Rutes de senderisme

Ruta 51. Llorà al volcà Puig de la Banya del Boc.

Breu introducció.

Ruta matinal per Llorà, a la Vall de Llémena, en un entorn agradable i tranquil. Destaca la bonica esplanada de la qual es pot contemplar l´abast del volcà del Puig de la Banya del Boc.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.00-2.15 hores per a gent acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,90 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 225 metres aproximadament, entre el punt mes baix( Llorà) i el mes alt, poc abans d´arribar al volcà de la Banya del Boc. El desnivell acumulat seria uns 250 metres. Es un recorregut amb un perfil molt definit: de Llorà al volcà, de pujada, amb algun tram planer; la resta del recorregut de baixada i en planer.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

No està gaire senyalitzada. Hi ha pals senyalitzadors i plafons en alguns punts concrets. Es necessari seguir aquest guia o el track al GPS.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Al principi i final, anem per dintre de la zona urbana de Llorà. La resta del recorregut majoritàriament per pista ampla i en bon estat.

Època recomanada.

Excepte a l´estiu en dies calorosos, recomanem qualsevol època de l´any.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Pere, al nucli de Llorà, d´origen romànic del segle XI, i reformada als segles XVII i XVIII, i es troba en molt bon estat.

Ermita de Sant Joan, d´origen romànic, a la zona del pla de Sant Joan, es del segle XI i no ha estat reformada. Es manté en bon estat.

Ermita de Sant Medir, a poca distancia del veïnat del mateix nom, a la vora de Llorà. Es troba en mal estat, abandonada i objecte del vandalisme.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: des de la ciutat de Girona, agafem la carretera GI-531, una mica estreta i amb revolts, fins que trobem a l´entrada del poble, una zona molt ampla d´aparcament a la nostra esquerra, on podem deixar el vehicle.

Església Sant Pere

 1. Aparcament entrada Llorà( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 187 metres).

Des de l´aparcament ja veiem l´església de Sant Pere. Creuem la carretera i ens apropem pujant per un camí de terra. Hi arribem de seguida( 0,126 qm). Es troba en molt bon estat. Fem camí d´anada al centre del poble, seguint el carrer asfaltat, a la vora de la carretera. Passem pel costat d´una zona d´esbarjo; deixarem a l´esquerra el carrer que porta al veïnat de Sant Medir-per on tornarem després-, fins trobar un pal senyalitzador, al costat d´un xiprer, que ens assenyala el camí en direcció al volcà( 0,560 qm), girant cap a la nostra dreta, per un carrer en pujada, pel mig d´una urbanització, fins arribar al capdamunt del carrer on trobarem un senyal( 00.15 hores)( 1,05 qm).

Girem a la dreta, pel carrer asfaltat, deixant enrere el nucli urbà. Ens apropem a una zona boscosa, i deixarem a la nostra dreta, la drecera que porta a la casa de turisme rural Nus de Pedra. Deixarem a banda i banda els accessos a dos masos, passem pel pont que salva el torrent de l´Estrader, i la pujada es fa mes accentuada.

Trobem al costat de la pista asfaltada, un senyal, i una pista a la nostra dreta, però seguim rectes seguint el senyal. La pista fa un revolt, i mes endavant tornem a trobar un senyal i una pista a la dreta( 1,99 qm), en baixada, que no seguim.

Passem per la vora del mas Can Cigala; la pista s´endinsa dintre d´un bosc d´alzines i mes endavant trobem, a la nostra dreta, l´accés al mas Can Quei; mes endavant trobarem dues cruïlles molt seguides, amb camins a la nostra dreta, però seguim sempre rectes, seguint els pals senyalitzadors, fins que arribem al cost d´un mas.

 1. Mas Can Bolet( 00.35 hores)( 2,50 qm)( alçada 325 metres).

Som al costat del mas que sembla estar abandonat. Durant una estona hem anat en planer. Ara la pista tornarà fer pujada de nou, i passat un centenar de metres, deixarà d´estar asfaltada. Trobarem dos cruïlles, i sempre seguirem per la pista principal. El terreny passa a ser d´origen volcànic. La pista continua guanyant alçada.

Deixem una pista a l´esquerra en un revolt, i poc després arribem a una cruïlla de camins, que serà el punt mes alt de la ruta( alçada 394 metres): a l´esquerra, un camí en pujada i a la dreta un camí de zona de caça privada, i seguim pel centre, on hi ha un pal senyalitzador, i fem una suau baixada, deixant la zona boscosa, i arribem a un arbre entremig dels prats, on veurem un plafó informatiu del volcà.

Cràter vulcà Puig de la Banya del Bac

 1. Cràter volcà del Puig de la Banya del Boc( 00.50 hores)( 3,43 qm).

Ens trobem en un esplèndid paratge. El cràter mesura 1.300 metres per 860, i te una fondària de 100 metres, sent una dels millors exponents del vulcanisme quaternari a Catalunya, no situat a La Garrotxa. Podem gaudir de les esplèndides vistes que tenim.

