Rutes de senderisme

Ruta 81. Oix al grau d´Escales.

Breu introducció.

Ruta curta per Oix, situat a l´Alta Garrotxa, encerclat entre els cims del Montpetit i Montajor, a una banda, i les cingleres del Ferran i el Bassegoda a una altra, que ens ofereix racons molt interessants per a conèixer.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,500 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim es molt petit( el punt mes alt serien uns 440 metres, a prop del Pla d´en Pei, i el mes baix a la zona de la palanca Agafa l´Ase, amb uns 335 metres). Es una sortida molt irregular, per tant, el desnivell acumulat supera els 420 metres.

 • Dificultats tècniques.

Les dificultats mes notables serien per les persones amb problemes amb les alçades o sensació de vertigen, ja que hem de travessar dues palanques metàl·liques que poden dificultar la ruta. La primera, la palanca de Samsó, està en bon estat; no te un passamans, i es prou ample, però està a una certa alçada sobre la llera del riu i es una mica llarga; la segona, Agafa l´Ase, ja es mes complicada, ja que es molt mes curta, però hi ha mes sensació d´alçada, mes estreta, i tot i que havia un passamans, actualment està totalment doblat i no ofereix protecció adequada per la gent amb aquests problemes. Cal anar poc a poc.

 • Tipus de senyalització.

La ruta està força ben senyalitzada, ja sigui amb pals en determinades cruïlles i marques grogues d´Itinerannia.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat. Hauríem d´evitar els dies humits o després de pluges, ja que hi ha algunes zones molt a l´obaga( després de passar per la zona de Pla d´en Pei), on el terreny el podríeu trobar molt enfangat.

Època recomanada.

La tardor i la primavera.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Pont romà d´Oix. Es d´origen romànic, però no se´n tenen gaires dades sobre el seu origen.

Església de Sant Llorenç. Es d´origen romànic, i datada del segle X.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5221, a Oix. Just passat el pont que salva la riera d´Oix, trobem a la dreta, una zona de terra, on podem aparcar el vehicle, just a la vora d´un petit camp de futbol. Es una zona molt ample. El poble ens quedaria a uns dos cents metres. Just al davant de l´església de Sant Llorenç, hi ha una petita zona per aparcar el vehicle.

 1. Oix-Plaça Major( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 410 metres).

Som al davant de l´església de Sant Llorenç. Trobarem un pal senyalitzador d´Itinerannia. Seguirem per la carretera asfaltada, en direcció a Beget. Haurem d´anar en compte, ja que no hi ha espai per a vianants.

Veurem els cims del Bassegoda i la cresta del Ferran. Passem pel davant del castell d´Oix; mes endavant deixem a la nostra esquerra l´accés a una granja, fins que arribem a una bifurcació de la carretera( 0,778 qm).

Veurem un senyal, i seguim per la dreta en direcció a la Vall d´Hortmoier, i anirem ara per una pista de terra planera.

La pista va fent baixada, per un camí molt bonic, amb el fons de les cingleres. Passem pel davant del Can Pei -establiment de turisme rural-. Anem per una zona boscosa, i tenim la riera d´Oix a la nostra dreta. Veurem marques del PRC, de tant en tant.

Trobem un camí a la dreta( 1,61 qm), que creua la riera, però seguim rectes. El camí comença a pujar; creuem un torrent( 1,91 qm), i ara estem a l´obaga. Una mica mes endavant, tornem a creuar el torrent( aquí es mes ample, però si no baixa gaire aigua, no tindrem problemes). El camí es planer, i passem per sobre de la riera d´Oix, per un pont cimentat.

Mes endavant, creuem el pont Trencat, a una certa alçada ja de la riera d´Oix. Hi tornarem a passar per aquest lloc a la tornada. A l´altra banda del pont, hi trobem un pal senyalitzador d´Itinerannia. A la nostra dreta, hi ha un corriol, per on arribarem ja de tornada. Seguim per l´esquerra, en pujada, per una pista ampla, en direcció a Sant Miquel d´Hortmoier.

Mes endavant, arribem a una bifurcació( 3,69 qm), on seguim per la dreta, seguint marques de PRC i Itinerannia. La pista es ample, una mica pedregosa, va voltant la cinglera; veurem una zona d´escalada i el conegut Pas dels Lliberals. El camí va fent baixada, i entrem a la vall d´Hortmoier, un lloc molt bonic, on es poden estacionar alguns vehicles.

