Rutes de senderisme

Ruta 89. Beget al castell de Rocabruna.

Breu introducció.

Ruta circular per Beget, situat a la zona de l´Alta Garrotxa, tot i que depèn del Ripollès, que segueix els antics camins dels contrabandistes, i que passa pel castell de Rocabruna, una talaia privilegiada de la zona.

Dades tècniques:

 • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 5.15-5.30 hores, per a gent acostumada a caminar, i sense comptar parades.

 • Quilometratge.

Aproximadament uns 14,41 quilòmetres.

 • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien 606 metres, entre el punt mes alt, aprop del Coll de Malrem amb 1.338 metres,  i el mes baix, a Beget, amb 532 metres. El desnivell acumulat serien uns 736 metres. El perfil es de pujada constant de Beget fins al coll de Malrem; aleshores fem baixada suau fins l´entrada al nucli de Rocabruna, on haurem de fer una petita pujada fins el castell; la resta de la sortida es de baixada, una mica mes marcada fins arribar a Beget.

 • Dificultats tècniques.

Cap de destacable, excepte en dies amb pluja o freds, en que l´estat del terreny, en alguns trams, ens obligarà a anar amb precaució.

 • Tipus de senyalització.

Trobarem pals senyalitzadors en diferents punts del trajecte i marques grogues d´Itinerannia, així com marques del GR-83, i GR-11, des del molí d´en Sorolla.

 • Estat del terreny.

Es una ruta amb algunes parts en que el terreny demana precaució en dies de pluja o amb humitat o gel al terra. Haurem de creuar algun torrent, que pot portar un cert cabdal d´aigua.

Època de l´any recomanada.

Primavera i tardor.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església Sant Cristófol: es d´origen romànic, datada del segle XII, i declarada Bé Cultural d´Interés Nacional.

Castell de Rocabruna: es una fortificació datada del segle al segle X, declarat Bé Cultural d´Interés Nacional.

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV 5221 o la GIV-5223; ambdues son estretes amb molts de revolts. Cal anar amb certa precaució. Just a l´entrada del poble, trobarem una zona d´aparcament lliure, amb prou places, si arribem d´hora.

 1. Beget-Església Sant Cristófol( 00.00 hores)( 00,00 qm)( alçada 532 metres).

Sortim davant de l´església, on hi ha el pal senyalitzador R78 d´Itinerannia, i creuem el pont sobre la riera, i arribem a la plaça Major, on veurem marca del GR. Seguim pel carrer empedrat Josep Duñach, en pujada, fins que arribem a un altre senyal, la R79, i agafem un corriol a la nostra esquerra.

Aquest corriol fa una pujada molt directa, i durant una bona estona, pel mig del bosc. Haurem d´anar en compte, sobretot si fem el camí a l´inreves, ja que es un camí empedrat i pot relliscar. Tindrem alguna vista del poble, ja a força alçada. No tindrem problemes en seguir el camí, està força ben senyalitzat.

Aquest camí es conegut com la ruta dels contrabandistes, ja que comunicava Beget amb el poble de Manera( situat a França).

 1. Oratori de Sant Antoni de França( 1.20 hores)( 2,65 qm)( alçada 971 metres).

Trobem aquest oratori a la vora del camí, i ben a aprop, veiem una pista, a la que arribem, on hi ha el coll Golofreu o de collada del Roure( 2,71 qm). Hem de creuar la pista, i seguim un camí ample, en pujada, on hi ha una tanca. El camí després fa una baixada, i es fa cimentat, fins que trobem un corriol a la nostra dreta.

Deixem la pista, i seguim per un corriol, emboscat, que va guanyant alçada, fins que arribem al coll de Malrem. Un cop deixada la zona de bosc, tindrem boniques vistes de la zona.

 1. Coll de Malrem( 2.00 hores)( 4,32 qm)( alçada 1.334 metres).

Aquest coll, es una gran i bonica esplanada on podem descansar una estona. Som a la línia frontera. Seguirem en direcció nord-oest( NO), deixant el GR-83, i seguirem marques verdes i blanques i grogues. Anem al descobert i en lleugera baixada.

