Rutes de senderisme

Ruta 52. Madremanya a Millàs i Pedrinyà.

Breu introducció.

Ruta matinal pels voltants de Madremanya, a la comarca del Gironès, que passa pels nuclis de Millàs i Pedrinyà, i per prats i boscos amb boniques vistes dels cims de les Gavarres i del Pirineu gironí.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30-3.00 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,90 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 110 metres, entre el punt mes alt, a Madremanya, i el mes baix, a Pedrinyà. El desnivell acumulat serien uns 170 metres. El perfil es irregular amb baixades i pujades, però al ser de poc desnivell, no es fa pesat.

 • Dificultats tècniques.

Cap.

 • Tipus de senyalització.

La ruta no està senyalitzada. Trobarem alguns rètols d´Itinerari Saludable. Es necessari portar les indicacions d´aquesta guia o el track de la ruta.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

Qualsevol, excepte l´estiu o dies calorosos.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Millàs: casa senyorial, que conserva el pati d´armes, amples ales i finestrals gòtics del segle XV. Esta documentada com a residència del senyors de Millàs des del segle XIII. Ha sigut objecte de restauració i reforma al segle XX.

Església de Sant Iscle i Santa Victòria, de Millàs: es troba adossada al Castell. Es un edifici romànic del segle XI, i fou l´antiga capella del Castell.

Església de Sant Andreu de Pedrinyà: es d´origen romànic dels segles XI i XII, que va ser objecte de restauració a la dècada del segle XX. Estava decorada amb pintures murals romàniques, dels segles XII o del XIII, que es troben al Museu d´Art de Girona.

Església de Sant Esteve, de Madremanya: “Documentada des de l’any 994, l’església presideix amb contundència el nucli antic de Madremanya. D’estil romànic tardà i construïda pels volts de l’any 1300, consta d’una sola nau molt ampla capçada per un absis semicircular. A l’interior hi ha dues capelles laterals de volta apuntada i un cor, construït a la primera meitat del segle XVI, aguantat amb uns arcs ogivals que presenten una clau de volta amb la imatge de Sant Esteve”( cortesia web ajuntament Madremanya).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si accedim per la carretera GIV-6701, a la primera cruïlla que trobem girem a la nostra esquerra, pel carrer Sant Esteve, en direcció al centre del poble, on trobarem un centenar de metres enllà, una petita zona d´aparcament, a tocar de l´Hotel La Plaça.

 1. Madremanya-cruïlla entrada( 00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 165 metres).

De l´aparcament davant l´Hotel La Plaça, anem caminant fins la cruïlla d´entrada al nucli -seguint el carrer Sant Esteve-, que fa intersecció amb l´avinguda de les Gavarres, i on trobarem tot un seguit de contenidors de brossa. Just al costat d´aquests, veurem un corriol, que fa baixada cap als prats, en direcció est-sudest, que seguim.

Trobarem un pal senyalitzador d´Itinerari Saludable( 00,453 qm), al costat d´un corriol a l´esquerra; seguim pel camí ample, cap a la dreta. Una mica mes enllà trobem un camí a l´esquerra, però seguim rectes, i el camí es fica en zona boscosa.

Trobarem dos pals senyalitzadors; en el segon girem a la  nostra dreta en baixada per un altre camí, per dintre del bosc, fins que arribem a una nova cruïlla on veurem un altre pal senyalitzador( 00,875 qm), fem un petit gir, i anem en direcció est-sudest, deixant la zona boscosa. El camí segueix entremig de prats, i veiem ja molt a prop una zona urbana.

 1. Millàs, castell i capella( 00,20 hores)( 1,37 qm)( alçada 113 metres).

Enllacem amb una carretera i de seguida som al davant del castell de Millàs i la capella de Sant Iscle i Santa Victòria. Es troba en molt bon estat. Seguim per la carretera en lleugera baixada. Es un nucli molt petit i molt ben arranjat. Arribem a la Creu del Terme, que fou restaurada( 1,46 qm), i seguim la carretera fins a una cruïlla, on tornem a trobar un altre pal senyalitzador( 1,71 qm).

Seguim per la dreta, per una pista asfaltada, que fa una lleugera pujada, fins trobar una pista de terra a la dreta( 1,87 qm) que es fica dintre de bosc. Girem a la dreta; trobarem una cruïlla i seguim rectes. Veurem una casa a certa distància.

El camí fa pujada i trobem un corriol a la nostra esquerra( 00,35 hores)( 2,23 qm), que seguim en pujada; es una zona atapeïda de vegetació, sense vistes. Arribem a una zona mes planera i la vegetació es fa mes abundant.

Trobarem dos corriols a la nostra dreta, però seguim rectes pel camí principal; es fa mes ampli, amb mes visibilitat fins que enllacem amb una carretera( 2,88 hores), i la seguim rectes, fins que uns metres enllà, veurem un corriol a l´esquerra, que es fica per dintre d´una pineda.

El camí queda al descobert i tenim unes vistes esplèndides de tota la zona, amb Millàs a primer terme. El camí torna a zona boscosa; trobem una cruïlla, però seguim rectes, fins que enllacem amb una pista, i anem a la dreta, en direcció nord nord-oest(N-NO), fins que tornem a enllaçar amb una pista ampla( 3,82 qm).

