Rutes de senderisme

Ruta 78. Llaés i les balmes Teixidor, Fleus i Balmassa.

Breu introducció.

Ruta circular pel Ripollès i per l´entorn del nucli de Llaés o Llaers, que visita les balmes del Teixidor, Fleus i la Balmassa, i arriba a l´ermita -i refugi- de Mare de Déu de la Cau.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.45 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 11,90 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 361 metres, entre el punt mes baix a prop de l´Hostal de Llaés -uns 963 metres, i el punt mes alt, a l´ermita de Mare de Déu de la Cau, de 1.324 metres. El desnivell acumulat serien una mica més de 500 metres.

El perfil es de pujada moderada fins la balma de les Fleus. Des d´allà comença una pujada mes decidida fins l´ermita de Mare de Déu de la Cau. La resta de la sortida, es de baixada decidida, fins tornar a refer un tall del camí.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Imprescindible utilitzar el GPS, ja que la ruta no presenta gaires problemes fins la balma del Teixidor, però la resta de la ruta, transcorre per camins sense gaires senyals o sense cap.

 • Estat del terreny.

Es una zona molt boscosa, on el terreny pot estar molt enfangat. Cal evitar els dies humits o que hagi plogut recentment amb intensitat. Recomanem deixar el vehicle bé a l´hostal de la Serra de Llaés o bé just al davant del castell de Llaés.

Època recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap a destacar.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: per arribar a la zona de Llaés, hem d´agafar una pista local asfaltada, però estreta, que es pot agafar des de diferents llocs. Si venim des de la N260a( prop de Ripoll) o bé, per Sant Quirze de Besora, recomanem deixar el vehicle bé a l´hostal de la Serra de Llaés o bé a una petita zona d´aparcament just davant el castell de Llaés. Si volem seguir amb el vehicle fins l´antic hostal de Llaés, haurem de passar per un tall de pista de terra, amb sots, en que cal anar amb compte. Des de l´antic hostal podem seguir en cotxe( apte per a 4×4) fins trobar una tanca, on ja no podem continuar amb vehicle i on podem estacionar un parell de vehicles.

 1. Antic hostal de Llaés( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 963 metres).

En aquest lloc trobarem espai per a aparcar uns quants vehicles( 3 o 4). Des de l´hostal de la Serra de Llaés, la pista continua asfaltada fins les proximitats del castell, on també podem deixar uns quants vehicles, i fer un petit recorregut fins aquest punt.

L´antic hostal es troba abandonat( o ho sembla). Seguim la pista de terra, en direcció est( E), on veurem algun senyal d´Itinerannia. La pista es fa cimentada una estona. Va fent pujada pel mig del bosc.

Per un moment, tindrem vistes del castell de Besora i cims propers. Ens acostem a una zona mes boscosa, mes tancada. La pista torna a fer pujada.

Creuem un torrent( 1,46) i una mica enllà trobem una tanca, que prohibeix el pas als vehicles.

 1. Tanca vehicles( 00.25 hores)( 1,65 qm)( alçada 1.040 metres).

Per a aquest lloc hi tornarem a passar a la tornada. Per tant, repetirem tot el camí fet fins ara. En aquest lloc hi ha espai per deixar algun vehicle, però ja tipus 4×4. Creuem la tanca, i seguim recte per la pista, ara en planer.

 1. Mas Teixidor( 00.35 hores)( 2,16 qm)( alçada 1.051 metres).

Passem pel costat del mas, per un camí a la dreta. Veurem un senyal que posa Baumes. El camí fa baixada. Una mica mes endavant trobem un corriol a la dreta, però no l´agafem. El camí fa pujada; passem una tanca de fusta, i anem en planer.

Arribem a una cruïlla( 3,00 qm): a esquerra, hi ha un camí en planer, i a la dreta en baixada. Seguim per la dreta, per un camí empedrat.

 1. Drecera a balma Teixidor( 00.50 hores)( 3,14 qm).

Arribem a una nova cruïlla. A esquerra hi ha una pista en planer, però seguim rectes, baixant. Creuem un torrent que remulla el camí, que el podem trobar enfangat o mullat. Trobem una zona empedrada, i cal anar molt en compte, ja que podem relliscar.

