Rutes de senderisme

Ruta 75. Santa Pau a Sant Julià del Mont.

Breu introducció.

Ruta que surt de Santa Pau, per assolir el cim de la muntanya de Sant Julià, passant per la capella de Sant Abdó i Sant Senén, i l´església de Sant Julià del Mont.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30 hores, sense comptar parades, per a una persona acostumada a caminar.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 15,100 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim aproximat serien uns 447 metres, entre el punt mes baix, situat al nucli de Mascou, i el mes alt, a Sant Julià del Mont. El desnivell acumulat serien uns 660 metres. El perfil de la sortida es de lleugera baixada de Santa Pau al nucli de Mascou; de pujada fins la capella de Sant Abdó i Sant Senén; de baixada fins el coll de la Boixeda; de pujada constant fins Sant Julià del Mont, i la resta de la sortida de baixada constant fins les proximitats de Mascou i planer fins Santa Pau.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable, tot i que en dies humits, cal vigilar en algun tram que el terreny pot estar relliscós.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en punts concrets de la ruta; així com marques del GR i senyals grogues d´Itinerannia. No hi ha cap dificultat en seguir la ruta.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

La tardor i la primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Sant Julià del Mont: església de la qual apareixen dades al segle IX.

Sant Abdó i Sant Senén: capella que va ser aixecada al segle XV.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GI-524. Una llarga recta travessa, pel mig el poble. A l´alçada d´un pas de zebra, i en una cruïlla de carrers, trobarem el carrer Major, i per la vora, hi ha espai per aparcar. Al carrer Major trobarem la seu de l´ajuntament, des d´on farem la sortida.

 1. Santa Pau-Ajuntament( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 493 metres).

Davant la seu de l´ajuntament, seguim pel carrer Major en direcció a la carretera GI-524. Creuem pel pas de zebra, i seguim pel carrer de Sant Martí. Passem pel davant de l´alberg Bellavista. Anem per un carrer asfaltat, que va fent baixada, i allunyant-se del nucli urbà.

Veurem davant nostre la muntanya de Sant Julià.

Arribem a una cruïlla, on hi ha un pal senyalitzador G28 Can Coderch( 1,02 qm). A la dreta, hi ha la ruta 14, a Sant Vicens de Sallent. Anem per l´esquerra, apropant-nos al petit nucli de Mascou, que està a unes desenes de metres. Just abans d´arribar, girem a la dreta, en direcció al coll de la Boixeda, seguint la ruta 6.

Veurem marques del GR i Itinerannia.

 1. Cruïlla camins( 00.30 hores)( 2,06 qm)( alçada 499 metres).

Arribem en aquest lloc on hi ha un petit espai per deixar uns quants vehicles. En aquest lloc hi tornarem a passar a la tornada, per tant, refarem tot el que hem fet fins ara.

Trobarem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Anem per la nostra esquerra, ara ja per un camí de terra empedrat, seguint les marques grogues. Passem pel mig del mas la Boixeda. El camí comença a fer lleugera pujada, ficant-se per dintre del bosc.  Veurem un altre mas a la nostra esquerra. La pujada s´intensifica i arribem a una cruïlla, i anem per l´esquerra.

Tindrem bones vistes de la zona i del Parc Volcànic. Passem pel mig d´una torrentera. Es un tall empedrat i una mica dificultós. La pujada s´intensifica, fins que arribem a un coll.

 1. Coll de Boixeda( 1.05 hores)( 3,86 qm)( alçada 666 metres).

Trobarem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Ara farem la volta circular a Sant Abdó i Sant Senén, i a la tornada, passarem per aquest coll de nou.

Anem per la nostra esquerra, en pujada, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra, on hi ha el senyal G94 Camí a Sant Abdó( 4,03 qm). Deixem el camí i agafem aquest corriol en pujada sostinguda, fins que arribem a la capella de Sant Abdó Sant Senén.

 1. Capella Sant Abdó i Sant Senén( 1.20 hores)( 4,44 qm)( alçada 769 metres).

A la capella hi ha una campana amb un corda. Es tradició tocar la campana quan hi arribes. Tenim unes boniques vistes panoràmiques dels cims de l´Alta Garrotxa i el Pirineu, així com de la zona propera als volcans.

