Rutes de senderisme

Ruta 74. Port de la Selva a cala Taballera.

Breu introducció.

Ruta mig circular que surt del municipi de Port de la Selva( Alt Empordà) i arriba fins la cala Taballera, on fem camí de tornada per una altra banda, passant per l´ermita de Sant Baldiri.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Unes 4.30 hores aproximadament, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Uns 14,60 quilòmetres aproximadament.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 190 metres aproximadament, entre el punt mes baix a Cala Taballera -a nivell de mar- i el mes alt a les rodalies del mas de Puignau. El desnivell acumulat serien uns 500 metres, ja que es una ruta amb un perfil força irregular.

 • Dificultats tècniques.

En dies humits o de pluja, hi ha un tall de baixada a cala Taballera que ens faria anar amb precaució per no relliscar.

 

 • Tipus de senyalització.

Hi ha marques i pals senyalitzadors del GR 11 i de la Marxa de Resistència en una part el recorregut, així com d´Itinerannia. Al recorregut de tornada de cala Taballera, fins la cruïlla en que tornem a enllaçar amb el GR, no trobarem marques.

 • Estat del terreny.

En general, anirem per camins i pistes en bon estat.

Època recomanada.

Totes menys l´estiu, ja que es una ruta molt exposada al sol. Tampoc es recomana en dies amb temporal de vent.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Sant Baldiri de Taballera: L’ermita de Sant Baldiri de Taballera forma part d’un conjunt arquitectònic format per l’església, la casa del capellà i altres dependències annexes, tancades dintre d’un recinte parcialment fortificat i una torre circular de vigilància. “( cortesia ajuntament).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: la ruta surt des de la part superior del carrer Empordà, on tenim una esplèndida vista de la badia de Port de la Selva. Hi ha una petita zona de terra, per aparcar uns quants vehicles. També podem fer a peu el trajecte des del nucli urbà, però es una bona pujada, que ens podem estalviar, ja que anem per un carrer asfaltat, enmig d´una urbanització.

 1. Port de la Selva. Carrer Empordà part superior(00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 90 metres).

Trobem un plafó informatiu, i un senyal. Seguim per la pista de terra, amb marques del GR11, en direcció E-SE( est sud-est). La pista va fent pujada; passem per una zona de pins i avets, fins que arribem a una cruïlla de pistes( 1,96 qm), on hi ha un pal senyalitzador. Hem d´anar cap a la nostra dreta. Uns metres enllà, trobem una pista a la nostra esquerra, i la seguim, en direcció a Sant Baldiri.

Anem en baixada per un camí; passem pel costat d´una barraca abandonada( 2,23 qm), seguint les marques del GR, en direcció SE( sud-est). El camí es fa ample i agradable; mes endavant arribem a una nova cruïlla de camins, on hi ha un senyal( 2,49 qm); a la dreta veurem restes d´una construcció.

Anem per una torrentera, fins que arribem a l´ermita.

 1. Ermita de Sant Baldiri( 00.40 hores)( 2,71 qm)( alçada 125 metres).

Arribem a aquesta ermita, que va ser objecte d´una qüestionable rehabilitació en una part. Hi ha una petita zona on podem descansar una mica, així com un plafó informatiu.

Seguim camí avall, en direcció de les marques del GR i Itinerannia. De seguida, el camí comença a fer pujada, per una zona boscosa, però torna a fer baixada, fins que creuem un torrent( 3,57 qm), i seguim les marques del GR en pujada fins que arribem poc després a la cruïlla amb l´entrada al mas Paltre.

 1. Cruïlla Mas Paltre( 1.05 hores)( 3,73 qm)( alçada 134 metres).

Per aquest lloc, hi tornarem a passar a la tornada. Per tant, repetirem aquesta recorregut. En aquesta cruïlla, trobem un senyal. Ara seguim per la nostra esquerra, en baixada, passant entremig d´unes fileres d´arbres. Ja no seguim cap marca fins arribar a cala Taballera.

El camí ha fet baixada, però farà una lleugera pujada. Deixem l´entrada al mas Paltre, i anem ja per una zona al descobert amb bones perspectives de les muntanyes properes. Cada vegada ens anem apropant a la façana marítima, fins que trobem un pal senyalitzador( 5,41 qm), des d´on tindrem esplèndides vistes de la zona de cala Taballera i la costa.

Seguirem el rastre d´un corriol, en baixada, força pedregós; haurem de passar per una zona pedregosa, on cal anar en compte els dies humits. Arribem a una pineda, i ja som a la part baixa de la cala. Veiem el refugi a la nostra esquerra, i de seguida som a nivell de mar.

 1. Cala Taballera( 1,50 hores)( 6,05 qm)( alçada 0 metres).

Es una cala força ampla, una mica pedregosa. Podem trobar acomodament en algun lloc per descansar i fer un bany, si volem. Des de la cala, farem camí de tornada per l´altra banda. Ens hem de situar al mig de la cala. Veurem que hi ha una zona humida o bassal( pot estar sec) on acaba la riera de cala Taballera. Si donem l´esquena al mar, haurem de seguir en direcció SE-S( sud-est sud), pujant per un turonet, seguint un rastre de corriol, que podem endevinar.

El corriol va pujant de manera decidida, per un terreny pedregós. A mida que guanyem alçada, podem tenir esplèndides vistes de la cala. Arribem a una cruïlla de camins, i anem per la dreta, fins que arribem a la carena. Veurem a una certa distància mas Birba.

Una mica mes endavant passem a una certa distància del corral del mas. Trobarem un parell de caminets a la nostra dreta, que van al mas, però seguirem pel camí principal.

Una mica mes endavant, tornem a trobar marques del GR, fins que arribem a una cruïlla de camins.

 1. Cruïlla GR( 2.30 hores)( 8,24 qm)( alçada 145 metres).

Trobem un senyal molt curiós i fotogènic, així com senyals del GR-Itinerannia i de la Marxa de Resistència. Hem d´anar a la nostra esquerra, per un corriol amb vegetació baixa. Passem pel costat de barraques de pedra seca.

El camí fa una baixada accentuada; creuem un torrent sense cap complicació( 9,21 qm);  anem entremig de les muntanyes, fins que tornem a fer pujada, i creuem un altre torrent( 9,36 qm); el camí torna a fer pujada, fins que arribem a una pista, que seguim cap a la nostra dreta.

A la nostra esquerra i a certa distància, veurem les restes del mas Alfares, i davant nostre, ja veiem les restes del mas Vell, per on passarem poc després.

Trobem el senyal AE3, d´Itinerannia, abans d´arribar al mas. Seguirem la pista en baixada, en direcció al mas Paltre.

 1. Cruïlla mas Paltre( 3.25 hores)( 10,92 qm)( alçada 134 metres).

Ja havíem passat per aquest lloc, al punt 03. Ara només resta desfer el camí de l´anada.

 1. Port de la Selva-Carrer Empordà, part superior( 4.25 hores)( 14,63 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida amb una certa exigència física i que ens permet conèixer una part del litoral de Port de la Selva, i aprofitar per visitar aquesta vila, amb una badia esplèndida.

Anècdotes.

Data de la sortida.

03/03/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Port de la Selva.

Wikiloc track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/port-de-la-selva-a-cala-taballera-33783787

Cartografia: Alt Empordà, Editorial Alpina. 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.