Poc després arribem a la balma d´en Teixidor.

 1. Balma Teixidor( 00.55 hores)( 3,35 qm)( alçada 1.032 metres).

Es una balma realment gran i espectacular. Trobarem alguna petita edificació, a la que podem accedir. Tornem a refer el camí fins el punt 04, on ara agafem la pista que queda a la dreta, on hi ha un senyal groc d´Itinerannia, en direcció nord(N).

Quan la pista fa una mica de revolt, arribem al torrent del Burbau( 3,92 qm); veurem un tancat i rastre de camí.

Deixem la pista i seguim aquest caminet a la nostra esquerra, fins que enllacem amb una pista( 4,18 qm), i la seguim a la nostra dreta, amunt. Arribem a una zona descoberta; eurem una cabanya metal.lica, i uns metres enllà una bifurcació.

Anirem per l´esquerra, seguint la marca groga d´Itinerannia.

Uns metres enllà, trobarem una nova cruïlla. A l´esquerra, hi ha un camí, que ara no agafarem, però quan tornem de visitar la propera balma, sí que l´agafarem.

Seguim per la dreta, per un camí que es torna corriol, una mica empedrat. Veurem marques grogues, fins que arribem a la balma.

 1. Balma Les Fleus( 1.35 hores)( 5,35 hores).

Es una balma mes petita que l´anterior, però conserva totes les construccions que es feien servir per viure i tenir animals.

Retornem fins la cruïlla, que hem esmentat anteriorment, i seguim per l´esquerra, en pujada. Arrribem a un revolt, on hi ha uns pins. Fem un gir a la dreta, pista amunt, fins que trobem ben aviat la darrera balma.

 1. Balma La Balmassa( 2.00 hores)( 6,69 hores).

Es una balma força gran, però hi ha un tancat pel remat, per la qual cosa, hem de pensar que no es accessible. Està força descuidada. El terreny pot estar enfangat. Hem de passar a l´altra banda de la balma, i seguim un corriol en pujada, fins que arribem a la part superior de la balma. Veurem un corriol, però seguim rectes, en direcció oest(O), en lleugera pujada.

Arribarem al peu d´una font( 7,46 qm), a sota d´uns arbres. De la font, seguim amunt, per una zona empedrada; trobarem rastre de dos corriols, i seguirem el que ens queda mes a la dreta, en direcció sud-oest oest( SO-O).

Arribem a un prat, on veurem un pi a l´altra banda; passem pel seu costat, en direcció nord-oest nord( NO-N); enllacem amb el rastre d´un camí ample i planer, molt bonic, fins que veurem l´ermita.

 1. Ermita Mare de Déu de la Cau( 2.30 hores)( 8,28 qm)( alçada 1.324 metres).

L´ermita es troba al mig d´un prat. Es una mena de refugi, també. De fet, hi podem accedir al seu interior. De l´ermita, hem de fer camí de tornada per on havíem vingut, unes desenes de metres, fins que tornem a estar en zona boscosa, i veurem un rastre de camí en direcció sud( S).

Veurem una marca vermella en un arbre, i trobarem alguna fita.

El camí va fent baixada mes intensa. Podem veure vistes del castell de Besora. Es un terreny irregular, i es troba molt a l´obaga. I amb petits desnivells sobtats. Arribem a l´alçada d´una tanca a la vora d´un prat. Hem de seguir el filat avall.

Sortirem a un altre prat i seguim el filat, fins que tornem a trobar el camí on hi havia la tanca de prohibit el pas a vehicles, del punt 02.

Ara només resta refer el camí que havíem fet a l´anada.

 1. Antic hostal de Llaés( 3.40 hores)( 11,90 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt poc transitada, amb molta sensació de solitud, i que permet conèixer racons amagats com les balmes, alguna d´elles de gran espectacularitat.

Anècdotes.

Cal fer una visita a l´hostal de la Serra de Llaés. Una magnífica casa pairal, on es respira un ambient molt difícil de trobar enlloc, i que es un tresor amagat en sí mateixa.

Data de la sortida.

04/11/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Hostal La Serra de Llaés.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/llaes-balmes-del-teixidor-les-fleus-i-la-balmassa-30276786

Cartografia: Itinerannia Ripollès, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.