Rutes de senderisme

Ruta 48. Cantonigròs a Puig Sabastida, Pla Aiats i Santuari de Cabrera.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies de Cantonigròs, nucli depenent del poble de L´Esquirol, a la comarca d´Osona, per voltar pels seus boscos i el Pla dels Aiats, i arribar al Santuari de Cabrera, amb vistes esplèndides.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores per a gent acostumada a caminar, sense comptar parades. La sortida permet escurçar el recorregut al Pla d´Aiats, baixant pel grau de les Escales o pel coll de Bram, en direcció al Cantonigròs, i evitant passar per Sant Julià.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 17 quilòmetres que podem escurçar segons el que hem comentat abans.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 400 metres entre el punt mes alt, a la zona del mirador del Pla d´Aiats, i el mes baix al pont de la Rotllada. El desnivell acumulat serien uns 678 metres. El perfil de la ruta es de pujada fins al mirador d´Aiats, després una zona planera i de baixada fins al coll de Bram, i novament de pujada fins el Santuari. La resta de la sortida es de baixada o planera.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable, tot i que la gent amb aversió a les alçades, un cop feta la pujada al Puig de Sabastida, han de recórrer un petit tall d´una carena amb sensació d´alçada a banda i banda, tot i que la carena es moderadament ampla( mes de 2 metres).

 • Tipus de senyalització.

No gaire ben senyalitzat. Trobarem pal senyalitzadors en alguns punts del recorregut, i marques vermelles i blaves, i grogues d´Itinerannia. Coincidirem amb part del recorregut del GR 2 i 151.1.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, excepte algun tall pel bosc. Anem per corriols, pista de terra i en algun lloc cimentada.

Època recomanada.

Es una ruta força a cobert. Recomanaríem la primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Santuari de Santa Maria: dalt de l´imponent serra de Cabrera, hi ha aquest santuari que tot i que es d´origen romànic, en conserva molt poc, donat que va ser objecte d´una important reconstrucció al segle XVII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si arribem per la carretera C-153 per l´Esquirol o Olot, trobarem una rotonda d´entrada al poble al quilòmetre 24, just al costat del qual hi ha el restaurant Can Puntí, on podem trobar plaça aparcament, o bé seguir la carretera d´entrada al poble i a pocs metres podrem deixar el cotxe en una urbanització, sense cap problema.

 1. Pont de la Rotllada( 00.00 hores)( 00,00 qm)( 911 metres).

Sortim del restaurant Can Puntí, en baixada i pel costat de la carretera, on veurem un camí condicionat, que ens porta al Pont de la Rotllada, punt de sortida de la ruta. Creuem el pont per anar a un pal senyalitzador de la Xarxa de Senders, davant el qual comença una pista de terra, que seguirem. Passem pel costat del mas Ca La Rotllada i, mes endavant, de La Cabreta i La Creu. Quan passem aquest darrer mas( 0,675 qm), trobarem una cruïlla. Seguim per la nostra dreta, passant pel pont de fusta, fins arribar a un tancat( 0,811 qm), on veurem un rètol de Camí Ral, a la nostra esquerra. Seguim per aquest camí que fa lleugera baixada i segueix pel mig del rierol. En èpoques de pluja aquest tall pot estar mullat o enfangat. Arribem al mig del bosc, on trobem un pas canadenc i passem un tancat, fent pujada pel mig del bosc, fins trobar un indicador del Camí de Sant Jaume i Xarxa de Senders i girem a esquerra, fins arribar a un pal senyalitzador fora del bosc.

02.Collet de Parerols o Comajoan( 00.25 hores)( 1,73 qm)( 994 metres).

A la dreta hi ha el camí d´accés a can Colomer. Seguim per l´esquerra, ara la pista es cimentada, fins trobar un nou pal senyalitzador, i seguim per la dreta. Ben aviat s´acaba la pista cimentada. Creuem un pas canadenc i deixem a la dreta un camí privat a un altre mas. Trobarem un pal senyalitzador d´enllaç amb el GR-2 i 151.1( 3,37 qm). Seguim rectes per la pista, en un entorn molt agradable i tranquil.