 1. Vall d´Hortmoier( 1.05 hores)( 4.40 qm( alçada 370 metres).

Arribem al pal senyalitzador d´Itinerannia AG8 La Plantada. Si seguim rectes anem a Sant Miquel d´Hortmoier. Girem a la dreta, en direcció Sant Martí Talaixà, per tal de creuar la riera d´Oix per la palanca de Samsó. Es una palanca en bon estat, que permet el pas d´una persona, no hi ha passamans, amb una llargada d´uns 30 metres, i a una certa alçada sobre la riera d´Oix -aproximadament uns 3 metres).

Un cop a l´altra banda, hem de seguir per un corriol, ja a l´ombra. Veiem un pont de pedra, però no el creuem, seguim el corriol, fins arribar a un pal senyalitzador d´Itinerannia, amb la marca MI07 Palanca de Samsó.

A l´esquerra el camí se´n va a Talaixà. Seguim per la dreta en direcció al Pas dels Lliberals. Es una zona molt frondosa, a la vora de la riera. Creuem un torrent( 4,75 qm); anirem per un corriol a l´obaga, una mica pedregós. Anem fent pujada, i tindrem oportunitats de veure part del recorregut que hem fet abans d´arribar a la vall d´Hortmoier.

Arribem a una zona empedrada, que seria el Pas del Lliberals, un camí irregular, on veurem alguna fita.

 1. El Puig( 1.45 hores)( 6,12 qm)( alçada 400 metres).

Trobem el senyal MI06 El Puig d´Itinerannia. Per l´esquerra, anem a visitar l´església de Santa Maria d´Escales, però de tornada hi tornarem a passar per aquí, per agafar un corriol que queda a la nostra dreta.

Seguim doncs per l´esquerra, per un camí pedregós, on trobem fites; passem una petita tartera i de seguida arribem a l´església.

 1. Església de Santa Maria d´Escales( 1.55 hores)( 6,70 qm)( alçada 375 metres).

L´església es tancada. Podem fer una ullada al refugi que hi ha a la part superior, que es troba en un estat força descuidat.

Fem camí de tornada a El Puig( punt 03), i ara seguim l´altre corriol( que al principi ens quedava a la nostra dreta, seguim la carena per un camí emboscat, fins que arribem a la segona palanca.

 1. Palanca Agafa l´Ase( 2.35 hores)( 8,20 qm)( alçada 350 metres).

Fem una curta baixada, i travessem aquesta palanca. Està a una certa alçada sobre la riera d´Oix, es curta -una mica mes de 2 metres de llargada-, però els passamans estan quasi doblats. Passem a una zona pedregosa, on podem aturar-nos i gaudir del lloc -inclús fer un bany si volem en aquesta zona-. Seguim un corriol, fins que trobem una cruïlla on hi ha una fita, i girem en pujada, fins que enllacem amb un caminet on seguirem les marques grogues d´Itinerannia, fins que arribem al Pont Trencat. El passem i trobem el senyal MI04 Pont Trencat, i al costat un corriol, que seguirem per dintre del bosc.

Primer fa una petita pujada, i després es farà mes planer. Es un camí molt agradable. Creuarem un torrent( 9,20 qm), fins que uns quants minuts mes tard trobem un senyal, ja en zona oberta.

 1. Pla d´en Pei( 3.25 hores)( 10,64 qm)( alçada 398 metres).

Trobem el senyal AG14 d´Itinerannia. Passem per davant d´una casa abandonada. Seguim un corriol a la nostra esquerra -pot costar una mica de trobar el corriol, ja que es una zona amb molta herba-, on trobem un pal amb una marca groga. De seguida creuem un torrent, i seguim un corriol estret; girem a l´esquerra i creuem una tanca.

Haurem de creuar un prat, i apropar-nos a uns arbres, en direcció sud est( SE), on hi ha una marca groga. Ara seguirem un corriol ombrívol, seguint les marques grogues, fins que arribem al peu d´un pont.

 1. Pont Romà( 3.45 hores)( 11.81 qm)( alçada 400 metres).

Arribem en aquest pont, realment esplèndid, que salva la riera d´Oix. Podem creuar per dalt, sense cap problema, i que no dona sensació de vertigen. Seguirem a la nostra esquerra un corriol, que va vorejant la riera. Arribem a un pal de línia elèctrica, i després a un camí d´entrada al poble.

De seguida arribem a un prat, on hi ha una zona d´aparcament, al costat d´un petit camp de futbol.

 1. Oix-aparcament terra( 3.55 hores)( 12,36 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt irregular, amb baixades i pujades, que no es fa pesada, amb punts molt atractius per anar-hi.

Anècdotes.

Data de la sortida.

12/05/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Montagut i Oix.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/oix-al-grau-descales-i-mare-de-deu-escales-36591147

Cartografia: Alta Garrotxa, 1:25.000, Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.