Rutes de senderisme

Ruta 90.Púbol a Planils, Sant Andreu de Pedrinyà i La Pera

Breu introducció.

Ruta circular pel Baix Empordà, que recorre diferents nuclis, i que ens permet completar la jornada, visitant el Castell Gala Dalí, al poble de Púbol.

Dades tècniques:

  • Durada de la ruta.

Aproximadament unes 2.30 hores, tot i que podem estalviar-nos de visitar l´església de Sant Andreu de Pedrinyà.

  • Quilometratge.

Aproximadament uns 10 quilòmetres.

  • Desnivell de la ruta( màxim, acumulat, perfil).

El desnivell màxim serien uns 100 metres, entre el punt mes baix a Púbol( 86 metres) i el mes alt, a prop del Puig de Queralbs( 188 metres). El desnivell acumulat serien uns 140 metres. Es una sortida força planera, excepte la part de Planils a les proximitats del Puig de Queralbs, que hi ha una pujada molt modesta.

  • Dificultats tècniques.

Cap ni una.

  • Tipus de senyalització.

Es una ruta no senyalitzada. Haurem de seguir les indicacions d´aquesta ruta. En algun punt, trobarem algun senyal.

  • Estat del terreny.

En general, en bon estat. Camins i pistes amples, en algun tall per carretera asfaltada o per la vorera( de La Pera a Púbol).

Època de l´any recomanada.

Totes, excepte a l´estiu.

Altres observacions( patrimoni arquitectònic).

Església de Sant Isidor: d´estil gòtic tardà, amb elements renaixentistes, del segle XVII.

Castell de Púbol: es una fortificació d´estil gòtic renaixentista del segle XI, que ha sofert forces modificacions. En Salvador Dalí va adquirir el castell a la seva estimada Gala, com a una promesa que li havia fet de comprar-ne un. La seva decoració va ser realitzada pel propi Dalí. Gala va ser enterrada al 1982, al mausoleu que hi ha a la part del soterrani del castell.

 

Descripció de la ruta.

Com arribar-hi: arribem per la carretera GIV-6425, que passa per La Pera, i a uns centenars de metres hi ha Púbol. Just a l´entrada del poble, trobem a la dreta una zona d´aparcament, que a determinades époques de l´any es de pagament. També just abans d´entrar al poble, hi ha una petita urbanització, on podem aparcar el vehicle.

  1. Púbol. Aparcament carrer Placeta( 00.00 qm)( 00,00 hores)( 86 metres).

De l´aparcament, anem per un carrer estret, es el carrer Placeta, i de seguim arribem a la Plaça Major. Seguirem per la dreta, pel carrer Major, que mica a mica, va deixant enrere el nucli urbà. Anirem per una carretera asfaltada. Trobem un senyal a la dreta a Pedrinyà, però seguim rectes.

A banda i banda de la pista, trobarem grans extensions de vivers d´arbres.

Una mica mes endavant( 1,44 qm), arribem a una cruïlla de pistes, i seguim rectes. A la nostra dreta, tenim la línia elèctrica. Anem per una zona mes l´obaga una estona, però de nou, tornem al descobert, com la majoria de la ruta fins ara.

Enllacem amb una carretera( 2,21 qm), i a la dreta ens acostem a una casa, per una carretera asfaltada. Poc després ens acostem a una casa, en una cruïlla de pistes.

  1. Planils( 00.35 hores)( 2,53 qm)( alçada 88 metres).

Som en una cruïlla, enmig de dues cases. Deixem la carretera asfaltada, i agafem una pista de terra a la nostra dreta. Uns metres enllà, trobem una cruïlla de camins, i anem per la dreta.

En un revolt de la pista, trobem un camí a la dreta, però seguim per l´esquerra. Sortirem a una zona de prats, al descobert. Trobarem un seguit de cruïlles, en que hem de tenir cura d´agafar la direcció correcta.

Arribem a una nova cruïlla( 3.11 qm), i anem per la dreta, en lleugera baixada, i ens fiquem per zona boscosa.

Mes endavant, una altra cruïlla( 3,61 qm), i seguim rectes per la dreta; una altra cruïlla( 4,17 qm), i girem a l´esquerra.

Arribem a una pista asfaltada( 4,30 qm), i en aquesta cruïlla, veurem al mig una pista de terra, que seguim. La pista va fent pujada, fins que arribem a la part superior de la pujada, on veurem a l´esquerra el tancat d´una gran finca. La pista comença a fer baixada, per zona boscosa.

Es una pista en molt bon estat i agradable de fer. Trobem un senyal de Pedrinyà a 1 qm.

  1. Cruïlla La Pera( 1.20 hores)( 5,76 qm)( alçada 115 metres).

En un revolt de la pista, trobem un senyal a la vora d´una pista a la nostra dreta. Podem anar directament a La Pera, o bé, visitar la propera església de Sant Andreu de Pedrinyà.

Anem a visitar-la. Seguim la pista principal, en suau baixada, fins que arribem a la carretera GIV-6425, que creuem i anem per un carrer asfaltat fins acostar-nos a l´església que ja tenim a la vista.

  1. Sant Andreu de Pedrinyà( 1.30 hores)( 6,42 qm)( alçada 102 metres).

Es una petita església però situada en un bonic entorn. Podem aprofitar per descansar una mica. Hem de retornar fins el punt 03, i seguirem la pista que porta a La Pera.

Primer fa una pujada, i sortim a una carretera, que seguim a la nostra dreta. Passem pel davant d´una zona esportiva, fins que veiem un senyal que indica La Pera.

Hem de seguir un caminet a la nostra esquerra, que primer fa baixada pel bosc, i poc després serà obert. Passem pel davant d´alguna casa, i seguirem rectes, per zona urbana, fins que enllacem amb la carretera que va de La Pera a Púbol.

  1. La Pera( 2.00 hores)( 8,68 qm)( alçada 84 metres).

Arribem a la cruïlla de la carretera, i anem per la nostra esquerra, per visitar el centre del poble, pel carrer Marqués d´Alpens. Anem pel carrer Vell, i agafem un carreró estret per unes escales, i arribem a la Plaça Catalunya, on hi ha l´església de Sant Isidor.

  1. Església Sant Isidor( 2.05 hores)( 8,91 qm).

Podem admirar la seva imponent façana, i tot el seu voltant. Podem agafar el carrer de la Plaça; passem per la cruïlla de la carretera on hem passat abans, i seguim rectes, en direcció ja a Púbol, molt a prop.

  1. Púbol( 2.25 hores)( 10.00 qm).

Valoració de la sortida.

Sortida curta i senzilla, que ens permet fer una passejada per les rodalies de Púbol i alhora poder combinar-ho amb una visita al castell de Gala Dalí, si volem completar la sortida.

Anècdotes.

Data de la sortida.

16/11/2019.

Recursos( Webs, Wikiloc, Galeria fotografies, Cartografia/Bibliografia).

Ajuntament La Pera.

Castell Gala Dalí.

Track Wikiloc: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/r90-pubol-planils-pedrinya-la-pera-44141083

Nota: la durada i el temps entre cada punt descrit a la ruta es orientativa i es vàlid per a gent acostumada a caminar; la descripció de la ruta correspon al moment de fer-se o de la seva revisió. No garantim ni ens fem responsables de possibles canvis al traçat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.