Rutes de senderisme

Ruta 67. Pals, St Feliu Boada, Palau Sator i Fontclara.

Breu introducció.

Ruta molt senzilla, que passa per diferents nuclis del Baix Empordà, per conèixer el seu patrimoni històric com ara Pals, Palau-Sator, Fontclara, Sant Feliu i Sant Jordi de Boada.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30-2.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,70 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 35 metres aproximadament, entre el punt mes alt a Pals, prop dels 45 metres i el mes baix a Fontclara, prop del 10 metres. El desnivell acumulat serien uns 100 metres aproximadament. Es una sortida irregular, però molt suau.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una, excepte cas de fer la ruta després de dies de pluja intensa, en que podem trobar algun dels torrents amb un cabdal molt superior a l´habitual.

 • Tipus de senyalització.

En alguns llocs trobarem senyals del GR-92, així com de la xarxa cicloturística.

 • Estat del terreny.

De Pals fins Fontclara, alternarem talls per camins i pistes de terra, així com per pistes asfaltades. De Sant Julià de Boada fins Pals, tot seria per carretera asfaltada.

Època recomanada.

Totes excepte l´estiu i els dies amb temperatures altes o amb previsió de pluja, ja que es una ruta molt exposada.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Pere a Pals. D´origen romànic, conserva pocs elements; el seu estil es gòtic, ja que part de la seva estructura es va incorporar mes tard de la seva construcció inicial.

Església de Sant Feliu de Boada. Es d´origen gòtic tardà; l´edifici actual es va aixecar al segle XVI, sobre la construcció inicial, que era d´origen romànic del segle X i XI.

Muralla de Palau Sator. Es conserva una part del recinte fortificat, que estaria datat als segles XII, que tenia dos portals. Es pot entrar al casc antic, per la Torre de les Hores.

Castell de Palau Sator. Situat al bell mig de la població, al cim d’un turó, l’antic castell bastit els segles X-XI va ser transformat, en època gòtica, en torre mestra d’una fortificació més àmplia amb clos emmurallat( cortesia ajuntament Palau Sator).

Monestir-església de Sant Pau A Fontclara. Es d´origen romànic, del segle XI, i es conserva al seu interior una part de les pintures murals romàniques, que hi havia en diferents zones de l´església.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Pals per la carretera GI-650a. Podem trobar una zona d´aparcament molt àmplia als voltants del carrer Paul Companyó, tot i que, en èpoques turístiques, es una zona de pagament. En aquest carrer, i a tocar del centre històric, trobem l´edifici Ca La Pruna, que es la casa de cultura de la vila.

 1. Pals-Ca la Pruna( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 34 metres).

Veurem marques del GR-92 i de la xarxa cicloturística, que seguim en pujada uns metres, fins que trobem el carrer de la Mina, a l´esquerra. El seguim en baixada, fins arribar a una zona amb esglaons i passem a un camí de terra, que gira a la dreta. Passem per la vora de la riera Petita, i creuem la riera per un pontet.

Seguirem per un camí ample, en direcció O-NO( oest-nord-oest), fins que arribem a la Riera Grossa de Llofriu( 0,618 qm), mes ample que l´anterior. Hi ha zona empedrada que ens pot ajudar a creuar-la si hi ha una mica de cabdal. Un cop creuada, anem per la vora d´un prat. A la nostra esquerra, tindrem la línia elèctrica.

 

Anirem per una zona de prats, sense un camí definit, i al descobert. El nostre camí va en direcció O-NO, i tindrem vistes del massís del Montgrí i el Pirineu gironí. Passarem per sota de la línia elèctrica, i mes endavant arribarem a una zona de canyissar, pel qual passem, travessant el petit rec Riell( 1,02 qm).

Veurem a la nostra dreta una petita caseta al mig dels prats. Ens anem acostant a Sant Feliu de Boada, ja que veiem el campanar de l´església.

Ens apropem a unes alzines; el camí fa gir i es fa molt mes evident. Deixarem l´entrada a una finca a la nostra esquerra, i el camí es fa mes ample, fins que enllacem amb la carretera local que porta a Sant Feliu de Boada. Girem a la dreta, i entrem pel poble pel carrer Vilademunt. Arribem a una primera cruïlla, i girem a la dreta, i uns metres, endavant, en una nova cruïlla, anem pel centre; pugem per uns esglaons i deixem el carrer per on anàvem i arribem a la plaça Major, davant l´església de Sant Feliu de Boada.

 1. Sant Feliu Boada-Plaça Major( 00.35 hores)( 2,01 qm)( alçada 21 metres).

Es aquesta bonica plaça, veurem un parell d´establiments d´hostaleria( Can Dolç i Can Gall). Al costat de can Gall, hi ha carreró per on seguirem la ruta. Sortirem davant un altre restaurant, can Joan, i seguim en baixada la carretera. Passem davant les antigues escoles, i, en un revolt, deixem d´estar en zona urbana, i anem per la carretera, ja sense espai per a vianants.

Mes endavant, enllacem amb una altra carretera( 2,59 qm), i la seguim a la dreta, en direcció N( nord). Uns metres endavant, girem a l´esquerra, en direcció al cementiri; quan passem davant el cementiri, arribem a una cruïlla.

