Rutes de senderisme

Ruta 47. Vidrà al puig de les Àligues.

Breu introducció.

Sortida per Vidrà que recorre els seus boscos i fagedes, i ens permet arribar al Puig de les Àligues o Àliga, mirador esplèndid dels cims del Pirineu Oriental, del Pedraforca, de Montserrat, … i de tota la zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament 4.00 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades. Cal tenir en compte que el trajecte es complica amb la part de tornada, quan es fa el camí pel costat del torrent, i depèn de les condicions del terreny pot fer que es faci mes ràpid o mes lent la baixada.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 515 metres aproximadament, entre la part mes baixa al Salt del Molí i al Pic de l´Àliga. L´acumulat serien uns 630 metres aproximadament, tant de pujada com de baixada. El perfil es de baixada fins arribar al Salt de Molí, per començar una pujada sostinguda fins arribar al Pic, i des d´allà es un perfil de baixada fins arribar a la pista de Sant Bartomeu. Després es planer, fins arribar al trencant de Vidrà, que hi ha una mica de pujada.

 • Dificultats tècniques.

El recorregut de baixada pel torrent, des del coll de la Coma, es la part mes complicada, sense dubte, sobretot a la primavera que la vegetació es molt densa, i sobretot si ha plogut en dies anteriors, ja que es terreny es lliscant.

La pujada al Pic de l´Àliga implica als metres finals fer una curta grimpada. La pujada no es complicada, però fer la baixada, ja es una mica mes complicat.

Es una ruta que cal portar calçat adequat.

 • Tipus de senyalització.

Es una sortida molt malament senyalitzada, amb alguns pals senyalitzadors en llocs molt puntuals. Al camí de baixada des del coll de la Coma, pel torrent, no hi ha senyalització.

Al principi de la sortida, i a la pista de Sant Bartomeu de Covaldises, trobarem marques del PRC-47; després de passar pel mas de Salgueda, trobarem rastre d´alguna marca.

 • Estat del terreny.

Es una ruta complicada en dies humits o amb previsió de pluja, o en dies posteriors en que ha plogut, donat que hi ha llocs que el terreny es molt propens a queda enfangat i sobretot el recorregut pel torrent, en que la vegetació i l´aigua ho pot complicar molt.

No es una ruta apte per a gent poc acostumada a caminar.

Època recomanada.

La tardor i la primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Trobarem el pont romànic del Molí de Salgueda, en bon estat, que passa per sobre del riu Ges.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi?: arribem al poble per la carretera GIP5227, i quan passem davant l´ajuntament, serem a una gran esplanada, que es la plaça Marià Vila d´Abadal, on trobarem zona d´aparcament, on també trobarem un plafó informatiu de rutes. Seguim rectes pel carrer de Ciuret, fins que arribem a una cruïlla amb un pal senyalitzador, just a tocar de la tanca d´un magnífic mas.

 1. Cruïlla carrer de Ciuret( 00.00 hores)( 00,00 qm)( 970 metres).

Trobem un rètol que ens assenyala la direcció al Pont del Molí, la tosca dels Degollats. Seguim per un camí de terra, que passa pel costat d´una granja, d´una torre elèctrica on trobem un senyal. El camí es fa corriol fent una lleugera baixada en un recorregut força arbrat i agradable. Tot i que no hi ha senyals, no hi ha pèrdua, fins que arribem al pont romànic.

 1. Pont romànic Salt del Molí( 00.26 hores)( 1,73 qm).

Està en bon estat, i podem contemplar el riu Ges que passa per sota. Creuem el pont, i seguim en pujada fins que poc després arribem a una cruïlla. Per l´esquerra, veurem que hi ha marca que indica que no segueix el PRC-47. Per la dreta en baixada, anirem al salt del Molí. Farem camí de baixada al salt, però tornarem després a aquesta cruïlla.

El corriol de baixada es ombrívol i amb un terreny humit, cal anar en compte en dies humits. Aviat arribem a una petita clariana, on podem veure la part superior del salt, però val molt la pena, seguir baixant pel corriol per arribar al peu del salt.

 1. Salt del Molí( 00.35 hores)( 2,07 qm)( 836 metres).

Es un lloc espectacular, si el riu porta cabdal suficient. Ens podem estar una estona contemplant la caiguda de l´aigua. Refem el corriol fins arribar a la cruïlla( 2,36 qm) abans esmentada, on agafarem el camí que fa pujada per l´esquerra.

Anirem ara en direcció al mas enrunat La Salgueda, per un camí on no trobarem marques. Arribarem al peu d´una torre elèctrica( 2,69 qm); el camí mes endavant fa pujada per una fageda, fins que en un revolt, farem baixada per una pista oberta, amb unes bones vistes. Cal anar molt en compte, perquè trobem un corriol, senyalitzat amb una fita de pedres, no molt visible al costat de la pista, a la nostra esquerra.

