Rutes de senderisme

Ruta 72. La Jonquera, marxa dels dòlmens i dels estanys.

Breu introducció.

Ruta pels voltants de La Jonquera, per conèixer la zona mes propera a l´Albera, boscosa i plena de monuments megalítics.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 3.30 hores aproximadament, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,80 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 150 metres, entre el punt mes baix al nucli urbà de La Jonquera( 110 metres) i el punt mes alt, prop del dolmen de Canadal( 260 metres). El desnivell acumulat serien uns 190 metres. El perfil seria de pujada suau fins el coll de Donamarta; planer durant la ruta dels estanys, i de pujada pels boscos del veïnat de Canadal i després baixada fins arribar de nou a La Jonquera.

 • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem plafons en cruïlles importants. No està del tot ben senyalitzada, per la qual cosa, sempre ens serà d´ajuda aquesta guia o el track de la sortida.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

Qualsevol època, excepte a l´estiu, ja que està força exposada al sol. Tampoc seria molt recomanable en dies de fort vent.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Trobarem molts monuments megalítics durant la sortida.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a La Jonquera, per la NII, fins arribar a la primera rotonda, just a l´entrada de la zona urbana. Agafem la sortida a la nostra esquerra, pel carrer Bosch de la Trinxeria, on hi ha la comissaria dels Mossos d´Esquadra, i seguim recte, fins que trobem una drecera a la nostra dreta, i la seguim. Som al carrer Lluís Companys, en una petita urbanització, i seguim rectes, fins arribar a una petita zona, on podem aparcar. Hi ha espai per uns quants vehicles.

 1. La Jonquera-Cruïlla carrer Lluís Companys( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 110 metres).

Sortim de la cruïlla del carrer Lluís Companys amb el carrer de la Vinya d´en Laporta. Just al costat, veiem un aparcament de terra força gran, al costat d´una urbanització. Hi ha un pal senyalitzador d´Itinerannia, al costat d´una pista de terra. Seguim la pista, fins que trobem una cruïlla, on veurem un senyal que posa Santa Llúcia. Seguim per la dreta, on veurem un senyal groc. Passem pel costat d´una tanca d´una finca, i veurem la font Fita, que no te cap interès; creuem la riera, per un pontet, i el camí fa pujada per una zona boscosa, encara que al descobert. Creuem un caminet i seguim en pujada, per un terreny pedregós, fins arribar a una pista de terra( 0,938 qm).

La seguim en direcció N-NE( nord  nord-est); passem pel costat d´una caseta, i mes endavant, en una cruïlla, anem per la dreta, fins que arribem a les envistes d´una finca.

 1. Veïnat Sant Jaume de Canadal( 00.30 hores)( 1,47 qm)( alçada 178 metres).

A la nostra dreta, i a unes desenes de metres, veurem aquest veïnat -avui es un establiment de restauració-; seguim rectes, per l´esquerra, vorejant la finca de Mas Balló, fins arribar a l´entrada, on trobem una cruïlla de camins( 1,84 qm); seguim per l´esquerra en pujada. Es una pista en bon estat.

Trobem un camí a la nostra esquerra, però seguim rectes, vorejant el tancat d´una finca, fins que arribem a una cruïlla( 2,11 qm), on tornarem a veure un senyal de Pirinexus. Seguirem rectes fins que arribem uns metres endavant, a una nova cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla Camps de can Palet( 00.45 hores)( 2,20 hores)( alçada 220 metres).

Trobem el senyal J3 d´Itinerannia en una cruïlla de tres pistes. Tornarem en aquest lloc, un cop feta la volta pels estanys i la zona dels dòlmens. Ara anem rectes -pel mig-, en direcció als estanys. Arribem a la carretera GI601( 2,92qm), i la creuem; trobem un senyal de la ruta dels estanys, i anem per una pista planera, just a la vora de l´Estany Petit, fins arribar a una nova cruïlla.

 1. Cruïlla Camí dels estanys a Canadal( 1.05 hores)( 3,33 qm)( alçada 181 metres).

Trobem el senyal J4 d´Itinerannia. Tornarem a passar per aquest lloc mes endavant, fent camí de tornada. Seguim camí per la dreta, passat pel costat d´unes grans alzines.

Uns 500 metres endavant, trobarem una nova cruïlla de pistes, on trobem el senyal J5 Camí de Comunera( 3,85 qm), on seguirem per l´esquerra, per una zona amb vegetació baixa, fins que poc després arribem al dolmen Estanys I( 3,94 qm).

