Rutes de senderisme

Ruta 84. Besalú a Dosquers.

Breu introducció.

Ruta en un únic sentit de Besalú a Dosquers, on podem visitar la seva església i el seu bonic entorn.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.15-2.30 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,73 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien poc mes de 20 metres, entre el punt mes alt a Dosquers( 155 metres) i el mes baix, a la vora de la cruïlla del camí ramader( 122 metres). El desnivell acumulat serien uns 48 metres. Es tracta d´una sortida molt planera.

  • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

  • Tipus de senyalització.

El trajecte està senyalitzat amb marques grogues d´Itinerannia. En cruïlles importants, trobarem pal senyalitzadors. En general, està ben senyalitzada.

  • Estat del terreny.

En bon estat, anirem per pista ampla, majoritàriament de terra, i asfaltada, en el trajecte mes proper a Besalú.

Època de l´any recomanada.

Es una sortida en que caldria evitar els dies calorosos, ja que està molt exposada al sol, en una part important de la ruta.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martí: d´origen romànic.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Besalú, i anem en direcció al pont que creua el riu Fluvià, a la zona just al costat on hi ha el pont romànic de la vila. En una rotonda, a la vora de diferents establiments d´hostaleria, i al costat del pont, hi ha una àmplia zona d´aparcament de terra, en perfecte estat.

  1. Besalú-aparcament terra( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 140 metres).

Sortim de l´aparcament de terra, situat al costat del pont de la carretera C66-Z, on trobarem el senyal G103 Pont Romànic. Baixem per unes escales en direcció a la llera del riu. Quan som a baix, veurem una zona d´esbarjo, en una pineda. Hem de girar a la dreta, seguint la marca groga d´Itinerannia, per una pista ampla.

Uns metres enllà arribem a una clariana, on veurem unes naus a la nostra esquerra. al fons de l´esplanada veurem un pal senyalitzador d´Itinerannia i Itinerari saludable( 0,220 qm).

Seguirem per l´esquerra, per una pista planera.

Durant una estona seguirem una pista asfaltada, entremig dels arbres -sobretot plataners-, i reseguint el curs del riu Fluvià que queda a la nostra esquerra.

Es un trajecte a l´ombra, molt planer i bonic de fer.

Trobem un camí, però seguim per la pista. Una mica mes endavant, trobem una cruïlla, amb una pista de terra a la dreta( 0,793 qm), però rectes.

Arribem a una cruïlla de camins( 0,971 qm), on trobem un camí a la dreta, que fa un gir en sentit contrari, i dos camins que segueixen rectes( un queda a la nostra dreta). Hem de seguir rectes, per on anàvem. En aquest punt, s´acaba la pista asfaltada i anem per camí de terra.

Arribem a una mena de pont que creua el riu.

  1. Pont riu Fluvià( 00.15 hores)( 1,07 qm)( alçada 129 metres).

Creuem el pont, i seguim per una pista ampla. Ara anem per una zona amb arbres de ribera, molt agradable; passem pel darrera d´unes naus industrials. Un cop hem passat pel davant d´una petita construcció mig abandonada, el camí està mes al descobert, fins que arribem a una cruïlla, a prop d´una torre elèctrica.

A la dreta, hi ha un camí que s´apropa a la torre que no agafem; seguim per la pista, que fa un gir, i s´allunya del riu. Arribem a la vora d´una altra torre elèctrica i d´unes naus a la nostra esquerra.

  1. Cruïlla torre elèctrica( 00.30 hores)( 2,05 qm)( alçada 130 metres).

Seguim per la dreta, ara ja al descobert, i ens apropem a una autovia. Passem per sota del pont de l´autovia, i seguim per la dreta. Seguirem a la vora de l´autovia uns metres, fins que la pista fa un gir i passem pel costat de la finca Canova del Riu.

Un cop passada, som de nou al descobert. Aquest serà el tall mes monòton de la ruta, ja que seguirem la pista principal una bona estona, i quasi tota exposada al sol.

Passem per la vora d´una granja que queda a la nostra dreta( 3,17 qm); si girem la vista enrere, podrem tenir vistes als cims de l´Alta Garrotxa.

  1. Cruïlla Camí Ramader( 00.50 hores)( 3,59 qm)( alçada 125 metres).

Trobem el senyal d´Itinerannia MM6. Veurem indicacions de la Ruta del Romaní. A l´esquerra, podem anar a Maià de Montcal, però seguim per la dreta en direcció a Dosquers, en direcció sud-est sud( SE-S).

Arribem a una zona d´extracció d´àrids; arribem a una cruïlla, a la dreta, hi ha l´explotació Mariani. Seguim rectes.

La pista passa per un pont cimentat, que salva un torrent( 4,60 qm), i uns metres enllà, arribem a una cruïlla, i seguim rectes. Aqui ja som en zona mes boscosa.

Una mica mes endavant, deixem a la dreta l´accés a una granja, i un altre a l´esquerra, fins que arribem a una nova cruïlla.

  1. Cruïlla Dosquers( 1.10 hores)( 5,17 qm)( alçada 140 metres).

Trobem el senyal G176 d´Itinerannia. Anem en direcció a la nostra esquerra, en lleugera pujada, passant pel costat d´una granja i ben aviat arribem al punt final del camí d´anada.

  1. Dosquers( 1.15 hores)( 5,44 qm)( alçada 155 metres).

Arribem en aquest petit nucli, que pertany a Maià de Montcal. Trobem la seva petita església, on hi ha font, i uns seients a sota d´uns arbres, on podem aprofitar per descansar.

Ara ja només resta fer el camí de tornada, repetint el trajecte que hem fet fins aquí.

  1. Besalú-aparcament( 2.15 hores)( 10,73 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta que passeja a la vora del riu Fluvià a l´inici i final, i ens permet conèixer el bonic entorn de Dosquers; hi ha una part del recorregut molt monòtona, ja que anirem per una pista entre prats.

Anècdotes.

Data de la sortida.

13/08/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Besalú.

Track Wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/r84-besalu-a-dosquers-39996024

 

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.