Rutes de senderisme

Ruta 68. Santa Pau a Sta Maria de Finestres i Sta Maria dels Arcs.

Breu introducció.

Ruta pels voltants de Santa Pau( La Garrotxa), que passa per la fageda de Finestres, i arriba a l´església i castell del mateix nom, així com per l´antic monestir de Santa Maria dels Arcs, un lloc esplèndid, i podem acabar la ruta, fent una passejada pel centre històric de Santa Pau.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5.15/5.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 15,18 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 550 metres, entres el punt mes alt, al Castell de Finestres( 982 metres) i el punt mes baix, a Santa Maria dels Arcs( 430 metres). El desnivell acumulat serien uns 640 metres. El perfil de la sortida es de pujada suau de Santa Pau fins el mas enrunat de La Coma; de pujada mes directa fins el castell de Finestres; de baixada marcada fins Santa Maria dels Arcs; i la resta fins Santa Pau, terreny amb poca irregularitat.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable. La pujada de Santa Maria de Finestres, fins el castell, en algun lloc caldrà anar sobre terreny rocós, i ajudar-nos amb les mans, per superar el desnivell.

 • Tipus de senyalització.

Hi ha marques grogues d´Itinerannia i pals senyalitzadors en cruïlles importants. No presenta gaires dificultats per seguir la ruta.

 • Estat del terreny.

No es una ruta recomanable a l´hivern, sobretot, en dies humits, de pluja o temperatures molt baixes, ja que, una part del recorregut, està a l´obaga. La part de la fageda de Finestres, es la part mes complicada, ja que el terreny a estones es pedregós, tant de pujada com de baixada. La part de pujada al castell de Finestres, ens obliga a anar per alguna zona pedregosa.

Època recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir Santa Maria de Finestres. Aquesta església d´origen romànic, conserva només part de la seva originària estructura, donat que va patir greus desperfectes en terratrèmols al segle XV. Durant alguns segles, va acollir una petita comunitat monàstica.

Castell de Finestres. Pràcticament no queden restes de l´estructura del castell, situat en un penyal de la serra.

Església de Santa Maria, a Santa Pau. D´origen gòtic, i es considera que va ser edificada la gran part al segle XVI, tot i que algunes part varen ser afegides/modificades amb posterioritat.

Església Santa Maria dels Arcs. Antiga parroquia del poble, els terratrèmols als anys 1427-1428, varen ocasionar greus danys. D´origen romànic, la seva estructura va ser objecte de modificacions.

Conjunt historicoartístic de Santa Pau. El seu recint emmurallat, el castell i el centre històric, han sigut declarats Bens culturals Immobles d´interés cultural.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Santa Pau per la carretera GI524/C757. Podem trobar diferents zones d´aparcament a prop de la carretera. Hem d´agafar el carrer Major, i en direcció al centre del poble, trobarem la seu de l´ajuntament.

 1. Santa Pau-ajuntament( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 492 metres).

Som al carrer Major, davant l´ajuntament del poble. Seguim el carrer avall, fins arribar amb la cruïlla amb el carrer del Pont, on trobem el pal G29 d´Itinerannia. Seguim aquest carrer en baixada, fins que arribem a la plaça de Baix, on trobarem el senyal G29 d´Itinerannia( 0,280 qm). Anirem rectes, en baixada, pel carrer Cases Noves fins que arribem a un nou senyal, el G126.

 1. Santa Pau-cruïlla Camí Doma( 00,10 hores)( 0,505 qm).

Per aquesta cruïlla, hi tornarem a passar a la tornada. Davant nostre, i recte, continua el carrer Cases Noves. Anirem per la dreta, per una pista de terra, i deixant enrere el nucli urbà. Passem pel costat d´un parell de cases.

Una mica mes endavant, deixem una casa a la nostra dreta( Mel-i-trau), i la pista comença a fer una pujada mes intensa( 1,26 qm). Anem per zona boscosa, fins que arribem a una cruïlla a prop d´un mas.

