Rutes de senderisme

Ruta 46. Espinelves, volta per l´avetar (versió curta)

Avís: properament trobareu una versió mes llarga d´aquesta ruta (la ruta 108), publicada en aquest bloc.

Breu introducció.

Sortida per Espinelves per passejar pels boscos d´avets que envolten les seves muntanyes així com per alguna de les plantacions d´avets que sovintegen per aquesta zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3,25 hores, sense comptar parades, per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,74 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 330 metres entre el punt mes baix, a l´entrada d´Espinelves, i el mes alt, dintre del bosc d´avet. El desnivell acumulat serien uns 425 metres, tant de pujada i baixada. El perfil de la ruta seria de marcada pujada fins les proximitats de can Galzeran. Aleshores i ja per dintre del bosc d´avets, hi ha un perfil una mica irregular de pujada i baixada, i de baixada, quan tornem a repetir el primer tram.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Hi ha alguns pals senyalitzadors, però sense indicacions i de manera molt espaida. Hem trobat senyals grocs als arbres, en alguns punts del recorregut, però de forma una mica anàrquica. Recomanem seguir les indicacions d´aquesta guia, ja que hi ha moltes cruïlles, bifurcacions, que ens poden fer dubtar.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

Es una ruta molt protegida del sol, per tant, inclús a l´estiu es podria fer. No la recomanem en dies foscos i humits.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Al poble podem veure l´església de Sant Vicens, en perfecte estat, ja que va ser objecte d´una restauració a la dècada dels 60-70 del segle XX. El seu origen es troba al segle XI.

A la primera setmana de desembre es celebra una de les fires mes concorregudes de Catalunya, la Fira de l´Avet.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: hem d´agafar l´autovia C-25 i agafar les entrades 199 o 202, per arribar al poble d´Espinelves, passant pel coll de Revell. Just a l´entrada del poble, i en pujada, trobarem una zona d´aparcament de terra a la nostra esquerra, on hi ha unes porteries de futbol.

 1. Espinelves-Aparcament( 00.00 hores)( 00.00 qm)( 734,10 metres).

Sortim de l´aparcament de terra que es troba just abans del nucli urbà del poble. Agafem unes escales, per carrer Les Agudes, i seguim rectes uns metres fins que arribem a la plaça de l´Església, on hi ha la seu de l´ajuntament així com l´església de Sant Vicens. Allà trobarem dos establiments d´hostaleria. Es un entorn ben cuidat i de cases ben conservades. Seguirem pel carrer Sant Hilari, just al costat d´un restaurant, i el seguim rectes en pujada, fins que creuem el carrer Mossèn Cinto Verdaguer, i ara el carrer de Sant Hilari, es de terra i s´enfila( 00,374 qm). Es una zona encara urbana i trobarem cases a banda i banda, fins que arribem amb la cruïlla amb el Passeig Montseny a la nostra dreta. Veurem un senyal indicatiu del camí del veïnat de França. Seguim rectes, ara ja per un camí cimentat, protegits del sol, dintre de la zona boscosa, deixant un parell de bifurcacions fins que trobem una cruïlla amb un senyal indicatiu a dos masos.

 1. Cruïlla Can Saboia i Serrallonga( 00.25 hores)( 1,16 qm)( 854,50 metres).

A la dreta el camí baixa en direcció a can Serrallonga, però seguim rectes a Can Saboia. Ara el camí es de terra. Veurem un senyal groc. Seguirem rectes fins que trobem una torre elèctrica i anem per l´esquerra en direcció a can Saboia. La pista va fent lleçades guanyant alçada.

Quan trobem una torre elèctrica, seguim en direcció a can Savoia. La pista fa lleçades en pujada. Seguirem per la pista principal fins trobar una primera cruïlla de 3 camins, on seguirem rectes, i pocs metres enllà, tornem a trobar una segona cruïlla de 3 camins.

 1. Cruïlla camps d´en Galzeran( 00.55 hores)( 3.05 qm)( 998,10 metres).

Veiem una marca groga cap a la dreta. Seguim el camí, que comença a fer baixada, per una zona una mica mes oberta, fins que unes desenes de metres avall, trobarem una bifurcació amb dos camins a la nostra dreta. Hem d´agafar el que està mes a la dreta.

El camí, primer planer, comença a guanyar alçada fent llaçades pel bosc, ara ja ple d´avets de força alçada. Som en una zona molt a cobert del sol, per tant, en dies ennuvolats pot ser un recorregut molt ombrívol. Deixarem un camí a la nostra dreta, i pocs minuts després arribarem a una cruïlla dintre del bosc, que haurem de tenir molt present.

 1. Cruïlla retorn( 1.10 hores)( 3,83 qm)( 1.014,50 metres).

Tornarem a passar per aquesta cruïlla quan fem el camí de tornada. Per tant, tot el recorregut fet fins ara, el tornarem a repetir per arribar a Espinelves. A l´esquerra, hi ha camí en baixada, pel qual arribarem a la tornada. Seguirem per la dreta, on veurem un senyal groc i un plafó pel qual es prohibit encendre el foc.

El camí fa una lleugera pujada i passem pel costat del mas la Talaia, en runes, i quasi devorat per la vegetació( 4,78 qm), fins que arribem a una nova cruïlla, a la qual hem de prestar molta atenció, ja que ens podria confondre fàcilment.

 1. Cruïlla bosc a can Formiga( 1.40 hores)( 5,42 qm)( 1.079,50 metres).

Aquesta cruïlla es important, ja que ens porta a un altre mas, amb el qual completem la volta per l´avetar. Hem de seguir per l´esquerra en baixada. No hem vist cap senyal. El camí es fa planer; enllacem amb un camí per la nostra dreta i pocs metres enllà som al mas de Can Formiga.

 1. Mas can Formiga( 2.00 hores)( 6,31 qm)( 1.051,70 metres).

El mas es troba en bon estat aparent, encara que sembla abandonat. Podem aprofitar per fer una petita aturada. Molt a prop tenim camps on hi ha plantacions d´avets. Hi ha dos corriols, un que fa baixada, amb senyal groga i un altre mes en planer o en lleugera pujada. Podem agafar el que va en planer, i passem pel costat d´una plantació d´avets, fins arribar a una cruïlla de camins( 6,57 qm), on girem a l´esquerra, en direcció NO-N, vorejant la mateixa plantació. Deixem una caseta a la nostra esquerra, i seguim un corriol que, en baixada, ens apropa de nou a la zona boscosa.

Seguim la pista principal deixant alguna bifurcació. Creuem un petit torrent, i el camí comença a fer pujada. Pel camí veurem algun senyal groc i arribem a la cruïlla del punt 4.

 1. Cruïlla de retorn del punt 04( 2.25 hores)( 7,90 qm)( 1.014,50 metres).

Ara nomes resta de refer el camí que havíem fet al principi.

 1. Espinelves aparcament( 3.25 hores)( 11,74 qm)( 734,10 metres).

Valoració de la sortida.

Ruta senzilla i molt plàcida per gaudir de la passejada per l´avetar.

Anècdotes.

Data de la sortida.

27/08/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Espinelves.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/espinelves-volta-a-lavetar-19427507

Bibliografia: Guilleries Collsacabra, Els Camins de l´Alba, Editorial Alpina. Explicacions molt concises i poc aclaridores per a un recorregut com aquest.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.