Rutes de senderisme

Ruta 79. Palamós-Platja d´Aro-Sant Feliu de Guíxols.

Breu introducció.

Travessa per la costa del Baix Empordà, de Palamós a Sant Felíu de Guíxols, en un únic sentit, que ens permet admirar cales i platges idíl·liques, en una ruta molt suau, però llarga.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 20 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 50 metres, entre el punt mes a baix, a nivell de mar a moltes parts del recorregut, i el mes alt, a prop de Sant Feliu de Guíxols. El desnivell acumulat serien una mica mes de 300 metres. Es una sortida molt irregular en alguns talls, però al ser de poca alçada, no suposen molt d´esforç.

  • Dificultats tècniques.

Cap de destacable. No obstant, en cas de mala mar, el trajecte es pot veure molt complicat o directament impedit.

  • Tipus de senyalització.

Veurem marques del GR-92 i pals senyalitzadors en llocs concrets.

  • Estat del terreny.

En general es bon estat.

Època recomanada.

Qualsevol època seria bona, però donada la llargada, potser l´estiu o dies molt calorosos no serien els mes adients.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap a destacar.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si venim amb el bus des de Sant Feliu de Guíxols, ens deixarà força a prop del lloc de sortida, que seria l´Oficina de Turisme, situada al final del Passeig del Mar, a prop del Port. Si anem en cotxe, al final del Passeig, hi ha una zona d´aparcament.

01.Palamós-Oficina de Turisme-Passeig del Mar( 00.00 hores)(00,00 qm)( alçada 3 metres).

Som al Passeig del Mar, davant l´Oficina de Turisme. Hem de seguir el passeig, molt planer, gaudint de les vistes al mar. Veurem tota la façana marítima fins Platja d´Aro i, de fet, gran part del recorregut de la ruta que hem de fer.

Anirem gaudint de la passejada; passem pel pont que salva la riera de Calonge(2,88 qm) i, es pot dir, que som a Sant Antoni de Calonge. El camí continua planer fins que arribem a les rodalies de Torre Valentina, on trobarem un pal senyalitzador del GR-92.

La torre es troba just al costat d´una zona d´aparcaments. Aqui comença el camí de ronda; passem per un mirador, i deixem l´accés a la cala Capellans a la nostra esquerra.

El camí fa una lleugera pujada; passem pel costat d´una altra torre i trobem un altre senyal del GR. En aquest punt, el sender deixa d´estar asfaltat.

Trobarem un camí que accedeix a cala Rocosa; el sender passa per una zona estreta entre les roques, passem per un tunnel, i arribem a peu d´una cala.

  1. Cala Roques Planes( 1.05 hores)( 4,50 qm).

Anem a l´altra banda de la cala, i fem un gir, i arribem a cala Paller. Seguirem el camí i arribem a la següent cala.

  1. Cala dels Esculls( 1.07 hores)( 4,60 qm).

Trobarem que a una part del camí, hi ha esglaons, per facilitar tant la baixada com la pujada; de seguida, arribem a cala del Forn( 1.08 hores)( 4,70 qm), i seguit a una altra, mes gran, passant per un túnel, una mica estret.

  1. Cala Cristus( 1.10 hores)( 4,81 qm).

En aquesta cala, que es força ampla, les onades ens poden complicar seguir el nostre camí fins a la propera cala. Compte, doncs en dies de mala mar, ja que la ruta es podria quedar aturada aquí, o haver de fer una drecera per un altre lloc. Anem a l´altra banda de la cala i rodejant les roques, arribem a la platja de Ses Torretes.

Passem per una zona residencial, i anem de nou arran de mar. Passarem per un pont, i per una passera metal.lica. Compte els dies de mala mar, ja que ens podrien mullar, de forma inesperada.

De seguida arribem a una platja.

  1. Platja de Sant Jordi( 1.35 hores)( 5,72 qm).

Tot just entrar a la platja, veurem un pedregot al davant nostre. De fet, aquest lloc es diu platgeta de Cap Roig. El camí de ronda, que continuaria a l´altra banda de la platja, estava tancat per esllavissades. Però el GR, deixa el camí de ronda, i agafa unes escales de fusta, que trobem a l´inici de la platja -en pujada-, per enllaçar amb l´avinguda d´Andorra. Seguim el carrer a la nostra esquerra, passant per diferents establiments hotelers, fins que arribem a l´alçada de l´Hotel del Pi; quan hem passat pel davant, trobarem un caminet, en baixada, a la nostra esquerra, que agafarem i tornarem a enllaçar amb el camí de ronda.

