Rutes de senderisme

Ruta 80. Del Castell de Montesquiu als Bufadors de Beví

Breu introducció.

Ruta per la comarca d´Osona, per les rodalies dels municipis de Montesquiu, Sant Quirze i Sta Maria de Besora, per descobrir el paratge dels Bufadors de Beví. Son “forats o escletxes per on surt corrent d’aire. Mereix la caminada pel meravellós indret on es troben els forats, ja que la seva situació a la part baga de la serra dels bufadors fa que s’hi generi un microclima especial, amb grans blocs de roca coberts de molsa i una flora ben particular. És una zona no gaire gran, de forma allargada i més o menys estreta. Ens hem de fixar en els forats que hi ha al terra. Si ens hi acostem notarem que el aire que surt és fred. A voltes es pot sentir com xiula en el seu interior, d’aquí el nom de bufadors. A mesura que avancem trobarem més forats. Alguns d’ells han estat ressenyats per experts espeleòlegs”( cortesia ajuntament Santa Maria de Besora).

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 16,60 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 380 metres, entre el punt mes baix prop de la riera de la Solana( 626 metres) i el mes alt, a la vora del Turó Gran dels Bufadors( 1.006 metres). El desnivell acumulat serien uns 580 metres, ja que es una sortida una mica irregular, sobretot a la part dels Bufadors.

El perfil inicialment es planer i fa baixada una curta estona, però després comença una pujada constant, sense fer-se pesada, fins arribar a la collada de Beví Xic. Quan agafem el trencant cap als Bufadors, la pujada s´intensifica. Quan arribem al coll de Beví, aleshores el camí es fa de baixada.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Seguirem el PRC 214, excepte al tram dels Bufadors; trobarem pals i senyals en els punts mes importants. En general ben senyalitzada, excepte el tram dels Bufadors, sense gaire senyalització o deficient. Es un tram que porta a confusions entre els excursionistes.

 • Estat del terreny.

La zona dels Bufadors, es la mes complicada, sobretot en les èpoques humides, ja que el terreny està molt a l´obaga; es un terreny pedregós, on cal vigilar on posem els peus. La resta de la ruta segueix pistes en bon estat.

Època recomanada.

La tardor, principalment per les tonalitats del bosc que podem trobar a la zona dels Bufadors.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Montesquiu: “El Castell de Montesquiu té, possiblement, el seu origen en l’enclavament d’una torrassa de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I (el Pilós), al segle IX. No és fins a mitjan del segle XIV, però, quan l’actual castell passa, de ser un casalot destinat a la defensa, a convertir-se en una residència fortificada. Arnau Guillem de Besora és el primer del seu llinatge que habita el castell.

Al segle XVII, Lluís Descatllar, tot i residir a Barcelona, amplia i ennobleix el casal. A ell es deu la construcció de la capella actual i l’ampliació del sector Nord-Est, a més d’altres actuacions que van significar un important canvi en la imatge global de l’edifici. Al principi del segle XX, Emili Juncadella, figura representativa de l’alta burgesia del moment, dóna a l’antic casal l’aparença de castell que té en l’actualitat i el completa amb els jardins. Però la reforma de Juncadella oculta molts vestigis de l’evolució i ampliacions anteriors de l’edifici.

Actualment, i després d’una intervenció que ha conservat els testimonis arquitectònics més significatius dels diversos períodes, el castell ha recuperat el seu lligam amb el territori i s’ha integrat en el conjunt del parc.

El pis superior del Castell de Montesquiu s’ha condicionat i equipat com a Centre de Recursos per acollir convencions, conferències, cursos o reunions de treball, tant per part d’empreses com entitats o organismes, ja siguin públics o privats.”( cortesia web Parc del Castell de Montesquiu).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a l´estació de tren de Sant Quirze de Besora, i agafem la carretera que porta fins el castell de Montesquiu. Es una carretera estreta, cal anar amb una certa atenció. Trobarem una zona d´aparcament no gaire gran, per la qual cosa, es millor arribar a una hora prudent.

 1. Aparcament Castell de Montesquiu( 00.00 hores)( 00,0 qm)( alçada 653 metres).

Sortim de l´aparcament, i passem davant el Castell i per la masoveria del castell, per una pista asfaltada, fins que arribem a una cruïlla, on trobem un senyal( 0,377 qm). Anem per la nostra esquerra, en direcció a Serra de Bufadors-Coll de Tres pals, per un camí de terra; passem per l´espai Font Castell de Xic, i seguim un camí de terra.