 1. Cruïlla Can Gordi( 00.35 hores)( 1,73 qm)( alçada 517 metres).

Trobem a la dreta, una pista en pujada, que s´apropa al mas can Gordi. Davant nostre, hi ha dos camins, anem pel mig, on veurem marca d´Itinerannia i rètol que posa Finestres. Una mica mes endavant, arribem a la granja La Ginebreda( 2,04 qm). Hem d´agafar un corriol estret, que voreja les instal.lacions.

Passem pel costat d´un mas enrunat( El Cargol), i el camí es fa mes ample, i mes planer. Enllacem amb una pista cimentada( 3,01 qm), i la seguim recte, fins que trobem una cruïlla, i anem per la dreta en pujada, fins arribar a les proximitats d´un altre mas abandonat.

 1. Mas La Coma( 1.10 hores)( 3,47 qm)( alçada 556 metres).

Abans d´arribar al mas, veurem un corriol a la nostra dreta amb un pal d´Itinerannia, que agafem en pujada, fins que enllacem amb un camí mes ample, i el seguim a la dreta en pujada durant una estona. El camí es va ficant cada vegada mes, dintre de la fageda de serra de Finestres. Trobarem un tall mes planer, fins que arribem a una cruïlla de camins, i anem per la dreta, seguint les marques grogues.

El camí es farà mes pedregós, i la pujada mes intensa des d´aquest moment. A la nostra esquerra, tindrem el torrent de la Salgueda. Es una zona molt tancada. En dies de primavera pot ser de gran exuberància, i en els dies humits o plujosos, el terra pot estar molt lliscant. Haurem de creuar el torrent en alguna ocasió.

Arribem a la part final de la pujada per la fageda, i en una zona mes planera, arribem a una cruïlla de camins( 6,01 qm), on girem a la dreta seguint el senyal, i pocs metres enllà, arribem a una nova cruïlla, i anem per l´esquerra, per un camí mes ample( senyal blava).

Arribem a una nova cruïlla de camins( 6,11 qm), i anem per la dreta, en direcció Finestres. El camí es fa planer. Veurem marques grogues i també vermelles. El camí torna a fer una pujada, curta però directa, fins arribar a una cruïlla de camins, on trobem el senyal G991 Fageda de Finestres.

Tornarem a passar per aquesta cruïlla, quan fem el camí de retorn a Santa Pau.

De la cruïlla, anem pel corriol en pujada a la nostra esquerra, fins que arribem a l´oratori de Finestres.

 1. Oratori de Finestres( 2.25 hores)( 6,70 qm)( alçada 863 metres).

Des d´aquest petit oratori, sortirem de la fageda, passem a l´altre vessant de la muntanya, amb vistes als imponents cingles de Costabella. Anem per un camí, força planer, deixant alguna drecera a la dreta, fins que arriem a Santa Maria de Finestres.

 1. Església de Santa Maria de Finestres( 2.30 hores)( 6,99 qm)( alçada 869 metres).

Podem donar una petita volta, per aquesta zona, situada en l´esperó de la muntanya. Un cop feta la visita, podem optar a fer la pujada al castell de Finestres, o bé, fer camí de retorn a Santa Pau. La pujada al castell val la pena, encara que ens representarà una pujada. Cal anar en compte en algun tram, si la sortida es fa en dies humits o amb pluja.

Si decidim fer la pujada al castell, des del recinte de Sta Maria, pujarem per unes escales, i arribem a una zona pedregosa, on veurem unes fites que ens ajudaran a trobar el corriol, que pujada per dintre de l´alzinar. Anem en direcció est, per planer, però mes endavant, arribarem a una zona empedrada, que farà pujada. Passem a l´altra vessant de la muntanya, i en algun lloc ens haurem d´ajudar de les mans, per continuar camí entre les roques.