Deixem la cala del Pi a la nostra esquerra; anem per un camí empedrat, passem per una cavitat, i passem pel davant de cala Sa Cova( 7,14 qm). De seguida, i per una escales, arribem a la següent cala.

  1. Cala Rovira( 2.05 hores)( 7,21 qm).

Es una cala força ampla. La travessem fins l´altra punta; veiem marca del GR; pugem unes escales, i seguim el camí de ronda, ara cimentat, que volta una zona de restaurants.

Passem per un túnel; pel costat d´un pedregot i finalment, ja hi som a la platja de Platja d´Aro. Anem pel passeig marítim, força llarg i planer, i no tant agradable com el de Palamós.

Hem d´arribar fins al final del passeig, on desemboca al riu Ridaura al mar. Aleshores, girem a la dreta per l´avinguda de Verona Terol fins arribar a una rotonda, a l´avinguda S´Agaró.

Girem a l´esquerra, fins a la primera cruïlla que trobem( carrer de la Punta Prima), girem a l´esquerra; trobem una bifurcació, anem per la dreta, i pocs metres enllà, en una nova bifurcació, anem per la dreta, pel carrer de Mar i Llum. Passem per una pineda, on hi ha una zona de pícnic, i on podem descansar si volem.

Al final d´aquesta carrer, agafem un caminet, on trobem senyal del GR; passem per una pineda, per un esglaons de fusta, fins arribar a una altra platja.

  1. Platja de Sa Conca( 3.15 hores)( 12,21 qm).

Es una platja molt ampla; anem fins l´altra punta, i pugem per unes escales de pedra, i anem per un camí empedra. Som a l´inici de l´itinerari geològic de S´Agaró.

Es un camí de ronda, ample, de terra i molt bonic. Arribem a un esplèndid mirador, envoltat de cases senyorials. Al mig del camí trobem el menhi de cala Pedrosa. Continuem camí, admirant l´arquitectura de les cases que ens envolten.

Un lloc esplèndid, que quan fem un revolt, es veu completat amb la visió de la platja de Sant Pol. Hi arribem de seguida.

  1. Platja de Sant Pol( 3.55 hores)( 14,70 qm).

Anem per un passeig de fusta; passem per una zona de dunes i veurem senyal del GR. Es una zona molt maca i exclusiva. Al final de la platja, seguim pel camí de ronda, que va fent pujada, i enllacem amb la carretera que seguim uns metres, fins que agafem un camí en baixada.

Passem per un túnel; pugem unes escales, i som de nou a la carretera uns metres, fins que tornem a agafar un camí a l´esquerra.

Arribem al paratge de ca l´Ametller; anem per una pineda. Uns pals ens assenyalen el camí; tornem a coincidir amb una carretera, però de seguida agafem un camí a l´esquerra. El camí es en baixada; som molt a prop del port de Sant Feliu de Guíxols.

Anem per un camí amb esglaons; sortim a un carrer, el seguim en baixada, i de seguida, girem a l´esquerra, pel carrer Sud, i una mica mes enllà, tornem a girar a la dreta, pel carrer Guardiola.

Arribem a la cruïlla amb la carretera de Sant Pol, i la seguim a l´esquerra. Passem a prop del port, i seguim pel carrer de Cristòfol Colom, fins arribar al Passeig, que seguirem fins al seu final, on hi ha una rotonda, la plaça de Sant Pere.

Anem en planer per la nostra dreta, per l´avinguda Juli Garreta, per arribar finalment a l´estació de bus, punt final de la sortida.

  1. Sant Feliu de Guíxols-Estació bus( 5.20 hores)( 19,98 qm).

Valoració de la sortida.

Es una sortida per utilitzar el servei de transport públic, i recomanem deixar el cotxe al lloc d´arribada, i fer el trajecte en bus fins al lloc de sortida de la ruta, donat que en horari de tarda, hi ha pocs trajectes en transport públic.

Es una ruta esplèndida, amb racons meravellosos, però també es una ruta llarga. Cal tenir-ho en compte, així com la previsió marítima, ja que la mala mar ens pot espatllar la sortida.

Anècdotes.

Per esllavissades, estava tancada una petita part del camí de ronda. El GR-92, de fet, ja ens desvia en aquest lloc, per evitar aquest zona.

Data de la sortida.

03/12/2017.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Palamós.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/palamos-platja-daro-st-feliu-guixols-21460178

Cartografia: Empordà Costa Brava, Mapes topogràfics, Editorial Piolet 1:30.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.