Seguim la pista fins arribar a una nova cruïlla( 3,67 qm), on trobem una pista a la dreta en pujada, que no seguim. La pista fa una lleugera baixada, fins que enllacem amb una pista, on trobem un pal senyalitzador( 0.55 hores)( 4,08 qm).

Girem a la nostra esquerra, en direcció al Pla de Sant Joan. El camí fa baixada, i tindrem vistes, no molt clares, dels cingles de Sant Roc. Es un camí monòton fins que trobem una gredera a la nostra dreta, al costat de la pista.

Gredera

 1. Gredera( 1.10 hores)( 4,68 qm).

La gredera es una acumulació de gredes o esquitxos de magma que emetia el volcà en les fases explosives durant les erupcions. Aquesta tipus de roca es molt porosa i alhora lleugera. No te la vistositat del Croscat( La Garrotxa), ja que es molt petita i està poc cuidat.

Seguim per la pista, fa un revolt amb vistes a les cingles; torna a fer un altre gir en sentit contrari, i ara, som ben be al descobert, deixant la zona boscosa, i arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla camí St Martí de Llémena( 1.15)( 5,18 qm)( alçada 264 metres).

Trobarem un pal senyalitzador: a la dreta, aniríem en direcció a St Martí de Llémena, però anem per l´esquerra, en direcció a Llorà. El camí es planer, passem entre mig dels prats, i les vistes son esplèndides.

Veurem ja propera l´ermita de Sant Joan. Una mica mes endavant trobarem un caminet, que ens porta a un mas en obres i a l´ermita. Ens desviem a la dreta, i arribem de seguida.

Ermita Sant Joan

 1. Ermita Sant Joan( 1.20 hores)( 5,72 qm).

Es una ermita sense molt atractiu exterior, sembla abandonada, però la podem trobar oberta, i per dintre, està molt ben conservada. Podem aprofitar per fer una aturada, i gaudir de les vistes. Retornem a la cruïlla anterior, i seguim per la pista, ara cimentada, fins que arribem a una plafó informatiu del Pla de Sant Joan, just a tocar de la carretera, en direcció a Sant Martí de Llémena.

DSC00156

 1. Pla de Sant Joan-carretera(1.25 hores)( 6,00 qm).

Aquesta plana va ser originada per una colada de lava basàltica abocada pel volcà de la Banya del Boc. Creuem la carretera, i trobem un pal senyalitzador a la vora d´una parada de bus. Seguim cap a la nostra esquerra, per un camí de terra, delimitat per una barana de fusta. Ens anem separant de la carretera, i el camí fa una baixada brusca per una zona boscosa.

Passem per sota de la línia elèctrica. A la nostra dreta, podrem observar, molt tapat per la vegetació, una mena d´esquerda al terreny, estreta però molt profunda.

Detall ermita Sant MedirArribem a una cruïlla, en un revolt de la pista( 6.22 qm), i seguim per la nostra dreta, fins que, mes endavant, trobem una cruïlla, al costat d´un pont. Veurem una senyalització per anar a l´ermita de Sant Medir, cap a la nostra dreta. Creuem el pont i trobem un plafó informatiu. Hem de girar a l´esquerra, i passant pel costat d´un prat, ja veurem l´església de Sant Medir al fons del mateix. Poc abans trobarem les runes d´una casa.

 

 1. Ermita de Sant Medir( 1.40 hores)( 7,07 qm).

Es troba en mal estat; es pot entrat, ja que no hi s´hi conserva res de la porta. Ha sigut objecte d´actes vandàlics. Retornem a la cruïlla del pont, i seguim camí de baixada. Deixarem una pista a la dreta, i arribem al veïnat de Sant Medir( 7,86 qm), que conserva un cert encant, enmig del bosc, amb la riera del Llémena a tocar. La pista ara es asfaltada; deixem una pista a l´esquerra en pujada, i serem a una zona mes urbanitzada.

Trobarem una cruïlla de carrers, on veurem un senyal indicatiu de Veïnat de Sant Medir, i girem a l´esquerra per un carrer en pujada, fins que tornem a enllaçar amb la carretera per on havíem passat al principi de la sortida.

Ara ja només resta desfer el camí d´anada.

 1. Aparcament( 2.00 hores)( 8,90 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida matinal agradable que ens permet conèixer aquesta zona, molt a prop de Girona ciutat. Es un entorn molt tranquil.

Anècdotes.

Data de la sortida.

24/12/2017

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Vall de Llémena

Wikiloc Track: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/llora-volca-puig-de-la-banya-del-boc-st-joan-st-medir-21696130

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.