Rutes de senderisme

Ruta 77. Núria al Noucreus i Pic de la Fossa del Gegant.

Breu introducció.

Ruta circular i concorreguda a la Vall de Núria, que assoleix el cim del Noucreus i el Pic de la Fossa del Gegant. Vistes esplèndides des de la carena.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,50 quilómetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 840 metres, entre el seu punt mes baix a l´estació de la Vall de Nuria( 1.967 metres) i el punt mes alt, al Pic de la Fossa del Gegant( 2.808 metres). El desnivell acumulat serien uns 850 metres.

El perfil es de pujada força sostinguda, amb algun tram planer, des del Santuari fins el coll de Noucreus. El tram per la carena, es una mica irregular, però de lleugera baixada. Del coll de Noufonts fins Núria es de baixada; primer molt directa, i després mes suau.

  • Dificultats tècniques.

Sense neu, en general, cap a destacar. Cal dir que en algun tram, el camí es pedregós, i la baixada es fa lenta.

  • Tipus de senyalització.

Trobarem algun pal senyalitzador en algunes cruïlles, i marques del GR-11, en una part del recorregut. No te gaires problemes en seguir el camí.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat, però la baixada del coll de Noufonts -al seu primer tram-, es lenta, degut a que es pedregosa i accentuada.

Època recomanada.

En general la primavera i l´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap a destacar, fora del recinte de la Vall de Núria.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: podem arribar a la Vall de Núria, amb el cremallera, ja sigui des de Ribes de Freser o Queralbs.

  1. Vall de Núria-Estació del cremallera( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 1.967 metres).

Des de l´andana de les vies del cremallera de Núria, anem fins on acaben les vies, en direcció NE. Veurem una cabanya de fusta, i a prop una estació meteorològica. Trobem un senyal del GR.

Seguirem un camí de terra; creuem un pont de pedra, i trobarem un pal senyalitzador. Per l´esquerra, hi ha un camí al coll d´Eina; anirem per la dreta, en direcció al Noufonts i Noucreus. Anem per un prat, fins enllaçar amb un caminet, que fa pujada decidida per dintre del bosc.

El caminet enllaça amb una pista mes ampla( 0,635 qm); veurem marques grogues. La pista va fent pujada, fins que arribem a una bifurcació.

  1. Bifurcació alberg Pic de l´Àliga( 00.20 hores)( 0,956 qm)( alçada 2.088 metres).

Trobem un pal senyalitzador: a la nostra dreta, hi ha el camí que porta a l´alberg. Hem de seguir rectes en direcció a Noufonts.

  1. Pont de l´Escuder( 00.30 hores)( 1,42 qm)( alçada 2.134 metres).

Arribem a aquest pont de fusta, que ens ajuda a creuar un rierol. Està una mica inclinat, però no ofereix massa problemes per creuar-lo. Hem de seguir les marques de GR, que ens portaran ben aviat, a un altre pal senyalitzador que veiem davant nostre, en un turó.

Arribem a aquest nou senyal( 1,61 qm). En aquest lloc hi tornarem a passar quan fem el camí de tornada. Per l´esquerra podem anar al coll de Noufonts o bé per la dreta al coll de Noucreus. Seguirem per la dreta.

El camí s´orienta en direcció nord-est( NE), en pujada constant. A la nostra dreta, sentim la remor del riu de Noucreus. En alguns llocs el camí no està del tot definit, però no ofereix massa problemes. Davant nostre, veiem la carena a la qual haurem d´arribar.

El camí no ens ofereix gaires moments de respir. El corriol comença a fer ziga-zagues, per acabar de fer la darrera pujada fins la carena( 3,54 qm). Després d´una curta però intensa pujada, som a la carena, i arribem al coll de Noucreus.

  1. Coll de Noucreus( 2.00 hores)( 4,98 qm)( alçada 2.799 metres).

Veurem a les roques, nou creus, en record a uns excursionistes morts en una travessa de muntanya, fa molts d´anys. Les creus que hi trobem no son les originals totes, ja que han sigut reposades. Les vistes que tenim son esplèndides a banda i banda: la vall de Carançà; la carena que porta al Bastiments, i tota la carena dels cims de Núria, a l´altra banda.

De la collada, ens podem acostar fins un petit turonet davant nostre.

  1. Pic de la Fossa del Gegant( 2.05 hores)( 5,00 qm)( 2.808 metres).

Retornem a la collada, i seguim per la carena. Trobarem fites de pedra i senyals del GR. Quan ens apropem al Noucreus, perdem part de les vistes, de les que hem gaudit. Aquest cim, passa desapercebut, ja que no hi ha cap senyal. El camí comença a fer baixada, això sí, pedregosa, i cal vigilar una mica, fins que arribem a una collada.

  1. Collada de Noufonts( 2.40 hores)( 6,48 qm)( alçada 2.651 metres).

Veurem un petit mur de pedra, i un senyal del GR. Per la dreta, el camí fa pujada al Pic de Noufonts, però seguirem per l´esquerra, on veurem rastre de caminet, que fa baixada camí a Núria.

La baixada es per un terreny pedregós, on cal anar en compte. Veurem marques del GR i fites de pedres. Mes endavant la baixada, en arribar a una zona herbada, es fa mes suau.

Ens anirem acostant al riu de Noufonts, que es estret, però ben carregat d´aigua, neta i fresca, on podrem refrescar-nos si volem. La baixada es tornarà a accentuar mes endavant, fins que tornem a veure de nou, el pont de l´Escuder, per on tornarem a passar( 8,92 qm).

Ara ja només queda refer el camí de l´anada.

  1. Vall de Núria. Estació del cremallera( 4.00 hores)( 10,52 qm)( alçada 1.967 metres).

Valoració de la sortida.

Sortida amb certa exigència física, compensat per les esplèndides vistes des de la carena del Noucreus. També es una bona excusa per visitar la Vall de Núria.

Anècdotes.

Data de la sortida.

02/09/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Vall de Núria.

Vall de Ribes.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/nuria-a-noucreus-35849495

Cartografia: Puigmail-Núria-Ulldeter, Editorial Alpina. 1:25.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.