Rutes de senderisme

Ruta 45. Melianta al pla de Martís, Centenys i la Farrés.

Breu introducció.

Sortida matinal i molt planera per les rodalies de Melianta, petit nucli de la comarca del Pla de l´Estany, en que visitem el paratge conegut com la “platja d´Espolla”; el salt d´aigua d´Esponellà i el petit i bonic poble de Centenys.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

2 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,30 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 90 metres aproximadament; el desnivell acumulat serien uns 94 metres. Te un perfil molt definit: molt planer fins arribar al nucli de Martís; quan tornem de veure el salt d´Esponellà, i creuem la carretera per fer el camí de tornada a Melianta, fem la major part de la pujada, per fer una suau baixada fins arribar de nou a Melianta.

 • Dificultats tècniques.

Cap.

 • Tipus de senyalització.

No trobarem gaires senyalitzacions, excepte marques de GR, a les proximitats del nucli de Centenys a Melianta. De la platja d´Espolla a Martís, veurem marques de la xarxa cicloturística, ruta 6/10 de BTT.

 • Estat del terreny.

El trajecte de Melianta al nucli de Martís passa per camins pel mig de prats i camps de conreu, que poden estar amb bassals d´aigua o enfangats, després de pluges intenses. En general es un terreny en bon estat.

Època recomanada.

La tardor i la primavera i en dia assolellat.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Al nucli de Centenys podem veure l´església de Sant Just i Victòria.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: la carretera GIP5121 travessa el poble. A l´alçada de dos establiments d´hostaleria( Ca l´Àngel i La Brasa), podem deixar el cotxe pels carrers propers( Progrés o Manel Alemany).

 1. Melianta( 00.00 hores)( 00,00 qm).

Sortim davant del local del bar restaurant Ca l´Àngel, a peu de carretera, i seguim en direcció nord, fins trobar un pas de zebra que creuem. Seguirem uns metres, veurem un plafó informatiu de l´estat del paratge de la platja d´Espolla, i girem a l´esquerra, pel carrer Triops, passant pel costat d´una zona de naus, fins que el carrer asfaltat s´acaba, i seguim per una pista de terra, fins que pocs segons després, trobem a la dreta una filat de pals de fusta. A la dreta, i a poca distància podem anar al mirador de la platja d´Espolla.

 1. Mirador platja d´Espolla( 00.06 hores)( 00,430 qm).

Des d´aquest mirador, de fusta, es tenen vistes a un prat que en dies plujosos, s´emplena d´aigües subterrànies. Habitualment està sec i hem d´esperar a dies amb molta pluja per poder veure si està ple. D´aquest mirador, podem anar enrere fins la pista de terra i seguir-la, o bé, quan no hi ha aigua, seguim rastres d´un corriol a la nostra esquerra, direcció sud-est(SE), fins tornar a enllaçar amb la pista.

Si no hem agafat aquest corriol, tornem a la pista, trobarem una cruïlla i seguim rectes, deixant a esquerra accés a una granja, fins que trobem una mica mes enllà una nova cruïlla on veurem un senyal de la ruta 6/10 de BTT i el rastre del corriol que ve del paratge d´Espolla( 00,650 qm). Seguim rectes, per un camí ample i molt planer, ara ja pel mig dels camps de conreu, amb bones vists dels cims de l´Alta Garrotxa. Passem pel costat d´un mas, on hi ha una cruïlla de camins( 1,16 qm). Seguim rectes segons les indicacions de la ruta BTT.

Es un terreny molt planer i que pot ser dificultós en dies posteriors a pluja, i es troba totalment al descobert. Mes enllà trobarem una pedra, delimitació de terme, en honor a Sant Galderic, amb una representació del sant, força deteriorada( 1,69 qm).

Seguim pel camí fins trobar una cruïlla, al costat d´una mena de dipòsit. A la dreta hi un camí que passa pel costat d´un mas i porta a la carretera GIP-5121. Seguim rectes -esquerra-, i mes endavant trobem les marques de BTT, i una filera d´arbres i les instal·lacions d´un mas proper. Just abans d´arribar, trobarem una pedra de terme i un pont a la nostra esquerra( 00.45 hores)( 3,63 qm).

Hem de seguir la pista, passant pel costat del mas, i seguir una carretera asfaltada  fins arribar a una cruïlla, just al costat d´un pont.

