Rutes de senderisme

Ruta 85. Ripoll a Campdevànol, pel camí ral.

Breu introducció.

Ruta circular que surt de Ripoll i arriba fins Campdevànol, i fa tornada per l´antic camí ral que comunicava amb la Pobla de Lillet( Berguedà), i també camí ramader que es feia servir per portar els ramats a Pla d´Anyella, prop de La Molina.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.15 hores, per a una persona acostumada a caminar, sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 10,38 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien aproximadament uns 105 metres, entre el punt mes alt fent la muntanya d´Estiulella( 795 metres), i el punt mes baix, a la plaça Abat Oliva, a Ripoll( 690 metres). El desnivell acumulat serien uns 165 metres.

El perfil es molt planer de Ripoll a Campdevànol; la tornada pel camí ral, es, en canvi, força irregular.

 • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

 • Tipus de senyalització.

Seguim una ruta senyalitzada amb marques de sender local( blanc i verd) i Itinerannia( grogues). En general, força ben senyalitzada, excepte al nucli urbà de Campdevànol. Trobarem pals senyalitzadors en algunes cruïlles.

 • Estat del terreny.

En general en força bon estat. Hi ha algun tall, un cop passat el riu Merdàs( Campdevànol) i de tornada a Ripoll pel camí ral, en que es troba a l´obaga, en dies humits o que hagi plogut, el terreny pot estar enfangat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Monestir Santa Maria : “La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art. Però Ripoll transcendeix més enllà de les pedres. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades, són personatges cabdals de la nació i l’Església catalana, íntimament relacionats amb el monestir.

La parròquia de Santa Maria de Ripoll és la successora de la comunitat monàstica que durant segles va celebrar i difondre la fe en aquest mateix indret i malda també perquè la casa de Santa Maria continuï complint aquesta finalitat.”( cortesia web Monestir de Ripoll).

Església Sant Cristòfol: Església neoclàssica tardana aixecada entre el 1885 i el 1890. Destaca visualment el seu campanar, però aquest es va refer al 1945, després d´ensorrar-se l´antic.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Ripoll, per la C17 o bé per la N260. Prop del monestir, podrem trobar algunes zones d´aparcament, tot i que durant la setmana, son de pagament.

 1. Ripoll-Monestir Santa Maria( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 690 metres).

Som a la plaça Abat Oliba, just al davant del Monestir, de l´Oficina de Turisme i del Museu Etnogràfic. Veurem un pal senyalitzador de diferents camins. Davant del Museu Etnogràfic, hi ha unes escales que fan pujada, que agafem, fins que arribem dalt de tot.

Girem a esquerra, seguint el Raval de Sant Pere. Veurem marques de sender local i Itinerannia. Seguirem aquest carrer una estona, sense agafar cap cruïlla.

Arribem a la font de Sant Eudald( 0,465 qm); veurem un camí a la dreta, però seguim rectes. Ens anem allunyant de la zona urbana. Just passat un pal de la línia elèctrica, trobem una pista a la dreta, que no seguim.

Arribem al final del Raval de Sant Pere, i som davant una zona de pícnic, molt a prop de la carretera. Podem baixar per unes escales i visitar-la. Ara el camí es fa de terra, i en baixada, arribem a una zona de plataners, on hi ha una font.

 1. Font del Sant( 00.15 hores)( 1,04 qm)( alçada 705 metres).

Trobem el senyal R17 Font del Sant d´Itinerannia. Agafem un sender en pujada -al costat d´una finca-, i anem pel descobert. Passem pel costat d´una zona amb naus industrials. El camí es una mica irregular.

Una mica mes endavant trobem a la dreta, l´accés a la Casa Nova de Grats( 1,64 qm). El camí es fa cimentat, i arribem a una cruïlla de tres camins( 1,82 qm). Seguim rectes, i passem de nou, per una altra zona de naus industrials. El camí torna a ser de terra.

Anem al descobert, i tindrem algunes boniques vistes dels boscos de l´altra banda, i d´alguns cims del Pirineu. El camí fa baixada, en apropar-se a una zona boscosa, i passem pel costat de la finca de Can Vilalta( 2,48 qm).

La pista fa un gir i, de seguida, arribem a un tanatori. Passem pel seu costat, en baixada( 2,90 qm), fins que creuem un torrent, i de seguida, som en una cruïlla de camins( 2,99 qm).

Hem de seguir cap a la nostra esquerra, en lleugera pujada, per un camí a l´ombra. Veurem restes d´antics búnquers. Arribem a una nova cruïlla de camins.

 1. Casa Nova de Baix( 0.45 hores)( 3,42 qm)( alçada 730 metres).

Davant nostre, tenim aquesta finca restaurada. Trobem camí a esquerra que baixa a la carretera i un altre en pujada a la dreta, però seguim rectes, en direcció nord(N), passant pel davant de la finca, fins que trobem el senyal R44 Campdevànol Casanova de Baix( 3,57 qm). Baixem a la carretera i la seguim a la nostra dreta. Hem d´anar amb cura, ja que podem trobar força transit.

Campdevànol es a unes desenes de metres endavant. Quan som a l´alçada d´un pont, podem optar per creuar la carretera, o bé fer-ho per un pas de vianants, que hi ha uns metres enllà.

Creuem el Pont Nou, on veurem un imponent arbre, i seguim pel carrer, fins que girem a la dreta, pel carrer de la Gala( el primer que trobem). Seguim rectes, fins que arribem a la plaça Ànselm Clavé.

