Rutes de senderisme

Ruta 70. Sant Julià de Ramis, el congost del Ter i la muntanya Sants Metges.

Breu introducció.

Ruta matinal pels voltants del municipi de Sant Julià de Ramis, amb diferents punts d’interès, que la fan entretinguda, sobretot, les vistes i el patrimoni arquitectònic que podem visitar a la muntanya dels Sants Metges.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30-2.45 hores per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 9,80 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 150 metres, entre el punt mes baix al congost del Ter -50 metres- i el punt mes alt a la muntanya dels Sants Metges -uns 195 metres-. El desnivell acumulat seria aproximadament el mateix. El perfil es planer i en lleugera baixada de Sant Julià de Ramis fins a la vora del riu Terri, proper a Medinyà; des d´allà es de pujada fins la muntanya de Sants Metges; planer fins el jaciment ibèric, i la resta de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

En determinades cruïlles trobarem senyalització, però en general, es pot dir que no està senyalitzada adequadament, per la qual cosa, seria convenient seguir les indicacions d´aquesta ruta, o bé, anar amb el GPS.

 • Estat del terreny.

En general, en bon estat, majoritàriament per camins i pistes de terra. El camí de tornada des del jaciment ibèric fins Sant Julià de Ramis, seria per carretera asfaltada.

Època recomanada.

Qualsevol època, menys els dies calorosos ja que es una ruta molt exposada en una gran part.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Cosme i Sant Damià. Situada dalt de la carena de la muntanya dels Sants Metges, es d´origen romànic i datada del segle XI. Al costat hi ha la finca de Can Bota així com un altre immoble que es la rectoria. Es manté en força bon estat, gràcies a les reformes que s´hi ha fet. En excavacions fetes, s´han localitzat restes de diferents èpoques. També s´ha trobat part d´un mur d´un poblat ibèric, que s´estén per tota la carena de la muntanya.

Castellum Fractum. Es una fortalesa d´origen tardo romana, situada entre els segles IV i V, que es troba a la carena de la muntanya dels Sants Metges. Tot l´entorn ha sigut objecte d´una reforma per facilitar la visita i comprensió de la seva utilitat.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: el terme de Sant Julià de Ramis es troba envoltat de carreteres( NII, AP7, C66). El lloc de sortida es davant l´ajuntament de Sant Julià, que es troba enclotat entre tot aquest mar de carreteres. Una forma senzilla d´arribar es de Sarrià de Ter, seguir la NII, en direcció a Figueres, i just passades les instal·lacions de Ciments Girona( queden a la dreta), trobem una desviació a la dreta, que a un centenar de metres ens deixa al petit nucli. Al darrera de l´església podem trobar espai per deixar algun cotxe, i si no, seguim el carrer una mica mes endavant.

 1. Església Sant Julià-Ajuntament( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 70 metres).

Davant l´església, de construcció recent i modest, hi ha l´ajuntament. Trobem la font Picant. Des d´aquí, veurem una pista de terra ample i planera, que seguim. Passarem pel davant de diferent masos, en direcció SE(sud-est) fins que arribem a una cruïlla, on trobem un senyal( 0,637 qm). Anem cap a l´esquerra. A la nostra dreta tindrem ara el canal de Sant Jordi.

Anirem per una pista molt planera, al mig descobert. Passem pel costat de la finca de can Patllarí i mes endavant per can Sant Vicenç( 1,34 qm). El camí fa baixada, i ja podem veure el riu Ter a la nostra dreta, del qual estarem força a prop i, en altres, de mes allunyat.

Estarem en la zona del congost del riu. Mes endavant passem per sota del pont de la NII( 1,84 qm), i poc després anem per una zona de plataners. Trobarem plafons informatius de la zona, una mica malmesos pel pas del temps.

 1. Cova de les Goges( 00.33 hores)( 2,43 qm)( alçada 52 metres).

Just a tocar de la pista, trobarem un senyal informatiu, i trobarem un petit jaciment, que correspon al paleolític superior, on en excavacions a finals del segle XIX, es varen trobar peces corresponents a aquelles èpoques. El lloc està a pocs metres de la pista. Retornem a la pista, i fa un gir, i ja som més al descobert.

