Rutes de senderisme

Ruta 66. Fontanilles a Llabià.

Breu introducció.

Passejada pels voltants de Fontanilles i Llabià( Baix Empordà), amb esplèndides vistes des del Puig de la Font Pasquala, de la plana del baix empordanesa.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 1.45/2.00 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,08 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

Es una sortida força planera. El desnivell màxim serien uns 78 metres, entre el punt mes alt al Puig de la Font Pasquala( 90 metres) i el punt mes baix a Fontanilles( 12 metres). El desnivell acumulat no superaria els 100 metres. El perfil es de lleugera pujada per fer el Puig de la Font Pasquala; després baixada i planer fins Llabià; una petita pujada, i la resta una mica irregular, però força suau.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Al principi veurem marques del GR-92 i d´Itinerari Saludable. Des de Llabià fins tornar de nou a Fontanilles, no hi ha marques.

 • Estat del terreny.

Anirem principalment per camins i pistes en molt bon estat.

Època recomanada.

Totes menys l´estiu, ja que es una sortida molt exposada al sol i a les temperatures altes.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

A Fontanilles, trobem l´església de Sant Martí, d´origen romànic, que va ser objectes de reformes i ampliacions en èpoques posteriors.

A Llabià, hi ha l´església de Sant Romà, d´origen romànic, i que està datada del segle XIII.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-6501 a Fontanilles, poble molt petit. La carretera fa una petita pujada, i en un revolt, i davant Can Bech -dedicada al turisme rural-, trobem una petita zona d´aparcament -quatre places-. Es troba molt a prop de l´església de Sant Martí.

 

 1. Fontanilles-Can Bech( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 19 metres).

Sortim davant la finca Can Bech. Al costat tenim el carrer de l´Església, que ens acosta a la de Sant Martí, a unes desenes de metres. Anem carrer Major amunt, passant per una zona de cases unifamiliars, fins que arribem a una cruïlla amb la carretera, on veurem un pal senyalitzador de la xarxa cicloturística i del GR.( 00,265 qm). Anem per la dreta, seguint el GR, per la carretera, fins que a pocs metres, agafem un camí cimentat a la nostra esquerra, que passa entre camps de conreu, en direcció NO-N( nord-oest/nord).

Ens acostem a una casa enlairada. Quan som al costat d´un camp d´oliveres, es camí passa a ser de terra. El camí es ample, veurem marques del GR-92, i deixarem alguns camins, a dreta i esquerra. Passem pel costat del cementiri de Fontanilles.

La pista conflueix amb una altra( 0,947 qm), i anem per la nostra dreta, seguint la marca del GR, i de seguida, girem a l´esquerra, on veurem un pal senyalitzador, i poc metres enllà arribem a una altra cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla Llabià-Font Pasquala( 00.15 hores)( 1,04 qm)( alçada 69 metres).

En aquesta cruïlla de camins, hi ha un pal senyalitzador. Davant nostre, a una certa distància, veurem el nucli de Llabià, però anirem per la dreta en pujada. Seguirem la pista principal, sense agafar cap corriol. Comencem a tenir vistes esplèndides del Baix Empordà, fins que trobem un senyal indicador de Font Pasquala, i a pocs metres, tenim el punt geodèsic del Puig.

 1. Puig de la Font Pasquala( 00.20 hores)( 1,36 qm)( alçada 90 metres).

En un dia clar, les vistes son espectaculars. Fem camí de tornada fins la cruïlla del punt 02, i agafem ara la pista ample, que en lleugera baixada, s´acosta al nucli de Llabià. Arribarem a una cruïlla( 2,03 qm), i davant nostre tindrem un parell de finques. Hem de girar a l´esquerra -direcció sud-, i seguir per un camí, ara sense gaires vistes.

Arribarem a una nova cruïlla de camins( 2,29 qm), i anirem pel camí del mig, en direcció sud. El camí es farà mes obert, i finalment arribem a tocar d´una pista.

