Rutes de senderisme

Ruta 71. Celrà a Sant Miquel.

Breu introducció.

Ruta matinal, molt senzilla, amb l’interès de visitar el castell de Sant Miquel, una esplèndida talaia, des de la seva torre, on podem arribar a veure des de el Pirineu i les diferents serralades properes a la costa mediterrània. Cal fer una visita a l´entorn de la Fàbrica Pagans.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 2.15 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,40 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 321 metres, entre el punt mes baix a la zona de l´Ateneu del poble( 64 metres) i el mes alt, al castell de Sant Miquel, uns 385 metres. El desnivell acumulat seria pràcticament el mateix. El perfil es molt semblant si fem el camí d´anada per la banda de la muntanya de Cabrera o de can Peric -per on farem la tornada-.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

En aquesta ruta circular, una de les parts només trobarem pals senyalitzadors en determinades cruïlles. A l´altra part, en teoria, seguirem el PRC 195, però en trobarem poca senyalització.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat, per camins i pistes de terra, i una part del camí per carretera asfaltada.

Època recomanada.

Qualsevol època seria bona, excepte l´estiu, i tampoc els dies ennuvolats, ja que l’interès de la sortida, serien les vistes des del castell de Sant Miquel.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Sant Miquel. Del castell original, només se´n conserven algunes parts, que estava envoltat d´un fossar. Sobre les restes, es va aixecar al segle XIX, una torre de telegrafia òptica, que es troba en molt bon estat. Hi ha una ermita, dedicada a Sant Miquel Arcàngel, datada del segle XV, tot i que es troba força malmesa.

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si venim de Girona, per l´autovia C66, agafem la drecera cap al centre del poble, direcció a l´ajuntament i l´estació de RENFE, pel carrer La Fàbrica. Quan veiem el conjunt històric conegut com La Fàbrica -veurem una gran xemeneia al mig de la carretera-, ja serem al punt de sortida. A la vora, trobem un petit aparcament de pagament o una mica mes endavant, un aparcament de terra de la RENFE. També podem deixar el vehicle en algun dels carrers propers, sense gaires problemes.

 1. Ajuntament de Celrà-Xemeneia grossa( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 66 metres).

Davant la xemeneia que està al mig del carrer La Fàbrica, davant les instal·lacions de l´ajuntament, seguim el carrer en direcció E( est), fins que arribem amb la confluència amb el carrer Torrent d´Oriols( esquerra). Creuem el carrer La Fàbrica, i passem per la plaça de l´Estatut, on hi ha la seu de l´Ateneu( 0,338 qm). Seguim rectes, arribem de seguida a la placeta de l´Estatut. Anem per la dreta, i passem per la plaça Cors-Guinard, passem per sota del pont, que accedeix a la casa pairal Can Cors. A la dreta tenim la riera.

Arribem a una cruïlla de carrers( 0,662 qm), on trobem la font de l´Alzina. Seguim a la dreta, pel carrer Balmes. Ens allunyem del casc urbà, fins que arribem amb l´encreuament amb una carretera( 0,990 qm).

A l´altra banda de la carretera, veiem un senyal, que ens marca el camí a Sant Miquel. Creuem la carretera, i seguim un camí asfaltat, però uns metres enllà, deixem la carretera i agafem un camí de terra a l´esquerra, en lleugera pujada, fins que tornem a enllaçar amb la carretera. Passem per davant de la finca can Clademàs.

La carretera fa pujada; tenim les muntanyes davant nostre. Entrem dintre de l´Espai Natural de les Gavarres; una mica mes enllà trobem un plafó de “Les Mines de Celrà” i anem per l´esquerra, fins que arribem a l´alçada de can Cornei.

 1. Can Cornei( 00.28 hores)( 1,68 qm)( alçada 135 metres).

Tenim una bonica vista de la plana. Anem per la dreta, per un camí de terra, que volta el mas, ja en zona boscosa i una mica a l´obaga. La pujada es comença a fer notar. Anem en direcció SO-O( sud-oest oest). Durant la pujada, trobarem rastres d´alguns corriols, però seguim sempre en pujada, per la pista principal.

Arribem a una cruïlla, on trobem diferents senyals( 2,78 qm); anem per l´esquerra, en direcció Sant Miquel-Mina Esperança. Es una pista ampla, i estem arribant a la part superior de la muntanya.

Una mica mes endavant, passem per sota de la línia elèctrica( 3,11 qm), i veurem el cim de la muntanya de Sant Miquel, amb la seva torre. El camí es fa més planer, tornem a passar per sota una línia elèctrica, i arribem a una cruïlla( 3,37 qm).