Veiem un senyal d´itinerari saludable. Davant nostre hi ha la tanca d´una finca. Deixem la carretera asfaltada, i anem pel camí de terra, que segueix la tanca, en direcció O-NO( oest-nord-oest). Ens apropem a una casa i a la carretera GI-651, a la que arribem( 3,72 qm), i girem a l´esquerra, fins que uns metres enllà, la creuem a la nostra dreta, i anem per una carretera local que s´apropa fins Palau-Sator. Entrem al poble pel carrer Migdia, fins que arribem a la Plaça de la Mota.

 1. Palau-Sator-Plaça de la Mota( 1.05 hores)( 4,50 qm)( alçada 20 metres).

Arribem a la plaça, i davant nostre, veiem la Torre de les Hores. A la nostra esquerra, podem veure el safareig. Podem fer una volta per centre històric del poble. Passem per sota la Torre, i seguim recte.

El centre històric es relativament petit, i son pocs carrers. No hi ha cap monument o edifici a destacar. Un cop passada la torre, podem girar pel carrer de la Mosca, a l´esquerra, fins que arribem a la plaça del Castell, on veurem una casa imponent. Podem seguir  donant la volta, i passem pel carrer Major, fins que tornem a enllaçar de nou amb la Torre. Sortim de nou a la plaça de la Mota, i seguim a l´esquerra, pel carrer Extramurs, fins que arribem a una cruïlla, on veurem un pal senyalitzador del GR-92. Seguirem a la dreta, en direcció a Fontclara.

Anem per una carretera local planera, fins que arribem a l´entrada de Fontclara.

 1. Fontclara-cruïlla pista forestal( 1.25 hores)( 6,17 qm)( alçada 15 metres).

Trobem un senyal de la xarxa Pirinexus/Cicloturística, i del GR. Haurem de tornar en aquest punt, quan fem una petita volta pel nucli de Fontclara. Hi ha una pista de terra, a la nostra dreta, per on farem el camí de  tornada a Pals. Davant nostre, veurem una petita zona recreativa per mainada.

Seguim recte, en baixada, fins arribar a la Plaça de la Vila. Anem per l´esquerra, fins arribar a la Plaça de la Font, i girem a la dreta, per arribar al carrer Església Ens acostem fins al monestir proper.

 1. Monestir de Sant Pau( 1.30 hores)( 6,42 qm).

Arribem en aquesta petita edificació, en un entorn molt tranquil. Fem camí de retorn per un carrer estret, girem a la dreta, i serem de nou a la Plaça de la Vila. Només cal repetir el camí, fins arribar la peu de la pista forestal, i seguir-la a la nostra esquerra. Passem pel costat de camps d´oliveres.

Seguim per la pista, molt planera, fins que arribem a l´entrada de Sant Julià de Boada. Just en arribar, s´acaba la pista de terra, i comença a ser asfaltada. Podem anar rectes a una rotonda, o bé, fer una petita volta pel nucli. Girem a l´esquerra, pel carrer Major, el seguim fins al final, i girem i seguim rectes fins arribar a la carretera. Ens acostem a la rotonda, i anem per la nostra esquerra.

Trobem un camí a la dreta de la carretera( va al cementiri, pel que havíem passat abans), però seguim rectes per la carretera, on tenim una mica d´espai per a vianants. Passem pel costat de les tanques d´un parell de finques, fins que arribem a una cruïlla de la carretera.

Ara anirem per una altra carretera local, amb molt poc trànsit, que ens portarà a Pals, que ja veiem a una certa proximitat. Passem pel costat de granges d´animals, i seguim rectes; una mica mes endavant( 9,24 qm), trobem una dues pistes de terra, a banda i banda, però seguim rectes. Passem per un pont; trobem pista a l´esquerra, però seguim per la carretera, i ja tenim Pals molt a prop.

Seguirem per la carretera, que fa pujada i arribem a una bifurcació, ja dintre de Pals, on trobarem un senyal( 10,84 qm). Aqui podem aprofitar per fer un recorregut pel casc antic del poble, per tant, no hi ha una ruta recomanada.

Seguim per la dreta, pel carrer Hospital; arribem a la Plaça Major, i fem pujada pel carrer de la Torre, i arribem a l´església de Pals.

 1. Pals-església de Sant Pere( 2.20 hores)( 11,22 qm).

Des de la seva portalada, baixem pels esglaons, i fem baixada pel carrer de Mossen Joaquim Pi. Agafem el carrer de l´Abeurador amb esglaons, en baixada, i arribem a la cruïlla amb el carrer de la Creu, i anem per la dreta, fins que arribem a les proximitats de Ca la Pruna, punt de sortida.

 1. Pals-Ca la Pruna( 2.25 hores)( 11,70 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb gran interès per conèixer el patrimoni arquitectònic de la zona, però hi ha una part important del recorregut que transita per pistes i carreteres asfaltades.

Anècdotes.

Data de la sortida.

25/11/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Pals.

Ajuntament de Palau-Sator.

Restaurant Can Dolç-Sant Feliu de Boada.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/pals-st-feliu-boada-palau-sator-fontclara-30843775

Cartografia: Mapes topogràfics Senderisme Les Gavarres-el Montgrí-L´Ardenya, Editorial Alpina 1: 30.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.