Rutes de senderisme

Ruta 44. Vilallonga de Ter a La Roca i Llanars.

Breu introducció.

Sortida circular per Vilallonga de Ter, a la comarca del Ripollès, que passa pel nucli de La Roca -val la pena visitar el curiós nucli edificat a l´entorn de l´enorme penyal que dona nom al poble- i Llanars, i es fa camí de retorn per l´altra banda de la vall, gaudint de la caminada pel mig dels boscos.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a gent acostumada a caminar; sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,95 qm.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 250 metres entre el punt mes alt, a la pista sortint de Llanars, i el poble de Llanars. El perfil es irregular de Vilallonga a Llanars, amb petits desnivells, però de Llanars fins el coll de la Roureda, es d´una pujada força sostinguda i es el de major esforç. La resta del recorregut es de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Pals senyalitzadors en punts concrets d´Itinerannia i de Senders del Ter, i marques de sender local, blaves, del PRC 188 i de GR en algun molt concret. Es troba ben senyalitzat de Vilallonga a Llanars, però dintre del poble està quasi sense senyalitzar, i la resta del recorregut, les marques son poc visibles.  Cal seguir les indicacions d´aquesta guia.

 • Estat del terreny.

En bon estat. Es combinen talls per camins, corriols i pista de terra, amb altres per carrers i pista cimentada.

Època recomanada.

Qualsevol època, excepte l´hivern i dies ennuvolats, ja que el recorregut es molt ombrívol.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

A Llanars trobem l´església de Sant Esteve, d´estil romànic del segle XII. Al nucli de La Roca, trobem la petita església de romànica de la Mare de la Déu de la Pietat. El nucli de La Roca, està catalogat com a Bé Cultural d´Interés Nacional.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5264, i entrem al poble per la primera entrada que trobem, pel carrer Sant Domingo, on podrem trobar alguna plaça aparcament. També podem seguir la carretera, fins que just abans de deixar enrere el poble, trobem una entrada a la nostra dreta, on hi ha una zona d´aparcament de terra.

 1. Plaça de l´Era(00.00 hores)( 00,00 qm).

Si hem deixat el vehicle al carrer Sant Domingo, seguim recte fins trobar de seguida aquesta plaça. A l´esquerra, i fent cruïlla amb els carrers l´Empriu i de la Canal, trobem un pal senyalitzador. Seguim pel carreró Empriu en baixada fins arribar, uns metres enllà, a la carretera. Creuem el pas de vianants, i seguirem per una pista que creua el Pont d´Abella, fins trobar un pal senyalitzador d´Itinerannia, el R95( 0,207 qm).

Seguirem per l´esquerra per l´anomenat Camí de les Eugues, que es molt planer, a tocar del bosc, i força protegit del sol. Passem pel costat de la Font Blanca( 0,406 qm); mes endavant pel costat d´una zona de pícnic( 0,660 qm) i aleshores el camí es comença a fer mes estret.

Arribem a una cruïlla dintre del bosc on hi ha un pal senyalitzador d´Itinerannia. Per la dreta i en pujada, aniríem al poble d´Abella, però seguim per rectes en planer( 0,842 qm).

Trobarem marques del PRC 188 així com de GR i marques blaves. El camí s´endinsa en una zona mes boscosa i comença a fer pujada decidida dintre del bosc, fins que arribem al costat de la carretera d´Abella.

 1. Carretera d´Abella( 00.25 hores)( 1,82 qm)( 1.065 metres).

Trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Davant nostre podem veure el perfil de la Serra Cavallera i la Muntanya de Sant Antoni. Seguim la carretera avall en direcció a La Roca, que tenim molt a prop.

 1. La Roca( 00.28 hores)( 2,12 qm).

Passem pel costat del restaurant Can Pei i poc després a l´entrada del poble. Trobem un pal senyalitzador. Creuem la Plaça que veiem davant nostre -molt ben cuidada-, i arribem a una cruïlla de carrers, i seguim per l´esquerra, pel carrer El Túnel, que passa per sota d´una volta, i just passada, girem a l´esquerra i en pocs metres arribem a l´església de Sta.Maria( 2,35 qm)

Retornem al carrer el Tunel i seguim fins veure una casa que es diu Can Balic. Abans d´arribar veure un camí empedrat a la nostra esquerra que, en pujada, ens porta fins el cim del penyal de La Roca( 00.40 hores)( 2.50 qm).

Les vistes son esplèndides de tota la zona. Retornem fins can Balic i seguim per la dreta en baixada, uns metres enllà arribem a una cruïlla i seguim per l´esquerra i arribem de seguida a una zona de mirador amb vistes a Llanars, on podrem asseure una estona, si volem.

Tornem a la cruïlla anterior, i agafem unes escales que fan baixada per arribar al carrer del Portalet, i girem a l´esquerra seguint un camí empedrat que poc després, serà un corriol de terra estret i una mica pedregós, sense gaires vistes. Trobarem senyals grocs.

Arribem a una cruïlla amb una pista de terra planera, que seguirem a la nostra dreta( SE); arribarem a un pont metàl·lic que creua la Ribera de Pelançà( 2,80 qm); un cop creuat el pont trobarem a la dreta, una petita zona de pícnic i un petit oratori de la Verge del Raïm.

