Rutes de senderisme

Ruta 73. Sant Joan de les Abadesses a Ogassa.

Breu introducció.

Ruta circular per la comarca del Ripollès, que surt de Sant Joan de les Abadesses i arriba a Ogassa, i ens permet conèixer el patrimoni arquitectònic de Sant Joan, i el passat miner d´Ogassa.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Uns 14 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 280 metres( entre el punt mes baix a Sant Joan de les Abadesses i el mes alt, a Ogassa, a la part superior del poble); el desnivell acumulat serien uns 450 metres. El perfil seria lleugerament irregular de Sant Joan fins el final encimentat de la Via Verda; de pujada fins Ogassa; i de tornada, de lleugera baixada fins la fàbrica de ciment; de pujada fins el coll d´Art, i de baixada fins arribar de nou a Sant Joan.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem rètols de la Via Verda del Ferro i Carbó; marques grogues d´Itinerannia.

 • Estat del terreny.

En general, en bon estat. El corriol de baixada al gorg de Malatosca, pot ser relliscós en dies humits o que hagi plogut.

Època recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Pont Vell:Les bases d’aquest pont daten del 1138, quan es va acabar la construcció del pont romànic que donava entrada a la vila. Malmès pel terratrèmol del 1428, va ser reedificat en estil gòtic, amb una arcada molt esvelta que el converteix en el pont gòtic de més llum de la península. Al final de la Guerra Civil va ser dinamitat i el 1976 es va reconstruir fidelment, amb la volta gòtica i les petites arcades del pont romànic”( cortesia ajuntament Sant Joan).

Monestir de Sant Joan: “ Va ser fundat al segle IX per Guifré el Pelós i la primera abadessa en fou Emma, una de les seves filles. Guarda en el seu interior un magnífic grup escultòric del segle XIII conegut com a Santíssim Misteri, obra de transició entre el romànic i el gòtic que representa el davallament de la creu”( Cortesia ajuntament Sant Joan).

Palau de l´Abadia: “El Palau de l´Abadia, tal com ara el veiem, és el resultat d’una llarga successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV quan l’abat Pere de Soler dóna forma a les dependències del Monestir ja existents, on ell mateix residia. Serà un altre abat, Arnau de Vilalba, qui al segle XV ennoblirà el casal amb elements d’estil gòtic i la construcció del petit claustre que comunica les diferents parts del Palau. Els capitells d’aquest claustre tenen gravat l’escut de l’abat, que també es troba al primer pis en el dentell d’una porta”( cortesia Ajuntament Sant Joan).

Església de Sant Pol: “Des dels seus orígens l’església era la parròquia dels vilatans. L’església actual data del segle XII i està dedicada a Sant Joan i Sant Pau, representats flanquejant el Crist en Majestat en el timpà esculpit de sobre la porta (conservat al museu del Monestir). Patí importants danys en el terratrèmol de 1428 i en guerres posteriors”( cortesia ajuntament Sant Joan).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: trobarem alguna zona d´aparcament habilitada, a prop del Pont Vell i de la plaça Torras i Bages. En aquest cas, sortirem de l´aparcament al costat d´aquesta darrera plaça, on hi ha força espai.

 1. Plaça Torras i Bages( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 775 metres).

Davant nostre tenim la part del darrera del Monestir de Sant Joan. Donem la volta, i arribem a la plaça de l´Abadia, on hi ha l´entrada al monestir de Sant Joan, i el Palau de l´Abadia. Des d´allà, seguim pel carrer de Sant Miquel, fins que arribem a la Plaça Major, on hi ha la seu de l´ajuntament. Seguim pel carrer de Corriols, fins arribar amb l´encreuament amb el carrer de Jussà i anem per la dreta, fins enllaçar amb el carrer del Mestre Guiu, i poc desprès enllacem amb el carrer Berenguer Arnau, i anem per l´esquerra, fins arribar al Pont Vell.

 1. Pont Vell( 00,10 hores)( 00,610 metres)( alçada 767 metres).

Tenim una bonica imatge del pont, que creua el riu Ter. Anem a l´altra banda del pont; trobem una font, i veurem senyals de Pirinexus i del GR-51. Seguim pel carrer Passeig de l´Estació, en pujada; creuem la carretera, i ara seguim el carrer Camí de l´Estació. Seguim les marques grogues d´Itinerannia, fins que arribem a la plaça de l´Estació, on hi ha l´antiga estació del ferrocarril, ara destinada a altres usos socials. Es una zona ajardinada, amb espais de lleure. Seguirem els senyals de la Via Verda del Carbó, en direcció NE-E( nord-est est).

