Rutes de senderisme

Ruta 87. Tossa de Mar a les cales Pola i Bona, i la Vila Vella.

Breu introducció.

Ruta circular per Tossa de Mar, primer per l´interior i després per la façana marítima, amb una bonica combinació de paisatges, on destaca la ben conservada Vila Vella de Tossa de Mar.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 4.30-4.45 hores, encara que podem retallar la durada, no fent la visita a la Vila Vella, i el camí de miradors.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 13,74 quilòmetres, encara que podem retallar el recorregut, no fent la visita a la Vila Vella i el camí de miradors.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 237 metres, entre el punt mes alt a prop de l´ermita de Mare de Déu de Gràcia( 239 metres) i el punt mes baix, a les diferents cales i la platja de Tossa( 2 metres). El desnivell acumulat serien uns 550 metres, ja que es un recorregut irregular.

El perfil es de pujada sostinguda des de la sortida de Tossa fins arribar a l´ermita de Mare de Deu de Gràcia; de baixada, fins arribar a cala Pola; irregular fins arribar a la platja de Tossa de Mar, i irregular de la Vila Vella fins al punt de sortida.

 • Dificultats tècniques.

Una part de la ruta de les cales, transcorre per un camí estret. Trobarem unes cordes que ens donen una mica de seguretat. No es tracta de grimpar, només d´agafar-nos a la corda, per tenir mes seguretat, tot i que no hi ha cap perill. Les persones amb molta aversió a les alçades, poden passar algun mal moment en un petit tall.

 • Tipus de senyalització.

La primera part està força ben senyalitzada, fins arribar al coll de Sastre, amb marques de GR. El camí fins arribar a la platja de Tossa, no presenta cap problema. La resta del recorregut, es optatiu, i el podeu variar en funció dels vostres interessos.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

Qualsevol època, menys els dies calorosos, i els dies humits o amb previsió de pluja.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Mare de Déu de Gràcia: no està gaire clar el seu origen i la seva data de construcció, ja que es considera que pertany al segle XVII, però algun historiador la situa als segles X o XI.

Església de Sant Vicenç:d’estil gòtic tardà, construïda al s. XV damunt d’una església romànica anterior dels s. XI – XII. Té una sola nau, capçalera poligonal de tres panys acompanyada d’una sagristia i d’una capella lateral a la banda oest; a l’est, és probable que l’espai s’eixamplés amb una filera de tres capelles més. Actualment, només l’absis i la sagristia conserven la coberta”( cortesia www.infotossa.com).

Recinte emmurallat de la Vila Vella: “únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix al litoral català. Construït a inicis del s. XIII  amb murs emmerletats, conserva gairebé la totalitat de l’àrea perimetral original. El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacans.  Les torres més conegudes són la torre d’en Joanàs, que presideix la badia; la torre de les Hores, situada a l’entrada del pati d’armes, que deu el nom al fet que era l’únic lloc on hi va haver un rellotge públic, i la torre d’es Codolar, també coneguda com a torre de l’Homenatge, que presideix la platja d’es Codolar”( cortesia http://www.infotossa.com).

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: tant si arribem per la carretera GI681 o la GI682, a l´avinguda Catalunya trobarem una àmplia zona d´aparcament. Hem de tenir en compte que en temporada alta, pot ser complicat trobar espai. Sortim de la rotonda que hi ha a la cruïlla de l´avinguda Catalunya i amb l´avinguda Ferran Agulló.

 1. Tossa de Mar-cruïlla avinguda Catalunya( 00.00 hores)( 00.00 qm)( alçada 7 metres).

De la rotonda, anem al carrer paral·lel a l´avinguda Catalunya, la Rambla Pau Casals, i la seguim amb la riera a la nostra esquerra, durant una bona estona, allunyant-nos cada vegada més, del centre urbà, fins que deixem el carrer, i anem per un camí ample de terra, on veurem marques del GR 92.

Arribem a un pal senyalitzador: a l´esquerra, aniríem al coll Terra Negra, però seguim rectes, pel GR 92, en direcció a Puig de Cadiretes( 1,17 qm). Una mica mes endavant, trobem una altra cruïlla, i anem per l´esquerra, seguint el GR i un PRC. Uns metres enllà, una nova cruïlla i anem per la dreta.

Trobem una cruïlla amb un camí a esquerra, però seguim rectes en pujada. Una nova cruïlla, i seguim per l´esquerra. La pista va guanyant alçada, enmig de la pineda, i sense gaires vistes.

Arribem a una cruïlla, amb un camí que fa baixada a la dreta, però seguim rectes, fins que arribem a una cruïlla de camins i una ermita.

 1. Ermita Mare de Déu de Gràcia( 1.00 hores)( 3,34 qm)( 239 metres).

A peu de pista, trobem aquesta ermita, de la qual queden poques restes. Hi ha una de les parets, coberta de creus. Veurem marques del GR i de la ruta BTT 1 i 2.

Veurem un pal senyalitzador. Hem d´anar a la nostra dreta en baixada, en direcció al coll de Sastre. A l´esquerra, i en pujada, aniríem a Puig de Cadiretes i Sant Grau.

Seguim les marques del GR. Trobarem diferents cruïlles, però seguim per la pista principal fins quer arribem al coll de Sastre.

 1. Coll de Sastre( 1.25 hores)( 4,90 qm)( alçada 121 metres).

Trobem pal senyalitzador, i agafem un camí a la nostra esquerra -deixem el GR-, en direcció est( E), en baixada, direcció a les cales. El camí es va fent mes planer, fins que arribem a una pineda. Trobarem alguna marca verda.

