Notícies i Novetats / Senderisme

Mostra Muntanya i Aventura a Figueres 2019( 18a edició)

Aquesta propera setmana, comença una nova edició de la Mostra de Muntanya i Aventura, a Figueres. Serà la 19a edició, i tindrà lloc del 14 de novembre fins al 23 de novembre, amb diferents activitats: d´una banda, l´exhibició a diferents sales de Figueres, de películes i documentals relacionats amb la muntanya i activitats a la natura, i també xerrades de destacades figures de l´alpinisme i escalada.

En l´edició del 2019, el programa serà aquest( informació que apareix a la web de la Mostra):

14/11/2019, a les 21.00, al cinema Las Vegas. Preu entrada 5€.

Projecció de la pel.licula ARTIC.

Títol: ARCTIC
Direcció: Joe Penna
Any: 2018
Gènere: Drama/Thriller
Durada: 97 min.

A l’Àrtic, la temperatura pot baixar fins a -70º C. En aquest desert gelat i hostil allunyat de tot, un home lluita per sobreviure. Al seu voltant, la immensitat blanca i les restes d’un avió que li ha servit de refugi, vestigi d’un accident llunyà. Amb el temps, ha après a lluitar contra la fred i les turmentes, a cuidar-se dels ossos polars i a buscar menjar.

16/11/2019, a les 18.00, a la sala La Cate. Preu entrada 5€.

Projecció dels documentals:

EVEREST GREEN
Direcció: Jean-Michel Jorda
Any: 2017
Gènere: Documental
Durada: 53 min.

A l’Everest, més enllà de l’aventura, s’amaga una tràgica realitat ambiental i humana. Aquesta tragèdia comença a 8.848 metres sobre el nivell del mar i acaba en els abocadors oberts de Katmandú, la ciutat més contaminada del planeta. On es troba la diferència entre alpinisme i turisme? Quines conseqüències comportarà aquesta situació?
Everest Green ha estat guardonat en diversos certàmens de prestigi.

Dessine-moi un Chamois
Direcció: Erik Lapied, Véronique Lapied, Anne Lapied
Any: 2016
Gènere: Documental
Durada: 70 min.

Dessine-moi un Chamois és una producció francesa d’Anne, Erik i Véronique Lapied. És una pel·lícula protagonitzada per Colin Abel –fill de Véronique– i narra de quina manera aquest jove de nou anys fa una gran immersió a la muntanya. El Gran Paradís es converteix en una escola on aprèn a respectar la natura, a fer-se discret i a conviure amb els animals. Tot això, gràcies a la saviesa del seus avis –Anne i Erik–, que acumulen ja una llarga trajectòria com a cineastes especialitzats en films d’animals.

23/11/2019, a les 18.00 a la sala La Cate. Preu entrada 5€.

Projecció dels documentals:

Viacruxis
Direcció: Ignasi López Fàbregas
Any: 2018
Gènere: Curtmetratge/Comèdia
Durada: 11 min.

En Marcel i l’Andrezj són una llegendària parella de muntanyencs. Han estat els primers a conquerir els cims més alts i difícils. I tot i tenir temperaments tan diferents, fan un gran equip. Però ara s’enfrontaran al repte més difícil de tots, coronar el cim verge de la muntanya més alta.

Freedom Under Load
Direcció: Pavol Barabáš
Any: 2016
Gènere: Documental
Durada: 58 min.

Freedom Under Load és un documental que narra la duresa de la feina dels portejadors a la serralada de l’Alt Tatras; un ofici que, a banda de suportar càrregues pesants, ha de fer front a les condicions meteorològiques més extremes.

Bayandalai, lord of the Taiga
Direcció: Pablo Vidal Santos & Aner Etxebarria Moral
Any: 2018
Gènere: Curtmetratge
Durada: 11 min.

A l’interior d’un tipi perdut al cor de la taigà, Bayandalai, un home d’edat avançada del poble dukha, reflexiona sobre el significat de la vida i la mort en el bosc més gran del planeta. És l’últim gran pastor de rens de la taigà.

En vol vers les 8000
Direcció: Antoine Girard
Any: 2018
Gènere: Documental
Durada: 40 min.

Antoine Girard, un aventurer professional des de 2014, és un exescalador de roca i muntanyenc de gran alçada. El juliol de 2016 va travessar en parapent el nord del Pakistan seguint la serralada del Karakorum. Durant 19 dies i en solitari recorre 1.200 km, per arribar fins als 8.157 metres d’alçada per sobrevolar el Broad Peak.

Xerrades:

15/11/2019. A les 10.30, al Teatre El Jardí, en sessió pels instituts, i a les 21.00, a la sala La Cate. Preu entrada 7€.

Jordi Tosas és escalador i alpinista. Ha practicat, a alt nivell, , el telemarc, el mixt esportiu, el bloc, l’escalada en gel i roca, les grans vies alpines, els ascensos a les muntanyes més altes de la Terra i el descens en snowboard. En aquesta disciplina destaca la baixada del Cho Oyu, la consecució de noves rutes a la cara nord de l’Everest, l’Asgard Tower, a l’illa de Baffin, i la cara oest del Siula Chico, a Perú. Protagonitzà la primera travessa en solitari del camp de gel Patagònic Sud i el primer intent mundial de la cara oest del Cerro Torre (Patagònia), també en solitari. Participà en la primera repetició mundial de la via Magic Line, al K2 (2004), i en campanyes antàrtiques.

22/11/2019. A les 17.00 al rocòdrom Top Climb, master class; a les 21.00, a la sala La Cate. Preu entrada 7€( xerrada).

Patxi Usobiaga és un escalador eibarrès que ha destacat en l’especialitat d’escalada esportiva i ha arribat a guanyar moltes competicions del circuit internacional. Va ser campió de la Copa del Món el 2006 i el 2007, anys en els quals va pujar sis i cinc vegades al podi, respectivament. Va ser campió dels World Games el 2005. El 2008 va guanyar el Campionat d’Europa i el 2009 va guanyar el Campionat del Món, després d’haver estat subcampió les tres edicions anteriors (2003, 2005, 2007).
Usobiaga prové d’una família amb tradició muntanyenca, fet que el va portar a realitzar tres mils pirinencs amb només nou anys.
Amb deu anys va començar a escalar. L’escola d’Atxarte així com Aramotz o Etxauri eren les parets on passava els dissabtes. Entre setmana anava als rocòdroms d’Eibar i de Bergara.
Quan encara no havia complert catorze anys va participar, per primera vegada, a un campionat estatal en el qual va quedar segon de la seva categoria i va ingressar a l’equip juvenil estatal. A partir d’aquí va començanr a competir a nivell internacional. A aquesta edat ja escalava el grau de 7B+.
Amb vint anys va decidir dedicar-se plenament a l’escalada. Es va marcar una rígida disciplina que el portava a entrenar-se entre 5 i 7 hores diàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.