De la capella, agafem una pista en baixada, en direcció E-NE( est nord-est), seguint les marques d´Itinerannia, fins que arribem al coll de Palomeres.

 1. Coll de Palomeres( 1.40 hores)( 5,46 qm)( alçada 668 metres).

Trobem el senyal 25 d´Itinerannia. Hem de girar a la dreta, en direcció E-SE( est sud-est), en direcció al coll de Boixeda. Es un camí ombrívol i planer.

Tornem a passar pel punt 03( 7,14 qm), i ara seguim la pista, en pujada, fins que trobem un corriol a l´esquerra, que seguim en pujada( veurem senyal); aquest corriol, mes endavant, torna a creuar la pista que havíem deixat abans( 7,34 qm).

El camí conflueix amb una pista, i la seguim a la dreta en pujada unes desenes de metres, ja que en revolt, agafem un camí a l´esquerra( veurem un pal senyalitzador).

Anirem per un camí a l´ombra, i una mica pedregós. Va fent pujada molt suau, fins que trobem un corriol a la nostra dreta, i seguim el senyal groc de la ruta 6( 8,22 qm); trobem el senyal G116, i seguim un camí mes ample ja molt a prop de Sant Julià del Mont.

 1. Sant Julià del Mont( 2.40 hores)( 8,73 qm)( alçada 905 metres).

Està situat en una esplanada oberta, dintre del bosc. Podem entrar i pujar fins el campanar de l´esglèsia on podrem tenir algunes vistes panoràmiques. Es un bon lloc per descansar, ja que ara ens queda tot el trajecte de baixada.

Anem en direcció oposada per on hem arribat -direcció sud-, seguint les marques grogues, per una pista, que deixem una mica mes enllà, seguint per un corriol; passem pel punt geodèsic, i fem baixada suau, fins coincidir, de nou, amb la pista que havíem deixat; la seguim uns metres, fins arribar a una cruïlla, i anem per la dreta( 9,03 qm).

El camí va seguint la carena, fins que arribem a una nova cruïlla de pistes. Cal anar en compte, en aquest punt. A la dreta tenim una pista, i cap a la nostra esquerra, en tenim dues: hem d´agafar la que es troba mes al centre, on veurem alguna marca groga.

Seguim el camí, en baixada decidida, fins arribar a un coll.

 1. Coll Satrapa( 3.10 hores)( 10,41 qm)( alçada 750 metres).

Trobem el senyal G117, i anem per la dreta en baixada, per un camí que, a estones, es pedregós. En un revolt, veurem marques de sender local; hem canviat de vessant de muntanya, i ara tenim bones vistes i estem molt mes al descobert.

El camí es mes irregular, amb parts suaus i altres amb sots. Enllacem amb una pista i la seguim recte avall; després passem pel costat del mas Aulet( 12,72 qm), fins arribar a un camí mes ample, que seguim recte, fins trobar un pal senyalitzador.

 1. Cruïlla La Boixeda( 4.00 hores)( 13,08 qm)( alçada 499 metres).

Aquesta cruïlla es la del punt 04, per tant, ara només toca repetir el camí fet a l´anada.

 1. Santa Pau-Carrer Major( 4.25 hores)( 15,11 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta mes exigent del que sembla, i que ens permet gaudir de bones vistes panoràmiques des del cim de la capella de Sant Abdó i Sant Senén, així com assolir el cim de la muntanya a prop de Sant Julià. Es una sortida que transcorre en gran part per dintre del bosc. Com a complement, fer una passejada pel centre històric de Santa Pau.

Anècdotes.

Al bar restaurant Can Pauet, de Santa Pau, tenen una predicció meteorològica, basada amb les capes de la ceba, que es pot comprovar a l´entrada de l´establiment.

Data de la sortida.

17/03/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Santa Pau.

Wikiloc track: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/santa-pau-a-sant-julia-del-mont-34247256

Cartografia: Itinerannia La Garrotxa, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.