Veurem un altre pal senyalitzador( 3,80qm). A l´esquerra hi ha un corriol que puja molt decidit per la muntanya, però seguim per la pista, que va voltant la muntanya, fins que en un revolt, trobem un pal indicador del Camí Sant Jaume i del GR, i un corriol a l´esquerra en pujada.

 1. Corriol esquerra pista( 00.55 hores)( 4,13 qm).

Hem de tenir cura de no saltar-nos aquest corriol. Deixem la pista que va en baixada, i seguim el camí, amb marca del GR-151.1. Passem pel mig d´un prat, on veurem un cobert en runes a la dreta, deixant un corriol que fa pujada.

Passem per un torrent, i arribem a un prat, on hi ha un camí empedrat que fa pujada. Passem pel costat d´un pal de la línia elèctric, i una mica mes enllà passem un tancat.

La pista ha anat pel mig de la zona arbrada, fins que arribem allà on s´acaba la zona arbrada. Davant nostre una vista esplèndida de la zona. A la nostra esquerra podem veure tota la carena de la Serra de Cabrera, que estem a punt de fer.

Hem d´agafar un corriol que surt a pocs metres dintre del bosc -trobarem fites i marques vermelles-, en pujada molt directa. Sense descans pugem fins arribar dalt del cim.

 1. Puig Sabastida( 1.25 hores)( 5,32 qm)( 1.239 metres).

La pujada ha sigut intensa, i val la pena contemplar una estona les vistes a banda i banda, si el vent ens deixa. Hem de seguir la carena avall. Per les persones amb aversió a les alçades, els primers metres poden ser una mica complicats, però no hi ha cap perill, la carena es suficientment ampla per no patir.

Passem pel collet de Sabastida( 5,34), seguint ja per un corriol entremig de la vegetació, i fem camí de pujada intensa, per una fageda, on trobarem marques vermelles. El camí a vegades estret i pedregós, guanya alçada, fins arribar a l´inici del Pla dels Aiats, on seguim camí del mirador, resseguint la cinglera.

 1. Mirador Aiats( 1.50 hores)( 6,56 qm)( 1.285 metres)

Trobem un pal, on acostuma a estar la senyera( si el vent la respecta), on tindrem vistes esplèndides de tota la zona. Hem se seguir un camí, en direcció NE-E, en planer, primer envoltat de pins, però després al descobert. Deixarem a la nostra dreta, les cabanyes del Pla dels Aiats( 6,93 qm), on si volem fer camí de retorn a Cantonigròs, podem agafar un corriol que fa la baixada pel Grau de les Escales.

El camí es torna a entrar dintre del bosc, on veurem marques blaves, fins que arribem a una petita fageda, on farem baixada per l´esquerra, deixant rastre d´un camí recte i en pujada. El camí es fa pedregós; en un revolt veurem un faig molt gran, on trobem diferents caminets. Podem baixar per la dreta, veurem arbres amb marques fins que arribem a una cruïlla, on seguim per la dreta en baixada. El camí es farà corriol, molt atapeït per la vegetació, fins que arribem a un coll, on trobarem un pal senyalitzador.

 1. Coll de Bram( 2,15 hores)( 8,37 qm)( 1.179 metres).

Es una cruïlla de corriols. Al mig del coll, a la nostra esquerra, hi ha un corriol que fa baixada decidida, i que podem fer tornada a Cantonigròs. Un parell de metres enllà, hi ha dos corriols, que tots dos porten al collet de Cabrera. Es mes recomanable seguir per l´esquerra, ja que es troba en molt millors condicions.

Seguim el corriol de l´esquerra, una mica irregular, però molt agradable de fer, fins que arribem al collet de Cabrera( 2.25 hores)( 8,96 qm), on tenim dues opcions per arribar dalt del Santuari: per la nostra esquerra, trobem les escales que s´enfila pel grau de la muntanya -sense cap perill-, i a la nostra dreta, hi ha una pista en pujada que va fent lleçades per arribar al peu del Santuari. Per la gent amb aversió a les alçades, recomanem fer la pujada per les escales. La pujada per les escales es curta, però molt directa i arribem pel darrera del santuari.

