l’actual nucli de Rupit, que fins al 1955 fou conegut per Sant Joan de Fàbregues i tenia la demarcació dins del castell de Fàbregues. Fou la parroquial de Rupit fins al 1878 moment en què la vila de Rupit ja tenia l’església de Sant Andreu i s’independitzà de la Sant Joan. Es troba documentada l’any 968, com el castell i per les característiques arquitectòniques, romànic llombard, es pot dir que data del segle XI o XII però conserva elements tardans, malgrat la restauració del 1978, com són el portal de migdia, el cimbori, el campanar i els arcs torals i abarrocament interior”( cortesia vikipèdia).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem trobar una zona d´aparcament força gran a l´entrada del poble. Es de pagament però te un cost molt baix.

 1. Aparcament entrada poble( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Sortim de l´aparcament en direcció al centre del poble, per la nostra dreta, fins trobar un corriol a l´esquerra que ens fa passar pel conegut pont penjant. Pujarem unes escales i girem per la dreta, fins arribar al carrer del Fossar, que seguirem en pujada; enllacem amb el carrer coll del Castell, en pujada, on veurem rètol de la ruta 6 de BTT i poc després a una cruïlla de carrers. Seguim per l´esquerra pel carrer de la Pedrera, fins arribar a la darrera casa del poble. Tot i que veurem un caminet a la dreta, en baixada, girem a l´esquerra i continuem en pujada fins enllaçar amb una carretera asfaltada, que la seguim en lleugera pujada. Una mica mes endavant veurem un gran mas a una certa distància, pel qual passarem al cap d´una estona, seguint la carretera.  Tenim bones vistes, ara fora del nucli urbà, i enmig dels prats. Un cop passat el mas( 1,28 qm), arribarem a una cruïlla.

 1. Cruïlla La Fontana( 00.23 hores)( 1,40 qm).

Girem per la dreta, seguint un camí de terra, i ficant-nos dintre del bosc. Poc després deixarem a la nostra esquerra la finca La Fontana, fins que trobem una cruïlla( 1,74 qm), on veurem un senyal groc a la nostra dreta, per on seguirem. Es una zona amb pins de força alçada, no tindrem gaires vistes, per es un recorregut agradable i en suau pujada, fins que arribem a una nova cruïlla.

 1. Cruïlla Pla de l´Arigol( 00.35 hores)( 2,11 qm).

Trobem un pal senyalitzador, al davant d´un prat. Hem de seguir per l´esquerra pel sender del Gravet, un tall de pista planera pel mig del bosc, que se´ns farà molt agradable. Quan arribem a una clariana del bosc, hem de seguir rectes. El camí passa pel costat d´un prat, i arribem a una cruïlla, amb un caminet a la nostra dreta, que no agafem, i seguim rectes en suau pujada, fins arribar a una cruïlla de pistes.

Serrat Cassassa

 1. Cruïlla La Cassassa( 55 hores)( 3,71 qm).

Davant tenim un pal de la línia elèctrica, i girem a la dreta, en direcció al bosc. La pista mes endavant fa un gir i arribar a una zona oberta, el serrat de la Cassassa, on tindrem vistes esplèndides si girem la vista. Passem pel mig del prat, en pujada, fins que el camí es decanta cap a la dreta del prat, es fica per dintre del bosc, mes endavant una frondosa fageda, fins trobar un pal senyalitzador en una cruïlla( 6,05 qm).

Seguim per l´esquerra en pujada, fins que uns metres enllà, en un revolt, trobem un pal petit a la nostra dreta, just al costat d´un corriol, que seguirem, deixant la pista, en baixada. El nostre camí i fins arribar al mas La Torre, serà per dintre del bosc, sense vistes, i amb sensació de molta solitud.

Trobem una cruïlla( 6,23 qm), però seguim en baixada per la dreta, pel camí ample. Fem un revolt i la baixada s´accentua. Es una zona pedregosa i a l´obaga. No trobarem marques i el camí no està massa marcat. Creuem un petit rierol( 6,87); passem a l´altra banda, fins trobar en un revolt un pal senyalitzador( 7,22 qm), on seguirem en baixada direcció La Torre de Sant Joan, fins trobar un altre cruïlla, amb un senyal en mal estat( 7,36 qm).

