Rutes de senderisme

Ruta 69. Sant Feliu de Pallerols a St Pere Sacosta, Roques Encantades i La Salut.

Breu introducció.

Ruta circular per Sant Feliu de Pallerols( La Garrotxa), que passa pel volcà de Sant Marc, les restes de l´ermita de Sant Pere Sacosta, la fageda i el paratge de Roques Encantades, i el santuari de La Salut. Vistes panoràmiques en alguns llocs que valen la pena l´esforç.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien 650  metres, entre el punt mes alt, al Pla d´Armadans, amb uns 1.120 metres aproximadament, i el punt mes baix a Sant Feliu de Pallerols, amb uns 472 metres. L´acumulat seria força semblant: de suau pujada, fins el volcà de Sant Marc, pujada mes sostinguda fins Sant Pere Sacosta, i encara mes decidida fins coll Condreu, la resta, es pujada suau fins Roques Encantades i planer fins La Salut; de d´allà, es de baixada, primer mes suau, però a meitat s´intensifica fins arribar de nou al nucli urbà de Sant Feliu de Pallerols.

 • Dificultats tècniques.

En general, cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en algunes cruïlles, però es molt complicat de seguir des del volcà de Sant Marc fins Sant Pere Sacosta, ja que hi ha diferents corriols i pistes. Des de Sant Pere Sacosta, la ruta majoritàriament segueix les marques d´Itinerànnia, excepte un petit tall que anem per un camí desemboscat, que segueix el trajecte de la línia elèctrica.

 • Estat del terreny.

Hi ha determinades zones que son complicades de caminar, en dies humits o quan ha plogut, amb certa intensitat. Així trobem part de la ruta des del mas Grevol fins Sant Pere Sacosta, i la meitat del recorregut de baixada des de la font del Vern a Sant Feliu, en que cal anar en compte, ja que es un terreny relliscós, en cas de pluja.

Època recomanada.

La tardor, sense dubte; hem d´evitar dies humits o que hagi plogut fa poc, ja que la baixada de La Salut a Sant Feliu de Pallerols, transita per un tall del camí, que es molt relliscós i enfangós.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Santuari de la Salut. D´origen neoclàssic, els seus orígens es troben al segle XVII, en que es va aixecar una petita capella. Es va convertir en santuari per demanar que les tempestes que assolaven el territori. Al segle XIX, es va ampliar les seves instal.lacions. L´imatge de la Verge, es una còpia, ja que l´original va ser destrossada a la Guerra Civil.

Església de Sant Pere Sacosta. En estat ruïnós, es d´origen romànic. Recentment, a finals del segle XX, va ser objecte d´obres de restauració del campanar.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem al poble per la carretera C-63; si venim d´Olot, trobarem a la dreta, l´antiga estació del Carrilet, reconvertida ara en punt d´informació de la Via Verda i en un bar, on hi ha una zona d´aparcament prou àmplia, on podem aparcar.

 1. Punt Informació Via Verda( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 480 metres).

Sortim del carrer de l´Estació, on trobem l´oficina d´informació, on a pocs metres, trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia amb diferents opcions. Seguim per l´avinguda del Brugent, que creua el riu, per un pont, i passem pel mig d´un petit bosc, per tornar a enllaçar amb aquesta avinguda.

El carrer comença a fer una lleugera pujada, fins arribar a una cruïlla. Seguim recte pel carrer Terrablanca, entremig de cases aparellades, on pocs metres endavant, trobem un pal senyalitzador. Seguim rectes, fins trobar poc després un nou pal senyalitzador de la ruta 20( 0,550 qm) al costat d´un corriol; si seguim rectes amunt, arribarem directament a La Salut.

Anem per la nostra esquerra, en direcció a Coll Condreu, per un camí de terra; passem pel costat d´alguns horts, fins que arribem a una casa on sembla que acaba el camí, però a l´esquerra surt un corriol on uns metres enllà passem una tanca, i trobem un pal senyalitzador( 0,782 qm), on podem anar per l´esquerra-rectes per la ruta 22 o per la dreta en pujada per la ruta 20.

Seguirem rectes, per la ruta 22. El camí es una mica irregular, i es fica dintre del bosc, fins que arribem amb una cruïlla, on veurem un pal senyalitzador de la ruta 22( 1,68 qm). Anem per la nostra esquerra i en baixada, entremig del arbres, fins arribar al peu del volcà i oratori de Sant Marc.

 1. Volcà de Sant Marc( 00.30 hores)( 1,81 qm)( alçada 583 metres).

Trobarem un petit oratori, així com una petita zona de pícnic. Del volcà, francament no hi ha vistes, està totalment envoltat de vegetació. Això sí, podem gaudir d´una bona vista de Sant Feliu i dels cims de la Garrotxa. Tornem a la cruïlla anterior, i seguim el camí -uns metres enllà trobem un corriol a la dreta, però seguim rectes-, fins que trobem una portella, que passem i arribem a una cruïlla de pistes. Per l´esquerra i en baixada aniríem en direcció al volcà de Puig Roig. Anem per la dreta en pujada.

Mes endavant creuarem un torrent i una tanca( 2,76 qm), i seguim rectes fins arribar a les runes del mas Grèvol( 3,09 qm). Des d´aquest lloc comença la part mes complicada per seguir la ruta, ja que trobarem diferents camins i no hi ha marques.

Del costat del mas, seguim el camí a la seva vora, en pujada i en direcció SO-O( sudoest-oest). Tindrem els arbres a la nostra dreta, fins que arribem a una cruïlla( 3,23 qm).

Seguim per l´esquerra, en direcció SO. Ens acostem dintre del bosc; el camí continua fent pujada. Veurem vistes maques de la zona. Hi ha un rastre del caminet; passem pel costat d´un pedregot, el camí fa un revolt, i al peu d´unes alzines, fa un altre revolt, seguint en pujada, deixant de banda alguns corriols.