Una estona després( 0,974 metres), arribem a una nova cruïlla, i anem per la dreta, en direcció a Coll de Tres Pals. Fem camí de baixada, no gaire al descobert, fins que arribem a la riera de la Solana, la creuem per un pont i uns metres enllà, trobem una cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla La Solana( 00.23 hores)( 1,48 qm)( alçada 637 metres).

Trobem un pal senyalitzador, i anem en direcció al coll de Tres Pals, pel mig, per una pista en pujada, per zona boscosa. Una mica mes endavant( 3,22 qm), arribem a una nova cruïlla. A l´esquerra, hi ha una pista en pujada, seguim rectes per la dreta.

En aquest moment, la pista començarà a fer una pujada constant, sense ser exigent.  Una mica mes endavant, trobem un corriol a la nostra dreta, en baixada, al costat d´un senyal. Seguim rectes, fins que veiem el senyal de Beví Gros. Veurem a una certa distància una construcció enrunada( Beví Gros), i arribem a una collada.

 1. Collada Beví Gros( 1.25 hores)( 5,12 qm)( alçada 868 metres).

Trobem un pal senyalitzador, i anem per la nostra esquerra, en direcció als Bufadors de Beví, seguint el PRC 214, per una pista ampla i força planera, fins que trobem una cruïlla, amb un pal senyalitzador( 6,20 qm). Anem per l´esquerra en baixada, per un camí tapat per la vegetació, sense gaires vistes.

 1. Drecera Bufadors de Beví( 1.45 hores)( 6,45 qm)( alçada 842 metres).

Trobem un corriol a la nostra dreta, on hi ha un senyal que posa Bufadors de Beví. El camí es complica des d´aquest moment, ja que anem per una zona molt a l´obaga. Veurem un senyal vermell en un arbre, i haurem de fer una petita pujada per un terreny relliscós( a la vora, podem trobar una drecera menys problemàtica).

Arribem de seguida a l´inici dels Bufadors.

 1. Bufadors de Beví( 1.55 hores)( 6,97 qm)( alçada 860 metres).

Trobem formacions rocoses, en una zona boscosa, amb molta fullaraca, i en pujada. Veurem marques taronges. Anem pel mig d´una fageda, fins que arribem a la part mes coneguda, on veurem una enorme paret de roca.

Aqui podem fer un recorregut una mica circular, descobrint els racons amagats del lloc. Tornats al punt d´entrada, seguim en direcció nord-est est(NE-E) en puajda per la fageda, fins que trobem una altra paret molt gran, i seguim un caminet planer. Veurem alguna marca espaiada.

 1. Collet de Bufadors( 2.35 hores)( 8,44 qm)( alçada 948 metres).

En pujada, hem arribat a aquest coll, i anem per l´esquerra, seguint el rastre d´un camí. A la dreta, hi ha un camí de baixada.

El camí va fent pujada, seguint la carena. Es un corriol estret, amb una mica de sensació de caiguda en algun moment, tot i que no hi ha perill. En algun moment, haurem de fer servir les mans, sobretot si el terreny està humit, per tenir mes seguretat.

En algun lloc de la carena, tindrem boniques vistes de les serralades properes.

Passem per una zona pedregosa, on el camí passa per roca llisa, i cal anar en compte en dies humits. La baixada es lenta i cal vigilar una mica; es va fent mes directa la baixada.

Arribarem amb una cruïlla, però seguim rectes; quan ja estem quasi desfent la pujada que hem fet per la serra dels Bufadors, els arbres ens serviran d´ajuda per fer la baixada.

 1. Enllaç pista( 3.15 hores)( 9,98 qm).

Arribem a una pista asfaltada, la seguim a la dreta, fins que després anem per una pista de terra, en direcció SE-S. Veurem alguna marca groga, fins que arribem poc després al coll de Beví( 10,15 qm). Seguim per la pista, fins arribar a la cruïlla de la collada de Beví Gros, per on havíem passat al punt 03.

Ara ja només resta refer el camí de l´anada.

 1. Castell de Montesquiu( 4.55 hores)( 16,62 qm).

Valoració de la sortida.

Bonica sortida amb l´atractiu de conèixer el paratge dels Bufadors de Beví, que implica un cert esforç. Cal triar bé l´època de l´any i el dia, per gaudir del paisatge.

Anècdotes.

Data de la sortida.

02/12/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Parc Castell de Montesquiu.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/castell-de-montesquiu-bufadors-de-bevi-31054471

Cartografia: Puigsacalm-Bellmunt, 1:25.000, Editorial Alpina.

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.