Arribem a una cruïlla de camins( 2,79 qm). Deixem a esquerra accés a una granja; a la dreta, trobem un plafó, corresponent a un itinerari de les Ribes del Ter, que no seguim. Anem per la pista principal, separant-nos del riu Ter, i en direcció N( nord), ara ja al descobert, entre els prats.

Trobem una nova cruïlla( 3,37 qm) i seguim rectes; una mica mes endavant, passem pel davant de la finca Mas Cavaller. A la nostra dreta, i a una certa distància, veurem uns instal·lacions abandonades. Deixem la pista de terra, i anem per un camí asfaltat( 3,80 qm), durant un centenar de metres, ( 3,97 qm). Fem un gir sobtat a esquerra, i passem per un pont que salva la riera. Ara seguim per una pista de terra ampla i planera, i veurem un senyal, força malmès, que ens assenyala el camí a la muntanya de Sants Metges.

La pista voreja els prats, i ens acostem de nou al pont de la NII, que creuarem per sota( 4,37 qm). Som a l´altre vessant de la muntanya.

Trobarem una pista que es bifurca a la dreta, però seguim rectes. El camí es fica dintre del bosc, i comença a fer pujada. Mes endavant, trobem una cruïlla de pistes, i anem per l´esquerra, on veurem un pal senyalitzador( 5,18 qm). Una mica mes enllà, trobem un senyal indicatiu, i seguim una pista asfaltada, i girem a la dreta, fins que trobem un corriol, que seguim en pujada, fins que tornem a enllaçar amb la carretera, i ja veiem l´església de Sant Cosme i Damià.

 1. Església de la muntanya dels Sants Metges( 1.30 hores)( 6,27 qm)( alçada 182 metres).

Trobem a la nostra esquerra, l´església, i al seu darrera, la finca de can Bota i la rectoria. Podem fer una volta, on gaudirem d´esplèndides vistes de la plana, de Girona i de l´Empordà. Des d´aquest lloc, seguirem la pista de terra, en pujada i direcció NO( nord-oest). Trobarem diferents plafons, i restes de construccions de cases, que aprofitaven la carena de la muntanya.

 1. Poblat ibèric-fortificació romana Castellum Fractum( 1.45 hores)( 6,80 qm)( alçada 195 metres)

Arribem al jaciment i restes d´aquest paratge, molt ben condicionat per la seva visita. Podem seguir per l´esquerra, on hi ha un camí de fusta, arribant a la part superior, on es pot contemplar tot el jaciment. Hi ha tot un seguit de plafons, una mica malmesos, que expliquen la historia que envolta al lloc. Des d´aquest lloc, trobem unes escales que baixen, i trobarem uns rètols del poblat ibèric.

Just al costat, veurem un corriol que, en baixada, arriba al peu de la carretera. Si volem allargar una mica la ruta, podem seguir, rectes en direcció a l´església, seguim un camí, que passa per una pineda, i una zona de pícnic, i arriba de nou a l´església. Aleshores, seguirem la carretera recte avall.

Passem per davant l´entrada a l´hotel de luxe Sants Metges. Seguirem la carretera en baixada, fins que trobem una nova entrada al recinte de luxe. Si volem, en aquest punt, podem accedir a visitar les instal.lacions o el museu DOR, que hi ha( es de pagament). Haurem de caminar uns 10 minuts, per arribar a l´entrada del museu i, posteriorment, fem el camí de tornada fins aquest punt.

Si no volem aprofitar per fer aquesta visita, només seguim la carretera, fins que arribem de nou al punt d´inici de la sortida.

 1. Església Sant Julià de Ramis( 2.35 hores)( 9,79 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt senzilla, apte per a qualsevol persona. Esplèndides vistes des de la muntanya dels Sants Metges.

Anècdotes.

Vam aprofitar per visitar l´entrada del Dor Museum, del recinte Sants Metges. Com a afegit amb una sortida centrada en un patrimoni molt antic, es tot un contrast.

Data de la sortida.

05/01/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Julià de Ramis.

Dor Museum.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/st-julia-ramis-congost-del-ter-i-muntanya-de-sants-metges-31960730

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.