Rutes de senderisme

Ruta 86. Ogassa a Sant Martí de Surroca.

Breu introducció.

Ruta matinal per les rodalies del municipi d´Ogassa( Ripollès), que arriba a l´esglèsia romànica de Sant Martí de Surroca i ens permet gaudir dels boscos de la zona, fent baixada pel camí de Roqueters.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, per a persones acostumades a caminar, i sense comptar parades.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 8,50 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 342 metres aproximadament, entre el punt mes alt, a prop de la cruïlla del mas de Can Picola( 1.280 metres), i el mes baix, al poble d´Ogassa, amb 938 metres. El desnivell acumulat serien uns 366 metres.

El perfil seria de pujada mes o menys constant fins el coll de la Creu, i de baixada una mica irregular, fins mas Roqueters; la resta es camí de baixada.

  • Dificultats tècniques.

Cap a destacar.

  • Tipus de senyalització.

Trobem senyals grocs i pal d´Itinerannia. Força ben senyalitzada.

  • Estat del terreny.

En general en bon estat. En alguns llocs, a l´obaga, el terreny pot estar enfangat, en dies humits o que hagi plogut amb intensitat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Martí de Surroca: està documentada al segle XI, d´origen romànic, però ha soferts diferents modificacions i reedificacions al llarg del temps.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-5211, des de Sant Joan de les Abadesses, entrant per l´avinguda de les Mines. Dalt del carrer, hi ha la plaça Dolça, on hi ha una àmplia zona d´aparcament lliure.

  1. Ogassa-Plaça Dolça( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 952 metres).

Som a l´esplanada de l´aparcament. Trobem un pal amb la senyal R36 Ogassa colònia minera Surroca, d´Itinerannia. A l´altre banda del carrer i davant aquest senyal, veurem un altre, que posa Drecera número 5, amb una marca groga. La seguim en pujada uns metres, fins que enllacem amb la carretera, la seguim a la dreta, però de seguida, girem per un camí de terra, on hi ha una barana de fusta. Tornem a enllaçar amb la carretera, la seguim a la dreta, i poc després girem a l´esquerra.

Tornem a enllaçar amb la carretera; la seguim a la dreta, fem un gir, i agafem un caminet, amb un esglaons de fusta, fins que arribem a la part superior del poble, la colònia Prat de Pinter( 0,443 qm).

Davant nostre veiem la font del Desmai, al costat d´un bonic arbre. Un centenar de metres enllà hi ha l´església de Santa Bàrbara. Ens hi acostem.

  1. Església Santa Bàrbara( 00.10 hores)( 0,550 qm)( alçada 1.038 metres).

Tornem de nou on hi ha la font del Desmai, i la seguim en pujada uns metres, fins que trobem una cruïlla. Anem per l´esquerra, en direcció al Taga. Anem per la carretera; trobem una cruïlla a l´esquerra, que s´apropa a unes cases, que no seguim.

Mes endavant trobem una nova cruïlla( 0,817 qm), i aquí deixem la carretera, i anem per la dreta, seguint la marca groga. Ara anirem per una pista cimentada; es una zona bosoca, mig al descobert, en pujada. No agafem una pista de terra que trobem a l´esquerra.

Arribem a una nova cruïlla de la pista. A la dreta, la pista segueix en baixada. Seguim a l´esquerra en pujada. Tenim algunes vistes de les muntanyes properes.

Anem guanyant alçada, fins que arribem a la tanca de la finca el Tossal.

  1. Cruïlla El Tossal( 00.30 hores)( 1,79 qm)( alçada 1.143 metres).

Just abans d´arribar a la tanca d´aquesta finca, trobarem un camí ample a la nostra esquerra, que seguirem en pujada. Es una mica pedregós i per zona a l´obaga, al principi. Travessem una torrentera; creuem un petit prat en direcció a un senyal groc que veiem, i sortim a un altre, on hem de vigilar una mica, ja que es un terreny on la vegetació baixa, pot amagar alguns sots, i arribem a un tercer prat, on ja veurem la carretera a prop.

Ens enfilem fins arribar a la carretera( 2,12 qm). La seguirem per la nostra dreta, en pujada. Passem pel davant del casal L´Esperança.