Trobarem un senyal de caça controlada. Seguirem en baixada, seguint marques grogues. La baixada s´intensifica, per un camí pedregós, fins que arribem a la carretera( 7,11 qm).

La seguim a la nostra dreta, en lleugera pujada, seguint marques grogues, i uns metres enllà, creuat el pont sobre el torrent de les Arçoles, girem a l´esquerra, i agafem un camí, on hi ha una tanca metàl·lica. Al principi, es pot sorprendre, ja que es un camí amb molta vegetació, però unes desenes de metres enllà, el camí s´aclareix i es segueix perfectament.

Tornem a enllaçar amb la carretera i la seguim amunt, fins que arribem a l´entrada del nucli de Rocabruna.

 1. Rocabruna-Can Tadeu( 3.10 hores)( 7,75 qm)( 948 metres).

Al costat d´una casa, trobem el pal R80. Tenim el nucli de Rocabruna a uns centenars de metres, però anem per la nostra esquerra, en direcció al castell. Anirem per una pista força planera, fins que trobem una drecera per arribar.

 1. Castell de Rocabruna( 3.25 hores)( 8,77 qm)( alçada 1.000 metres).

Arribem a una gran esplanada, on podem veure les restes del castell, d´on podem gaudir d´esplèndides vistes dels cims de l´Alta Garrotxa i de la zona. Del castell seguim pel corriol per on hem pujat, i seguim per la pista que havíem deixat, en trobar la drecera. Passem pel costat d´una casa. El corriol es estret, pel mig del bosc.

Passem pel costat d´un altre mas, i enllacem amb una pista, que va fent lleugera baixada. Creuem un torrent, i trobem un senyal “Les Gasoveres”. Aqui fem un gir a la nostra esquerra, en direcció sud-est sud( SE-S), i anem per una pista molt planera.

 1. Molí d´en Sorolla( 3.55 hores)( 10,24 qm)( alçada 828 metres).

Arribem a aquesta casa, a la vora de la riera. Trobem un senyal, i seguim per un corriol pedregós, a la vora d´un torrent. El creuem, mes endavant, i anem per una zona a l´obaga, fins que tornem a enllaçar amb la carretera( 11,92 qm).

Seguim la carretera per la nostra esquerra unes desenes de metres, fins que trobem un pal senyalitzador ala nostra dreta. Deixem la carretera, i anem per un altre corriol, emboscat. Creuem per un pont de pedra, molt bonic, la riera, que tenim a una certa alçada.

Es un corriol estret, que en dies humits, pot estar relliscós. Cal anar en compte. La gent amb molta aversió a les alçades, poden tenir un cert neguit. Tornem a enllaçar amb la carretera( 13,38 qm), i just davant, veiem un senyal per agafar un corriol que s´enfila uns metres per la muntanya, però va reseguint la carretera, fins que hi tornem a trepitjar-la, durant unes desenes de metres, i trobem un altre corriol, que seguirem en baixada.

Veurem marques del GR i Itinerannia. Aquest tall es una mica complicat, ja que es molt pedregós, i cal anar en compte. Una mica mes endavant, el camí deixa de ser empedrat, i es fa planer, fins que arribem a la zona d´aparcament, a l´entrada del poble.

 1. Beget( 5.15 hores)( 14,41 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida molt completa, amb racons molt bonics, ideal per fer a la primavera i la tardor, i que implica un cert esforç, i tenir cura en alguns punts del recorregut.

Anècdotes.

El dia de la sortida, i poc abans d´arribar a Beget, un tram petit -uns metres-, havia patit una esllavissada, i s´havia d´anar amb molta cura, ja que hi havia molta alçada.

Data de la sortida.

15/09/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r89-beget-al-castell-de-rocabruna-41357444

Cartografia: Ripollès, Itinerannia, Editorial Alpina 1:50.000.

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.