Rutes de senderisme

Ruta 82. L´Esquirol camí ral i de salts i gorgues.

Breu introducció.

Ruta per les rodalies del municipi de L´Esquirol o Sta Maria de Corcó, en que podrem conèixer l´entorn de la riera de les Paganes, així com veure alguns dels seus gorgs i salts d´aigua.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 3.45 hores, per a gent acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,45 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien 260 metres  entre el punt mes alt a L´Esquirol( o Santa Maria de Corcó), amb uns 690 metres, i el mes baix al salt del Cabrit, amb uns 430 metres. L´acumulat serien uns 450 metres. El perfil seria d´inici de baixada, fins la zona del salt del Cabrit; després començaria una pujada suau però constant; en arribar al trencant per arribar al molí de la Bertrana, hem de fer una baixada sobtada, que després hem de remuntar. Després el recorregut es de pujada suau fins arribar de nou al punt d´inici.

 • Dificultats tècniques.

En general cap d´important. Hem de creuar el torrent de les Paganes, per arribar al salt d´en Nara, i seguir el camí. Si anem en dies amb previsió de pluja o que hagi plogut molt, ens podria resultar complicat de creuar-la.

Els salts propers al molí de la Bertrana, son molt propers a la riera. Depèn del cabdal ens podria ser molt difícil d´arribar a les proximitats.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en alguns punts de la sortida, a vegades no massa aclaridors. A la part del camí ral, trobem senyals del camí de Sant Jaume.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època recomanada.

La primavera i la tardor, sobretot, si fa la riera porta un cabdal mínim, per poder gaudir dels seus gorgs i salts.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Cap a destacar.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a la zona propera a l´ajuntament del municipi, on podem trobar zona d´aparcament.

 1. Ajuntament L´Esquirol( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 690 metres).

Sortim davant la seu de l´ajuntament, al carrer Sant Bartomeu, i anem en lleugera baixada, fins arribar amb la cruïlla amb el carrer Major, on girem a l´esquerra, en baixada, fins que el carrer esdevé un camí de terra( 0,490 qm). Ara anem pel camí de Sant Jaume.

Trobem una drecera a l´esquerra, però seguim rectes. Creuem un pont; passem pel davant d´una benzinera, i poc després, hem de creuar la carretera, per la nostra dreta, per continuar per una pista cimentada. Una mica més endavant, tornem a creuar la carretera, aquesta vegada, per la nostra esquerra.

Trobem pal senyalitzador del camí de sant Jaume( 1,46 qm). Creuem una pista, i anem en baixada, per una zona de pedra calcària. Coincidim amb una pista cimentada( 1,61 qm), i passem per la vora d´unes granjes ramaderes.

Arribem a una cruïlla, i seguim per la nostra esquerra. Anem en baixada en direcció sud-oest oest( SO-O); a la vora de la finca de can Martí( 2,43 qm), trobem una cruïlla, i anem per la dreta. Passem pel mig de la finca de can Palanques, i seguim per un corriol molt a prop de la carretera, fins que de seguida, es desvia cap a l´interior, a la vora d´un transformador elèctric. Trobem un camí a la dreta( 3,79 qm), però seguim pel camí principal, apropant-nos a unes naus industrials.

 1. Cruïlla Casa del Pont(1.00 hores)( 4,20 qm)( alçada 465 metres).

Trobem un pal senyalitzador, amb diferents opcions. Aqui deixem el camí ral de Vic a Olot, i seguirem el camí de la Gorga. Girem a l´esquerra, en baixada. Ben aviat trobem un corriol, no senyalitzat, a la nostra dreta. El seguim i arribem a la primera zona de salts. Després tornarem en aquest punt.