Trobem un pal senyalitzador, i seguim rectes( a la dreta, podem anar a Mina Esperança), en lleugera pujada, fins que arribem a una nova cruïlla( 3,66 qm)( 00,55 hores).

En aquesta cruïlla, la pista de l´esquerra, faria camí de tornada a Celrà per Can Peric. Seguim rectes en pujada, fins que trobem una nova cruïlla de pistes, molt a prop del castell.

 1. Cruïlla Sant Miquel-PRC 195( 1.00 hores)( 3,80 qm)( alçada 358 metres).

A l´esquerra, hi ha pista amb marca del PRC 195( blanca i groga), pel qual farem el camí de tornada; a la dreta, hi ha una pista planera. Seguim pel mig, en pujada, però de seguida, trobem un corriol a la nostra esquerra, amb marques del PRC, i el seguim, en pujada curta però decidida, fins arribar al peu del castell.

 1. Castell de Sant Miquel( 1.03 hores)( 4,08 qm)( alçada 385 metres).

Hi un fossar que envolta tota la fortificació. Un pont de fusta, ens permet accedir al recinte. Veurem restes de l´ermita, en un estat força deteriorat. La torre, en canvi, està en molt bon estat. Accedim per una escales metàl·liques de cargol, per arribar a la part superior de la torre, on tindrem vistes a banda i banda. Cal escollir un dia assolellat i amb bona visibilitat per apreciar la vista esplèndida que podem veure.

Retornem a la cruïlla anterior, i seguim ara la pista, que va fent baixada, i es una mica pedregosa. En un revolt, la pista es fa mes estreta, fins que enllacem amb una pista( 4,51 qm), i seguim recte avall, en direcció NE( nord-est), deixant una pista  a la dreta.

No veurem gaires marques, tot i que normalment, es seguir el camí principal en baixada. Quan trobem un corriol a l´esquerra( que no agafem), la baixada es fa mes suau, i arribem a una cruïlla.

 1. La Creu Palomera( 1.25 hores)( 4,95 qm)( alçada 278 metres).

Trobem un pal senyalitzador. A la nostra dreta, hi ha el sender local a la font del Borni; al centre, un camí sense marca, i a l´esquerra, el PRC 195, que seguirem en baixada. Passem pel costat d´un mas en rehabilitació a peu de pista.

Trobarem alguns corriols que s´apropen a algunes finques properes. Ja veiem el polígon industrial de Celrà. Arribem a un prat, i si girem la vista, podrem veure la muntanya de Sant Miquel. Mes endavant passem pel costat del mas Cal Pastor( 6,37 qm), i el camí es fa asfaltat, quan l´hem passat. Deixem un camí a la dreta, i passem pel costat de dues cases.

El camí, enllaça amb una pista mes ampla, passem pel costat de Cal Rei( casa de turisme rural), i pocs després arribem a un pal senyalitzador.

 1. Cruïlla nucli urbà( 1.50 hores)( 7,07 qm)( alçada 98 metres).

Som a l´entrada al nucli urbà de Celrà. Som en una cruïlla de carrers. Seguim rectes, en direcció a l´església de Sant Feliu, pel carrer Jacint Verdaguer. Arribem amb la cruïlla amb el carrer Pujada del Prat. Davant tenim una casa amb valor arquitectònic, Can Gana. Seguim rectes avall, pel carrer de les Roques fins arribar a la plaça de l´església.

 1. Església Sant Feliu( 2.00 hores)( 7,57 qm)( alçada 71 metres).

Es una plaça gran, molt oberta, on destaca la portalada de l´església i el seu campanar. Anem a la plaça de Catalunya, que es troba just al costat, on hi ha una petita zona d´aparcament, i seguim per l´avinguda de Catalunya, rectes, fins arribar amb la cruïlla amb el carrer La Fàbrica. Només hem de girar a l´esquerra, fins arribar de nou a la xemeneia, punt de sortida.

 1. Ajuntament de Celrà-Xemeneia grossa( 2.10 hores)( 8,36 qm)( alçada 66 metres).

Valoració de la sortida.

Ruta senzilla que puja al castell de Sant Miquel, amb immillorables vistes. La resta de la sortida no te molt atractiu, però podem visitar l´esplèndid conjunt de La Fàbrica Pagans -on es troba l´ajuntament i altres equipaments socials-.

Anècdotes.

Data de la sortida.

14/02/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Celrà.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/celra-a-castell-sant-miquel-33093100

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.