El camí fa un revolt, i passem per una zona pedregosa fins trobar una cruïlla a l´esquerra, que no agafem; seguim pel camí ample, fins que arribem a un senyal indicatiu( 4,02 qm).

Seguim el rastre d´un corriol, en direcció SE-S( sudest-sud); travessem un torrent i una tanca. No seguirem pel camí, sinó que seguirem pel prat que tenim a la nostra dreta. Donat que es un prat de pastura, millor si anem a la vora dels arbres. Al fons del prat, ja veiem l´ermita de Sant Pere Sacosta. Si mirem enrere tindrem una vista esplèndida.

 1. Església Sant Pere Sacosta( 1.25 hores)( 4,58 qm)( alçada 825 metres).

Està força malmesa, sobretot per la part anterior, del que ja no hi queda gaire rastre. A l´altra banda, veurem un corriol, amb marques grogues que seguirem, pel mig d´un bonic prat, fins que arribem a una cruïlla en un revolt( 4,83 qm), on girem a la dreta.

Arribem al peu d´una petita portella que trobem a l´esquerra, i deixem el camí, i seguim el caminet, en lleugera pujada, anant per dintre del bosc, fins que arribem al punt en que som a sota de la línia elèctrica. Es una zona desemboscada.

Aquí deixem el camí, i seguim rectes, amunt, seguint la línia elèctica. Es un camí una mica embardissat, i sense cap marca, fins que coincidim amb una pista, i la seguim a la nostra esquerra, ara sí, marcada en groc, fins arribar a la carretera C-153. La seguim uns metres, fins arribar al senyal de coll de Condreu.

 1. Coll de Condreu( 1.50 hores)( 5,61 qm)( alçada 1.016 metres).

Seguirem uns metres la carretera, veurem una zona d´esbarjo a la nostra esquerra, però veurem a l´altra banda de la carretera, un corriol, amb marques grogues que haurem de seguir. Creuem la carretera, i seguirem en pujada aquest corriol.

Es una pujada curta però decidida. Trobarem plafons amb llegendes de fades, i arribem a la zona del mirador del mas Armadans. Aqui el corriol ja es molt planer. El seguirem vorejant la tanca del mas, fins que arribem a una portella que creuem, i ara seguirem per una pista, pel mig d´una bonica fageda.

 1. Drecera Roques Encantades( 2.20 hores)( 6,81 qm)( alçada 1.100 metres).

Trobem un plafó senyalitzador, que ens marca la direcció per anar a veure el racó de Roques Encantades. Tornarem després a aquest punt. Deixem la pista, i anem per la dreta, seguint el camí mes evident, fins que arribem al paratge de Roques Encantades.

 1. Roques Encantades( 2.25 hores).

Es un lloc amb roques de grans dimensions, arrodonides per l´erosió, i que conformen una bonica formació, on podem donar una volta, visitant tots els racons. Aquestes roques son just arran de la falla d´Hostoles. Retornem al punt anterior, i seguim per la pista en pujada, en direcció NO( nordoest).

La pista es fa molt planera; a banda i banda tindrem uns esplèndides prats, coneguts com els arrencats d´Armadans i de Carboners, amb boniques vistes del Pirineu gironí. Passem una tanca de ferro, i seguim per l´esquerra, fins que arribem a una cruïlla, amb un pal senyalitzador d´Itinerannia( 8,48 qm). Anem per la dreta, direcció a la Salut, ara ja en baixada.

07.Collet de l´Arç( 2.55 hores)( 8,88 qm)( alçada 1.062 metres).

Just abans d´arribar al collet, tindrem a la nostra esquerra, el bonic prats dels Alemanys. Trobem un pal senyalitzador i creuem la tanca, i seguim direcció al santuari de La Salut, on arribarem poc després.

 1. Santuari de La Salut( 3.00 hores)( 9,28 qm)( alçada 1.028 metres).

A la zona del santuari trobem un establiment d´hostaleria, força ampli i molt visitat els caps de setmana, on podem aprofitar per dinar o aturar-nos una estona. Hi ha unes vistes esplèndides, de La Garrotxa.

Davant del santuari, seguirem en lleugera baixada, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra, i començarem una baixada una mica directa. Haurem de seguir les marques grogues fins que arribem de nou a Sant Feliu de Pallerols.

El camí baixa molt directe pel mig de la fageda, i cal vigilar una mica els dies humits, per evitar relliscades. Passem per davant de la font del Vern, i poc després a la carretera, que creuarem, en baixada per la nostra esquerra uns metres, fins trobar un corriol, on novament seguirem les marques grogues. El camí serà pedregós durant una estona. Mes endavant trobarem el terreny, de tipus argilós, fa que en dies humits o que hagi plogut, estigui relliscós, i caldrà anar en compte.

La baixada s´intensificarà fins que arribem al senyal G998 d´Itinerannia, en que ja no es tant intensa. Seguim rectes avall fins que arribem al costat de la depuradora, en que el camí fa un canvi sobtat de camí( 12,22 qm) i girem a la dreta.

Ja som molt a prop del poble, i arribem a un dels pals senyalitzadors que havíem trobat al principi. Ara només resta desfer el camí fins l´estació del Carrilet.

 1. Sant Feliu Pallerols( 4.20 hores)( 13,07 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida força completa, i amb punts d´interés com la fageda i el racó de Roques Encantades. Ideal per a fer a la tardor.

Anècdotes.

Data de la sortida.

12/11/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/st-feliu-pallerols-st-marc-st-pere-sacosta-roques-encantades-la-salut-30498102

Cartografia: Itinerannia La Garrotxa, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.