 1. Campdevànol-Ajuntament( 00.50 hores)( 4,08 qm)( alçada 730 metres).

A la plaça trobem una zona per descansar i gaudir de l´ombra dels arbres. Anem per l´esquerra, pel carrer Girona, i arribem a una plaça de la Mainada. Seguim pel mateix cantó del carrer Girona, fins que arribem, anant per la dreta, a la plaça de la Creu, on hi ha una creu de terme, i unes desenes de metres a la dreta, l´església de Sant Cristòfol.

 1. Església de Sant Cristòfol( 00.55 hores)( 4,34 qm)( alçada 734 metres).

Trobarem una font. Es una església on destaca el seu campanar. Retornem fins la plaça de la Creu, i seguim per la nostra dreta, pel carrer Costa Pubilla, fins que arribem al pas a nivell; el creuem i anem a la nostra esquerra, creuant un aparcament. Agafem un carrer ample en baixada, que passa per una zona residencial i de naus industrials, fins que al final del carrer, trobem un senyal, prop d´una torre de la línia elèctrica.

 1. Barri de la Creu( 1.05 hores)( 5,32 qm)( alçada 718 metres).

Trobem el senyal R45 Campdevànol Barri de la Creu. Seguim per la nostra esquerra, creuant el riu el Merdàs, per un gual cimentat. Seguim per un camí ample, al descobert.

Ja hem deixat la zona urbana, i comencem el recorregut mes muntanyenc de la ruta i també el mes exigent. El camí comença a fer pujada; passem una tanca, i uns metres enllà, hi ha un corriol una mica amagat que agafem, deixant la pista, que fa pujada per la nostra dreta. La pujada es va intensificant, fins que enllacem, de nou, amb la pista d´abans, i ens apropem al mas Estiulella( 5,93 qm), que deixem a la dreta.

Anem ara, per un camí herbat, per zona boscosa, i enllacem amb una pista de terra. Trobarem una tanca( 6,22 qm), i just passada, agafem un corriol a l´esquerra, deixant la pista. Una mica mes endavant creuem un torrent, en una zona a l´obaga. El camí fa pujada, i creuarem dues vegades seguides un torrent( 6,36 qm).

Anem entremig de la vegetació, per un camí una mica mes ample, en suau pujada, fins que arribem a una clariana del bosc( 6,87 qm). A la dreta, trobem una pista en pujada, però seguim per un corriol en direcció sud-est( SE). Es un recorregut bonic de fer.

Coincidim amb un altre camí( 7,27 qm), i girem a l´esquerra en baixada( veurem marca groga). Ens apropem a la finca del Vilar, i agafem un camí a la dreta( hi ha una tanca), i seguim un corriol a la nostra esquerra, en direcció sud( S).

En alguns moments, no està molt clar el camí, però de seguida enllacem amb una pista( 7,66 qm), que en gir, la seguim a l´esquerra( deixem a la dreta una bifurcació); poc desprès deixarem a l´esquerra l´accés al mas del Vilar, i seguim la pista en baixada.

Ja veiem la zona urbana de Ripoll. Arribem a una cruïlla( 7,94 qm), i anem per la dreta, en baixada, i poc després, la pista es fa un corriol, creuem un torrent, i poc després passem per sota del pont de la línia ferroviària.

Arribem ja a una zona molt planera, a la vora del riu Freser. Es el Pla de Garona. Som en una zona on trobarem gent fent una passejada o fent el pícnic, ja que som a tocar de Ripoll. Seguirem alguna marca que veurem, per una pista cimentada, que ja no deixarem.

Passem pel costat de la font de la Roca( 8,40 qm), de la qual surt molt poca aigua.

Trobarem zones on la gent aprofita per banyar-se al riu.

El camí segueix una zona molt arbrada, per tant, estem protegits del sol. Trobarem seients de pedra, per poder fer una parada si volem.

Trobarem un pont a l´esquerra que creua el riu, però no l´agafem. Mes endavant passem per sota del pont de la carretera N260( 9,41 qm); trobem un altre pont a l´esquerra, però tampoc l´agafem( 9,69 qm).

Passem pel davant de la comissaria dels Mossos d´Esquadra i finalment arribem a un altre pont.

 1. Pont de la Farga( 2.00 hores)( 9,33qm)( alçada 685 metres).

Trobem el senyal R16. Creuem el pont, i ja som a la zona urbana de Ripoll. Passem pel costat d´una zona d´aparcament, i enllacem amb el carrer del Prat, que el seguim rectes, fins que a l´alçada de la Plaça Nova, girem pel carrer dels Mercaders, i arribem a la plaça de Sant Eudald i seguim pel carrer de Sant Pere.

Només resta seguir recte, fins arribar de nou al davant del monestir de Santa Maria.

 1. Plaça Cívica-Monestir( 2.05 hores)( 10,39).

Valoració de la sortida.

Ruta amb dues parts molt diferenciades. La primera -de Ripoll a Campdevànol-, es molt suau, propera a la carretera, i oberta; la segona, la tornada pel camí ral, es mes exigent, mes muntanyenca, i mes tancada, amb bonics talls pel mig del bosc. I finalment una oportunitat, per fer una passejada per alguns dels racons de Ripoll.

Anècdotes.

Data de la sortida.

22/08/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Ripoll.

Ajuntament de Campdevànol.

Monestir Santa Maria de Ripoll.

Track Wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/r85-ripoll-a-campdevanol-pel-cami-ral-40332209

Cartografia: Taga-Serra Cavallera Sant Amand, 1:25.000, Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.