 1. Salt de la Gorga Grossa i Salt del Cabrit( 1.10 hores)( 4,55 qm)( alçada 430 metres).

Hem seguit el corriol en baixada, per una zona de vegetació baixa. En mig de la clariana, podem veure el salt de la Gorga Grossa, que molta gent també identifica com el Salt del Cabrit. El salt, d´una gran alçada, es troba en un revolt de la Riera de les Gorgues. Però, cap a la nostra dreta, i una mica amagat, hi ha un altre corriol, que ens permet arribar  a un altre salt, el del Cabrit. De menys alçada, però mes bonic.

Fem retorn fins el camí que havíem deixat, per anar a veure els salts. Seguim el camí en pujada, vorejant la riera.

En algun moment del recorregut, veurem una curiosa formació rocasa, coneguda com el cap de l´home mort.

 1. Font de l´avi Miquel i salt d´en Nara( 1.35 hores)( 5,60 qm)( alçada 450 metres).

Fem baixada, fins arribar al peu del torrent de les Paganes. L´hem de creuar a l´altra banda, on veurem la font de l´avi Miquel, i al fons a l´esquerra, a uns metres, hi ha el bonic salt d´en Nara. Per passar el torrent, haurem de vigilar una mica, tot i que no presenta gaires dificultats, a menys que vagi amb molt de cabdal.

Seguim un corriol en pujada, fins que trobem un pal senyalitzador del Gorg de Saborell( 6,13 qm), al qual es baixa per la nostra dreta, però seguirem rectes en direcció al mirador del salt de la Barra; trobem un corriol a la dreta, però no el seguim.

Passem un torrent, i poc després un altre, ajudat per unes pedres, i arribem a la zona del mirador del salt de Barra de Ferro.

 1. Mirador Salt de la Barra de Ferro( 2.20 hores)( 7,73 qm)( alçada 550 metres).

Del mirador hi ha una bonica vista de la zona de l´engorjat de la riera de les Paganes. No tenim una vista directa del salt de la Barra de Ferro.

Des de la zona de mirador -i donant l´esquena-, veurem un pal senyalitzador. Agafem un camí a la nostra esquerra, en lleugera pujada. De seguida trobem una cruïlla, amb un pal senyalitzador, i girem a la nostra dreta, en direcció al Mirador del Molí de la Bertrana.

El camí farà una pujada suau però constant.

Arribem a la cruïlla dels Esmolets, i seguirem rectes( 9,02 qm), i mes tard, a la cruïlla del Mirador del Molí de la Bertrana( 9,35 qm).

 1. Cruïlla Mirador del Molí d´en Bertrana( 2.50 hores)( 9,35 qm)( alçada 650 metres).

A la dreta surt un corriol en baixada, que porta a la darrera zona de salts d´aigua. Seguim en corriol, en baixada decidida, fins que arribem al peu de la riera de les Gorgues.

 1. Salts Molí d´en Bertrana( 3.00 hores)( 9,67 qm)( alçada 570 metres).

Hi ha diferents salts d´aigua, i es un bon lloc per fer una aturada, si trobem el lloc adequat.

Retornem fins la cruïlla anterior, i seguim el camí direcció a L´Esquirol, fins que arribem a la cruïlla Afrau dels Teixidors( 10,43 qm). Girem a l´esquerra, per una pista, i arribem aviat a una zona residencial, prop del poble.

Arribem a la cruïlla amb el carrer del Pedró, i girem a la dreta per un carrer asfaltat, que seguirem amunt. Passem davant la zona esportiva i una escola, i en arribar a la cruïlla amb el carrer d´Osona, el seguim a l´esquerra, i ja veiem el campanar de l´església, que es troba just davant l´ajuntament.

 1. Ajuntament( 3.40 hores)( 12,43 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta molt interessant per gaudir de l´espectacle dels salts d´aigua i els gorgs.

Anècdotes.

Data de la sortida.

05/05/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament L´Esquirol- Santa Maria de Corcó.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lesquirol-cami-ral-i-salts-i-gorgs-36590718

Cartografia: Collsacabra Vall de Sau, 1:25.000, Editorial Alpina.

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.