Al costat hi ha una portella, que passem, i seguim pel corriol en baixada pel costat d´un torrent. Es una zona molt a l´obaga, amb un terreny molt abrupte i atapeït de vegetació en algun lloc del camí. Mica a mica es va obrint, fins que trobem al costat d´unes pedres un senyal( 8,05 qm). A l´esquerra hi ha una petita portella de fusta, però seguim per la dreta en baixada. Deixem la zona boscosa i seguim un caminet que enllaça amb una pista que passa pel costat esquerra de la finca La Torre. Trobem una pista a l´esquerra, però seguim rectes en baixada, passant pel costat d´un parell d´edificis en runes( Casadevall), fins que enllacem amb la pista de Rupit al Far.

Cinglera Far

 1. Cruïlla pista Rupit a El Far( 2.05 hores)( 8,81 qm).

Trobem un pal senyalitzador amb el senyal groc d´Itinerannia. Tenim unes vistes esplèndides de la cinglera del Far, l´Agullola, la cinglera de l´Avenc camí a Tavertet. Som al descobert, en una zona força planera. En aquesta cruïlla, seguim per la nostra dreta, per una àmplia pista, que passa a prop de la cinglera, tot i que sense cap perill. En alguns llocs la pista es separa de la cinglera, però seguirem els cingles de Casadevall, Castellet i Pujolràs.

Cinglera Avenc

Passem pel costat de la finca can Miquel, i trobem una bifurcació( 9,70 qm): per la dreta, podem anar a La Cassassa, però seguim per l´esquerra, seguint un senyal groc; passem una tanca i la pista es separa mes de la cinglera i perdem les vistes; trobarem fites de pedra, per un camí mes pedregós, i tornem a estar en una zona boscosa, fins que creuem el torrent del Gravet( 10,86 qm), i el camí es tornar a apropar a la cinglera.

Salt de RupitArribarem a una cruïlla amb un pal senyalitzador( 11,49 qm); seguim rectes fins que arribem a la drecera al mirador del Salt de Sallent( 12,09 qm), on trobem un pal senyalitzador. Agafem un caminet i de seguida arribem a la zona del mirador, protegida amb una barana. Hi ha un vista magnífica del salt. Retornem fins la drecera i seguim camí en lleugera baixada, fins arribar a la riera de Rupit.

 1. Riera de Rupit( 2.55 hores)( 12,39 qm).

En arribar a la riera, tenim l´opció de tornar a Rupit directament per un corriol que segueix amunt la riera per la dreta, però haurem de creuar la riera, força amplia, fins arribar a l´altra riba, i seguim en pujada per una pista a la nostra esquerra, fins que trobem un pal senyalitzador dalt de la pujada( 13,40 qm).

Seguirem per la dreta per una carretera asfaltada, fins trobar una nova cruïlla de camins( 13,66 qm). Anirem per l´esquerra fins arribar a l´església de Sant Joan de Fàbregues.

 1. Sant Joan de Fàbregues( 3.10 hores)( 13,91 qm).

Trobarem un corriol que hi porta directament. Visitem l´entorn de l’església on hi ha una petita zona de pícnic amb taules de pedra. Retornem a la cruïlla de camins anterior, i seguim per la carretera, fins que trobem un corriol amb un pal senyalitzador del Roquer o Bassis( 14,34 qm). Aquí tenim l´opció de seguir per la carretera fins Rupit si volem escurçar el recorregut.

Tombes antropomorfiquesSeguim pel corriol en una pujada molt directa, ombrívola, sense gaires vistes. Trobarem marques blaves i vermelles. Veurem un senyal que posa “Tombes”, i seguidament pedres amb uns relleus esculpits, que serien les tombes antropomòrfiques.

Cinglera CasadevalSeguirem els senyals blaus, fins que arribem a una zona amb esplèndides vistes de tota la cinglera de Casadevall. Seguim el camí en direcció O-NO( oest-noroest) per la carena, fins que arribem a una cruïlla a la carena, amb un senyal.

 1. Cruïlla carena( 3.30 hores)( 15,04 qm).

Per l´esquerra podem anar al pla de la Palomera, i per la dreta, a Rupit. Seguim per la dreta, seguint marques blaves i vermelles, que fa una baixada molt marcada fins arribar a la carretera( 15,74 qm). Nomes resta seguir la carretera fins arribar de nou a l´aparcament a l´entrada del poble.

 1. Aparcament( 4.00 hores)( 16,99 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida de grans contrastos, amb vistes esplèndides panoràmiques i part del recorregut per un bosc atapeït de vegetació.

Anècdotes.

Data de la sortida.

29/10/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Rupit i Pruit.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/rupit-cinglera-casadevall-salt-sallent-sant-joan-fabregues-15368101

Cartografia: Collsacabra, Vall de Sau, Editorial Alzina, 1:25.000.

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.