Rutes de senderisme

Ruta 83. Madremanya, volta als veïnats.

Breu introducció.

Ruta pels voltants del municipi de Madremanya( Gironès), que ens permet conèixer bonics racons com Millars i Pedrinyà, així com els nuclis de Vilers i Bevià.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.45-3.00 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 12,70 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 112 metres, entre el punt mes baix al nucli de Pedrinyà( 98 metres) i el punt mes alt, a prop de Vilers( 210 metres). El desnivell acumulat serien uns 270 metres. La sortida te un perfil irregular al llarg de la sortida.

 • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

 • Tipus de senyalització.

La ruta no està senyalitzada, en alguns punts, coincideix amb alguna ruta marcada, però cal seguir les indicacions d´aquesta guia i/o el track de la sortida.

 • Estat del terreny.

En general, està en bon estat. Combina trams per pista asfaltada, camins i pistes de terra pel bosc, o vorejant els prats. Segons la temporada en que fem la sortida -a la primavera-, ens podem trobar que alguna part del recorregut estigui mes ple de vegetació.

Època de l´any recomanada.

Es una sortida apta per a qualsevol temporada de l´any, excepte pels dies calorosos. La primavera i al tardor, serien les millors dates.

 

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Castell de Millars: casa senyorial, que conserva el pati d´armes, amples ales i finestrals gòtics del segle XV. Esta documentada com a residència del senyors de Millàs des del segle XIII. Ha sigut objecte de restauració i reforma al segle XX.

Església de Sant Iscle i Santa Victòria, de Millars: es troba adossada al Castell. Es un edifici romànic del segle XI, i fou l´antiga capella del Castell.

Església de Sant Andreu de Pedrinyà: es d´origen romànic dels segles XI i XII, que va ser objecte de restauració a la dècada del segle XX. Estava decorada amb pintures murals romàniques, dels segles XII o del XIII, que es troben al Museu d´Art de Girona.

Església de Sant Esteve, de Madremanya: “Documentada des de l’any 994, l’església presideix amb contundència el nucli antic de Madremanya. D’estil romànic tardà i construïda pels volts de l’any 1300, consta d’una sola nau molt ampla capçada per un absis semicircular. A l’interior hi ha dues capelles laterals de volta apuntada i un cor, construït a la primera meitat del segle XVI, aguantat amb uns arcs ogivals que presenten una clau de volta amb la imatge de Sant Esteve”( cortesia web ajuntament Madremanya).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: si accedim per la carretera GIV-6701, a la primera cruïlla que trobem girem a la nostra esquerra, pel carrer Sant Esteve, en direcció al centre del poble, on trobarem un centenar de metres enllà, una petita zona d´aparcament, a tocar de l´Hotel La Plaça.

 1. Madremanya-aparcament Hotel La Plaça( 00.00 hores)( 00,00 qm)(alçada 165 metres).

Al costat l´aparcament davant l´Hotel La Plaça, veurem un pal senyalitzador de la Xarxa de Senderisme, on veurem un corriol en baixada, el PRC 196, en direcció a Vilers-Santuari dels Àngels. Serà per on farem el camí de tornada.

Seguirem el carrer Sant Esteve, en lleugera baixada, en direcció sud-est( SE), fins la cruïlla d´entrada al nucli -seguint el carrer Sant Esteve-, que fa intersecció amb l´avinguda de les Gavarres, i on trobarem tot un seguit de contenidors de brossa. Just al costat d´aquests, veurem un corriol, que fa baixada cap als prats, en direcció est-sudest, que seguim( 0,230 qm).

Quan ens acostem a una zona boscosa veiem un pal senyalitzador d´Itinerari Saludable( 00,636 qm), al costat d´un corriol a l´esquerra; seguim pel camí ample, cap a la dreta. Una mica mes enllà trobem un camí a l´esquerra( 0,890 qm), però seguim rectes; trobem un altre camí a l´esquerra( 0,927 qm), però seguim rectes, en baixada, fins que arribem amb una cruïlla de camins( 1,06 qm), on trobarem un pal senyalitzador d´Itinerari Saludable.

Hem de travessar un camí ample, i agafar un camí que ens quedaria al centre, en baixada i direcció sud-est( SE). Deixarem la zona boscosa, i anem entremig del prat, on veurem un rastre de camí. Passem pel costat d´una alzina. Veurem el castell de Millars a poca distància. El camí fa un gir a la nostra esquerra, i arribem al peu del mur del castell. Seguim fins al peu de la carretera, i girem esquerra.

 1. Millars, castell i capella( 00,20 hores)( 1,58 qm)( alçada 113 metres).

Som al davant del castell de Millars i la capella de Sant Iscle i Santa Victòria. Es troba en molt bon estat. Seguim per la carretera en lleugera baixada. Es un nucli molt petit i molt ben arranjat. Arribem a la Creu del Terme, que fou restaurada i seguim la carretera fins a una cruïlla, on tornem a trobar un altre pal d´Itinerari Saludable( 1,88 qm).

Seguim per la dreta, per una pista asfaltada, que fa una lleugera pujada, fins trobar una pista de terra a la dreta( 2,05 qm) que es fica dintre de bosc. Girem a la dreta; trobarem una cruïlla a l´esquerra, i seguim rectes. Veurem una casa a certa distància.

El camí va fent revolts, fins que trobem un corriol a la nostra esquerra, que seguim en pujada; es una zona atapeïda de vegetació, sense vistes. Arribem a una zona mes planera i la vegetació es fa mes abundant.

Trobarem dos corriols a la nostra dreta( 2,76 i 2,96 qm), però seguim rectes pel camí principal; es fa mes ampli, amb mes visibilitat fins que enllacem amb una carretera( 3,06 qm), i la seguim rectes, fins que uns metres enllà, veurem un corriol a l´esquerra, que es fica per dintre d´una pineda.