Arribem a una zona d´horts, on hi ha algunes barraques, fins que arribem a la zona del càmping Pola. Seguirem per un carrer asfaltat, fins arribar a l´entrada del càmping, i seguim la carretera en baixada, fins que arribem a peu de mar.

 1. Cala Pola( 1.50 hores)( 6,62 qm)( alçada 2 metres).

Es una bonica cala de sorra. Anem a la dreta de la cada, en direcció oest( O), on seguirem per unes escales, en direcció sud sud-oest( S-SO). Es un camí estret arran de mar, que va fent pujada. Tindrem algunes vistes del litoral.

En alguns llocs trobarem unes cordes, com a barana -no s´ha de grimpar-,que poden donar seguretat, ja que anem per un camí estret, però tampoc impliquen que hi hagi un risc evident. Només trobarem un petit tall, en que les persones amb molta aversió a les alçades, poden tenir un cert neguit, però no hi ha cap perill.

 1. Cala Bona( 2.10 hores)( 7,46 hores)( alçada 2 metres).

Es una cala tancada, pedregosa, on trobarem restes d´alguna construcció. Seguim pel corriol, on trobarem algunes cordes, que poden facilitar el camí per la gent amb aversió a les alçades, ja que el camí es estret i va reseguint la costa.

Creuem un pont de fusta que salva una riera, i el camí fa pujada pel mig de la pineda. Passem per una zona empedrada, i guanyem alçada ràpidament, anant per la carena. Arribem a una carretera, que la seguim en baixada, a la nostra esquerra, fins que trobem un pal senyalitzador, amb marques verdes. Anem per una pineda. Trobarem diferents cruïlles, però només de seguir les marques, fins que enllacem amb el carrer de l´Infern, en baixada.

Una mica mes enllà, veurem un senyal d´aparcament i zona busseig, i un senyal verd i fem baixada per una zona d´aparcament, deixant el carrer empedrat.

Arribem a prop d´un centre de busseig. Ja veiem la platja de Tossa, la seva església i el recinte de la Vila Vella. Som a la platja de la mar menuda. Ara només hem de seguir el passeig.

 1. Platja de la badia( 3.05 hores)( 10,02 qm)( alçada 2 metres).

Arribem a la platja principal de la badia. Anem a l´altra banda de la platja, i veurem unes baranes i una escultura. Comença aquí el camí per l´interior de la Vila Vella, i que seria opcional.

Podem optar per retornar fins al punt de sortida, si volem escurçar la sortida.

El camí va fent pujada, i ja veiem la torre de Joanàs. Passem pel costat de l´església vella i d´uns canons, on agafem unes escales que ens acosten al far.

 1. Far de Tossa de Mar( 3.35 hores)( 11,23 qm)( alçada 57 metres).

Tindrem unes boniques vistes. Del far, agafem el camí en baixada, que va resseguint la costa. Agafem unes escales, i arribem a una muralla amb la seva torre. Seguirem per la muralla, passant davant la plaça pintor Roig i Soler, fins agafar unes escales que baixen a la Plaça d´Armes. Passem per sota la Torre de les Hores, i hem acabat el recorregut per la Vila Vella. Som al carrer del Portal, una zona plena de restaurants. Anem per la nostra esquerra, en direcció a una platja.

 1. Platja Es Codolar( 3.50 hores)( 11,80 qm)( alçada 2 metres).

Es una platja petita, de sorra, i bonica. Fem marxa enrere, i veurem un senyal que posa Es Cars Miradors, i seguim pel carrer D´Es Cars, i en una cruïlla, anem a l´esquerra. Trobem un senyal de camí de ronda. Es un camí empedrat amb barana de fusta, que guanya alçada ràpidament, fins que trobem una cruïlla amb un pal senyalitzador, on seguim per l´esquerra direcció Es Cars, fins que arribem a un mirador, amb una esplèndida vista.

 1. Mirador Platja Es Codolar i Vila Vella( 4.00 hores)( 12,38 qm)( 90 metres).

Del mirador seguim el camí, fins que arribem a un segon mirador, no gaire ben senyalitzat, però a uns dos cents metres de l´anterior, el trobem a l´esquerra -ens haurem de desviar uns metres-, molt ben condicionat( 12,56 qm). Tornem al camí principal, fins que trobem un pal senyalitzador al mig de la pineda, i una mica mes endavant, veurem la resta d´un mur de pedra, i aleshores enllacem amb una pista ampla, en baixada, a la nostra dreta, direcció nord( N) a Tossa de Mar.

Passem pel costat d´una línia elèctrica, i trobem un senyal de la Torre des Moros. Deixarem una carretera a la nostra dreta, i també els senyals del GR. Passem pel costat d´un dipòsit d´aigua i de la Torre des Moros, , i seguim per un corriol que hi ha al seu costat, fins que enllacem amb el carrer Vila Romana, i després seguirem pel carrer Miramar.

Creuem un pas de zebra, i anem pel carrer Giverola, fins arribar a l´avinguda Costa Brava, on girem a l´esquerra, i de seguida arribem a la rotonda, on hem començat la nostra ruta.

 1. Rotonda Ferran Agulló-Avinguda Catalunya( 4.25 hores)( 13,74 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida entretinguda, i molt variada, sense una dificultat especial, tot i que requereix un cert esforç.

Anècdotes.

Data de la sortida.

14/02/2018.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament Tossa de Mar

Oficina de Turisme

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r87-tossa-de-mar-cales-pola-i-bona-i-vila-vella-22653674

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.