Uns metres enllà, trobem una drecera, i arribem de seguida al dolmen Estanys II( 4,07 qm). Seguim pel camí uns metres, fins que trobem el menhir dels Estanys I a la vora del camí( 4,27 qm). Seguim pel camí planer, en un trajecte molt agradable i ben senyalitzat, i trobarem el menhir dels Estanys II a pocs metres. Passat aquest menhir, anirem per un camí a la nostra dreta, en direcció al menhir Quer Afumat I, on veurem un senyal( 4,47 qm).

Serem al descobert, passem per sota de la línia elèctrica, i ens aproper a una carretera. Poc abans d´arribar, trobem el menhir Quer Afumat I( 4,79 qm). Ens acostem a la carretera, i la seguim a la nostra esquerra, fins que trobem un camí de terra a la dreta, al costat d´una petita caseta abandonada. Seguim el camí en direcció NE( nord est), pel mig d´un prat, fins que trobem un senyal i el camí fa un gir sobtat, en direcció NO( nord oest). Veurem alguna marca groga; anem per un camí planer, amb molt bones vistes, fins que arribem a les rodalies del mas Baleta.

 1. Recinte megalític Mas Baleta( 1.45 hores)( 5,72 qm)( alçada 174 metres).

Abans d´arribar al recinte, veurem un corriol a la nostra esquerra, que salva un torrent, per un pontet metal.lic, que serà per on continuarem el camí, després de visitar el recinte.

El recinte està molt ben arranjat, i es força gran. Val la pena aturar-se una estona.

Retornem enrere fins trobar el corriol esmentat abans, i el seguim fins que enllacem amb una pista ampla. A la dreta, hi ha l´accés al mas Baleta. Seguim per l´esquerra, entremig dels prats, fins arribar a una altra pista, un centener de metres enllà.

 1. Cruïlla pista Mas Baleta( 1.55 hores)( 6,30 qm)( alçada 175 metres).

Girem a l´esquerra, en direcció SO-O( sud-oest oest); deixarem una pista  la dreta. Seguim els senyals grocs. Anem per una pista al descobert, vorejant els prats, fins que arribem, de nou, a la cruïlla 04, on trobarem el senyal J4( 7,20 qm).

Tornem a fer el camí fins el senyal J3( 8,30 qm); però en comptes de seguir rectes, pasasnt pel camí d´anada, aquesta vegada girem a la dreta, per una pista ampla. Anem pel mig d´un alzinar, fins que enllacem amb una altra pista. Veurem la tanca d´una mena d´hípica, i uns metres enllà, en una cruïlla( hi ha una marca vermella), seguim un camí a la nostra esquerra( 9,20 qm).

Seguim aquest camí, mes protegit del sol; mes endavant trobem el senyal J2, i uns metres enllà, el Dolmen del Canadal, entremig de la vegetació. Tornem al camí; trobem una cruïlla, i girem a la dreta. El camí s´orienta en direcció SO-O( sud-oest oest); es fa pedregós i sorrenc i en baixada, la qual cosa ens obliga a anar amb una certa precaució. Passem per una zona envoltats de grans pedregots.

Una mica mes endavant, trobem una cruïlla( 10,25 qm), i anem per l´esquerra, en direcció SO-O( sud-oest oest), fins que enllacem amb una pista i la seguim a la dreta; arribem a una nova cruïlla, però seguim rectes, en baixada. Veurem marques grogues.

Passem el còrrec de Santa Llúcia( 10,70 qm)( 3.05 hores); el camí fa lleugera pujada.

Mes endavant ens acostem ja a zona urbana, fins que arribem al carrer Roselló, de l´urbanització Horta d´en Geli. Girem a esquerra, en baixada, i una mica mes enllà, arribarem de nou al punt de sortida.

 1. Cruïlla La Jonquera( 3.20 hores)( 11,80 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt senzilla i agradable, amb un interès molt marcat per la gran quantitat de restes paleolítiques.

Anècdotes.

Data de la sortida.

15/02/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de La Jonquera.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/la-jonquera-ruta-dels-dolmens-i-estanys-33250778

Cartografia: Alt Empordà L´Albera-Les Salines-Bassegoda, Editorial Alpina, 1:50.000. Molt poc precisa.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.