 1. Pista Peratallada a Llabià( 00.35 hores)( 2,63 qm).

Es una pista ample, en molt bon estat. Tornarem a passar per aquest lloc. Anem per la nostra dreta, a visitar el nucli de Llabià. Arribarem a l´alçada de la finca de Les Comes, casa pairal molt maca, a la nostra dreta. Enllacem amb la carretera asfaltada( 3,09 qm), i la seguim a l´esquerra en pujada. Trobem una bifurcació a l´esquerra, però seguim rectes. Veurem tot un seguit d´escultures de ferro, obres d´un taller proper.

Arribem a l´entrada del poble de Llabià, pel carrer Major. Seguim rectes, fins que trobem un carreró amb esglaons que ens porten a l´església de Sant Romà.

 1. Llabià-Església de Sant Romà( 00.45 hores)( 3,37 qm)( alçada 57 metres).

Hi ha una font, i un esplèndid arbre, un garrofer. Tornem al carrer Major, i el seguim rectes. Passem per la plaça Catalunya, i fem un revolt en baixada, pel carrer Major, fins arribar a l´alçada d´una palmera. Aleshores seguim per l´esquerra, acabant de fer la volta al poble. Fins que tornem de nou a l´alçada de can Les Comes, i tornem a agafar la pista de Peratallada a Llabià.

Tornarem a passar per la cruïlla del punt 04. Seguim recte per la pista.

Des d´aquest lloc tenim vistes al paratge conegut com l´Illa d´en Reixach, on es pot entreveure una zona humida, entremig dels prats. Mes endavant, trobem un camí a l´esquerra però seguim per la pista.

Els prats que queden a la nostra dreta, serien el que abans era l´estany o llac d´Ullastret, que va ser dessecat als segles XVIII i XIX, amb un sistema de canals, i que ara son conreus.

Tot i això, en cas de plugues abundants, aquesta zona es pot tornar a omplir d´aigua. Es pensa que abans hi havia dues illes( una la d´en Reixach). Seguint amb la vista, veurem un petit turonet, on hi ha el Turó de Sant Andreu, i les restes del poblat ibèric d´Ullastret.

La pista es planera i recta, molt al descobert.  Fa un revolt, passem per una pineda, i després per una zona de camps d´oliveres. Quan deixem enrere les oliveres, ens anem acostant a unes torres elèctriques; passem per sota de la línia elèctrica i trobem una cruïlla de pistes; girem a l´esquerra i una mica mes enllà, arribem a una nova cruïlla de pistes( 6,10 qm), on girem novament a l´esquerra.

Anem per una zona molt planera i al descobert, per una pista que passa entremig dels prats, i veiem el massís de Montgrí. Una mica mes endavant arribem a una nova cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla pistes La Rabassada( 1.25 hores)( 6,66 qm)( alçada 36 metres).

En aquesta cruïlla de tres pistes, a la dreta tenim l´accés a la finca la Rabassada; recte, la pista de Fontanilles a Peratallada. Hem de girar cap a l´esquerra; la pista farà una lleugera baixada. Quan veiem un seguit de pals de la línia elèctrica, ja som a prop de Fontanilles. Trobarem alguns camins a la nostra esquerra, però seguirem sempre per la pista, fins que arribem a zona urbana.

 1. Cruïlla carrer del Torrent( 1.35 hores)( 7,60 qm).

Arribem amb la cruïlla del carrer del Torrent. Ara ja som per zona urbana. Seguim avall en direcció al mas Vermell, on arribem ben aviat, i de seguida, som amb la cruïlla del carrer del Castell, i girem a l´esquerra, en direcció a l´ajuntament. Creuem el pont, passem per davant de l´ajuntament i arribem amb una cruïlla de carrers.

Seguim rectes per carrer de l´Església, en pujada i arribem a les proximitats de can Bech. Podem aprofitar per visitar l´església de Sant Martí, i retornem al punt de sortida.

 1. Fontanilles-Can Bech( 1.45 hores)( 8,08 quilòmetres).

Valoració de la sortida.

Ruta molt senzilla i curta, però amb suficients al·licients, com les vistes des del Puig de la Font Pasquala i el bonic poble de Llabià.

Anècdotes.

Data de la sortida.

06/12/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Fontanilles.

Can Bech Turisme Rural.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/fontanilles-a-llabia-31133348

Cartografia: Mapes topogràfics Senderisme Les Gavarres-el Montgrí-L´Ardenya, Editorial Alpina 1: 30.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.