 1. Santuari de Cabrera( 2.40 hores)( 9,46 qm)( 1.296 metres).

Podem entrar a fer una visita al santuari, si es troba obert. Hi ha zona de pícnic, i just al costat del santuari, hi ha un restaurant, integrat dintre de la mateixa construcció. Podem fer una passejada molt agradable pel Pla de Cabrera, on hi ha diferents miradors fins arribar a les restes del castell de Cabrera.

Es un lloc adient per fer el dinar i reposar, abans de fer la resta de la ruta, que serà ja en baixada pràcticament.

Baixem pel conegut com a Camí de les Marrades, que es empedrat, i cal vigilar en el dies humits o amb pluja, fins que arribem de nou al collet de Cabrera. Just al darrera del pal senyalitzador, hi ha un corriol en baixada a Sant Julià, amb marques grogues, que seguim, i i que es troba en direcció contrària pel que havíem arribat a aquest collet. El camí fa una baixada molt directa per dintre del bosc, però es va suavitzant, fins que sortim de la zona boscosa i creuem un prat. Veurem marques grogues.

Creuarem un segon prat en diagonal direcció SO, veurem senyals de GR, i anirem en direcció SO-O, a la nostra esquerra. Veurem un arbre amb dos plaques totalment illegibles, i veurem de seguida, a no gaire distància Sant Julià, farem camí de baixada, en direcció sud(S), pel mig del prat.

 1. Sant Julià de Cabrera( 3.20 hores)( 11,94 qm)( 943 metres).

Hem de creuar una tanca i arribar fins un pal senyalitzador. Baixem fins la pista de terra, i ens arribem a aquest petit nucli, on una mica endins hi ha aquesta petita església. Podem prescindir de visitar-la, ja que no hi te massa atractiu.

Retornem al prat, on veurem una sequoia, i al seu darrera surt un corriol que creua un torrent. Hem de seguir les marques blaves que anirem trobant als arbres.

Es un camí ben senyalitzat que s´endinsa dintre del bosc en direcció est-sud-est(E-SE), on també trobarem marques grogues.

Trobarem una cruïlla, on seguirem per la dreta, amb una marca blava, deixant un camí amb marca groga que fa pujada( 13,10 qm); passem una tanca i enllacem amb una pista.

Després d´una estona, arribem a una cruïlla a prop del mas La Tuta( 13,86 qm), hi ha marques blaves a esquerra i dreta, però seguim per l´esquerra. Creuem una nova tanca, i passem per un prat, on veurem senyals blaves, i pals senyalitzadors.

Arribem a una nova tanca que hem de creuar( 14,80 qm) i una segona( 15,16 qm). Seguim un caminet per terra calcària, i ja podrem veure Cantonigròs a prop. El camí passa pel mig del filat, i ens apropem a un mas; passem pel mig del prat, en direcció S-SE, fins arribar a peu del mas Casellas, de turisme rural. Passem pel davant de la casa, i anem a cercar una pista que veiem a sota. Arribem a una cruïlla, i girem a la dreta, ara ja camí de tornada al punt de sortida.

 1. Pont de la Rotllada( 4.25 hores)( 16,86 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida per gaudir a estones de la tranquil·litat i pau pels mig dels seus boscs, i altres per les esplèndides vistes des del mirador dels Aiats i des del pla de Cabrera. Requereix un cert esforç per completar la sortida.

Anècdotes.

Data de la sortida.

01/05/2015.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de L´Esquirol( del qual depèn Cantonigros).

Restaurant Can Puntí

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/cantonigros-puig-sabastida-pla-aiats-cabera-st-julia-cabrera-9552274

Cartografia: Aiats-Puigsacalm Les altes valls del Fluvià, Editorial Alpina 1:15.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.