Passem davant de can Pubill, i poc després arribem a una finca força gran, i just a l´altre costat de la pista, hi ha una església.

  1. Sant Martí de Surroca( 00.50 hores)( 2,75 qm)( alçada 1.240 metres).

Ens acostem a l´església, on podem aprofitar per descansar una estona, sota l´ombra dels arbres. Podrem entreveure boniques vistes al fons. L´església es a sota d´una cinglera propera. Seguim per la pista amunt, i uns metres enllà, trobem una cruïlla: hem de seguir rectes, deixant a la dreta una pista en baixada.

Passem pel costat de la finca Can Picola, i uns metres enllà, trobem una nova cruïlla de la pista( 3,29 qm). Veurem un senyal, que identifica els masos propers. Hem d´agafar la pista de la dreta, en planer; passem per una zona de terra vermellosa, fins que arribem a una cruïlla.

  1. Coll de la Creu( 1.10 hores)( 3,96 qm)( alçada 1.268 metres).

Trobem el senyal R39 d´Itinerannia. Tenim vistes esplèndides, sobretot, de la Serra Cavallera. Deixem la pista, i creuem una tanca, en direcció nord-est est(NE-E) al Puig de la Caritat. El corriol s´apropa a un bosc, que volta el puig, per l´esquerra. Gaudim d´un camí esplèndid, amb vistes àmplies.

El corriol, primer planer, va fent una mica de baixada, i anem perdent vistes. Arribem a un prat força ampli, on veurem una marca groga en una roca, que ens orienta a la direcció a seguir. Ens apropem de nou a un bosc, on anem per un corriol.

Anem ara per una fageda, sense vistes, per un camí irregular, amb pujades i baixades. Passem per una pineda, i trobem una cruïlla( 5,93 qm), i anem per l´esquerra, on hi ha una marca groga. El camí passa a l´altra banda de la muntanya, i fem baixada, de manera mes decidida.

Mes endavant, veurem a una certa distància el poble de Sant Joan de les Abadeses, i una antiga fàbrica de ciment, prop d´Ogassa. El corriol acaba sortint en una zona al descobert i arribem a les proximitats d´un mas, al costat d´una pista de terra.

06.Mas Roqueters( 6,20 qm)( alçada 1.107 metres).

Trobem el senyal R37 d´Itinerannia. Ara seguim la pista a la dreta en baixada, fins que al costat d´un pal de la línia elèctrica, trobem un senyal i un camí de terra( 6,62 qm). Deixem la pista, i seguim aquest camí. Creuem una tanca, i seguim les marques grogues. Entrem en una pineda, sense vistes. El corriol fa una baixada molt directa, fins que arribem al peu d´una finca.

Arribem al costat de can Guillem( 7,16 qm), on comença una pista cimentada, que ja no deixarem fins arribar a l´entrada d´Ogassa. Seguim la pista en baixada, sense gaires vistes, entremig del Bac del Boixeter, pel qual baixa la riera de Malatosca.

En un revolt de la pista, tenim accés a la font de can Sisquet, a pocs metres.

Arribem a la zona urbada d´Ogassa, pel carrer de can Sisquet, fins que enllacem amb l´avinguda de les Mines, carrer principal, per on hem arribat al poble.

Ara només cal seguir-lo a la dreta, en lleugera pujada.

Trobarem la font del Miner, i la font de la Nina, fins que arribem de nou a la Plaça Dolça.

  1. Ogassa-Plaça Dolça( 2.15 hores)( 8,41 qm).

Valoració de la sortida.

Ruta matinal senzilla i agradable de fer, amb vistes esplèndides, sobretot a la zona del coll de la Creu, i a destacar el camí dels Roqueters, en baixada.

Anècdotes.

A l´alçada del mas Roqueters, ens trobem a l´actitud desafiant de la gossa del mas.

Data de la sortida.

01/09/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament d´Ogassa.

Track Wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/r86-ogassa-a-sant-marti-surroca-40810753

Cartografia: Taga-Serra Cavallera-Sant Amand, 1:25.000, Editorial Alpina.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.