 1. Roca del castell de Finestres( 3,00 hores)( 7,55 qm)( alçada 957 metres).

Arribem fins un plafó informatiu. Per tenir unes vistes panoràmiques de la zona, hauríem de continuar fent pujada fins arribar a la part superior on veurem restes de les antiga construcció del castell, i tindrem vistes panoràmiques de La Garrotxa.

Fem camí de tornada al senyal G991 Fageda de Finestres, pel mateix camí de pujada, ara de baixada. Quan hi arribem( 8,33 qm), anirem per la nostra dreta, seguint el senyal groc d´Itinerannia, però també veurem senyals blaus. Anem en baixada per la fageda, per un camí en bon estat, però cal anar en compte en dies humits.

Mes endavant enllacem amb una pista ampla( 8,60 qm), i seguim en baixada en direcció NO-N( nordoest-nord). Passem pel costat del senyal G292 El Clascar.

Creuarem un torrent pedregós. La baixada no es tant marcada, però el camí continua siguent pedregós. Creuem un altre torrent. Passem pel costat de les runes del mas La Salguera( 10,43 qm); arribem a una cruïlla de pistes( 10,56 qm), i seguim per l´esquerra. Ara el camí es mes planer i en millor condicions. Passem pel costat d´un prat, amb una mica de vistes, i tornem a entrar al bosc.

Ens apropem a Mas El Carrer, dedicat al turisme rural. Quan hi arribem, el camí es fa cimentat, i el seguim en baixada, fins que enllacem amb una carretera  a la dreta( 12,05 qm). Seguirem la carretera una estona, fins que ja veiem Santa Maria dels Arcs.

Arribem a la cruïlla de l´entrada a l´aparcament de la casa de colònies. Veurem senyal de la ruta 14. Girem a l´esquerra, seguint la pujada cimentada; creuem un prat, i passem per un petit pont. Anem per un camí asfaltat per la dreta, que passa per sota d´una volta, arribem al pati de Santa Maria dels Arcs, avui una casa de colònies.

Santa Maria dels Arcs

 1. Santa Maria dels Arcs( 4.40 hores)( 13,17 qm)( alçada 452 metres).

Trobem una zona coberta, on hi ha taules de fusta, on podem seure. També hi ha una font. Es un lloc ideal per fer un descans després de tot l´esforç acumulat. Ja queda poc per arribar a Santa Pau.

De la placeta o pati, anem en direcció a l´entrada principal, i trobem un corriol a la nostra esquerra, amb un senyal de la ruta 14. El corriol es fica dintre del bosc, fa una pujada decidida i curta, fins que assolim la part mes alta, i veurem un mas proper. El corriol fa baixada, i enllacem amb una pista ampla, que farà una suau pujada, fins que trobem un pal senyalitzador.

 1. Drecera Santa Pau( 4.50 hores)( 13,44 qm).

Deixem la pista, i anem per un corriol, entre prats, molt suau i bonic. Veurem molt a prop Santa Pau. Una mica mes endavant, passem pel Pont dels Instints( 13,85 qm), i arribem al carrer Cases Noves, fins que arribem al senyal G126, que havíem vist al principi. Refem, ara en pujada, el carrer fins arribar a la plaça de Baix. Girem a la dreta en direcció a la plaça Major, on hi el castell i l´església de Santa Maria. Un cop passada una zona de restaurants, trobem, a la nostra esquerra, un corriol empedrat, que passa pel pont, i arribem al carrer del Mirador. El seguim en pujada a l´esquerra, i enllacem amb el carrer Major, molt a prop del punt de sortida.

 1. Santa Pau-ajuntament( 5.20 hores)( 15,18 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida una mica llarga i amb certa exigència física, que arriba fins la serra de Finestres, amb vistes esplèndides de La Garrotxa i dels cims del Pirineu gironí.

Anècdotes.

Data de la sortida.

30/09/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Santa Pau.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/santa-pau-sta-maria-finestres-castell-finestres-sta-maria-arcs-29191911

Cartografia: La Garrotxa Zona Volcànica Parc Natural, Editorial Alpina; 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.