Seguirem per aquesta pineda, en direcció oest( O), fins que passem per una zona mes al descobert. Passem per una zona on podrem veure els efectes d´incendis passats, i aleshores tindrem una vista esplèndida de la zona de Millars. El camí es fa mes estret, i tornem a estar dintre del bosc.

Trobem un corriol i el seguim a l´esquerra, en direcció oest nord-oest(O-NO)( 3,37 qm). No tenim vistes, però es un camí molt agradable de fer. Tornem a trobar una altra cruïlla( 3,56 qm), i anem per la dreta, ara mes amples, fins que arribem a una cruïlla amb una pista de terra.

En aquesta cruïlla, hem de seguir en lleugera pujada a la nostra esquerra, en direcció oest( O). Veurem la tanca d´una finca. La pista entra en una zona boscosa, i anirem, durant una bona estona, en lleugera baixada.

Veurem un senyal que posa Pedrinyà a 400 metres.

Arribem a la carretera GIV-6425, que creuem, en direcció al proper nucli de Pedrinyà, on ja veiem la silueta de la seva església( 1.05 hores)( 5,45 qm).  Per l´esquerra, ens podem apropar a l´església, i per la dreta, la carretera continua en direcció a la finca de La Vilosa.

 1. Pedrinyà( 1.06 hores)( 5,59 qm)( alçada 98 metres).

Es un entorn molt bonic i arranjat. Si tenim sort, podem trobar l´església oberta, sobretot, si anem un diumenge. Es un lloc ideal per fer una aturada.

De l’església, anem per uns esglaons, per agafar la carretera que porta a La Vilosa. Anem en direcció nord(N), passant pel costat de una finca, en una pujada una mixa feixuga. Quan acabem de deixar enrere aquesta finca, la carretera passar a ser una pista de terra.

Es un tall monòton, sense vistes, pel mig d´una pineda. Trobem un camí a la dreta, que no seguim, i uns metres endavant, un altre a esquerra, que tampoc agafem. Seguim per la pista principal.

En aquest moment la pujada s´acaba, i anem al descobert( 6,33 qm). Farem una curta pujada, trobem un camí a la dreta que no seguim, i el camí torna a ser planer.

Trobem una desviació a la dreta, al nucli de Riuràs, que no seguim, i uns metres enllà, arribem a una cruïlla.

 1. Cruïlla La Vilosa( 1.25 hores)( 7,52 qm)( alçada 114 metres).

A la dreta, anirem a La Vilosa, on hi ha un seguit de finques. Anem a la nostra esquerra; per un camí ample. Es una zona totalment exposada al sol, que va voltant per una zona de camps. Veurem a una certa distància una construcció i una nau, una mica mes enllà.

Trobem al costat de la pista, un camí a la nostra dreta( 8,61 qm), que s´apropa, entremig dels camps, a una casa a mig acabar. Quan som al seu davant( 8,75 qm), el camí fa un gir a l´esquerra, en direcció sud-est sud( SE-S). Anem vorejant prats, fins que ens acostem a una altra edificació. Primer trobem una barraca( 9,07 qm), i unes desenes de metres enllà, passem pel costat d´una granja.

El camí es mes ample, i anem en direcció sud( S); ens apropem a una zona boscosa, i a l´alçada d´un mur de pedra, girem a la dreta, passant per un prat, i fem una lleugera baixada per enllaçar amb una carretera.

Som a la carretera GIV 6701( 1.50 hores), i la creuem en direcció al nucli de Bevià( veurem un senyal a la nostra dreta). Anem per una pista per zona boscosa. Deixarem un parell de cruïlles a banda i banda, i seguirem per la pista principal. La pista es fa planera, i som de nou al descobert. Trobarem l´entrada de la finca Can Salot.

Anem vorejant els prats, fins que veiem un mas força gran.

 1. Bevià( 1.55 hores)( 10,50 qm aprox.)( alçada 133 metres).

Som en una cruïlla, amb dos masos a banda i banda. Anem per l´esquerra en pujada; quan hem passat el mas, agafem una bifurcació a l´esquerra per un camí cimentat, que s´endinsa en zona boscosa.

El camí alterna talls planers amb pujades. Una mica mes endavant( 10,76 qm), enllacem amb un altre camí, i anem per l´esquerra en direcció sud sud-oest( S-SO). El camí mes endavant torna a fer una pujada costeruda; passem per sota la línia elèctrica, fins que arribem a una cruïlla de pistes.

 1. Cruïlla de pistes( 11,24 qm)( alçada 210 metres).

En aquesta cruïlla, el camí principal fa pujada. Hem d´agafar l´esquerra en baixada, en direcció est( E), pel mig del bosc. Trobem un camí que fa un gir a la dreta, però seguim rectes( 11,81 qm).

El camí es fa mes planer, veurem marca de PRC i trobem la pista cimentada, fins que arribem al nucli de Vilers.

 1. Vilers( 2.15 hores)( 12,28 qm)( alçada 140 metres).

Arribem fins un pal de la línia elèctrica, on hi ha un senyal de PRC. Agafem un corriol a la nostra dreta, en baixada, pel mig d´una zona arbrada. Creuem un torrent, i seguim un corriol en pujada, fins que arribem a una carretera, que creuem, i seguim el corriol, una mica empedrat, fins que arribem al punt de sortida.

 1. Madremanya( 2.25 hores)( 12,70 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta sense cap complicació, i recomanable sobretot a la primavera, i en dies que no faci calor.

Anècdotes.

Data de la sortida.

13/08/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Madremanya.

Track Wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/r83-madremanya-volta-veinats-39845648

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.