Es un trajecte molt agradable; es un camí planer i encimentat; creuem la carretera, i seguim la Via Verda per l´altra banda, fins que trobem un senyal, al costat d´un corriol. Agafem aquest corriol en baixada fins arribar a un gorg.

 1. Gorg de Malatosca( 00.30 hores)( 1,76 qm)( alçada 765 metres).

Arribem al peu del gorg. Es un lloc força ample, que ens permet gaudir de la caiguda de l´aigua i la seva remor. Fem camí de tornada fins la senyal anterior, i seguirem per la Via Verda; tornem a creuar la carretera i una mica mes endavant, arribem a una cruïlla( 3,22 qm), i seguim per l´esquerra, ara per un camí de terra, en pujada.

Anem guanyant alçada, fins que arribem a l´alçada de les antigues instal.lacions d´una fabricat de ciment. Arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla fàbrica ciment( 1.25 hores)( 5,50 qm)( alçada 940 metres).

En aquesta cruïlla, hi tornarem a passar, en fer el camí de tornada. A la nostra esquerra, tenim una pista en pujada, i a la nostra dreta, un camí que baixa a la fàbrica. Seguim pel mig, en planer. Veurem un plafó explicant la història de la fàbrica.

El camí segueix planer, on podem contemplar vistes de la Serra Cavallera. Passem pel mig del túnel de la Vila de Baix, i ja veurem molt proper el poble d´Ogassa.

 1. Ogassa( 1.40 hores)( 6,50 qm)( alçada 955 metres).

Arribem a una zona ampla, amb espai per aparcar. Des d´allà podem fer -de manera opcional-, fer una volta per la part superior del poble. Seguim un carrer que fa pujada, en direcció al Museu de la Mina, que organitza rutes pel passat miner de la vila.

Seguim pujant pel carrer, passant pel costat d´unes cases -sembla que abandonades-, i trobem la Minta del Pinter. Veurem el torrent de la Font Gran, amb petites caigudes d´aigua, que val la pena recórrer fins arribar  a la Font Gran. No es una font gaire bonica.

La font està en el revolt d´aquest carrer. Seguim pel carrer en pujada, arribant al nucli de Prat del Pinter. Arribarem a una cruïlla, i podem girar a l´esquerra i poc després arribem a la petita església de Santa Bàrbara.

 1. Església de Santa Bàrbara( 2.15 hores)( 7,86 qm)( alçada 1.033 metres).

De l´església anem en lleugera baixada, a trobar el carrer d´entrada a aquest nucli. Podem veure un pal senyalitzador que posa Drecera número 5, que ens ajuda a fer la baixada al nucli d´Ogassa retallant a baixada, per corriols. En qualsevol cas, sempre poder fer camí de tornada per on hem vingut.

Situats de nou al centre del poble, podem anar per l´avinguda de les Mines, on hi ha la font del Miner, on trobarem lloc per seure i refrescar-nos una mica.

Hem de tornar de nou al punt 04. Ara seguirem per la pista de la dreta, en pujada, fins que arribem a l´alçada d´una cantera. Seguirem per l´esquerra, passant per una pineda, i arribant a un coll.

 1. Coll de l´Art( 3.05 hores)( 9,70 qm)( alçada 1.039 metres).

Veurem un pal senyalitzador d´Itinerannia, el R32. Podem veure Sant Joan a una certa distància. Fem camí de baixada; veurem marques grogues, però també blanques amb una rodona verda al mig.

El camí s´endinsa pel bosc, fins que arribem a una cruïlla de camins. Seguim la marca groga, pel camí del mig, que s´endinsa pel bosc. Mes endavant tornem a enllaçar amb una altra pista( 12,07 qm), la creuem i anem avall, per un camí una mica pedregós, creuem un torrent, i arribem a una pista cimentada, ja al nucli de Sant Joan( 12,94 qm).

Girem pel carrer del Ferrocarril, i arribem amb la cruïlla del carrer Camí de l´estació, i el seguim el baixada, fins creuar de nou el Pont Vell.

Podem seguir rectes, passant pel davant de l´església de Sant Pol; creuem la carretera N260 i podem seguir pel carrer Pere Rovira, fins arribar a la plaça de Torras i Bages, situada a la part del darrera del monestir.

 1. Sant Joan de les Abadesses-Plaça Torras i Bages( 4.05 hores)( 14,07 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida senzilla i apte per a la majoria de la gent, on podem gaudir de bonics racons.

Anècdotes.

Data de la sortida.

10/03/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

Ajuntament d´Ogassa.

Ruta del Ferro i del Carbó.

Wikiloc track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-joan-abadesses-a-ogassa-34006596

Cartografia: Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina. 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.