Rutes de senderisme

Ruta 88. Ribes de Freser a El Baell i Campelles.

Breu introducció.

Ruta circular que passa pels nuclis de El Baell i Campelles i per l´ermita de Sant Antoni, passant per zones boscoses, i altres amb vistes panoràmiques dels cims de Núria i del Taga.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5-5.15 hores, per a una persona acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 15,600 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 466 metres, aproximadament, entre el punt mes alt a Campelles( 1.306 metres) i el mes baix, a prop del Balneari Montagut( 840 metres). El desnivell acumulat serien uns 710 metres aproximadament, ja que es un recorregut irregular de Ribes al balneari, i també de El Baell a Campelles.

La sortida es irregular de Ribes al balneari Montagut; de clara pujada fins El Baell; irregular fins Campelles, i de baixada fins arribar, de nou, a Ribes de Freser.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable.

 • Tipus de senyalització.

Trobem pals senyalitzadors en algunes cruïlles; marques grogues d´Itinerannia a tota la ruta. En general força ben senyalitzada, tot i que el recorregut pel mig de la pineda del balneari fins a El Baell, te algun tram en que trobem moltes restes de branques dels arbres al terra.

 • Estat del terreny.

En general en bon estat.

Època de l´any recomanada.

La primavera i la tardor. A l´estiu, si no fa gaire calor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Ermita Sant Antoni de Ribes de Freser: “Es va construir el segle XVII amb motiu d’una promesa feta per un rector a un fidel. Darrere la capella hi ha l’antiga casa dels ermitans; tingué una època daurada al llarg del segle XVIII, però decaigué amb les guerres carlines del XIX, es construí un nou edifici el 1916 que fou cremat durant la Guerra Civil es va refer l’any 1944, des de llavors no s’ha canviat res més. Tant la capella, les dependències dels ermitans com l’altre edifici, guarden el mateix estil confonent-se les parets d’uns i altres. Destaca a un costat de la construcció, en el mur que podia ser l’absis pla, una torre campanar quadrada amb finestres al quatre costats, es conserva un retaule abarrocat en bon estat de conservació. Davant l’entrada es pot contemplar el pou, en molt bon estat. En una vessant del punt més alt hi ha un monument, una pedra amb la cara d’en Félix Rodríguez de la Fuente.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem a Ribes de Freser per la carretera N-260. Un cop passada l´estació de tren -a la nostra esquerra-, girem al primer trencant a la dreta, passant pel pont sobre el riu Freser, i arribem a un ampli aparcament lliure, just a tocar de l´Oficina de Turisme de la Vall de Ribes.

 1. Ribes de Freser-Oficina de Turisme( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 900 metres).

Davant de l´oficina de Turisme anem a la part mes alta de l´aparcament, a tocar de la via del tren, on trobem el senyal R125 d´Itinerannia. Haurem de creuar les vies del tren, i anirem per una carretera estreta -compte amb els cotxes-, durant una curta estona, fins que trobem un camí cimentat a la dreta, en baixada, que agafem.

Arribarem a l´alçada de la depuradora( 0,600 qm), on girem a l´esquerra, per un camí de terra, per una zona boscosa. El recorregut es una mica irregular, amb pujades i baixades, que es van alternant. Cal anar en compte en dies humits o a l´hivern, ja que es una zona molt a l´obaga. Mes endavant, enllacem amb una pista i la seguim avall, per la nostra dreta. Unes desenes de metres enllà, arribem a una cruïlla de camins, i anem per l´esquerra( 2,05 qm). En una nova cruïlla, anem per la dreta en baixada( 2,53 qm).

Enllacem amb una pista cimentada, on trobem el senyal R138 Camps de la Talaia( 3,28 qm), on anem per la dreta en baixada. Passem pel davant de la finca La Talaia, i arribem a una nova cruïlla, on trobem el senyal R139 Balneari Montagut. Seguim la pista en baixada, fins passar per sota de les vies del tren, i arribem a l´alçada de la central hidroelèctrica de Montagut, una edificació força lletja, però en un bonic entorn.

Seguim rectes, fins creuar el pont sobre el riu Freser, i som al davant del balneari Montagut.

 1. Balneari Montagut( 1.15 hores)( 4,60 qm)( 840 metres).

Som a peu de carretera, i podem admirar l´esplèndida façana d´aquest balneari, tancat des dels anys 90. Hem de creuar la carretera -extremar precaucions amb els cotxes-, i anem per la nostra dreta, fins el final de l´edifici del balneari, on trobem un camí que puja en direcció al bosc. Just en arribar a la pineda, agafem un corriol que s´enfila cap adalt, deixant la pista. Anem per un corriol força ple de branques caigudes. Haurem de superar un petit desnivell( potser uns 5 metres), on el terra es una mica relliscós, i enllacem amb una pista ampla, que seguim a la dreta en pujada.