Davant aquesta pista, surt un corriol que es fica per dintre del bosc. Aquest corriol porta al Puig Queralb, i es un afegit opcional. Creuem la pista i seguim rectes per aquest corriol; el camí es planer, a l´esquerra tenim el tancat d´una finca, i podem albirar alguna vista del massís del Montgrí.

 1. Puig Queralb( 1.05 hores)( 4,23 qm)( alçada 200 metres).

Veurem un punt geodèsic enorme, que seria el cim. Hi ha unes escales, que ens permetrien veures les vistes des de dalt, però es evident que fa temps que no tenen manteniment, i no ho recomanem.

Del punt geodèsic, retornem fins la pista que hem travessat anteriorment( 4,62 qm), i seguim ara a la dreta. La pista fa la volta a una finca molt gran. Fa baixada, i una mica mes enllà( 4,82 qm), deixem a la dreta el camí d´entrada a la finca.

La pista molt ampla, es de baixada i molt agradable de fer. En un revolt trobarem un corriol a l´esquerra, però seguim rectes, en direcció a Pedrinyà. Trobarem a banda i banda de la pista, un munt de petites pilones de pedres, una sobre altra, amb evident interès de crear un espai bucòlic.

En un revolt de la pista, trobarem un pal senyalitzador i un corriol a la nostra dreta, que va en direcció a Púbol-La Pera, però seguim per la pista principal; deixarem algun corriol a banda i banda, fins que arribem a la carretera GIV-6425. Davant nostre, ja veiem el petit nucli de Pedrinyà amb la seva església.

 1. Pedrinyà( 1.35 hores)( 6,27 qm)( alçada 101 metres).

Creuem la carretera, i ens arribem fins la bonica església de Sant Andreu. La rodejem fins trobar la porta d´entrada. Allà trobarem espai per seure una estona si volem, i si tenim sort, podem trobar que estigui oberta per visitar-la. Es troba en molt bon estat.

De l´esglèsia, agafem una pista cimentada, en direcció nord, que passa per un pont, en lleugera pujada; passem pel costat d´una casa, i quan s´acaba el tancat de la casa, la pista deixar d´estar asfaltada i es de terra. La seguim en pujada, pel mig del bosc, deixant de banda, alguns corriols que trobem, fins que trobem una cruïlla de camins, just abans de passar per un pal de la línia elèctrica, i deixem el camí que seguíem, i girem a l´esquerra( 7,01 qm), i seguim rectes fins arribar a l´entrada d´un prat molt gran, amb unes vistes esplèndides.

 1. Prat del bosc de mas Carabús( 1.50 hores)( 7,28 qm)( alçada 144 metres).

Just a tocar del prat, trobem un corriol a la nostra esquerra, però seguim el corriol que voreja el prat, en baixada, gaudint de les vistes, fins que a mig camí, trobem una pista a l´esquerra, i la seguim( 7,52 qm). Una mica mes endavant, la pista passa per un altre prat al descobert, on tornarem a tenir boniques vistes de les Gavarres. La pista va fent revolts, fins que arribem a l´alçada d´un transformador de la línia elèctrica( 8,36 qm), i seguim la pista a l´esquerra fins arribar un senyal d´estop. Trobarem dues carreteres asfaltades, però seguirem la que tenim mes a la dreta, una carretera local, que s´apropa, en lleugera pujada, al nucli del Pedró, a Madremanya. Passem pel costat d´un parell de cases, i quan veiem un senyal de prohibit, anem per l´esquerra, pel carrer de terra del Pedró, que passa per tot un seguit de cases rústiques, molt maques.

Quan arribem a una cruïlla( 9,10 qm), on veiem un senyal d´Itinerari saludable, anem pel camí del mig, fins que arribem a la Creu del Terme.

Enllacem amb la zona urbana del poble; trobem una zona d´aparcament, en una mena d´urbanització, i seguirem rectes per un carrer estret. Hem arribat a la zona històrica del poble de Madremanya.

Arribem al carrer de la Creu i poc després  a la placeta dels Quatre Vents. Passem per sota la volta del Port nor de la muralla, i arribem de seguida a la Plaça Major, on hi ha la casa de la vila i l´esglèsia de Sant Esteve.

 1. Església Sant Esteve( 2.20 hores)( 9,57 qm)( alçada 176 metres).

Podem veure la façana de l´església, alhora poc agraïda però imponent. Es un poble de carrers estrets i molt tranquil. Passem per sota del Portal Oest de la muralla, i anem pel carrer sant Esteve, fins que trobem un plafó informatiu. A pocs metres, hi ha la zona d´aparcament d´on hem sortit.

 1. Aparcament-Hotel La Plaça( 2.30 hores)( 9,82 qm)( alçada 170 metres).

Valoració de la sortida.

Senzilla i bonica ruta matinal, que ens permet conèixer petits racons d´aquesta zona, com Millàs i Pedrinyà i Madremanya, amb un interès arquitectònic interessant.

Anècdotes.

Data de la sortida.

03/04/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Madremanya.

Wikiloc Track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/madremanya-a-millars-i-pedrinya-23702255

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.