 1. Corriol drecera La Salgueda( 00.56 hores)( 3,30 qm).

Aquest corriol es fa anar per un camí molt agradable pel mig del bosc, força planer, en comptes de seguir la pista.

 1. Mas La Salgueda( 1.25 hores)( 5,24 qm)( 998 metres).

Arribem a un clar dintre d´una zona boscosa, on veurem a primera vista el mas enrunat, però una mica tapat, i cap a la seva dreta, hi ha un altre mas, en bon estat. No hi ha un camí visible, però hauríem de anar a la part del darrera d´aquest mas enrunat, en direcció nord(N), on hem de localitzat un corriol, amb marca blava, que s´enfilarà de manera molt decidida per la muntanya, fins que arribem a un coll

 1. Coll de Puig Curull( 1.40 hores)( 5,69 qm)( 1.255,30 metres).

La pujada ha sigut molt intensa. A la nostra esquerra, trobarem un corriol, si volem fer recórrer la muntanya del Curull. Seguim pel corriol pel que anàvem, ara ja en planer, i pel mig de la fageda fins arribar a un altre coll, que es un nus de camins.

 1. Coll de la Coma( 1.45 hores)( 5,98 qm)( 1.261,60 metres).

Trobarem un faig, on hi ha marques grogues i vermelles, i un senyal per anar al Pic de l´Àliga. En aquest coll, hi tornarem després de fer el pic. Seguim rectes en pujada, pel mig de la fageda, fins arribar a una zona molt costeruda i una mica complicada, ja que el terra es molt relliscós. El corriol es va obrint, arribem a una zona pedregosa i fa un revolt per arribar al pedregot que corona el pic.

 1. Pic de l´Àliga( 2.00 hores)( 6,39 qm)( 1.344,20 metres).

Hem de fer una petita grimpada, per arribar de seguida al pic, amb vistes esplèndides del Canigó, Costabona, Montserrat, Pedraforca, Pirineus… Es un cim una mica petit i limitat, i donat que es una ruta molt transitada, no ens hi podrem estar molta estona.

Ara hem de desfer la grimpada, i aquí ja es mes problemàtic. Hem d´anar en compte, ja que la pedra es molt llisa. També hem de desfer la pujada pel terreny costerut i relliscós, haurem de prendre precaucions, i arribem novament al coll de la Coma, al costat d´un arbre amb marques blaves i vermelles.

Aquí podem refer el camí fins Vidrà o bé baixar pel mig de la fageda, seguint el torrent. Aquesta opció implica haver d´anar per un terreny que pot estar enfangat o mullat, i durant el qual haurem de caminar a estones pel mig del torrent, per tant, hem d´anar amb calçat adequat, si ho fem en èpoques de pluja per la zona.

Seguim en direcció est(E) en baixada pel mig de la fageda. No hi ha marques, però mes o menys s´entreveu un cert rastre. Haurem de seguir molt a la vora del torrent. Haurem de seguir pel mig del torrent, o creuar-ho a esquerra o dreta, fins que arribem a una zona de gorgues molt maca. Aquí el camí es separa de la riera cap a la nostra dreta. Seguirem un corriol estret i pedregós, per la qual cosa, haurem de vigilar on trepitgem fins que deixem la fageda i arribem a una pista de terra.

 1. Pista St. Bartomeu( 3.00 hores)( 9,14 qm)(927,90 metres).

El recorregut pel mig de la fageda acaba sobtadament en aquesta pista ampla i al mig al descobert. La seguim en baixada a la nostra esquerra, on tenim la riera de Sant Bartolomé.

Trobarem marques del PRC-47, fins que trobem un corriol molt a prop ja de Vidrà( 3.35 hores)( 12,02 qm), a la nostra esquerra, que en pujada pel mig del bosc en porta als carrers del poble, i on veurem marques del GR 151.1.

 1. La Creu de l´Arç( 3.45 hores)( 12,61 qm)( 979 metres).

Trobem aquest arbre monumental i una font i zona de descans, on podem aprofitar per aturar-nos una estona.

Nomes ens resta uns centenars de metres per arribar al lloc de sortida.

 1. Cruïlla carrer Ciuret( 3.50 hores)( 12,99 qm)( 970 metres).

Valoració de la sortida.

Sortida pel mig dels boscos de la Serra del Curull, que ens permet gaudir del Salt del Molí –espectacular caiguda d´aigua-; el Pic de l´Àliga, amb vistes esplèndides. La ruta de baixada pel torrent, es tota una aventura i cal anar en compte.

Anècdotes.

Data de la sortida.

24/04/2016.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Vidrà

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vidra-a-puig-de-les-aligues-5673491

Cartografia: Puigsacalm-Bellmunt, 1:25.000, Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.