En un revolt de la pista( 5,47 qm), veurem una marca groga, una mica amagada, i agafem un corriol, en pujada, que poc després, torna a enllaçar amb la pista. Uns metres enllà, deixem la pista i agafem un camí, en pujada directa.

Tindrem boniques vistes del Taga i la Serra Cavallera. Ens acostem al nucli de El Baell. Enllacem amb una pista cimentada; a l´alçada de Can Abadal, girem a la dreta, i poc després arribem a l´entrada del nucli.

 1. El Baell( 2.30 hores)( 7,15 qm)( alçada 1.200 metres).

Arribem a una rotonda, on hi ha una font, i a l´altra banda de la carretera, hi ha una petita zona de descans. Hem de seguir per la carretera, en lleugera pujada. Passem per una zona de cases, a banda i banda i per la petita església. Quan deixem enrere la zona urbana, veurem una marca al terra, i un corriol a la nostra esquerra( 8,03 qm), que agafem.

Ens estalviem un tall de carretera, fins que tornem a enllaçar amb ella, on tindrem unes vistes esplèndides dels cims de la Vall de Núria i de Campelles, que ja veiem aprop.

La pista es molt planera, i trobem una bifurcació a la nostra dreta( 8,37 qm), que agafem en direcció a Campelles. Es un camí ample i molt agradable. En baixada, arribem a la finca del Molí de Can Coll( 9,57 qm).

La rodegem per la nostra esquerra, i arribem a una pista cimentada, i després creuem un pont que salva un torrent. Seguim per la pista, fins que trobem un corriol a l´esquerra, que seguim, fins que arribem a l´entrada al nucli de Campelles( 10,62 qm).

Entrem pel carrer Fontibernes, i seguim pel carrer Major, fins que arribem davant la seu de l´ajuntament.

 1. Campelles( 3.40 hores)( 11,02 qm)( alçada 1.297 metres).

Seguim pel carrer Major, fins que arribem a una rotonda, on trobem el senyal R143. Agafem el camí en direcció a Ribes de Freser, pel carrer Prat de la Vila, on hem de girar a l´esquerra, on veurem marques grogues. Al final del carrer, hi ha una pista de terra, que seguirem fins arribar a una nova cruïlla.

 1. Coll de la Casassa( 4.05 hores)( 12,56 qm)( alçada 1.218 metres).

Trobem el senyal R144. En aquesta cruïlla, per la nostra esquerra, aniríem a Ribes per Roques Blanques, però seguirem per la nostra dreta, en direcció a Sant Antoni. A pocs metres, enllacem amb una pista cimentada, que seguim a la nostra esquerra.

Mes endavant, trobem un corriol a la dreta que agafem, i que ens estalvia anar per la pista. El corriol s´endinsa per la pineda, en un recorregut una mica irregular, fins que arribar a la zona de pícnic de Sant Antoni.

 1. Sant Antoni, pícnic i ermita( 4.20 hores)( 13.29 qm)( alçada 1.275 metres).

Trobarem taules i seients, i una àmplia zona de pineda, on poder estirar-se i descansar, abans de fer la baixada final a Ribes de Freser.

A poca distància, veurem ja l´ermita de Sant Antoni. Just passada, trobem un pal senyalitzador, que ens indica el camí a Ribes. Comença una baixada per un corriol, que perd alçada de manera clara, fins que arribem al pont que creua la via del tren( 14,94 qm).

Anem per un camí empedrat, fins que arribem al senyal R145, i ja som a la zona urbana de Ribes. Sortim al carrer de Sant Quintí, que el seguim a l´esquerra, fins que agafem el primer trencant a l´esquerra, on passem per un pont que creua el riu Freser, i enllacem amb el Passeig d´Àngel Guimerà, que seguim rectes, fins arribar a l´oficina de Turisme.

 1. Ribes de Freser-Oficina de Turisme( 5.10 hores)( 15,57 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida entretinguda, però requereix un cert esforç, amb vistes esplèndides a la zona propera de Campelles, on gaudirem de racons com la zona de Sant Antoni.

Anècdotes.

Data de la sortida.

29/09/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament de Ribes de Freser.

Ajuntament de Campelles.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r88-ribes-de-freser-a-el-baell-i-campelles-41905216

Cartografia: Ripollès Itinerannia, Editorial Alpina, 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.