 1. Cruïlla carretera/pont( 00.47 hores)( 3,79 qm).

Anirem a visitar el salt d´Esponellà, però tornarem posteriorment a aquest punt. Creuem la carretera, i seguint la indicació del salt, per una pista ample de terra, per una zona boscosa. Passem pel costat d´un mas i poc abans d´arribar a un segon, veurem un plafó informatiu a la nostra dreta, i un corriol per anar a veure el salt. Seguim el corriol, en una zona molt a l obaga, passem per un pont i trobarem un corriol que porta al mirador.

 1. Mirador del salt d´Esponellà o Martís( 00.50 hores)( 4,06 qm).

Es un mirador de fusta molt ben condicionat, però igual que a la platja d´Espolla, hem de tenir la sort que hi hagi aigua. Si tornem al corriol i el seguim avall, arribarem a la font de l´Hospici( 4,12 qm), que es troba molt descuidada.

Tornem de nou fins el punt 03( 4,40 qm), i seguim la carretera amunt, deixant a l´esquerra un corriol de la ruta de BTT, fins que arribem a la carretera GIP 5121( 4,66 qm), i la creuem per arribar a l´altra banda de la carretera. Seguim una carretera que fa pujada, deixant a banda i banda, els accessos a diferents masos, fins que la pista es fa de terra, i s´enfila pel mig de la muntanya.

 1. Cruïlla bosc( 1.05 hores)( 5,16 qm).

Trobarem una cruïlla dintre del bosc; a la dreta veurem un dipòsit i a l´esquerra una pista que fa baixada. Seguim rectes i una mica mes endavant, tornem a trobar un altre dipòsit( 5,27 qm). La pista de terra comença a fer baixada; trobem una pista a la dreta que no seguim( 5,43 qm), i finalment enllacem amb una carretera local( 5,57 qm), que seguirem per la nostra dreta, seguint els senyals de GR, que veurem en un pal de la línia elèctrica.

Passem pel davant de Can Calot, la carretera fa baixada, i arribarem a les pròximes d´una granja, al costat de la qual hi ha una petita ermita enrunada, que podem a veure les restes, ja que es troba a pocs metres de la carretera.

 1. Ermita Sant Miquel( 1.17 hores)( 6.32 qm).

Es troba en un estat deplorable, es millor no entrar. Des d´allà tenim una bonica vista de la zona. Tornem a la carretera i seguim baixant fins trobar una cruïlla a la nostra esquerra, que seguim i ens acosta al poble de Centenys.

 1. Centenys( 1.23 hores)( 6,64 qm).

Som a l´entrada d´aquest petit i tranquil poble, al carrer Tramuntana. Girem a la dreta en baixada i arribem a l´església de Sant Iscle i Santa Victòria( 6,88 qm), situada en un bonic entorn. Seguirem per la carretera asfaltada, en planer. Veurem marques del GR, fins que arribem a una carretera, que la creuem i seguim per un camí de terra al costat de la finca Villa Ramos( 7,80 qm). Ens apropem a una zona boscosa, i uns metres enllà trobem una pista a la nostra esquerra, en baixada, però seguim rectes -marques GR-, i arribem al nucli de Vilaferrers.

 1. Vilaferrers o La Farrès( 1.40 hores)( 8,16 qm).

Agafem un carrer a la nostra esquerra -marca GR-, que ens portarà a les envistes de Melianta, passant pel costat d´un centre cultural. Girarem a la dreta, seguint les marques del GR, i serem ja molt a prop de Melianta. Seguim el carrer en baixada, fins arribar a una rotonda( 8,60 qm), on girem a l´esquerra pel carrer Pere Campolier i pocs metres enllà, girem pel carrer Manel Alemany, on trobarem una plaça i l´església del poble. Seguim rectes aquest carrer, fins arribar a la carretera i trobar el lloc d´on havíem sortir.

 1. Melianta-bar Ca l´Àngel( 1.55 hores)( 9,33 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt senzilla i agradable de fer com a una matinal. Es millor no fer-la després de dies en que hagi plogut amb una certa intensitat.

Anècdotes.

Data de la sortida.

18/12/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Nucli Melianta.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/melianta-a-pla-de-martis-centenys-i-la-farres-17529722

Bibliografia: La Garrotxa, Camins de l´Alba, Editorial Alpina. Es una guia molt resumida, que no explica amb molt detall el recorregut.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.