Seguim per la pista ampla i planera; trobarem una petita central hidroelèctrica a la nostra dreta. Mes endavant el camí es cimentat i ja som a l´entrada de Llanars.

 1. Pont del Molí-Llanars( 00.55 hores)( 3,49 qm).

Arribem a l´alçada del pont que creua el riu Ter, on trobem un pal senyalitzador. Creuem el riu, i seguim per carrer Cerdanya -a la nostra dreta-, fins arribar a un pas de zebra,  i creuem la carretera, i seguim en direcció NE -dreta-, en direcció a la propera església de Sant Esteve.

 1. Església Sant Esteve( 00.57 hores)( 3,79 qm).

En el recorregut dintre del poble, no trobem marques visibles ni indicacions del camí a seguir. Des de la placeta davant l´església, seguim pel costat de la carretera, fins que pocs metres enllà, trobem el carrer Rendilla a la nostra esquerra. El seguim en pujada, fins arribar a una cruïlla, on girem a la dreta, passant pel davant de l´hostal L´Escon, i girem a l´esquerra amunt fins arribar a l´alçada d´un transformador elèctric, i girem a l´esquerra enllaçant amb el carrer del Morer que seguirem rectes en pujada.

Deixarem el carrer del Roser a l´esquerra, i mes endavant un altre carrer a la dreta. El carrer continua pujant fins trobar una nova cruïlla a la dreta. Som al punt mes alt del carrer del Morer -ara continua en baixada-, però hem d´agafar el camí cimentat que surt per la dreta que passa pel costat d´una finca, en pujada.

Trobarem una bifurcació: a la dreta la pista fa baixada. Seguim rectes amunt, ara amb vistes de les muntanyes properes, per la pista que ara es de terra. La pujada es va intensificant.

 1. Coll de la Roureda( 1.25 hores)( 5.65 qm)( 1.192 metres).

La pista fa un gir a la dreta, en pujada, i poc després en un revolt de la pista hem d´agafar un corriol que trobem a la nostra esquerra que es fica per dintre del bosc.

 1. Corriol bosc( 1.26 hores)( 5,90 qm).

Hem d´anar en compte de no passar-nos aquest corriol. Hi ha un filat, que hem de passar. Veurem marques blaves en un parell d´arbres, però no son gaires visibles. Es un camí molt planer. Trobarem marques de sender local i Itinerannia, fins que arribem a una tanca( 1.38 hores)( 6,14 qm), i seguirem un corriol a l´esquerra, que s aproparà a un mas que podem veure des d´aquest lloc.

El corriol fa baixada pel mig del bosc, en un entorn de solitud i aïllat; creuarem un torrent i després el torrent de Vinardell( 1.45 hores)( 6,57 qm), que fa una curta pujada, fins que coincidim amb una pista, on trobem un pal senyalitzador, i seguim la pista a l´esquerra en baixada.

 1. Mas Sant Martí Huguet Vell( 1.50 hores)( 6,98 qm).

La pista passa pel costat del mas. Hi ha gossos, però el camí no passa pel mig de la finca. Ben aviat arribem a una cruïlla dintre del bosc, amb la que hem d´anar amb compte.

 1. Doble cruïlla bosc(1.55 hores)( 7,22 qm).

Molt de compte amb aquesta cruïlla. Primer trobarem una, en que hem de seguir per l´esquerra en lleugera baixada; pocs metres enllà, hem de deixar la pista, i seguir un corriol a la dreta, que surt del mig de dors arbres, on veurem marques de sender local. No es molt visible, per tant, cal anar en compte de no passar aquest punt.

El corriol, en direcció sud, continua pel bosc en planer, fins que passem una zona amb molta vegetació de falgueres, i comença a fer baixada. Tindrem vistes de la Serra Cavallera.

Una mica mes endavant, passem per una zona amb avets de grans dimensions, i el camí es fa mes suau. Enllacem amb una pista, i seguim per l´esquerra. Hi ha canvis sobtats de vegetació.

 1. Cruïlla masos Can Huguet- El Serradell( 2.15 hores)( 8.95 qm).

Arribem a una pista asfaltada, cruïlla entre dos masos. Anem per la dreta, passant pel costat de can Huguet, fins que pocs metres enllà, trobem una pista de terra a la dreta, que seguim en direcció a Vilallonga que ja tenim molt a prop.

Entrem pel carrer dels Cumalets; passem pel davant de l´Ajuntament i trobarem un pal senyalitzador d´Itinerannia( R96). Seguim fins la Plaça dels Països Catalans, i agafem el carrer Major, a la nostra esquerra, que ben aviat ens porta a la plaça de l´Era, punt final de la ruta.

 1. Plaça de l´Era( 2.25 hores)( 9,60 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt agradable de fer, inclús a l´estiu, ja que molta part de la ruta es per dintre de zona boscosa i que ens permet conèixer el petit nucli de La Roca.

Anècdotes.

Data de la sortida.

13/08/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Vilallonga de Ter.

Ajuntament de Llanars.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vilallonga-de-ter-a-la-roca-i-llanars-19240482

Cartografia: Costabona Alta Vall del Ter 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.